title

* Stirile pe scurt:   ...

Stirile Zilei

Sambata, 20 februarie 1999

Ieri la pranz, din cauza conditiilor meteo nefavorabile de pe aeroportul Timisoara, aeronava AN26 (militar) a aterizat pe Aeroportul International Arad, avand la bord, pentru a doua oara in nici zece zile, pe prim-ministrul Radu Vasile, insotit de aceasta data de ministrul finantelor Decebal Traian Remes. Coloana oficiala a plecat dupa o jumatate de ora spre Timisoara, acolo unde premierul urma sa participe la ceremonia de punere a pietrei de temelie la noua fabrica de anvelope ce va, fi construita la Timisoara-Continental Automotive Products. La coborarea din avion, premierul Radu Vasile ne-a declarat, referitor la votarea bugetului: "E un buget de austeritate. Nu-l comentez!" In schimb, ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, spunea ca: "E cel mai bun buget ce a putut fi votat in aceste conditii."   Referitor la scumpirea benzinei, ministrul finantelor ne-a declarat: "In urmatoarele doua zile cred ca benzina se va scumpi cu 30%." De asemenea, nu s-a ferit sa comenteze nici plecarea lui Viorel Catarama din PNL: "Este regretabil pentru noi, dar si pentru dansul. Vom vedea..." In timpul sederii in salonul oficial (pana ce a sosit coloana de masini de la Timisoara), premierul Radu Vasile impreuna cu ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, au promis ca vor fi acordati 1,2 miliarde lei pentru constructia noii Catedrale si 1 miliard lei pentru inceperea lucrarilor la biserica UNITA. De altfel si reprezentantul FPS, dl. Erös, a precizat ca se va implica personal in divizarea societatii UTA, pentru separarea stadionului de restul societatii. Dupa discutii, coloana oficiala, insotita (si) de politia aradeana, a demarat in tromba catre Timisoara. Radu Vasile a plecat intr-un Jeep negru, in timp ce Decebal Traian Remes s-a urcat intr-un Espero.

Prea Fericitul Parinte Patriarh TeoctistAseara, la ora 19,00, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a sosit la Arad. Dupa ce a vizitat lacasul noii Catedrale ortodoxe de la Podgoria, in curtea Episcopiei aradene, Prea Fericitul Parinte Patriarh a avut amabilitatea sa adreseze - un cuvant de bun venit tuturor credinciosilor ortodocsi din judetul Arad: "In afara de faptul ca am lucrat aici timp de 11 ani, consider ca pecetea credintei ortodoxe pusa in inimile credinciosilor nescrisa de mana omeneasca, ci de cuvantul lui Dumnezeu - s-a intiparit adanc de inaintasii nostri, Sfinfi Parinti si marii episcopi ai acestei Episcopii, care au tinut faclia luminata a credintei ortodoxe. Si de aceea impartasesc tuturor credinciosilor, prin d-voastra, care va osteniti sa dati viata cuvantului dumnezeiesc, faptelor dumnezeiesti, toata dragostea si pretuirea si rugaciunea catre bunul Dumnezeu, ca sa reverse peste noi toti pacea Lui, intelepciunea Lui, ca sa umblam in caile Domnului. Scopul venirii mele si a celorlalti inalti ierarhi - se afia aici si IPS Petru, mitropolitul Basarabiei - este binecuvantatul prilej de hirotonire si instalare a primului episcop ortodox roman din tara vecina noua, Ungaria, cu resedinta la Gyula. Duminica, ne vom ruga impreuna cu ei, vom lacrirma impreuna cu ei si ne vom bucura pentru aceasta implinire demna de istoria noastra, demna de nadejdea noastra, acum, la incheierea acestui de-al doilea mileniu, cand ne gandim cu nidejde la cel de-al treilea mileniu... Depinde de noi, de tineretul tarii si de copiii nostri, de convingerile sufletesti, ca celalalt mileniu sa fie crestin. Noi credem ca va fi crestin, dupa semnele pe care le avem. Noi credem ca noua Catedrala, pe care o construiti, va aduce aceasta putere izbavitoare, aceasta intinerire a societatii romanesti, peatru ca nadejdea in neamul nostru si-n fortele lui si sa ne ajute sa pasim in cel de-al treilea mileniu. Asa sa ne ajute Dumnezeu!"

Ieri, la intersectia soselei spre Santana cu drumul Curticiului, pe DN 79, reprezentanti ai Administratiei nationale drumurilor sprijiniti de Politia rutiera au intreprins o actiune de verificare "a incarcaturii pe osie" a autovehiculelor de transport marfa. Motivul actiunii il constituie deteriorarea avansata a soselelor care sunt brazdate de adevarate "fagasuri" datorita incarcarii peste limitele admise a mijloacelor auto de transport marfa. Pe platforma existenta in apropierea intersectiei a fost montat cantarul mobil. Maiorul Gheorghe Calb ne-a declarat ca politia este si ea interesata de actiunea drumarilor deoarece automarfarele supraincarcate pun in pericol siguranta circulatiei. Ing. Ioan Pert de la Sectia Arad a A.N.D., spunea ca multe TIR-uri intra in tara prin vama Varsand unde cantarul nu functioneaza inca. Soferii trebuie sa plateasca o taxa de drum in functie de greutatea marfii transportate.

Statia de imbuteliere a apei din Lipova - Virtual Arad News (c) 1999Anul trecut, un investitor privat, cumpara pachetul majoritar de actiuni la S.B.C. Lipova si promitea ca in scurt timp va prezenta opiniei publice un plan concret de reabilitare a statiunii. Cumparatorul, proprietar si a unei fabrici de apa minerala chiar in statiune nu a neglijat atunci cand am discutat cu el nici un aspect al problemei, de la refacerea bazelor de agrement si tratament si pana la problemele ecologice care se impun. Acum, la cateva luni de atunci, am vrut sa vedem cu ochii nostri daca si in ce masura s-au pus in practica planurile ce se prefigurau.

Primul pas - igienizarea. Fara indoiala ca investitiile care se impun pentru a reda statiunea circuitului turistic sunt foarte mari si de aceea va mai dura ceva timp pana cand vom vedea statiunea in "plenitudinea fortelor ei". Deocamdata, noul proprietar, adica S.C. Baile Lipova, a inceput igienizarea zonei. La ora la care am fost in statiune, lucrurile stateau intr-adevar putin diferit fata de ultima noastra vizita. Gunoaiele nu mai domneau peste tot, iar in fata fabncii de apa minerala era curatata zapada. Semn bun oamenii sunt gospodari. Pentru anul acesta, planurile sunt indraznete, iar daca vor fi puse in aplicare la vara, statiunea va intra, din nou, in circuitul turistic. In primul rand se doreste reamenajarea bazinului de inot, precum si construirea unuia nou, pentru copii, cu apa reciclabila. De asemenea, pentru iarna viitoare se are in vedere construirea unui patinoar in incinta statiunii. Tot pentru acest an, patronii si-au propus construirea unor terenuri de sport, pentru agrement. In vederea atragerii turistilor, vor fi amenajate spatiile de cazare, pentru inceput in plan fiind refacerea casutelor si a bungalourilor precum si reamenajarea Braseriei din incinta strandului. Toate acestea se vor realiza in paralel cu o puternica igienizare a intregii statiuni, adunarea gunoaielor, taierea copacilor uscati, reamenajarea zonelor verzi etc.

Baza de tratament mai asteapta. Desi in trecut statiunea beneficia de o buna baza de tratament, aceasta in prezent este total nefunctionala. Noii proprietari insa nu neglijeaza aspectul fiind hotarati ca in a doua etapa investitionala sa se ocupe de refacerea si modernizarea ei. In acest scop, cauta un partener strain, dispus sa investeasca alaturi de ei, deoarece potentialul turistic este foarte mare, putandu-se aduce si turisti straini la tratament. Dar pentru asta trebuie asigurate conditii. Si Primaria si Consiliul Local Lipova, care detin in zona Bailor 13 ha de teren, si-au manifestat intentia si disponibilitatea de a gasi o cale de colaborare pentru dezvoltarea statiunii. Pana una-alta, trebuie spus ca noii proprietari au achitat toate datoriile fostei SBC Lipova, urmand acum sa gaseasca fondurile necesare pentru declansarea primei etape de reabilitare a statiunii.

Liceul de arta "Sabin Dragoi" din Arad - Virutal Arad News (c) 1999Ieri, 19 februarie, la orele 10,00, a inceput Concursul de muzica baroca pentru flaut. Organizat in trei etape, concursul reuneste elevi ai liceelor de muzica din Bucuresti, Brasov, Alba lulia, Timisoara si Arad. Concursul este finantat de flautistul italian Enrico Cannata, care prezideaza comisia de jurizare. Festivitatea de premiere va avea loc in incinta Liceului "Sabin Dragoi", astazi cu incepere de la orele 12,00.
Dacia (19 - 25 feb) Inamicul statului (SUA)
Muresul (19- 25 feb) Fata in fata (ROM)
Arta (19 - 25 feb) Razbunatorii (SUA)
Sala mica (19 - 25 feb) Mortal Kombat 2 (SUA)
Progresul (18 - 21 feb) Sase zile sapte nopti (SUA)
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}