title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 22 iulie 1999

Aplicatie tactica cu trupe pregatite pentru luptaLa Complexul de Poligoane Dud - Taut, Compania de infan- terie nr.1 din cadrul Batalionului 191 (mixt), a desfasurat, ieri dimineata, o aplicatie tactica cu trupe pregatite de lupta. Unul dintre coordonatorii aplicatiei, maior Danut Iovanov, sef de Stat Major al Batalionului mixt, ne-a declarat ca militarii desfasurati pe Dealul Rujii au simulat un atac limita dinaintea apararii. In partea secunda a exercitiului tactic, soldatii, dupa ce au doborat toate tintele inamice plasate in campul de lupta, au luat cu asalt Dealul Ciotu, unde au obtinut rezultate la fel de remarcabile. Aici, telul actiunii a fost respingerea unui contraatac inamic. Infanteristii au anihilat toate obiectivele inamice cu munitie de razboi lansata de pe transportoare blindate, din mitraliere de companie, din rachete antitanc, din AG 9 si din aruncatoare de 82 mm. Un alt coordonator al aplicatiei tactice, col. Vasile Heredea, seful Statului Major al Brigazii 19 mecanizate (din care face parte batalionul mixt), a precizat ca actiunea militara de ieri a urmarit cateva obiective fundamentale: perfectionarea misiunii companiei, verificarea gradului de pregatire al angajatilor cu contract pentru ca acestia sunt la prima aplicatie de o asemenea amploare sincronizarea sistemului defensiv cu cel ofensiv. In timpul operatiunilor tactice a fost testata capacitatea de reactie a companiei de infanterie si s-a ajuns la concluzia ca militarii in aceasta subunitate sunt bine instruiti, disciplinati si ar face fata in situatii reale. La finalul aplicatiei, col. Vasile Heredea, le-a spus soldatilor: "Va felicit pentru efortul depus. Ati executat ordinele si ati actionat cu profesionalism, mai ales ca ati avut asupra voastra munitie de razboi". Batalionul 191 se pregateste atat pentru misiuni obisnuite cat si pentru misiuni de implementare si de mentinere a pacii. 30 la suta din programul de pregatire este rezervat actiunilor cu caracter pacifist, preconizandu-se un schimb de experienta cu armata maghiara. Capitan Mihai Manea, ofiter de relatii cu publicul in cadrul Garnizoanei Arad, a precizat ca anterior acestei actiuni militare colective, soldatii au urmat un.program eficient de tragere individuala, in grupa si in pluton, pentru o adaptare si o deprindere cat mai eficienta cu armamentul din dotare si cu starea psihologica de lupta. Aplicatia tactica de la Complexul de Poligoane Taut - Dud a necesitat cheltuieli de circa 300 de milioane de lei. La aceste exercitii aplicative au participat si cativa ofiteri, atat din cadrul Corpului 5 Armata, cat si din Armata a IV-a Transilvania.
Nicolae Bacanu apreciaza importanta afacerii - Virtual Arad News (c)1999Descoperirea de titei in subsolul podgoriei Aradului eate prima descoperire importanta de acest fel de bogatie in zona Campiei de Vest a Romaniei din ultimii ani. Zacamantul este evaluat la cel putin un miliard de dolari. "Sporirea productiei interne de petrol este absolut necesara. Noul zacamant va avea un impact economic important, tinand cont de faptul ca necesarul de petrol al Romaniei se aaigura, in prezent, in proportie de 50 %, din importuri", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele GTI OIL S.A., titulara concesiunii perimetrului. Aceasta arie  de 85 km patrati este amplasata in zona localitatilor Pancota, Siria, Ineu si Seleus. Contractul ar durata de 40 ani. Vostinaru aproxima ca zacamantul poate avea resurse exploatabile timp de 20-25 de ani. Tarusul de localizare a primei sonde "Sorina - Catita" a fost pus in data de 1 martie 1999. Sonda se afla la circa 2 km de Pancota, pe drumul spre Caporal Alexa. Operatiunea de foraj a inceput la 28 mai si in 14 lunie s-a extras prima galeata de titei. Programul de constructie sonde al GTI OIL S.A. prevede pentru anul in curs punerea in functiune a sapte sonde de exploatare, iar incepand cu anul 2000 a cate 10 sonde pe an. Productia estimata a unei sonde este de 18 tone in 24 de ore. Titeiul va fi transportat printr-o conducta, intr-un terminal petrolier ce urmeaza a fi construit in gara Siria. Presodintele GTI OIL apreciaza ca noua exploatare petroliera va contribui substantial la dezvoltarea economica a zonei Pancota, prin crearea in viitor a circa 1000 de noi locuri de munca. Ceea ce pentru presedintele GTI are si o semnificatie afectiva, Teodor Vostinaru avand parintii originari din Siria. Prin aceasta descoperire, GTI OIL devine o companie potroliera privata, cu capital romanesc, integrata pe verticala, visul oricarui petrolist. GTI poate derula acum operatii de la extractie titei pana la distributie combustibil la pompele de benzina (Compania are sapte acum, statii grupate in zona Timisoara). Presedintele C.C.I.A., Nicolae Bacanu, aprecia ca dupa semnarea contractelor ASTRA - Trinity, patrunderea companiei GTI OIL S.A. este a doua mare afacere incheiata in acest an in judetul Arad. Tocmai de aceea constatam cu nedumerire felul in care autoritatile locale au tratat cu o stupefianta lipsa de interes inaugurarea noii investitii private in judet. E vara, sunt concedii, desigur, dar nu in fiecare zi se descopera petrol in "curtea" casei. La inaugurarea unui birtulet sau magazin se calca VIP-urile pe picioare.
Strandul termal Macea in plin sezon - Virtual Arad News (c)1999Cat de lunga e ziua de munca a taranului, vara? "Ne apucam de lucru dupa rasaritul soarelui si abia pe la 10 pranzim", spunea cu forta in glas Dumitru Maur, zis Miki, din Macea nr. 781.  Lucram in trei solarii, doua  fiind productie pe rod si unul pentru pregatirea rasadurilor. Dar ce solarii! Sistem Netofin (tip israelian), cu picurare la radacina. Conductele cu supape intinse de-a lungul sirului, sunt fiabile, de netaiat.  Folia este speciala, de import, mai rezistenta, fiind folosibila trei ani. Cu unelte special confectionate de ei, Miki taie cuburi patrate sau rotunde din telina. Experimenteaza soiuri de pepeni verzi si fasole verde cu pastaia lunga de aproape un metru. Inca nu e crescuta de tot si are peste 80 cm lungime. Agricultorul spune ca in acest an cultura de pepeni verzi, canadieni nu e multumitoare. Desi este stropita automatizat, roadele sunt slabe din vina anului nefavorabil. Dupa amiaza, aproape prajiti de arsita din solar, dl. Miki, si sotia Viorica si fiica Paula, se racoresc la strandul termal din Macea. Vasile Cret, administratorul strandului, ne-a spus ca macenii vin spre seara Si in rnod deosebit duminica la bazinul cu adancime potrivita de la strand. Se face baie si dus. In curand, la strandul din Macea se va putea dansa intr-un ring acoperit.
De Ziua Aviatiei, nici macar un planor nu a zburatDatorita lipsei de fonduri, in Arad, "Ziua Aviatiei si Apararii Antiaeriene" nu a fost sarbatorita in nici un fel de cadrele specializate. In cadrul Aeroportului din Arad, cu ocazia acestei zile, personalul angajat la opt ore a avut zi libera, iar cei ce lucreaza in ture au avut program normal; Nici Centrul de Dirijare a Zborului nu se poate lauda cu o activitate festiva prilejuita de "Ziua Aviatiei Apararii Antiaeriene", si aici principalul motiv fiind austeritatea. In Bucuresti, insa, "Ziua Aviatiei si a Apararii Antiaeriene" a fost sarbatorita, ca in fiecare an. Demonstratiile pilotilor militari s-au desfasurat pe Baza Aeriana Otopeni. La aceasta sarbatoare au participat piloti de la mai multe baze aeriene din tara, demonstratiile fiind efectuate cu avioane romanesti si cu MIG-uri. Pilotii participanti au primit o medalie argintie pe un suport de catifea albastra, inmanata personal de primul ministru, Radu Vasile. De asemenea, o astfel de manifestatie a avut loc si la Timisoara, aici demonstratiile fiind realizate cu avioane IAR 330A si doua MIG-uri 23 si cu doua elicoptere de la Baza Aeriana din Caransebes. Demonstratia a fost deschisa de Corpul 2 Aviatie si Aparare Antiaeriana, printr-o ceremonie la monumentul "Escadrila din ceruri". Pentru cei care au dorit sa cunoasca tehnica militara s-a organizat o expozitie a carui vedeta a fost micul, avion spion Shadow 600, nepilotat. In incheierea festivitatii au fost lansati sase parasutisti dintr-un AN2- biplan. Asadar, doar in Arad, "Ziua Aviatiei si Apararii Antiaeriene" n-a mai decolat, fiind tintuita la sol in acest an.
Chirurgie la temperaturi ridicateEchipa de chirurgi de la sectia Chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului Judetean lucreaza in conditii total improprii. In acest zile toride, in timpul unei operatii temperatura sub lampa scialitica se ridica la peste 42° C. Punerea in functiune a unui ventilator in aceasta sala este strict interzisa, pentru ca miscarea aerului ar produce un circuit al microbilor prin intreaga incapere. Dr. Mihaela Gulyas Albu, medic anestezist, ne-a declarat: "am lucrat pe o temperatura de peste 40 de grade, in timp ce afara erau in jur de 36. Acest lucru nu ne face bine nici noua si nici pacientilor. In aceste conditii si medicatia este mai scumpa, din cauza faptului ca bolnavul se deshidrateaza, iar consumul de solutii perfuzabile creste." In speranta ca cineva le va oferi o mana de ajutor pentru achizitionarea unui aparat de aer conditionat conducerea spitilului ii invita pe cei ce pot sa depuna bani in contul Spitalului Judetean. Dr. Vasile Bucur, directorul institutiei sus numite a tinut sa precizeze ca toate salile de operatie ar avea nevoie de astfel de instalatii. La chirurgie plastica insa, instalarea lor este mai mult decat necesara fiindca aceste interventii chirurgicale se platesc.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}