title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 21 iulie 1999

Eclipsa secolului. Prof. Major Csaba explicand fenomenulPana la eclipsa totala de soare, din 11 august, au mai ramas doar trei saptamani. Noi, aradenii, ne bucuram de privilegiul de a putea urmari eclipsa din fereastra. Fenomenul va putea fi observat in doar 9 state europene, iar Romania este printre acestea. Mai mult, conform studiilor efectuate de specialistii de la NASA, Aradul se plaseaza pe culoarul de vizibilitate maxima a eclipsei. Fara indoiala, acest eveniment va fi unul deosebit, in special pentru aradeni, fiind perfect perceptibil de pe cea mai mare parte a judetului nostru. El se va derula in plin sezon turistic, insa, in ciuda acestui fapt, rezervarile de locuri la unitatile de profil din judet nu au crescut spectaculos. Eclipsa  va incepe la ora 13,00, atunci cand soarele, este inca aproape de centrul boltei ceresti. Conform atlasului climatologic al Romaniei, la Arad, faza maxima a eclipsei va fi la ora 13,56. Latimea zonei de vizibilitate maxima a eclipsei este de 1K km, numai in judetul nostru. Soarele va incepe sa fie umbrit de luna la ora 12,32, iar eclipsa totala incepe la 13,55. Durata eclipsei totale de soare va fi de 2 minute si 22 secunde. Umbra Lunii se va deplasa pe suprafata solara cu 684 de metri/secunda. Conform Institutului Astronomic al Academiei Romane, la Arad, in ziua eclipsei, valorile termice vor fi cuprinse intre 15-29° Celsius, iar cerul va fi usor noros.
In Arad, se remarca doar Conel si dascalii.
In judet, cu cea mai mare investitie in vederea eclipsei solare, se lauda CONEL, care spune ca, renuntand la doua miliarde de lei, pune la punct iluminatul public, sa nu ne prinda eclipsa ... in bezna. Ar fi bine ca electricienii sa treaca si pe Faleza Muresului, sa constate ca si felinarele de aici trebuie reparate, nu de alta dar turistii straini nu trebuie lasati sa orbecaie pe malul Muresului, chiar daca au venit in Arad sa admire intunericul. Dascalii sunt printre putinii care au avut initiativa si au organizat o serie de manifestari premergatoare eclipsei. Marti a pornit prin judet caravana eclipsei, organizata de cativa profesori ai liceului Moise Nicoara. Acestia vor observa cu luneta fenomenele solare in localitatile Lipova, Savarsin, Chisineu Cris, Barzava, Santana, Nadlac, Pancota, Pecica, Ineu, Sebis, Gurahont. ..Locuitorilor de aici li s-au explicat ce inseamna eclipsa, cum trebuie observat  fenomenul pentru ca acesta sa devina daunator... In plus, trei cadre didactice, Branco Arsenov, Emilia Rancila si Csaba Major au realizat o brosura dedicata eclipsei.
Consiliul judetean a editat brosuri si o pagina pe Internet
Cea mai mare realizare a Consiliului Judetean de pana  acum consta in editarea recenta a doua brosuri care trateaza fenomenul eclipsei. CJA a realizat si o pagina pe Internet in care eclipsa propriu-zisa este ... eclipsata de hotararile Consiliului Judetean, relatiile externe ale Aradului, modalitati de protectie impotriva inzapezirii, accidentele chimice, nucleare etc.
Cateva primarii din judet au cunoscut eclipsa prematura
Pe pagina Internet a Consiliului Judetean, Primaria insasi este prezentata in eclipsa. Site-ul a fost vizitat de 4619 curiosi. Iata cateva dintre sfaturile cu care edilii judetului vin in intampinarea celor care trec pentru prima oara in viata printr-un asemenea eveniment: "SA NU VA UITATI DIRECT LA SOARE! O portiune de 1% din suprafata Soarelui straluceste de 10000 de ori mai puternic decat Luna plina. Protejati-va vederea prin utilizarea unor filtre adecvate, pana la momentul totalitatii (faza totalitatii poate fi observata linistit fara nici un filtru). Ca si filtru, folositi numai suprafete cu continut metalic: filtru de sudura, eventual un strat dublu de film fotografic alb-negru sapraexponat. Nu sunt indicate filtrele confectionate din sticla inegrita prin afumare sau prin film fotografic color. Cea mai sigura modalitate de observare a fenomenului este folosirea unei lunete sau a unui telescop si proiectarea imaginii Soarelui pe un ecran - astfel mai multe persoane se pot bucura de privelistea Eclipsei Secolului." Pagina abunda in sfaturi practice, dar omite sa aminteasca daca Consiliul Judetean va proiecta pe un monitor urias eclipsa, asa cum spune ca ar fi optim, pentru a se bucura cat mai multi aradeni de priveliste... Probabil ca nu se va intampla asa, de vreme ce CJA nu are fonduri nici pentru a ajuta primariile din judet care au intrat in eclipsa prematur, deconectandu-se de la iluminatul public, fiindca nu au mai avut bani sa isi plateasca facturile.
"Moise Nicoara" e preocupat de bezna din 11 august
Brosura realizata pe Internet de catre cadrele didactice ale liceului Moise Nicoara este bine documentata si contine sfaturi utile pentru cei ce vor se observe eclipsa. Remarcam in mod deosebit abordarea profesionista  a pericolului observarii eclipsei cu ochiul liber: "In timpul celor 2-3 minute ale fazei de totalitate, cand discul Lunii se suprapune complet peste cel al Soarelui, putem privi fenomenul direct cu ochiul liber fara nici un pericol. Fazele eclipsei partiale, dinaintea sau de dupa faza de totalitate, din locurile incluse in banda de totalitate, sau din acelea de la nordul sau sudul acestei benzi unde eclipsa este partiala pe toata durata ei, nu pot fi privite decat cu ajutorul filtrelor optice adecvate. Cu toate acestea observarea Soarelui in timpul eclipsei poate fi periculoasa daca nu se iau precautii speciale. Radiatia solara poate atinge suprafata Pamantului cuprinde radiatiile ultraviolete, vizibile (cu lungimea de unda cuprinsa intre 380 nm si 780 nm), si radiatii infrarosii. Tesuturile biologice din ochi transmit o parte substantiala a radiatiei intre 380 si 1400 nm la retina sensibila la lumina din spatele globului ocular. Este cunoscut faptul ca expunerea la radiatia UV contribuie la  "imbatranirea" accelerata a straturilor exterioare ale ochiului si dezvoltarea cataractelor.  Astfel, privirea Soarelui in timpul desfasurarii unei eclipse, fara masuri de protectie, pune probleme foarte serioase, ea putand duce la arderea retinei. Semnele clinice si simptomele nu apar imediat, ci dupa un timp cuprins intre 12 si 48 de ore de la expunere. Desi  multe persoane afectate isi recapata acuitatea vizuala, pot exista cazuri cand anumite persoane raman cu pierderi vizuale permanente, mergand de la deteriorari vizuale usoare pana la orbire".
Profesorii ne indeamna si proiectam eclipsa pe carton
Profesorii de la "Moise Nicoara" apreciaza ca cea mai sigura si ieftina metoda de a privi desfasurarea unei eclipse solare este proiectia. "Se poate folosi un mic orificiu circular perforat intr-un carton sau o mica deschidere pentru a forma imaginea Soarelui pe un ecran (carton), plasat la aproximativ la un metru in spatele deschiderii. Multiplele deschideri care se formeaza prin incrucisarea degetelor sau a orificiilor dintr-o palarie de paie pot fi folosite ca sa "arunce" imagini ale Soarelui pe un ecran. Binocluri, mici lunete montate pe un trepied, pot fi folosite pentru a proiecta imaginea marita a Soarelui pe un ecran (carton) alb. Toate aceste "metode" pot fi folosite ca sa dea o imagine sigura a fazelor partiale a unei eclipse pentru grupuri de observatori, cu avertismentul ca nimeni sa nu priveasca direct prin instrument" precizeaza realizatorii brosurii
Recolta e buna. Combinele recolteaza ultimele suprafete ramaseProblema cea mai arzatoare la ora actuala este graul. In aceasta perioada urma sa se execute treierisul graului, din cauza intemperiilor aceasta operatiune a putut fi efectuata doar pe 60% din suprafata cultivata, restul lucrarilor de treierat urmeaza a fi executate sau sunt in curs de executie. Dupa cum ne-a comunicat Moise Butar, director tehnic la Directia Agricola Arad "in judetul nostru au fost afectate aproximativ 50 de hectare cu floarea soarelui, 40 de hectare grau, 50 de hectare de soia si 385 hectare porumb". "Spre norocul nostru, ploile nu au reusit sa faca pagube mari, se poate spune chiar ca la noi nu sunt pagube semnificative" - a adaugat Moise Butar. Dupa cate au declarat specialistii, in acest an, cel putin in zona noastra nu va fi vorba de o criza a graului. In ceea ce priveste graul incoltit, care din cauza glutenului scazut nu poate fi folosit la panificatie, in acest an nu exista probleme de acest fel. Singurii care vor avea de suferit in urma acestor calamitati sunt producatorii agricoli. In cazul lor, daca nu au avut inspiratia sa-si asigure culturile la una din societatile de asigurari, atunci vor mai avea ceva de asteptat." La ora actuala nu se stie nimic despre despagubirile pe care le va da Executivul. Tinand cont ca o situatie similara a mai fost m anul 1996, an in care Guvernul a dat ceva despagubiri populatiei afectate, se spera ca si de aceasta data sa se primeasca. Aceste despagubiri se pot da numai dupa ce o comisie abilitata de catre guvern va face evaluarile pagubelor la fata locului. La ora actuala nu exista acte normative pentru a putea lua aceste masuri exceptionale", a tinut sa precizeze Moise Butar. De ploile cazute in cursul saptamanii trecute nu au fost afectate nici culturile de la Combinatul Agroindustrial Curtici. "Avem in acest an cultivate 1060 ha de grau cu o productie de 5750 de kg la hectar - ne-a spus ing. Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici - Am recoltat pana acum 750 de hectare si speram ca in aceste zile sa incheiem lucrarea. Graul recoltat de noi nu a fost afectat de intemperiile vremii, avem o productie de foarte buna calitate. Graul de Curtici este foarte apreciat si cautat, avem deja comenzi de vanzare pentru el. Vedeti ca la nivelul tarii recolta de grau din acest an este foarte putina si de slaba calitate. Pentru ridicarea calitatii lucrarilor si a productiei, Combinatul intentioneaza sa mai achizitioneze un tractor de incarcat pentru toate utilitatile, produs de firma CLASS si o presa de balotat paie si fan care sa poata lucra 20 de ha pe zi"- a incheiat directorul Combinatului. Asemeni Curticiului, comuna Olari ne asigura ca cele 320 de ha cultivate cu grau nu au fost afectate de ploi. "Recoltarea graului s-a facut cu sapte combine. Consider ca recolta din acest an, respectiv 9500 kg la hectar, este mult mai buna decat cea  din anul precedent" - ne-a comunicat primarul comunei Olari, Stefan Musca. Asemenea asigurari au fost date de catre majoritatea cultivatorilor de grau din judetul Arad. Din cele aflate putem trage speranta ca, cel putin in acest an, in judetul nostru nu se va pune problema lipsei materiei prime pentru painea noastra cea de toate zilele. Din pacate de acelasi privilegiu nu vor avea parte cei din restul zonelor calamitate ale tarii.
La Ghioroc o baie te mai facea sa uiti de caldura - Virtual Arad News (c)1999Daca pentru elevii care au dat examene de capacitate sau bacalaureat, in aceasta vara, vacanta s-a micsorat putin. In schimb, unii studenti nu sunt nici acum in vacanta. De ce? Pentru ca, in special "inginerii" de la Aurel Vlaicu" studiaza partea practica a meseriei lor. Pentru a vedea cum rezista acestei veri fierbinti studentii care sunt in practica, am discutat cu cativa dintre ei. Unii accepta mai greu situatia, altii mai usor, insa au un singur gand - vacanta. Dar, de aceasta vor putea profita cu adevarat doar dupa sustinerea colocviului de practica.
*Practica la Minis si ... Ghioroc
Studentii de la "inginerie alimentara" au fost impartiti pe profile in functie de tehnologia studiata sau grupa din care fac parte. La unele profile exista posibilitatea efectuarii practicii la Constanta, Timisoara sau intr-o alta zona pitoreasca a tarii. Acestia din urma se pot declara fericiti pentru ca reusesc sa imbine placutul cu utilul... "Noi o sa facem practica anul acesta la Minis timp de o saptamana si doua saptamani la Arad. Ne vom caza la caminul din Minis si speram sa prindem zile insorite pentru a putea face o baie dupa-masa la Ghioroc...", ne marturisea Adi D. si Dumitru C. din anul III T.C.C.P.A.. Maria Fechete (anui IV, inginerie T.C.C.F.A.): "Eu am ales tehnologia uleiului si voi face practica la Timisoara. Ma bucur ca mai evadez din Arad. O sa stam acolo o saptamana..." Victor Catavei (anul IV, inginerie T.C.C.P.A.): "Din pacate nu am avut posibilitatea sa facem practica la Fabrica de Zahar pentru ca nu ni s-a permis accesul in fabrica. Am fost nevoiti sa ne deplasam la Timisoara".
*"Trebuie sa fii nebun sa nu mergi la strand...."
Sunt insa facultati sau profile la care nu se pune asa de mult accentul pe partea practica. Daca e bine sau e rau, judecati dumneavoastra. Noi doar va prezentam unele cazuri. Dan R. ( anul II la Jurnalistica) "Nu ma duc prea mult la practica... O sa fac rost de o adeverinta care imi atesta acest lucru. Trebuie sa fii nebun sa nu mergi la strand pe vremea asta!"
Cristina L. (Timisoara - Jurnalistica): "In mod normal, ar trebui sa fac practica la un ziar. Prefer sa merg la mare... Oricum nu e obligatorie practica ia noi... (!'?)"
Ina M. (Timisoara Jurnalistica - anul I): "Eu am ales cei mai tare ziar din Arad, ziarul aAdevarul, la care si fac practica.  Ma bucur ca fac acest lucru pentru ca, desi muncesc, invat o serie de lucruri noi..."
Iata ca, daca pentru uni practica este un calvar, pentru altii aceasta parte a studentiei   trece miai usor si uneori in moduri mult mai placute. In schimb, pentru viitorii studenti vara nu mai e un aliat, acestia (unii dintre ei) "tragand tare si pregatindu-se pentru examenele de admitere la facultate. Tuturor, le uram O VARA FRUMOASA.
Moneasa oaza de frumusete si aer curat - Virtual Arad News (c)1999Zilele trecute, s-a desfasurat, la Moneasa, seminarul "Casele de cultura si relatiile cu administratiile locale". Acest seminar, organizat de Centrul Zonal pentru Educatia Adultilor (CZEA) din Nadlac, a avut ca scop expunerea strategiilor de adaptabilitate continua a institutiilor publice la procesele social-economice in continua  schimbare, prin dezvoltarea domeniului educatiei adultilor. Discutiile, la care au participat profesori, oameni de cultura si reprezentanti ai autoritatilor aradene, au fost axate pe urmatoarele obiective: prezentarea functionarii CZEA, dezvoltate pe baza sistemelor de organizare a educatiei adultilor, aplicate in tarile avansate din Europa; dezvoltarea strategiei de relatii intre Casele, Caminele de cultura si administratii locale; perfectionarea Universitatii Populare si infiintarea altora in zona, pre- cum si prezentarea sistemelor de educatie a adultilor din Romania si Germania si comunicarea interrelationala.
 In Bujac apele inca mai persistaPrimaria a decis sa despagubeasca familiile din cartierul Bujac, care au fost cele mai afectate de inundatiile de zilele trecute. Suma de 300 de milioane de lei ce va fi alocata in acest scop va trebui impartita doar intre familiile ale caror case au fost grav avariate si care necesita reparatii urgente. Potrivit ultimelor date centralizate de Comisia municipala de aparare impotriva dezastrelor, in municipiu exista 10 case avariate. Alte 126 de case si cateva sute de gospodarii au fost inundate de apele pluviale. Valoarea pagubelor nu a fost estimata pana acum, pierderile urmand a fi stabilite abia dupa retragerea totala a apelor. Purtatorul de cuvant al Primariei, Gabriel Moldovan, ne-a declarat ca echipele speciale care extrag apa pluviala din Bujac lucreaza in permanenta cu 10 vidanjere si opt motopompe. In cele opt zile in care s-a intervenit cu vidanjere si pompe, din Bujac s-au extras 20,5 milioane de litri de apa (!), echivalentul a 650 de vagoane cisterna, care ar forma un tren de 6,5 km. Responsabilii Primariei spun ca apa pluviala a fost directionata, prin intermediul furtunelor, spre o zona nelocuita a cartierului si spre reteaua de canalizare existenta pe unele strazi din apropiere. De asemenea, o cantitate insemnata de apa a fost transportata spre gurile de canale cele mai apropiate, cu ajutorul cisternelor. Din data de 9 iulie, cand s-au produs primele inundatii in municipiu, centralista Primariei a inregistrat nu mai putin de 530 de apeluri telefonice care semnalau situatiile disperate in care se aflau tot mai multe familii.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}