title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Joi, 21 ianuarie 1999

In cursul zilei de ieri, am cerut parerea liderilor principalelor formatiuni sindicale din orasul nostru, cu privire la actiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului.

Presedintele Aliantei Sindicale Feroviare din Regionala Timisoara - sucursala Arad, Ionel Socaciu ne-a declarat: "Dupa opinia mea, acest conflict are o tenta politica. Neintelegerile intre cele doua parti implicate au trecut din sfera socio-economica intr-un areal politic. Nu doresc sa amintesc partidele politice care mentin aceasta stare de tensiune". Ionel Socaciu prevede ca, in cazul in care ortacii ajung in Capitala, vor avea loc lupte de strada intre fortele de ordine si manifestanti, asemanatoare celor din '90-'91.Presedintele sindicatului din CFR - Arad spune ca in Bucuresti, localnicii nu vor sa se mai repete evenimentele de acum noua ani.

Presedintele CNSLR Fratia - filiala Arad, Lucian Lagyaghi a afirmat: "Consider ca sunt vinovate ambele parti. Minerii au transformat miscarea lor sindicala intr-o forta paramilitara. Nu e legal ceea ce fac. Pe de alta parte, Guvernul le-a dat apa la moara ortacilor. Valea Jiului nu trebuia izolata iar protestul minerilor nu trebuia asemanat cu cele intamplate cu noua ani in urma. Executivul ar fi trebuit sa-si trimita reprezentanti in Vale. Inca nu stiu cum vor decurge lucrurile".

Stefan Balita, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant ne-a declarat: "Nu sustin actiunile de protest ale minerilor pentru ca nu cunosc negocierile lor. Nu avem nimic in comun cu minerii, noi fiind bugetari, ei fiind sustinuti de Patronat. Oricum, nu sunt de acord cu escaladarea fortei. Nu trebuia sa se ajunga aici. Radu Vasile ar fi trebuit sa mearga la Petrosani pentru negocieri".

Liderul Uniunii Judetene Sanitas, Delia Bonca declara: "Nu trebuia sa se ajunga la o stare tensionata a evenimentelor. Vina este a ambelor parti. Minerii ar fi trebuit sa ramana acasa iar Guvernul sa fi gasit o solufie convenabila ambelor parti. Nu putem sti cum vor decurge evenimentele. Oricum, situatia de criza nu se rezolva prin forta".

Arad - Virtual Arad News (c) 1999Delegatia asociatiei din Windsor a Partidului Conservator a avut, ieri seara, o intalnire cu cativa consilieri locali si judeteni ai PNTCD, de la care au lipsit, totusi, cei doi vicepresedinti ai CJA, Achim Alexa si Romulus Tasca. Taranistii aradeni au aflat, de la Christine Boterson, viceliderul grupului consilierilor din Windsor, amanunte despre cum functioneaza administratia locala in Anglia. Au fost mirati cand au e aflat ca nu exista vot secret in cadrul sedintelor consilierilor englezi, ca acestia lucreaza mai mult pe comisii, zilnic, de luni pana joi. Consilierii judeteni din Anglia beneficiaza de indemnizatie de sedinta si gratuitate pe mijloacele de transport in comun cu care se deplaseaza la sedinta, dar cei municipali nu sunt retribuiti. Votul este uninominal, iar pentru fiecare candidat la alegerile locale, partidul nu are voie sa cheltuie mai mult de 3000 de lire sterline. Pentru alegerile locale campania electorala poate incepe oricand. Strategia folosita este de a merge "din usa in usa". Din cele declarate de ei, Aradul s-ar putea infrati cu Windsor, dar acest pas va fi precedat de alte modalitati de colaborare, prima din acestea fiind o infratire intre PNTCD Arad si asociatia Partidului Conservator din Windsor.

Conducerea Exploatarii miniere nemetalifere Taut nu este de acord cu modul cum decurg lucrurile privind conflictul de munca aparut intre minerii din Valea Jiului si Guvern. Directorul Exploatarii, Gligore Petrut, ne-a.declarat: "Guvernul a facut o mare greseala. In momentul in care minerii au amenintat cu plecarea spre Bucuresti, premierul Radu Vasile trebuia si se prezinte la Petrosani". Surse din cadrul Exploatarii miniere Halmagiu ne-au declarat ca majoritatea ortacilor din zona considera ca Guvernul a intaratat masele de mineri prin incercarea de izolare a Vaii Jiului in loc sa-si trimita premierul la Petrosani, pentru negocieri. Minerii din Halmagiu considera, de asemenea, ca revendicarile ortacilor din Valea Jiului sunt exagerate si spun ca nu s-ar alatura cu colegii lor din Vale.

In razboiul pentru castigarea cat mai multor sedii de regii si societati profitabile, dintre Arad si Timis, vecinii nostri de pe Bega au castigat toate luptele. Vezi, Petrolul, Posta, etc. O veste buna ne-a parvenit in cursul zilei de ieri, de la directoul Directiei Silvice Arad, dl. Borlea. Astfel, prin Hotararea Guvernului nr. 982/29.12.1998 "Directia Silvica Arad, cu sediul in Arad, va gospodari fondul forestier din raza judetelor Arad si Timis". Iata ca soarele a rasarit si pe strada noastra, Timisoara, in problema fondului forestier fiind nevoita sa se recunoasca invinsa.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}