title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Vineri, 19 februarie 1999

Cetatea AraduluiIn urma documentatiei intocmite de Proiect S.A. cu privire la demilitarizarea Cetatii Aradului, Fundatia Soros a anuntat ca va oferi 20.000 de dolari pentru finalizarea studiului inceput de proiectantii aradeni. Primaria si Consiliul judetean studiaza posibilitatea redarii circuitului civil a Cetatii Aradului de cativa ani, insa din lipsa banilor realizarea proiectelor a fost imposibila. De aceea, autoritatile locale au primit cu bucurie vestea ca s-au mai obtinut niste bani pentru continuarea studiului. Directorul SC Proiect, Gheorghe Seculici, ne-a declarat ca banii vor ti folositi pentru demararea etapei a doua a studiului, care prevede proiecte de amenajare interioara a Cetatii. "Prima etapa (finalizata anul trecut - n.r.) a constat in efectuarea planului urbanistic in detaliu de dezvoltare a zonei Cetatii. Urmeaza sa organizam simpozioane cu participare internationala pentru a face cunoscuta cetatea, cu scopul de a obtine finantare pentru punerea in practica a proiectelor pe care ni le-am propus irnpreuna cu Agentia de dezvoltare si promovare a judetului. Acestea prevad in primul rand infiintarea unui centru universitar in cadrul cetatii" ne-a declarat Gheorghe Seculici. care a mai adaugat ca studiul va fi analizat cel tarziu in luna septembrie a anului in curs. Contactat de noi, primarul Valentin Paul Neamt ne-a spus ca mai este cale lunga pana la punerea in practica a programului de demilitarizare: "Generalul Constantin Degeratu (seful Marelui Stat Major al Apararii n.r.) ne-a dat de inteles ca va mai trece multa vreme pana la eliberarea cetatii. In aceste conditii, mi-e teama ca tot pe intrarea in NATO trebuie sa punem baza, pentru ca asa Romania ar fi nevoita sa-si reduca considerabil numarul fortelor armate". La randul sau, pentru realizarea "visului aradean", Gheorghe Seculici se bazeaza pe aplicarea normelor internationale cu privire la scoaterea in afara oraselor a depozitelor de munitie ale armatei.

Astazi, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean va avea loc o sedinta de negociere cu conducerile unitatilor de invatamant din municipiu, in urma careia se va sti daca personalul din scolile locale este de acord sa primeasca, incepand cu luna martie, salariile pe cartele magnetice (carduri). Dupa mai multe runde de discutii avute cu reprezentantii a trei banci aradene, conducerea I.S.J. a ales colaborarea cu Banc Post. Mihai Matekovits, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat ca pentru a se trece pe noul sistem de primire a salariilor vor trebui sa fie de acord majoritatea scolilor din municipiu. Banc Post nu percepe taxa de inscriere pentru personalul care incheie contract cu banca prin intermediul Inspectoratului. In conditiile in care un salariat va colabora cu Banc Post fara medierea I.S.J., taxa de inscriere va fi de 100.000 de lei, iar pretul unui card va costa 30.000 lei. Dobanda acordata de aceasta banca salariatilor din invatamant va fi de 57% pe an. "Una dintre facilitatile acordate de banci salariutului este ca el va fi creditat lunar, peste valoarea salariului, cu o suma de pana la un milion de lei. " ne declara Mihai Matekovits. Banc Post detine in municipiu patru automate: in Vlaicu, la sediul central la Oficiul Postal nr. 1 si la Aeroport. O parte din personalul din invatamant este reticent ci privire la primirea salariilor pe carduri. Oamenii motiveaza acest lucru prin faptul ca sunt lipsiti de protectie, toate automatele fiind instalate pe strada. Scolile din mediul rural vor primi salariile pe mai departe in sistemul clasic pentru ca in majoritatea localitatilor din judet nu functioneaza banci ce detin automate. Se pare ca in viitorul apropiat, personalul din scolile de la tara va primi salariile prin intermediul C.E.C., insa la ora actuala nu se poate vorbi de ceva cert.

Directia Teritoriala Arad face eforturi sustinute de a privatiza cele peste 70 de societiti comerciale mijlocii aflate in portofoliul sau. Pentru a-si indeplini planul propus pe acest an, de 38 de firme privatizate, reprezentantii aradeni ai Fondului au scos la licitatie marti, 17 februarie, pentru a patra oara, S C TEBA S.A. Aceasta are un capital social de aproape 13 miliarde lei, iar pachetul detinut de catre FPS este de circa 97% din acesta. Desi a existat o oferta, negocierile nu au putut demara, din lipsa documentatiei complete a potentialului cumparator. Dupa cum ne declara Doru Sever Puia, directorul FPS Arad: "Vom relua procedura de licitatie in cel mult doua saptamani, iar atunci ar fi de dorit sa vindem pachetul in cauza"

Maiorul Iosif Morar, seful postului de Politie din Santana a propus consilierilor locali infiinfarea unui dispecerat anti-jaf in comuna, dotat cu o echipa de interventie, un dispecer si un autoturism. Santana este comuna cu cel mai mare numar de tigani din tara (aproximativ 5000), iar fenomenul infractional este foarte dezvoltat aici, zilnic operandu-se arestari in randul etniei romilor. Propunerea maiorului Morar a fost luata in considerare de consilierii locali, care au acceptat, in prima faza, alcatuirea unui serviciu de paza format din 20 de persoane, finantat din banii persoanelor fizice si contributia agentilor economici din comuna. De mentionat ca la calculul sumei cu care va fi finantat serviciul de paza nu a fost luat in considerare aportul tiganilor din Santana, Comlaus si Caporal Alexa, considerandu-se incerta contributia lor baneasca. Vom reveni cu amanunte despre infiintarea acestui serviciu de paza .

Alee in Moneasa - Virutal Arad News (c) 1999Organizata de Comisia Judeteana de Omologare a Traseelor Turistice in colaborare cu Condor Club Arad, precum si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Arad, si al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport, in perioada 19-21 februarie va avea loc in statiunea Moneasa o conferinta interjudeteana cu tema "Marcajele Turistice Montane". Desi este prima actiune de acest gen din tara, si-au anuntat participarea Comisiile turistice judetene pentru realizarea uniforma a marcajelor turistice din tara, intr-o buna colaborare intre judete. La aceasta actiune vor mai contribui financiar si Tipografia Trinom SRL si A.F. Eberlein .
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}