title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 21 mai 1999

Soprana Mariana Nicolesco la AradMelomanii aradeni au facut, aseara, neincapatoare sala de spectacole a Palatului Cultural, la concertul in care a evoluat stralucit celebra soprana de renume mondial MARIANA NICOLESCO. Personalitate marcanta a lurnii muzicale intemationale si reputat om de cultura, domnia sa a iesit, dupa uvertura, in fata orchestrei, adresandu-se publicului: "Ma aduce la Arad dragostea pentru muzica, pentru traditie, pentru muzicieni si public, pentru noua generatie de artisti si pentru tinerii care azi se apropie de minunata imparatie a sunetelor, cel mai constant, mai nobil si mai inaltator companion al vietilor noastre" instrumentul universal al armoniei sufletelor si al elevatiei spirituale". La incheierea concertului reputata solista a propus infiintarea Fundatiei "Pentru Filarmonica din Arad", oferind prima donatie in valoare de doua milioane de lei. Intre aceste doua momente doveditoare de inalte virtuti morale si umane, ale marii noastre cantarete s-a desfasurat spectacolul muzical care a ridicat literamente, sala inpicioare, in repetate randuri iar evolutiile sopranei MARIANA NICOLESCO au fost subliniate cu multe minuta de aplauze si i s-au oferit cosuri si buchete de flori.
N.R. Marele absent ai serii a fost tocmai gazda, directorul Filarmonicii.
Comemorare la monumentul eroilor din piata Avram Iancu din AradVremea frumoasa de ieri a facut ca multa lume sa asiste, incepand cu ora pranzului, la ceremonialul militar si religios, desfasurat la Monumentul Eroilor, din Piata Avram Iancu, cu ocazia Zilei eroilor neamului, a Zilei nationale a veteranilor de razboi si a Sarbatorii Inaltarii Domnului. Intr-o atmosfera solemna, P.S. Timotei Seviciu a evocat jertfa eroilor pentru apararea patriei. In acordurile fanfarei militare si a Corului Veteranilor din Arad, care au intonat Imnul eroilor, "Presarati pe-a lor morminte", reprezentantii celor mai importante institutii civile si militare au depus coroane de flori, pe postamentul monumentului intru omagierea celor cazuti pentru eliberarea neamului romanesc. Alaturi de liderii administratiei s-au aflat si oficialitatile filialelor judetene ale principalelor formatiuni politice,depunand, si acestea, coroane omagiale. Aranjamentele florale ale unor partide nu aveau atasate panglica tricolora. Multi cetateni prezenti ne intrebau: "De ce, oare?" Parada militara a ostasilor din Garnizoana Arad a starnit ropote de aplauze din partea asistentei prezente. Pe placa comemorativa de-abia se mai distingea textul scris in memoria eroilor neamului: "Glorie eterna eroilor patriei." Atotprezentul Nicu Ieran a sugerat unei oficialitati sa gaseasca un fond banesc cat de mic pentru reconditionarea placutei. Trupele militare au defilat pe bulevard, pe fondul marsului ostasesc "Treceti batalioane romane, Carpatii", pana la troita martirilor din parcul aflat in spatele Palatului Administrativ. Aici a avut loc acelasi program comemorativ,cu aceleasi oficialitati, insa cu o asistenta civila mult moi redusa. Desi se desfayura un eveniment important, numerosii fani ai luptelor dintre soldatii de lemn stateau intorsi cu spatele la manifestari, enervati ca-si pierd eroii neinsufletiti de pe tabla cu 64 de patratele.

De o luna de zile angajatii de la ARIS n-au primit un leu. Ieri, circa 300 de angajati ai SC. ARIS SA. Arad au iesit in curtea fabricii strigand: "Banii, banii!". De fapt de o saptamana ei asteapta sa- si primeasca salariile, pe care nu le-au vazut de aproape o luna de zile. Ioan Frainov lucreaza de aproape 3 decenii in sectia Montaj si ne-a spus: "Pe vremea tui Ceausescu castigam si 5.000 lei pe luna. Erau bani. Acum iau 900.000 de lei. Dar intr-o luna si jumatate am primit doar 400.000 lei. Eu cu sotia avem doar un copil. Noroc ca ma ajuta soacra- mea, altfel n-am avea bani.nici pentru cheltuielile de bloc." Si ceilalti angajati sunt in aceeasi situatie, ba chiar mai rea. Unii nu si-au mai putut plati facturile curente de aproape trei luni. "N-avem bani de paine!", striga multimea in fata directorului societatii, Rusalin Oprut. Director care spusese oamenilor, cu o zi inainte ca isi vor primi salariile. Dar si ieri, la ora 11, nu se stia daca ARIS va avea bani pentru plata oamenilor. Dupa catva timp a sosit si subprefectul Levente Bognar, pentru a dezamorsa starea de tensiune in speranta gasirii unei solutii. Din pacate, intarzierea platii salariilor nu este de ieri, de azi, deci o stare accidentala. De doi ani, zilele 14 si 29 ale fiecarei luni produc frisoane conducerii, pentru ca sunt zile in care se dau sau ar trebui sa se dea salariile oamenilor. Asa ca problema este una deja cronica si aceasta lipsa de bani are radacini mai adanci. ARIS are datorii la enegie, la asigurari sociale, dar are de incasat peste 5 miliarde de lei. Intr-un cuvant statul e dator la stat, tinand cont ca F.P.S. detine 70% din capitalul social la ARIS. Nicolae Costan, vicelider la Sindicatul Solidaritatea a precizat: "Cazul ARIS nu este unic in tara. Tot sectorul constructiilor de masini este in criza. Din pacate, Ministerul Industriilor si Comertului nu are o strategie clara in acest domeniu. Nu se stie, acum, dupa 10 ani ce vrem sa facem. Mai avem sau nu nevoie de aceasta ramura ?"

Arnetta SRL - Virtual Arad News (c) 1999Compania "Arnetta" SRL, firma cu capital mixt romano- italian, specializata in productia de desuuri pentru femei, opereaza in Arad de cativa ani. In programul de dezvoltare al companiei pentru 1999 este prevazuta realizarea unei investitii majore, evaluata la circa 2 milioane DM, in Micalaca" pe Calea Radnei, colt cu Prutului. Investitia efectiva reprezentand un imobil P + 1 in care vor functiona o reprezentanta, birouri, magazin de prezentare si sectie de productie, va fi realizata de "sora" Arnettei, firma "Lilefleur Rom" SRL (capital integral italian). Ea va produce lenjerie intima de dama, pijamale si camasi de noapte. Noua investitie semnifica intre altele crearea a 250 de noi locuri de munca (directe sau indirecte). Lucrarile vor fi finalizate in toamna acestui an.
Centura AaduluiData in exploatare in decembrie 1998, centura Aradului a fost astazi supusa , receptiei preliminare. Asta inseamna ca timp de un an de zile, pana la receptia finala, lucrarea se afla in garantia constructorului, firma bucuresteana SC. EDICT Construct. La acest eveniment au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei Nationale Drumuri Bucuresti, Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara, administratiei locale etc. Lucrarile la centura, demarate in urma cu 3 ani, au ajuns sa coste circa 5 milioane 150 mii dolari. Cei 13,2 km de carosabil sunt impartiti pe 3 trasee, dupa cum urmeaza: zona A. Micalaca (intrarea in Arad, km 540) - intersectia Arad-Oradea; zona B: intersectia Arad-Oradea - BAT; zona C: BAT - Ceala.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}