title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Sambata, 23 ianuarie 1999

Centrul de control al zborurilor din Arad - Virtual Arad news (c) 1999Cativa dintre controlorii de trafic de la Centrul de dirijare al Zborului (CDZ1 Arad) au efectuat, la finele anului trecut, un curs de pertectionare la Miami, in problema abordarii dirijarii zborurilor. In aceasta perioada, alti angajati ai CDZ se pregatesc se plece in State, pentru a urma cursurile teoretice organizate de compania americana de aviatie PAN-AM. Contravaloarea specializarii la Miami este suportata integral de ROMAT SA. "Elevii" aradeni nu pot asimila si cunostinte practice, deoarece aparatura cu care lucreaza la Arad este ultramoderna, devansand cu o generatie mostrele PAN-AM-ului. Controlorii de trafic ne-au declarat ca intr-o zi de iarna-primavara, deasupra orasului nostru trec 400-450 de avioane, iar in sezonul estival numarul acestora se dubleaza! Referindiu-se la aterizarile ratate, aceleasi surse ne dezvaluie ca acestea sunt ca si parcarile: cand soferului (pilotului, in cazul nostru) nu ii place cum sta masina (avionul) mai executa o data manevra. Astfel, corectarea aterizarii este o situatie frecvent intalnita si pe Aeroportul aradean.
Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999In 1990, la Arad se infiinta Universitatea Aurel Vlaicu, iar in cadrul acesteia, Facultatea de Inginerie, pe "scheletul" sectiei de subingineri, nascuta in 1972. Alaltaieri, 21 ianuarie, a 5-a promotie de ingineri formati la Universitatea Aurel Vlaicu a avut ultimul curs, cel festiv. Au terminat, in aceasta promotie, 23 de studenti ai sectiei TCM (tehnologia constructiilor de masini) si 18 studenti ai sectiei UTS (Utilaje si tehnologia sudurii). Decanul facultatii, conf. dr. ing. Kaposzta Iosif, ne-a declarat: "Studentii ce au terminat acum au sanse foarte mari. Acestea sunt meserii cautate pe piata fortei de munca. De fapt, circa 80% din ei lucreaza deja in domeniu, sunt studenti care stiu de ce au ales aceasta facultate."

Introducerea noii monede europene EURO, implica schimbari, chiar daca nu majore, in sistemul de operare al bancilor din spatiul comunitar, dar nu numai. Cu toate ca EURO va fi timp de doi ani de zile de acum incolo doar o moneda de cont, circuland sub forma scriptica, viitorul acesteia pare a fi harazit batranului continent si deci si Romaniei. Operatiunile valutare practicate pana acum cu valuta forte de genul dolar, marci germane etc., de catre bancile comerciale romane, au fost asadar completate si cu moneda EURO. Operatiunile cuprind transferuri valutare, incasari de carduri in EURO etc. Printre primele banci din Romania ce au efectuat tranzactii cu monede EURO s-a aflat si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) care, chiar din primele ore ale primei zi lucratoare din acest an, a inregistrat unele tranzactii in noua moneda. Fata de perioada anterioara, BRD a procedat la unele modificari in privinta desfasurarii tranzactiilor valutare. Aceste modificari consta in: *renuntarea la practicile sistemului de vanzare/cumparare in cazul schimbului valutar in cont intre valutele tarilor membre EURO sau intre acestea si moneda EURO. Cursul vanzare/cumparare afisat va fi practicat doar la celelalte valute, de exemplu dolar, marca, yeni japonezi etc. *efectuarea conversiilor valutare intre diferitele monede prin intermediul EURO, pe baza principiului "triunghiularitatii", precizat de catre articolul 325 din legislatia Uniunii Economice si Monetare. Adica, preschimbarea, spre exemplu, a 1000 de franci francezi in EURO, iar dupa aceea, cunoscand paritatea EURO/marca, contravaloarea celor 1000 de franci francezi sa fie realizata in marci germane. Evident, sistemul este unul dezavantajos pentru acele persoane ce doresc sa preschimbe valutele intre ele, dar cum moneda EURO va deveni una de referinta, acest principiu trebuie respectat. In Arad, dupa cum subliniaza Mihai Stoica, director BRD Arad, "decontarile cu moneda EURO le-am inceput inca din data de 4 ianuarie 1999, de la orele 9,30 ale diminetii, fiind printre primele sucursale din tara ce am efectuat aceste operatiuni." Pentru tranzactiile pe piata monetara, BRD acorda dobanzi pasive la conturi curente, depozite la termen etc., nivelul acestora sunt identice pentru produse de aceesi natura, indiferent de valuta de denominare.

Descentralizarea Fondului Proprietatii de Stat (FPS) s-a dorit a fi o masura eficienta prin care sa se accelereze procesul de privatizare si in care reprezentantii regionali si locali ai Fondului sa aiba o importanta aparte. Daca timp de 6 ani, din 1990 pana in 1996, nu prea s-a privatizat nimic in tara, sloganul arhicunoscut "Nu ne vindem tara!" facand multi prozeliti si printre diriguitorii tarii de atunci, in ultimii 3 ani acest proces s-a ritmicizat, adica s-a facut ceva mai repede si, se pare, eficient. Principiul delegarii de autoritate si competenta a fost in cele din urma bine inteles de catre guvernanti, structurarea privatizarii pe zone in functie de marimea capitalului social al fabricilor, dand roade. In judetul Arad mai sunt de privatizat 73 de societati mici si mijlocii, majoritatea fiind insa de dimensiuni reduse, valoarea capitalului lor social situandu-se sub 2,5 miliarde lei. In 1999 FPS Arad si-a propus sa privatizeze 38 de societati comerciale din portofoliu, deci in cel mult 2 ani de zile vom asista la dizolvarea FPS-ului local si la instaurarea "dominatiei" proprietatii private in judetul Arad. Primul contract pe acest an a fost semnat, parafat si incheiat intre FPS si doua persoane fizice si a cuprins vanzarea pachetului de actiuni detinut pana acum de Fond la SC Sebar Naturin Sebis SA. Dupa cum subliniaza d-na Anisoara Weisl, referent juridic in cadrul FPS Arad, "licitatiile propriu-zise vor demara de luna viitoare, cand vor fi scoase la vanzare pachetele de actiuni detinute de noi la IMET Ineu, CONLE- FRUCT Ineu etc". Dorim ca privatizarea sa se faca cat mai repede si eficient cu putinta, altfel riscam ca ea sa nu aduca la bugetul de stat nici cele 3.500 miliarde lei programate in acest an, ceea ce ar echivala cu o diminuare cu 0,6% din PIB a bugetului, ce va trebui rectificat, evident, in minus.

Noile reglementari din domeniul finantelor publice locale au pus in fata unei situatii inedite consiliile locale. Daca pana acum partea covarsitoare a bugetului local era asigurata din transferurile de la judet (sumele defalcate), in acest an localitatile vor trebui sa-si asigure cu ajutorul fortelor proprii veniturile bugetare. Aceasta schimbare a fost de multa vreme ceruta de majoritatea autoritatilor publice locale, dar acum, multi dintre ei se intreaba daca vor reusi sau nu sa se descurce in aceste conditii. La Savarsin situatia este asemanatoare cu cea de pe intreg teritoriul tarii. In anul 1998 comuna a avut venituri locale de circa 140 de milioane de lei, restul pana la 834 de milioane, valoarea intregului buget, povine de la judet (CJA). Din aceste sume, majoritatea s-au cheltuit pe lucrari de intretinere. La capitolul de investitii putem retine unele lucrari la drumurile de pe raza comunei. Incepand cu anul curent, dupa parerea primarului Ioan Fratila, sursa primordiala de venituri la bugetul local este cota de 40 de procente provenite din impozitul pe salarii, care va fi incasata de autoritatile locale. Daca pana acum sumele obtinute din resursele proprii ale comunei (140 de milioane lei in 1998), au acoperit salarizarea personalului din primarie si costurile unor lucrari mai mici de intretinere, de acum inainte ele vor trebui sa acopere majoritatea cheltuielilor bugetare. Norocul comunei este ca aici se afla fostul castel regal, astfel pe raza localitatii problemele legate de retelele de apa si canalizare au fost rezolvate deja in mare parte in trecut, deci investitiile din acest punct de vedere nu greveaza bugetul local. Primarul localitatii considera ca noua situatie legislativa aduce atat elemente care usureaza situatia administratiei, dar ea produce si ingrijorari. Daca pana acum primarii puteau sta cat de cat linistiti ca banii, de bine de rau, veneau de sus, in viitor fiecare va trebui sa demonstreze ca e bun gospodar si sa se descurce cu forte proprii. Ioan Fratila crede ca, Savarsinul se va descurca din acest punct de vedere, deoarece este o comuna mare si va reusi sa adune fondurile necesare pentru anul in curs. Consilierii locali spera ca veniturile localitatii sa se ridice la aproximativ un miliard de lei, suma considerata drept rezonabila pentru 1999. Cu toate ca localitatea are mare nevoie de fonduri deoarece concura pentru obtinerea statului de oras, primarul, spera ca impozitul pe imobilele si terenurile intravilane, sursa importanta de venituri, sa e fie stabilit la un nivel rezonabil, chiar mai redus decat in alte parti, deoarece oamenii sunt deja destul de impovarati de sumedenia de taxe si impozite existente in acest moment.

Dacia (22-29 ian) Ronin (SUA)
Muresul (22-29 ian) Furnicute (SUA)
Arta (22-29 ian) Mary cea cu vino-ncoa' (SUA)
Sala mica (22-29 ian) Tribul din fundul gradinii (SUA)
Progresul (22-27 ian) Imblanzitorul de cai (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}