title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 20 iulie 1999

Conel,  urari de bine energeticienilor. - Virtual Arad News (c)1999Ziua de 20 iulie este o zi ca oricare alta pentru majoritatea oamenilor. Pentru energeticieni insa are o insemnatate speciala. Este ziua dedicata lor, profesiei lor si activitatii pe care o desfasoara zi de zi. Si nu trebuie sa fii energetician ca sa observi rezultatele acestei activitati. Electricitatea a patruns in viata omului modern si ii este acum indispensabila, precum aerul si apa. S-ar putea oare concepe viata fara energie electrica!!! NU. Pentru ca astazi nu putem face multi pasi, fara sa actionam un comutator, sa rotim un potentiometru sau pur si implu sa privim un ecran. Si daca fiecare dintre noi s-ar gandi, in momentul cand foloseste electricitatea, la cei ce i-o aduc in casa, atunci energeticienii ar fi cei mai iubiti dintre pamanteni. Dar nu este asa. Energeticienii lacreaza in deplin anonimat, sacrificandu-si de multe ori timpul de odihna pentru a raspunde la chemarea semenilor lor ramasi fara lumina. Dincolo de neajunsurile acestei perioade prin care trecem cu totii, trebuie sa vedem partea buna a. lucrurilor, sa observam realizarile noastre si sa ne mandrim cu ele. Impreuna am realizat lucruri minunate, impreuna trebuie sa continuam, perfectionandu-ne si ajutandu-ne unii pe altii, incercand sa punem interesele colectivului mai presus de interesele personale. Numai procedand astfel vom reusi sa strabatem drumul anevoios al tranzitiei si restructurarii, la capatul caruia ne asteapta rezultate si satisfactii morale, profesionale si materiale. Tinand cont, ca astazi, ca buni crestini ce suntem, il sarbatorim pe Sfantul Prooroc ILIE, profit de aceasta ocazie, pentru a va putea ura sanatate, putere de munca si traditionalul "LA MULTI ANI !"
   Director Ing.Ioan Cornel Secianschi
 Muntele Gaina "Targul de fete".jpg Si in acest an, autoritatile locale s-au implicat atat financiar cat si cultural in buna desfasurare a sarbatorii "Targului de fete" de pe Muntele Gaina. Duminica dimineata, la festivitatile traditionale din aceasta regiune a Muntilor Apuseni a fost prezenta o delegatie a Consiliului judetean, condusa de vicepresedintele Achim Alexa si o echipa a Prefecturii, in frunte cu Gheorghe Neamtiu. Centrul de conservare a creatiei populare a participat la manifestari, reprezentata de o trupa de dansuri populare. Achim Alexa ne-a declarat ca, purtand discutii cu autoritatile din judetele Alba si Hunedoara, s-a ajuns la concluzia ca actiunile culturale de la Gaina nu cunosc o mare, amploare, datorita fondurilor reduse, ca urmare a inundatiilor ce au cuprins cele trei judete. Oricum, edilii acestor regiuni doresc, cu orice pret, ca traditia sa dainuie. Inca din vechime, fetele de maritat veneau, la Gaina, cu carele incarcate cu toata zestrea lor si daca aveau norocul sa intalneasca feciorii sortiti, cununia se facea pe loc si noile perechi se intorceau direct spre satele unde urmau sa convietuiasca. In perioada respectiva se organizau jocuri diferite la care participau tarafuri de lautari din toate satele motesti. Serbarea se deschidea prin tulnicele fetelor de la Vidra, cele mai vestite tulnicarese ale zonei. In jurul jocurilor se desfasura si cel mai grandios targ de produse locale: sumane, tundre, cojoace, caciuli, opinci, fluiere, tulnice, linguri. In aceasta perioada a lunii iulie, pe Muntele Gaina se desfac si felurite bauturi aduse din Abrud, Oradea, Beius, Arad si Cluj. "Targul de fete" se desfasoara in fiecare vara, reprezentand o colosala manifestatie folclorica si etnografica, la care sunt dornici sa participe cat mai multi.
 In Bujac mai sunt strazi acoperite de ape.jpg O organizatie umanitara din Elvetia, condusa de Almstaedt Jurg, si-a anuntat intentia de a sprijini material municipalitatea pentru a face fata apelor, care mai acopera inca numeroase strazi din Bujac si inunda casele localnicilor. Almstaedt Jurg, care este in Arad in aceste zile, desfasurand diferite actiuni umanitare, le-a spus reprezentantilor Primariei ca va incerca sa obtina tehnica pentru extragerea apei, de la o unitate de pompieri in care acesta a lucrat cu ani in urma. Jurg a spus ca se va intoarce in Elvetia, urmand sa revina peste vreo doua saptamani, in caz ca va obtine donatia, ce ar consta in 4 km de furtun si tubulatura si cateva motopompe, care au fost scoase din uz de unitatea de pompieri. Gabriel Moldovan, purtatorul de cuvant al Primariei, ne-a declarat ca seful organizatiei umanitare s-a oferit sa-si acorde sprijinul dupa ce a aflat ca autoritatile locale se confrunta cu mari lipsuri privind tehnica necesara in caz de inundatii, cel mai   mare neajuns fiind lipsa tubulaturii pentru extragerea apei, de care nu dispun nici agentii economici din municipiu.
Lapte in butelii de plastic.jpg Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor a primit, in ultimul timp, numeroase reclamatii cu privire la comercializarea, de catre unii particulari, a laptelui crud nepasteurizat, livrat ii sticle de plastic unifolosibile, care nu au posibilitatea de a fi dezinfectate. OJPC mentioneaza ca prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 975/98, ambalajele, recipientele, ustensilele si utilajele folosite la sectorul alimentar nu pot avea alta utilizare decat aceea pentru care au fost avizate. Producatorii motiveaza practicarea acestui tip de comert prin intarzierea cu care agentii economici (care pasteurizeaza laptele) achita contravaloarea produsului, datorita blocajului financiar intalnit in economie. Organele de control, din cauza presiunii sociale datorata saraciei generale, accepta producatorii de lapte in pietele organizate, pe baza unui aviz sanitar-veterinar si a unor probe bacteriologice efectuate prin sondaj. OJPC avertizeaza factorii de raspundere ca fenomenul este scapat de sub control la livrarile directe la domiciliu sau in piete neorganizate. In tarile occidentale, astfel de practici nu exista. In estul Ungariei, in mediul rural, laptele se vinde din bidoane de aluminiu inchise.
Petrom majoreaza preturile.jpg  - Virtual Arad News (c)1999Societatea nationala de Petrol - Petrom are in vedere, in viitorul apropiat, majorarea preturilor la carburanti cu maximum 400 de lei, ca urmare a cresterii constante a pretului mondial al titeiului, a declarat, vineri, directorul general al SNP Petrom, Ioan Popa. Societatea a majorat recent pretul petrolului intern pentru a se alinia tendintei manifestate pe plan mondial, unde pretul tonei unei tone de titei a ajuns la 138 de dolari, iar al unui baril, la 18 dolari. "Aceste modificari se vor simti, in curand, in pretul carburantilor la pompe. Pretul benzinei va creste cu 400 de lei, iar cel al motorinei cu 250 de lei", a aratat oficialul SNP. Ministrul Industriei si Comertului, Radu Berceanu, precizeaza ca repetatele modificari de preturi nu tin neaparat de activitatea  Societatii Nationale de Petrol, ci de factorii de conjunctura, cum ar fi pretul mondial al petrolului si devalorizarea monedei nationale. "Daca Petrom ar mari pretul carburantilor de la sine putere, procentual i-ar reveni mai mult din pretul unui litru decat acum", a explicat Berceanu. Ultima modificare a preturilor beazinei si motorinei a avut loc la inceputul lunii iunie, cand acestea au crescut cu 300 de lei, din cauza devalorizari monedei nationale. Preturile de referinta sunt de 8.400 lei litrul de benzina super plus; 8.300 lei litrul de benzina super plus fara plumb benzina premium - 8.100 lei premium fara plumb - 7.900 le litrul; 5.100 lei litrul de motorina.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}