title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 20 august 1999

La Universitatea "Aurel Vlaicu" o noua forma de invatamant - Virtual Arad News (c)1999Incepand cu anul universitar 1999-2000, in cadrul Universitatii"Aurel Vlaicu" din Arad va functiona un colegiu universitar cu taxa, cu o durata de trei ani. In planul de scolarizare sunt cuprinse trei profile: 1. Economic, cu specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune (50 de locuri) 2. Tehnologia Produselor Alimentare (TPA) cu specializarile: Tehnologia si Controlul Calitatii Produselor Alimentare si Tehnologie si Control in Alimentatie Publica si Turism (25, respectiv 25 de locuri) 3. Textil cu specializarile Filatura-Tesatorie, Tricotaje Confectii Textile si Finisare Chimica Textila (45 locuri). Directorul colegiului, conf. dr. ing. Petre Popa, preciza ca aceasta forma de invatamant superior se adreseaza absolventilor de scoli postliceale, care vor fi admisi fara examen de admitere. Pot candida insa si absolventi de liceu, in limita locurilor ramase neocupate. Asadar, la specializarile Colegiului universitar se pot inscrie: a) absolventii cursurilor postliceale fara sustinerea probelor de concurs, in ordinea descrescatoare a mediilor; b) candidatii respinsi cu media peste 5 la examenul de admitere sustinut la specializarile de profil din sesiunea septembrie 1999; c) absolventi de liceu din promotiile 1998 si 1999, pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. La profilul economic se pot inscrie absolventi de scoala postliceala care au specializarea contabil. Dupa cei trei ani de colegiu absolventul va obtine titlul de referent economic. Pentru profilul TPA pot opta absolventi ai scolilor postliceale de profil alimentar, agricol si turism iar profilul textil, absolventi ai scolilor postliceale de profil textil, protectia mediului, merceologie, electrotehnica, automatica, informatica, coafura-cosmetica. La ultimele doua profile titlul obtinut dupa terminarea studiilor va fi de subinginer. Taxa de scolarizare pentru anul universitar 1999/2000 este de 5.000.000 lei si poate fi achitata in rate: la inceputul anului universitar 2.000.000 lei, iar restul in sase rate egale. Cei care achita integral taxa la inceputul anului beneficiaza de o reducere de 10%. Pentru prima sesiune de admitere inscrierea se face in perioada 31 august - 6 septembrie 1999. Inscrierile se fac la corpul B al Universitatii "Aurel Vtaicu", pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 34, sala B - 20, zilnic intre orele 8-14. Taxa de inscriere este de 200.000 lei. In cazul ca nu se vor constitui formatii de minimum 20 de studenti la fiecare specializare, dupa a doua sesiune de inscrieri (16-20 septembrie 1999) spe- cializarea nu va putea functiona iar candidatilor li se va restitui taxa de inscriere.
SRI pregateste o demonstratie antiteroIeri, in Poligonul Unitatii de jandarmi din Vladimirescu, a avut loc o demonstratie inedita si deosebit de interesanta, realizata de Echipa de interventie pirotehnica din cadrul Serviciului Roman de Informatii, sectia judeteana Arad. La aceasta actiune au participat alaturi de reprezentantii mass-media, oficialitati locale, conducatori de institutii financiare si bancare, alte persoane interesate. In cuvantul de deschidere, colonelul Nicolae Goran, a facut o scurta prezentare a activitatii pirotehnice din cadrul SRI, locul si rolul sau in activitatea de aparare. Din cele expuse, am retinut faptul ca in conditiiie actuale de crestere a numarului de acte criminale cu aspect terorist, existenta si buna pregatire a echipei pirotehnice sunt o necesitate. Enumerand cateva cazuri de terorism, dl. colonel a incercat sa-i convinga si credem ca a reusit, pe conducatorii de banci ca desi inca nu este cazul, in curand, Doamne fereste, s-ar putea ivi situatii in care sa fie necesara interventia pirotehnistilor, A urmat o prezentare rapida a echipamentului care este folosit in situatiile ce apar. Astfel, cei prezenti au aflat mai multe detalii despre modernul echipament existent in dotarea SRI Arad. Cel mai impresionant a fost echipamentul de protectie impotriva exploziilor, de productie canadiana, cel mai bun din lume la ora actuala, cu sistem de racire interna si care rezista la explozia a 700 gr trotil la o distanta de un metru. Si pentru ca cei prezenti sa se convinga de veridicitatea celor prezentate s-a trecut la fapte.
O masina in aer
Prima demonstratie a fost plasarea unei incarcaturi de trotil de 700 gr. intr-o masina mai exact intr-un Audi 80. Detonarea explozibilului a aruncat efectiv in aer masina, partile componente cazand pe o raza de cateva zeci de metrii. Apoi, a fost prezentata detonarea in poligon a unei valize in care se afla explozibil. Explozia provocata de o instalatie speciala n-a facut prea mult zgomot sau fum, totul fiind protejat la maximum. Ultima parte a demonstratiei a constat in prezentarea la lucru a costumului de protectie. Imbracat in el, un lucrator al serviciului pirotehnic a stat vreme de cateva minute in mijlocul exploziilor. In incheiere, unitatea de jandarmi a facut o frumoasa prezentare a unui pluton de interventie speciala, format din sergenti angajati pe baza de contract.
Epidemia de meningita la Arad se extinde- Domnule doctor Dinu Heretiu, sunteti unul dintre cei mai cunoscuti si reputati medici din judet - si nu numai - asa ca sunteti cel mai in masura sa ne spuneti: este sau nu la ora actuala o epidemie de meningita in Arad ?
- Este, pentru ce sa ne ascundem dupa deget ? Fie si numai daca ne gandim la cele 14 cazuri confirmate de meningita, dar ea bate tot mai mult in retragere.
- Confirmate insemnand ce ?
- Insemnand intrenarea in spitalul nostru. De fapt, au fost 13 cazuri de adulti si un adolescent. Din cele 14 cazuri, au mai ramas sub supraveghere, deci internati, 8 bolnavi, din care, in zilele urmatoare, alti trei urmeaza sa fie externati.
- Asa, de curiozitate, cine a fost primul bolnav de meningita in Arad?
- Culmea, un ex-aradean, in speta un tanar din Republica Moldova, care lucra ca zilier la Sepreus.
- Tot ca fapt divers, anul trecut cate cazuri de meningita am avut in judetul Arad ?
- Foarte putine, doua, aparute aproximativ cam in aceeasi perioada a anului.
- Se pare ca boala are preferinte pentru un anume anotimp...
- Nu, nu, meningitele putand sa apara si iama, bunaoara.
- Unii cititori au pus aparitia acestei epidemii, sau mai exact, au legat-o de mult discutata edipsa de soare...
- Da, am auzit si eu, dar evident, nu exista absolut nici o legatura intre cele doua fenomene.
- Poate nu ar fi lipsit de interes sa explicati putin ce inseamna meningita virala, de unde i se trage numele.
- Simplu: boala afecteaza meningele care este invelisul sistemului nervos, ea fiind produsa de un virus, de unde si denumirea de meningita virala. Din pacate, este foarte greu sa te pronunti cu exactitate daca cel care vine la tine are sau nu meningita virala intrucat, in paranteza fie spus, exista vreo 100 de virusi si numai un examen de laborator poate confirma cu certitudine, suta la suta, existenta bolii.
- Iar in Arad nu exista un laborator de virusologie...
- Intr-adevar, un astfel de laborator exista doar la Bucuresti, unde analizele, in cazul existentei bolii, trebuie sa ateste modificari ale lichidului cefalorahidian, dar medicii, in general, se orienteaza si dupa binecunoscutele semne clinice precum durerile puternice si constante de cap, varsaturi, fotofobie, febra care poate ajunge pana la 39°, desi am avut cazuri de meningita virala in care temperatura nu a trecut de 37°.
- La poarta, inainte de a ajunge la dv., am trecut printre cativa oameni care venisera la spital alarmati ca ar avea meningita...
- Situatia aceasta poate fi intalnita in fiecare zi, multi aradeni, la cea mai mica durere de cap sau greata, speriindu-se ca ar avea meningita. Din fericire, lucrurile nu stau sau nu sunt chiar asa de negre cum se prezinta la prima vedere. Nu orice stare de voma, durere de cap sau febra este semnul meningitei. Ceea ce nu inseamna ca cei in cauza nu este bine sa consulte medicul de familie sau un medic specialist. Ce as mai vrea sa adaug. Este adevarat ca avem sau am avut doar 14 cazuri de meningita, dar in mod sigur numarul imbolnavirilor reale este dublu, daca nu chiar mai mare, doar ca multi dintre acesti bolnavi fac o forma usoara, ca sa-i zic asa, de meningita care trece repede sau prea putin observata.
- Boala este mortala sau nu ?
- Nu, nu este si, dupa un tratament complet ea nu lasa nici sechele.
- Pentru ca veni vorba de tratament, in general, exista un tratament aparte al meningitei ? Cu antibiotice si toate celelalte ?
- Nu, tocmai ca in meningita nu se prescriu antibiotice, ci alte medicamente, antipiretice, vitamine din grupul vitaminelor B, perfuzii s.a.
- O ultima intrebare: vorbind despre cauzele bolii s-a tot batut moneda pe starea de mizerie, de murdarie, ca factor determinant in aparitia bolii...
- Si pe buna dreptate, meningita virala fiind expresia cea mai exacta a deficitului de igiena si de educatie sanitara, de unde si concluziile pe care fiecare le poate trage singur.
- Intocmai, drept pentru care ne oprim aici multumindu-va mult, dle Heretiu, pentru precizarile deosebit de interesante facute.
Consiliul Local Minicipal cauta solutii...Posibilitatea ca Aradul sa ramana fara apa, datorita lipsei subventiilor, a facut ca factorii decizionali din administratia locala sa caute solutii de rezolvare a acestor probleme. Astfel, la Primarie a avut loc ieri o sedinta a comisiilor reunite in care principalul subiect a fost modul in care se pot acorda subventii pentru Arterm si CTP. Consiliul local municipal se bazeaza in acest demers pe rectificarea de buget. In acest sens s-a facut o evaluare a sumelor pe care Consiliul local urmeaza sa le incaseze din impozite si taxe. In sedinta ordinara de astazi, CLM va trebui sa decida de unde va rupe acesti bani, necesari subventionarii, atat in ceea ce priveste Arterm-ul (cinci miliarde) cat si Compania de Transport Public (patru miliarde).
Graul aradean in drum spre silozIn sfarsit, acum, cand am trecut in a doua jumatate a lunii august. Ministerul Agriculturii si Alimentatiei este in masura sa informeze ca recoltarea graului s-a incheiat in intreaga tara. Suprafata cultivata cu grau a fost in acest an de 1,66 milioane hectare, cantitatea finala obtinuta fiind de 4,65 milioane tone. Ministrul Agriculturii, Ioan Avram Muresan, afirma ca necesarul intern de grau este de 3,5 milioane tone, iar excedentul va putea fi exportat. In cazul in care nu se va realiza export, excedentul de grau va ramane in tara si va duce la o scadere a pretului acestuia, este de parere Muresan. Acesta a adaugat ca anul viitor probabil ca se va obtine o productie de grau mai mare decat cea obtinuta in acest an, ea urmand sa fie de peste 5 milioane tone. Asta nu se va intampla insa, am adauga noi, numai cu conditia ca vremea sa tina in toamna cu agricultorii, iar acestia sa posede suficienti bani pentru a infiinta noile culturi. Nu este de neglijat nici faptul ca taranii au fost cam dezamagiti de preturile de achizitie oferite de stat si societatile comerciale din domeniul panificatiei, astfel incat multi au declarat deja ca vor renunta sa mai puna-n brazda grau la toamna, castigul fiind foarte mic sau chiar inexistent. Din cantitatea totala recoltata, 1,6 milioane tone au fost alocate fondului de consum si furaje, 80.712 tone pentru samanta, iar cea mai mare parte din recolta a ramas la producatori, respectiv 2,95 milioane tone. Din productia totala de grau, circa 3,49 milioane tone s-au obtinut in sectorul privat, unde productia medie a fost de 2.665 kg/ha, iar 1,15 milioane tone in sectorul de stat, unde productia medie a fost de 3.298 kg/ha. Pretul graului de consum la nivel de tara a variat, la sfarsitul lunii iulie, intre 900 lei/kg, in judetul Giurgiu si 2.300 lei/kg, in judetul Cluj. Pe plan local, suprafata cultivata cu grau a fost in aceasta vara de 42.346 hectare, ne-a declarat Avram Fluieras, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Alimentatie a judetului Arad. Productia totala obtinuta se ridica la 130.495 tone, cea medie fiind de 3.100 kg/ha. Asa cum se intampla si la nivel national, ponderea suprafetelor cultivate cu grau a detinut-o sectorul privat, cu 34.148 ha, de pe care s-au recoltat 102.000 tone de grau. DGAA estimeaza ca in toamna in judetul nostru se vor insamanta in jur de 72.000 - 75.000 ha de teren cu grau, deci mai mult decat in acest an, evident daca se vor indeplini conditiile enuntate mai sus. La noi, pretul graului variaza in prezent intre 1.200 si 1.500 lei/kg.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}