title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Miercuri, 20 ianuarie 1999

Zilele trecute, orasul Sebis a fost vizitat de o delegatie americana, condusa de domnul Devis, presedintele Organizatiei Mondiale de Asistenta Sociala, insotit de doi remarcabili medici psihanalisti. Au mai participat la aceasta intalnire profesorul universitar dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", conferentiar doctor Roz Alexandru, decanul Facultatii de Stiinte Umanist Crestine, iar din partea autoritatiilor locale ec. Gheorghe Feies, primarul orasului, dr. Ioan Oancea, directorul spitalului si pastorul bisericii baptiste "Constantin Chisalita". In urma discutiilor purtate s-a negociat ca in viitor sa se consolideze o colaborare intre aceasta organizatie si colegiul universitar de asistenta sociala. O alta problema discutata a fost infiintarea unei banci de credit studentesti si a unui colegiu universitar de stomatologie, la Sebis existand premisele realizarii unor laboratoare dentare ce presupun o investitie de peste 1 milion de dolari, iar in colaborare cu biserica baptista infiintarea unui orfelinat de copii.

Au trecut cateva luni bune iar la Curtici treaba a ramas tot neterminata. Un fel de lucru facut pe jumatate. E vorba de lucrari de de refacere a carosabilului din spatele statiei CFR Curtici. Pe o portiune de circa 200 m, cand ploua cele doua santuri care "incadreaza" drumul il fac impracticabil. Noroiul preluat din zona cu pricina este aplicat mai apoi pe carosabilul proaspat refacut. D-nul Gheorghe Don, primarul Curticiului, este de acord cu noi, insa da vina pe CFR. "N-am reusit sa ne intelegem cu regionala iar noi nu putem sa facem lucrari de investitii pe un teren care nu este proprietate publica. In plus, in august CFR a depus un proiect pentru modificarea canalizarii iar noi le-am emis autorizatii de constructii, or asta ar insemna sa se sparga din nou" - ne-a dedarat dl. Don. Asadar, unul vrea dar nu poate, celalalt vrea si el dar nu face. Intr-o statie CFR reprezentativa pentru zona de vest a tarii, intr-un oras cu perspective serioase de zona libera...

Gara Arad - Virtual Arad News (c) 1999La fel ca in toata tara, ceferistii aradeni se afla in continuare in conflict deschis de munca cu administratiile celor trei companii feroviare, respectiv Calatori, Marfa si Infrasructura. Ceferistii cer negocierea unui nou contract colectiv de munca, sperand ca in acest fel vor obtine salarii mai mari. Ei spun ca actualul contract a expirat la data de l octombrie 1998 si, conform legii, negocierea unuia nou trebuia sa se faca in termen de 15 zile. Conducerea celor trei companii feroviare considera insa ca actualul contract nu este expirat, deoarece, in urma infiintarii companiilor, potrivit celebrei Ordonante 12 (prin care s-a restructurat SNCFR), s-a decis la nivelul administratiilor companiilor ca valabilitatea contractelor de munca sa fie prelungita pe termen nelimitat, pana la negocierea unui nou contract. "In felul acesta, ceferistii ar putea ramane cu acelasi contract de munca chiar trei ani de acum inainte. Bineinteles, aceasta este cea mai mare nemultumire a lor pentru ca, in timp ce feroviarii din productie au ramas cu aceleasi salarii, pentru personalul din conducerile companiilor salariile au fost majorate" - ne-a declarat Ioan Voica, liderul Uniunii Sindicatelor din Miscare Comercial Arad. Urmatoarele doua revendicari ale ceferistilor se refera la conditii mai bune de munca si protectie a muncii, precum si la obtinerea primelor prevazute pentru Ziua Ceferistilor (31 octombrie), care nu au fost oferite feroviarilor in octombrie 1998, desi - sustin ei - erau prevazute in programele de cheltuieli ale companiilor pe 1998. Ioan Voica a mai declarat ca. in cazul in care feroviarii nu primesc un raspuns favorabil de la conducerile companiilor, liderii de sindicate se vor intalni pe data de l februarie pentru a decide daca va fi declansata sau nu greva generala.

O investitie, de peste 30 miliarde lei, poate una dintre cele mai importante din judetul Arad, o va constitui Complexul Tranzit Chisineu-Cris. Propunerile pentru acest proiect au fost inaintate acum doi ani, dar abia anul acesta lucrarea a ajuns sa fie in stadiul de plan urbanistic de detaliu, de la care vor porni lucrarile propriu- zise de construire a complexului. Toata aceasta intarziere se datoreaza birocratiei existente la noi. Investitorii sunt din Braila, mai precis societatea S.C. Tracon S.A., vicepresedintele firmei brailene fiind in urma cu doua zile in Chisineu-Cris pentru a inmana Primariei planurile viitoarei constructii. Pe o fasie de 200 de metri, intre sosea si calea ferata, pe un teren de 10 ha, al Primariei, care va avea 10 la suta din profit, va fi viitorul Complex Tranzit. Acesta va oferi toate utilitatile necesare, de la statie carburanti, parcare tiruri si pana la un complex de alimentatie publica, plus cazare. "Lucrarile de construire si finalizare ale complexului vor dura aproximativ cinci ani", ne-a informat Danut Brandas, tehnician constructor.

Banca Bucuresti filiala Arad - Virtual Arad News (c) 1999Orice economie din lume se doreste a fi una cat mai performanta, in care mistuitoarea inflatie sa nu ingradeasca accesul publicului si investitorului, deopotriva, la credite si acestea sa se scumpeasca iar moneda nationala sa se erodeze. Asta ar fi din punct de vedere teoretic o remarca sumara a fenomenului de stabilitate monetara. Romanii, in cei noua ani post revolutionari, nu si-au construit destul de bine "azimuturile financiare", devalorizarea leului fiind in aceasta perioada de aproape 600 de ori. Procesul de devalorizare se datoreaza faptului ca masa monetara nu a fost strans corelata cu validarea neta a productiei industriale vandute, prima componenta crescand vertiginos, iar cea de-a doua reducandu-se sistematic. In aceste conditii , inflatia a fost doar "o floare la ureche" pentru BNR, care a facut ca puterea de cumparare a cetateanului sa scada, cantitatile mari de pe piata (de fapt cu o valoare cat mai mica), dand impresia cetateanului ca acesta duce mai bine si determinandu-l sa fie "mana larga". Iar cum productia era tot ma putina, pe fondul acestei oferte tot mai reduse, preturile au crescut cererea de bunuri s-a marit, iar odata cu masa monetara suplimentara si preturile. Acesta este fenomenul petrecut in Romania in ultimii 9 ani, cauza constituind-i scaparea masei monetare de sub control prin emisiuni de bani fara acoperire. Nivelul masei monetare din Romania la sfarsitul anului trecut era de 76.196 miliarde lei, informatie oferita noua de Banca Nationala a Romaniei. Surprinzator dar si imbucurator, ramane faptul ca desi masa monetara a crescut fata de nivelul inregistrat in luna precedenta de 3,4% si care a fost dublul inflatiei de 1,7%, deprecierea monedei nu s-a realizat. Puseul inflationist nu prea a fost resimtit datorita faptului ca ce mai mare parte a masei monetare (78%) a fost neinflationista, fiind detinuta de asa-zisa "cvasi-moneda", adica de acei bani neproveniti din emisiuni monetare fara acoperire, ci in urma incasarii dobanzilor bancare sau a altor forme de castig, bani ce nu s-au reliefat imediat in consum. Dupa cum subliniaza Dan Viorel. director la Banca Bucuresti, sucursala Arad, "masa monetara in crestere genereaza inflatia. Aceasta marire a masei monetare pe care o evocati d-voastra este cauza faptului ca economiile s-au retras din circulatie si nu s-au realizat nici un fel de plasamente". Este bine de stiut ca agregatul monetar cum se numeste el in termeni financiari este format din "cvasi-bani", adica acei bani din sistemul bancar, care la aceasta ora graviteaza in jurul valorii de 60,437 miliarde lei, iar banii din afara sistemului bancar sunt in suma de doar 18.709 miliarde lei. Cu cat "cvasi-banii" sunt mai multi in masa monetara, cu atat riscul inflationist odata cu cresterea masei monetare este mai redus.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}