title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 19 aprilie 1999

La inceputul acestei luni, mai exact, in data de 7 aprilie 1999, sindicalistii de la SC Astra Vagoane - Calatori SA au deschis conflictul de munca cu conducerea societatii. Cele trei revendicari sindicale sunt: * cresterea nivelului salarial cu 40% *evitarea inchiderii operationale respectarea conditiilor de protectie a muncii. Cum primele doua solicitari sunt cele mai radicale, pe acestea s-au pus accentul in discutiile purtate vineri, 16 IV, intre sindicate si conducere. Din pacate (pentru sindicate), se pare ca cele doua puncte vitale ale conflictului nu vor putea fi momentan satisfacute, directorul general al Astrei - Calatori, Liviu Bobar declarandu-ne urmatoarele: "Programul de inchidere operationala trebuie sa se realizeze, iar linia de fabricatie a noilor vagone va trebui momentan oprita. Exista riscul ca in cazul respectarii tuturor revendicarilor sindicale, intreaga fabrica sa devina insolvabila, ceea ce nu ar fi de dorit." Conducerea Astrei II doreste putina intelegere si chiar clementa din partea sindicalistilor, pentru ca, viitorul societatii sa poata sa existe, asta doar daca programul de inchidere operationala va, reusi, atunci de-abia se poate vorbi de o marire a salariior cu 40%. Dar nicidecum inainte. Pe anul acesta, cifra de afaceri estimata de directorul Bobar va fi de 350-400 miliarde lei, in care s-au inclus si cresterile salariale. Eforturile conducerii pentru gasirea de solutii care sa aduca bani societatii exista, acestea fiind materializate si prin recentul contract semnat cu SNCFR, in valoare de 44 mliarde lei pentru modernizarea si repararea, in acest an a 50 vagoane de calatori. De asemenea, exista un contract cu firma De Dietrich privind calea ferata, care are nevoie de garante guvernamentala, ce se pare ca se va obtine si, odata ce creditul este garantat de catre statul roman, comenzile vor spori, fondul de rulment se va alimenta, iar capacitaitile de productie vor putea fi mai bine utilizate. Privatizarea bate la usa. In saptamana 26-30 aprilie vor sosi la Arad reprezentantii firmei Alstom in vederea negocierii cu FPS Arad pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de Fond la intreprindere. Daca partea franceza va cumpara pachetul majoritar, atunci, cu siguranta ca in urmatorii ani vom vedea vagoane aradene pe cai ferate europene.

Tot mai multe firme straine s-au aratat, in ultima perioada, interesate sa investeasca in judetul nostru. 0 delegatie a firmei olandeze JM Poultry Technology BV a fost prezenta in Arad, joi, avand o intrevedere cu presedintele Consiliului judetean, Dan Ivan. Purtatorul de cuvant al CJA, Cristian Sallai, ne-a declarat ca oaspetii olandezi i-au cerut sprijin lui Dan Ivan pentru demararea unei investitii la Araviascomb (fosta Avicola). Olandezii au spus ca vor sa retehnologizeze societatea arhdeana, cu echipamente in valoare de cateva milioane de dolari. De asemenea, investitorii au spus ca vor sa construiasca o fabrica de lactate in Gurahont. "Fabrica ar fi blnevenita pentru ca principala ocupatie a locuitorilor din zona Gurahont este productia de lapte" - a spus Sallai. Olandezii au avut prima intrevedere cu Dan Ivan, urmand sa se intoarca in Arad pentru continuarea discutiilor la nivelul autoritatilor locale.

Sala Sporturilor din Arad - Virutal Arad News (c) 1999Federatia Romana de Bashet a confirmat conducerii Consiliului judetean Arad ca va investi in modernizarea Salii Sporturilor, unde se va desfasura in perioada 27 iulie - 2 august, Campionatul European de Baschet Feminin Juniori. Purtatorul de cuvant al CJA, Cristian Sallai, ne-a declarat ca investitia se va ridica la un miliard de lei, Sala Sporturilor urmand a fi dotata cu o tabela electronica omologata de Federatia Internationala de Baschet (una similara se mai gaseste doar pe Stadionul Floreasca din Bucuresti) si doua panouri cu cosuri. Cristian Sallai spune ca echipamentele vor ramane in dotarea baschetului aradean si dupa terminarea campi- onatului. "Este un castig material important, pentru ca bugetul Consiliului judetean nu ar permite niciodata alocarea unui miliard pentru achizitionarea acestor echipamente". La Campionatul European vor participa echipe din Romania, Rusia, Franta, Macedonia si Belarus.

Investitorii germani care au anuntat ca vor sa construiasca un supermarket in Micalaca s-au intalnit ieri cu primarul Valentin Paul Neamt si cu alti reprezentanti ai autoriratilor locale. Firma din Germania a cerut Primariei Arad o suprafata de cinci hectare de teren pentru derularea ivestitiei , situat la iesirea din cartier, magazinul urmand sa fie construit pe suprafata de 12.000 de metri patrati. Surse oficiale ne-au declarat ca acesta va fi cel mai mare centru comercial din Arad si aici vor fi angajate peste 300 de persoane. Investitia se va ridica la 16 milioane de marci germane, iar constructia magazinului va dura maximum opt luni de la semnarea contractului. Aceleasi surse ne-au asigurat ca ieri s-a facut primul pas concret spre semnarea contractului cu firma germana, reprezentantii acesteia anuntand ca se vor intoarce pentru negocieri in scurt timp. In prezent, atat Primaria cat si reprezentantii germani lucreaza la caietul de sarcini privitor la colaborarea dintre parti.

Lipova - Virtual Arad News (c) 1999Joi, primarul orasului Lipova, Petru Gherman s-a intors de la Medias unde a discutat cu conducerea Romgaz chestiunea introducerii gazului metan in orasul pe care il pastoreste. In discutia avuta cu directorul tehnic al Romgaz s-a hotarat ca Lipova sa fie racordata la conducta ce urmeaza traseul Masloc (Timis) - Zabrani. Totodata au fost puse de acord proiectele de realizare a investitiei, intrucat erau elaborate de doi proiectanti diferiti. In termen de o luna, Romgaz va da aprobarea pentru realizarea acestui obiectiv mult asteptat de locuitorii Lipovei, iar executia lucrarii va demara anul viitor, finalizarea ei depinzand doar de posibilitatile financiare. De introducerea gazului metan in Lipova, vor beneficia cca 5000 de apartamente alaturi de institutiile orasului, dar va fi deschisa si posibilitatea racordarii la conducta a intregii vai a Muresului (Barzava, Conop, Bata, Ususau, Savarsin).

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}