title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 19 iunie 1999

Gheorghe Zamfir prieten al aradenilor Cunoscutul naist de talie internationala, Gheorghe Zamfir, a sosit in Arad, miercuri seara, cu intentia de a infiinta, in orasul nostru o fundatie care sa-i poarte numele. "Fundatia va avea ca prim obiectiv conservarea si restabilirea folclorului autentic, stimularea copiilor talentati, organizarea si permanentizarea unui festival folcloric national si chiar international si, nu in ultimul rand, intr-un viitor apropiat, inchirierea sau oferirea unor locuinte persoanelor sarace si care nu-si pot, permite un asemenea lucru" - ne-a declarat maestrul Gheorghe Zamfir. Ideea infiintarii unei astfel de fundatii a venit la propunerea lui Petrica Pasca, cunoscutul taragotist si dirijor al formatiei Rapsozii Zarandului. Gheorghe Zamfir s-a intalnit, alaltaieri seara, cu o seama de notabilitati ale orasului (directori, patroni, reprezentanti ai administratiei publice locale) in vederea crearii statutului acestei fundatii si a unui fond prin care activitatea acesteia sa poata demara. Ca o curiozitate, deloc de neglijat, la aceasta intalnire s-au strans nici mai mult nici mai putin decat aproximativ 25 de milioane de lei, ceea ce in viziunea celui mai mare naist nu este de ici de colo. Cotidianul "Observator", prezent la acea serata, a devenit unul dintre membrii fondatori ai fundatiei. Intrebat despre atitudinea Statului roman fata de oamenii de marca ai Romaniei si ce reprezinta ei pe plan mondial, Gheorghe Zamfir ne-a declarat: "Exista o anuntita indiferenta din partea reprezentantilor Statului roman fata de valorile tarii, care sunt, de altfel, valori universale. Nu trebuie decat sa ne gandim la Cioran, Ionesco sau Noica. Imediat dupa Revolutie, cand m-am intors in tara, Statul roman nu mi-a oferit nici macar un apartament unde sa stau. In acest moment locuiesc intr-un apartamentul al unui prieten, Ilie Cioarta, de o puritate sufleteasca cum mai rar vezi." Incercand sa se autodefineasca, Gheorghe Zamfir ne-a spus, in incheierea discutiei, ca se considera a fi "o lacrima gigantica atunci cand canta Doina si sufera chiar si pentru o vrabie care s-a nascut tn Romania."
ARIS-ul se pregateste de privatizareSurse demne de incredere din interiorul SC ARIS SA ne-au informat ca firma germana WEILER este interesata sa preia cele aproximativ 73 de procente pe care le mai detine FPS la intreprinderea aradeana de strunguri. Germanii au depus, in acest sens, o scrisoare de intentie catre FPS Bucuresti. WEILER ar putea asigura fara probleme productia si desfacerea ARIS-ului. Investitorii au avut intalniri cu subprefectul Levente Bognar si conducerea SC ARIS, prilej cu care s-au discutat aspecte legate de posibila privatizare. WEILER este o firma similara celei aradene, productia ei axandu-se indeosebi pe strunguri cu comanda numerica. De fapt, cele doua firme colaboreaza de aproape cinci ani, la ARIS fiind produsa partea mecanica a masinilor-unelte marca WEILER. Intentia germana reprezinta o reala sansa de redresare a societatii aradene, cei 1000 de salariati de cati mai dispune acum ARIS urmand, astfel, sa aiba de lucru in flux constant si, desigur, castiguri pe masura.
Liceul "Csiky Gergely" din Arad - Virtual Arad News (c)1999In toate unitatile de invatamant din municipiu si judet au fost reluate ieri cursurile. Pentru cei in jur de 3000 de absolventi de-a "doispea" inceputul trebuia sa fie de fapt sfarsitul. Insa acest lucru s-a produs doar la Liceul "Csiky Gergely" unde, s-a organizat festivitatea de absolvire, a.clasei a XII-a. La festivitate au participat parintii, fratii si rudele absolventilor, profesori si personalitati ale vietii publice cum ar fi subprefectul Levente Bognar si inspector scolar general adjunct, Mihai Matekovits. Adolescentii de la acest liceu, in numar de aproximativ 100 sunt absolventi a patru profile:  informatica, chimie-biologie, filologie si mecanica. Desi au fost emotionati, absolventii nu au lasat sa se vada acest lucru. - Timea Vörös, una dintre fostele liceene, ne-a spus: "Totul a fost frumos, insa acum astept bacalaureatul si apoi vreau sa urmez o facultate". Mihai Ghido, un alt absolvent ne-a declarat: "Ma bucur ca am reusit sa termin cu bine liceul. Daca imi iau bacalaureatul voi incerca si la facultate". Anett Palfi s-a dovedit a fi cea mai transanta absolventa: "Imi pare bine ca am terminat si sper sa-mi iau si bacalaureatul". Subprefectul Levente Bognar a apreciat frumusetea festivitatii, dorindu-le absolventilor ca "tot ce au visat sa se implineasca". Mihai Matekovits, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat: "Ma bucur ca am gasit aici o atmosfera tinereasca si sper ca acesti tineri sa ne ia locul in viitorul apropiat, dar pe o treapta superioara".
Administratia Finantelor Municipale - Virtual Arad News (c)1999Un nou serviciu a luat fiinta, recent, in cadrul Administratiei Financiare a Municipiului Arad. Este vorba de Biroul de asistenta pentru contribuabili, al carei sef a fost numita d-na Corina Nitu. Acest birou a aparut ca urmare a punerii in practica a Ordinului Ministerului Finantelor nr. 125/1999 cu privire la reorganizarea unitatilor din subordinea respectivului minister. Printre atributiile acestui birou se regaseste, in principal, cea de asigurare a asistentei atat pentru contribuabili persoane fizice cat si pentru contribuabili persoane juridice. In cadrul asistentei pentru persoanele fizice, care se acorda la camera 7 a Administratiei Financiare a municipiului Arad se pot solicita informatii cu privire la: modul de completare a declaratiilor de impozite si taxe, obligatiile pe linie fiscala a contribuabililor (impozite si taxe datorate, termene legale de plata, sanctiuni pentru neindeplinirea obligatiilor fiscale). Pentru persoanele juridice asistenta se acorda la camera 20 si consta in furnizarea de date cu privire la: piesele care compun dosarul fiscal, termenele de depunere ale acestora, modul de completare a declaratiilor de impozite si taxe. In afara programului de lucru care este de luni pana vineri intre orele 8-12, angajatii biroului acorda asistenta si prin corespondenta celor care se adreseaza cu intrebari si sesizari Administratiei Financiare. Ar mai fi de mentionat ca in perspectiva introducerii de la 1 ianuarie 2000 a Legii privind impozitul pe venitul global, acest birou, prin cei trei angajati va acorda asistenta juridica in vederea pregatirii contribuabililor pentru acest nou sistem de impozitare.
Febra inscrierilor la licee Greva generala din invatamant nu a influentat, pana acum, graficul "admiterii" in licee si scoli profesionale. Inscrierile au decurs normal in toate scolile din judet. Ieri, inainte de amiaza, am incercat un sondaj la"cateva licee si grupuri scolare pentru " a  afla numarul candidatilor inscrisi si am aflat ca la Liceul "Vasile Goldis" erau inscrisi 125 elevi pe l00 de locuri; la Grupul scolar industrial "Aurel Vlaicu" - 31 pe 150 de locuri la liceu si 20 pe 100 de locuri la scoala profesionala; la Grupul scolar de industrie alimentara - 58 pe 100 de locuri la liceu si 2 pe 50 de locuri la scoala profesionala; la Grupul scolar industrial transporturi cai ferate - 73 pe 100 locuri la liceu, 8 pe 100 de locuri in scoala profesionala; la Liceul Teoretic "Moise Nicoara" - 158 pe 100 - de locuri; la Liceul "Elena Ghiba Birta" - 189 pe 125 de locuri; la Scoala Normala "Dimitrie Tichindeal" - 103 pe 100 locuri; la Liceul Sebis - 85 pe 100 locuri; la Liceul industrial Lipova - 60 pe 75 de locuri la liceu si 5 pe 150 de locuri la scoala profesionala; la Liceul Ineu - 148 pe 150 de locuri. Inscrierile continua pana astazi, 19 iunie 1999, iar testul - acolo unde numarul candidatilor depaseste numarul de locuri - va avea loc duminica 20 iunie.
Dacia 18 iunie - 24 iunie Gloria (SUA)
Muresul 18 iunie - 24 iunie Avocatul (SUA)
Arta 18 iunie - 24 iunie - Sala A Danseaza cu mine (SUA)
Arta 18 iunie - 24 iunie - Sala B Inamicul statului (SUA)
Progresul 17 iunie - 21 iunie Pasiune periculoasa (SUA)
Progresul 21 iunie - 23 iunie Negociatorul (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}