title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 21 septembrie 1999

Deschiderea anului universitar la "Vasile Goldis" - Virtual Arad News (c)1999Interviu cu dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"
- Ce noutati ofera Universitatea de Vest "Vasile Goldis" studentilor sai, acum, la implinirea a zece ani de existenta?
- Implinirea a 10 ani de la infiintarea Universitatii si sarbatorile pe care le vom avea in luna mai a anului viitor prilejuiesc realizarea unei serii de manifestari stiintifice nationale si internationale, la nivelul fiecareia dintre facultati. Astfel, vom realiza o serie de tematici academice cu referire in principal la teme ca dreptul romanesc in contextul sistemului de drept international european; studiile micro-economice aplicative in restructurare si privatizare pe plan european; comunicarea scrisa si cea orala intr-o noua viziune a invatarii limbii romane; functia formativa a activitatilor corporale, omul si sportul in mileniul trei; in domeniul istoriei: 430 de ani de la prima Unire a Tarilor Romane, tematici ce intereseaza atat cadrele didactice de la Universitatea noastra cat si de la altele. Tot cu acest prilej vom organiza un targ international de carte, care va reuni editurile a peste 30 de universitati din tara si din strainatate. Vom prezenta, intr-o noua restructurare, Muzeul omagial Vasile Goldis, vom desfasura o serie de activitati din domeniul ecologiei, intentionam lansarea unor carti in premiera, cum ar fi operele complete ale lui Vasile Goldis, Anuarul universitatii etc. Vom organiza simpozioane stiintifice pe specialitati, spectacole de teatru studentesc, competitii sportive. Vom decerna o serie de titluri stiintifice unor personalitati din tara si de peste hotare, vom realiza mai multe pliante privind evolutia universitatii noastre.
-  Se pare ca in acest an avem coordonate distincte si remarcabile, bine conturate, fundamentale pentru invatamantul superior. V-am ruga sa le enuntati si, eventual, sa le detaliati!
- Conform programului aprobat de Colegiul director al fundatiei si Senatul Universitatii, principalele directii in orientarea noastra
Rectorul Aurel Ardelean - Virtual Arad News (c)1999 vor fi spre cresterea calitatii invatamantului academic, prin restructurarea curriculumu-ului academic si trecerea centrului de greutate spre activitatea independenta de cercetare si pregatire a studentului, iar in al doilea rand cercetarea stiintifica, fapt pentru care am luat masura ca Departamentul de cercetare stiintifica sa devina unul independent in cadrul universitatii, care, pe langa aparatura cu care a fost dotat, numara o serie de cercetatori de mare valoare, adusi din alte centre universitare. Dorim ca prin departamentul de cercetare stiintifica sa obtinem granturi atat din partea Academiei Romane, Academiei de Stiinte Medicale, Ministerului Cercetarii Stiintifice, granturi care sa fie performante, sa se poata inscrie in standardele cercetarii stiintifice europene si internationale.
- Este un domeniu pe care statul l-a abandonat, daca nu total, in cea mai mare parte. Este capabil invatamantul particular sa preia o asemenea functie strategica ?
- Noi ne straduim sa realizam acest lucru deoarece intr-o universitate nu se poate realiza invatamant fara cercetare. Oriunde te duci esti intrebat "in primul rand, in ce teme de cercetare stiintifica sunteti angrenati prin universitatea dv.?" Dorim sa ne angajam intr-o cercetare prospectiva in urmatoarele domenii: medical, ecologic, structuri celulare, transporturi prin membrane, economic, privind aspecte de restructurare in tranzitie, teme pe care le realizam cu Universitatea din Padova. In domeniul istoriei, Facultatea de Stiinte Umanist-Crestine a obtinut doua granturi privind Consiliul National Roman si activitatea sa la Arad cat si aspecte legate de Revolutia de la 1848. Numai o simpla enumerare a domeniilor ne proiecteaza spre teme de mare actualitate si importanta nationala cat si internationala.
- Care ar fi costurile sustinerii activitatii de cercetare ?
- Costurile sunt extrem de ridicate, dar noi am reusit sa organizam, cu sprijinul Fundatiei si al unor universitati din strainatate, o dotare corespunzatoare in departamentul de cercetare. Ma refer in special la cercetarile din domeniul fiziologiei umane si animale, unde dispunem de aparatura performanta existenta la ora actuala pe plan european si unde am fost ajutati de unele universitati din Statele Unite.
Invitati din America si Europa - Virtual Arad News (c)1999- Despre restul bazei materiale ce ne puteti spune?
- Vreau sa concretizez cateva aspecte. Este vorba de Complexul Universitar Zarandul, unde am deschis noul sediu al Bibliotecii Universitare, cu o capacitate de 300 de locuri, aproape 200.000 de volume, fiind racordati pe reteaua de Internet cu doua universitati din Statele Unite. Complexul acesta mai cuprinde un Centru de calcul modem cu 30 de posturi de lucru pentru studenti. Aici efectuam si cercetare in informatica. Complexul mai dispune de un Centru de invatare la distanta. Avem din acest an aprobarea de a organiza aceasta forma noua de invatamant, precum si o librarie a universitati, care va cuprinde atat ceea ce noi am produs in editura proprie cat si ce se publica la alte centre din tara si strainatate. As vrea sa mentionez ca asa cum am aprobat in sedinta Colegiului director din 16 septembrie, sunt de actualitate anumite investitii precum declansarea lucrarilor la campusul universitar, dotarea cu material didactic de performanta, care va cuprinde aproape cinci miliarde, dorim sa reamenajam unele laboratoare din invatamantul preclinic si modernizarea bazei invatamantului clinic, pe care il desfasuram in spitale si avem unele planuri inclusiv cu privire la reorganizarea activitatii didactice la castelul de la Macea. In cadrul invatamantului la distanta vom organiza filiale la Zalau, Hunedoara si Ineu, pentru anumite specializari. Alaturi de filialele de la Satu Mare si Baia Mare, I.D.D. va da posibilitatea foarte multor studenti de a urma cursurile facultatii desfasurand, totodata, o activitate in productie.
- Cum vedeti implicarea studentilor in activitatea Universitatii?
- In anul universitar pe care il deschidem incercam o implicare mult mai putemica a studentilor, atat in activitatea de conducere a universitatii cat si a facultatilor. Astfel, vom mari numarul studentilor din Senatul Universitatii, pentru a putea realiza un schimb reciproc de idei in toate problemele ce implica activitatea Senatului, la fel si prin Consiliul consultativ al studentilor, care ne este de folos in conducerea activitatii noastre, intrucat putem sa fim la curent cu absolut toate problemele studentilor. Pe de alta parte, vom incerca sa implicam studentii in activitatea de cercetare stiintifica mult mai mult ca pana in prezent, avand in vedere ca ei trebuie, in luna mai, sa se confrunte cu studenti de la alte universitati in simpozioanele pe linie studenteasca, pentru inscrierea
Invitati, parinti si studenti - Virtual Arad News (c)1999 in activitatea de cercetare stiintifica internationala.
- Este un obiectiv ?
- Dintre cele prioritare. Studentii nostri trebuie sa demonstreze cresterea calitatii invatamantului - ce se face bilateral prin implicarea profesorului si a studentului atat in propria pregatire profesionala cat si in cercetare.
- Ieri, ati deschis noul an universitar...
- Acest moment sarbatoresc a avut loc la ora 12, in Sala Sporturilor si am fost onorati de o serie de delegatii, de la cinci universitati din Statele Unite, una dintre acestea aducand la Arad un viceguvernator, mai multi oameni de afaceri americani interesati in relatii de natura economica cu Aradul. Pentru noi, evenimentul este deosebit, intrucat raspunsul la vizita pe care am efectuat-o in luna mai in SUA a venit foarte prompt si exista pregatite din partea noastra proiecte de activitate comuna, pe care dorim sa punem bazele unei colaborari de durata, avand in vedere experienta in domeniul privat al universitatilor americane.
In noul an universitar conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" doreste sa felicite cadrele didactice si studentii, sa le doreasca un an plin de impliniri atat in activitatea didactica si cea de cercetare stiintifica, astfel incat prin eforturile pe care le vom depune sa ne inscriem intre universitatile de elita din tara noastra.
Paulis, si aici eroii au fost omagiati - Virtual Arad News (c)1999Manifestarile organizate de Prefectura Judetului Arad, Consiliul Judetean Arad, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi si Filiala "Zarandul" Arad a A.N.V.R. cu ocazia implinirii a 55 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944 impotriva invadatorilor hortysti au continuat, vineri si sambata, cu "evocari" pe aliniamentele pe care au luptat: la Bocsig (in cimitir, la mormintele eroilor Petre Popescu si Ioan Enasescu); la Carand (depunerea de coroane la momantul sublocotenentului erou Bascovici Dumitru si evocari in fata monumentului eroilor); la Gurahont (la cimitirul eroilor); la Buteni (la cimitirul localitatii, unde este ingropat un soldat cazut pe aceste locuri). Punctul culminant al manifestarilor si-a avut dumineca locul de desfasurare la Monumentul Eroilor de la Paulis. Duminica dimineata, la Monumentul Eroilor, a avut loc ceremonia de comemorare a 55 de ani de la luptele din septembrie 1944, cand Detasamentul Paulis, prin al carui sacrificiu a fost blocat accesul trupelor inamice inspre inima Ardealului. La ceremonie au participat Dan Ivan - presedintele CJA, Gheorghe Neamtiu - prefectul judetului, P.S. Timotei Seviciu, veterani de razboi, primari de pe intreaga raza a judetului etc. Ceremonia a demarat cu intampinarea detasamentelor apartinand Garnizoanei Arad si Garnizoanei Lipova, continuand cu o slujba de pomenire a eroilor, oficiata de P.S. Timotei Seviciu, episcopul Aradului. In ritmurile fanfarei militare a Garnizoanei Timisoara, la Monumentul Eroilor au fost depuse coroane ale institutiilor si organizatiilor reprezentate acolo. Au luat cuvantul generalul de brigada Adam Badea, consilier al presedintelui Romaniei, care a citit un mesaj din partea acestuia, generalul de brigada (r) Ioan Calin, care a transmis mesajul premierului Radu Vasile, Gheorghe Neamtiu - prefectul Aradului a transmis mesajul ministrului de interne, Constantin Dudu Ionescu. Ceremonia s-a incheiat cu un pelerinaj la cimitirul din Radna unde sunt inmormantate ramasitele pamantesti a 47 de soldati cazuti la datorie in septembrie 1944.