title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 25 februarie 1999

Guvernul a promis ca sinistratii din zonele afectate de inundatii vor primi ajutoare din rezervele de stat, dupa terminarea evaluarii in teren a pagubelor. Vlad Rosca, seful Departamentului Administratiei Publice Locale (DAPL) din cadrul Evecutivului, a declarat ca inundntiile din acest an au afectat mai putine locuinte decat inundatiile de anul trecut, dar in schimb suprafata terenurilor agricole inundate este mai mare. Seful DAPL a dat ca exemplu judetul nostru, unde revarsarea apelor a afectat peste 15.000 hectare de teren agricol si aproape 1500 de gospodarii. Cu toate acestea, Guvernul nu a trimis Prefecturii Arad nici o scrisoare de intentie in ceea ce priveste acordarea unor sume de bani. Seful serviciului Coordonare din cadrul Prefecturii Arad, Marius Buftea, ne-a declarat ca a primit in schimb ajutor de la Crucea Rosie Romana. "Judetul nostru a primit de la Crucea Rosie cantitati insemnate de alimente de baza pe care am inceput sa le distribuim sinistratilor incepand de astazi (ieri). Actiunea va continua si maine (astazi), urmand ca alimentele sa fie distribuite in toate localitatile afectate. Privitor la un ajutor din partea Guvernului, mai intai trebuie sa finalizam evaluarea pagubelor". Subprefectul Levente Bognar ne-a declarat ca pagubele se ridica la cateva miliarde de lei, dar a spus ca nu poate preciza o suma exacta decat peste cateva zile.

Apele pluviale se retrag. Ieri, in majoritatea localitatilor afectate de ploi apele s-au retras. In Siria - cea mai afectata localitate - doar o locuinta a mai fost inundata, insa sunt circa 1000 de gospodarii afectate, la sapte dintre ele pagubele fiind foarte mari. Ultimul bilant al pagubelor arata ca in municipiu sunt trei case daramate, 75 inundate, patru evacuate (15 persoane sunt cazate in cladirea unui liceu din Aradul Nou) si 150 de gospodarii afectate. Dezastrul a facut necesara interventia Armatei, militarii ajutand la ridicarea digurilor si evacuarea caselor. Pe canalele ce strabat localitatea Apateu nivelul apei nu mai creste, dar se mentin la cote mari, inundand in continuare casele oamenilor. Aici au fost afectate 10 gospodarii, fiind necesara interventia trupelor de jandarmi, care au ajutat la consolidarea digurilor si construirea unui dig din saci cu nisip, pe o portiune de 60 de metri.

In timp ce apele pluviale s-au retras in majoritatea localitatilor afectate de ploi, Crisurile Alb si Negru au crescut rapid in ultimele 24 de ore, amenintand cu noi inundatii. Pe Crisul Alb, au fost depasite cotele de atentie la Gurahont - cu 25 crn, Ineu - 172 cm, Chisineu-Cris - 210 cm, Tarnova - 15 cm. Pe Valea Cighier, in localitatea Chier este depasita limita de atentie cu 34 cm, iar la Cermei, pe Valea Teuzului, cu 40 cm.

Podul din Zerind e amenintat de ape. Autoritatile sunt ingrijorate de rapiditatea cu care a crescut nivelul Crisului Negru, atingand cota de 982 de centimetri, cu 32 cm peste cota de inundatii. Ieri, subprefectul Levente Bognar s-a deplasat la fata locului inca de dimineata, constatand ca mai este putin si apele vor inunda podul rutier din localitate. "Pana acum. nu s-a luat masura inchiderii traificului rutier pe pod pentru ca se prevede o retragere a apelor, care poate sa aiba loc in urmatoarele 24 de ore. Deocamdata, apele sunt in crestere" - ne-a declarat Levente Bognar.

Viitura se indreapta spre localitatile din aval. Dispecerul sef din cadrul Exploatarii Lucrarilor Hidrotehnice Arad, Liana Tuturiga, ne- a declarat ca in bazinele superioare. ale Crisurilor cotele sunt stationare sau scad, insa sunt amenintate localilatile aflate in aval, unde apele cresc prin propagarea undei de viitura. Potrivit prognozei meteorologice, vremea va fi mai rece astazi, fata de ziua precedenta, existand posibilitatea caderii de precipitatii mixte. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -l si 8 grade.

Aeroportul Arad sala de asteptare - Virtual Arad News (c) 1999Zborurile pe relatia Arad-Stuttgart se vor efectua incepand din 28 martie, urmand ca din luna aprilie Compania Tarom sa inaugureze alte sapte curse noi. Trei dintre acestea sunt cu destinatii din Europa, doua din America si doua din Orientul Mijlociu. Noile destinatii europene incluse in programul companiei sunt: Stuttgart (via Arad). Bologna (via Oradea), Munchen (via Sibiu) si Salonic. Toate aceste curse vor fi efectuate cu noile aeronave tip ATR 42 si Boeing 737. Zborurile spre Montreal, care vor deveni operationale incepand cu 1 iunie, precum si cele in direcita Chicago (via Satu Mare) se vor realiza cu aeronnve Airbus 310. De asemenea, cursele spre destinatiile din Orientul Mijlociu Ryadh si Gaza (via Lamaca) vor fi asigurate cu aeronave Boeing 737. Zborurile pe relatia Arad-Stuttgart vor fi etectuate de doua ori pe saptamana. Decolarile sunt programate pentru zilele de duminica si miercuri, iar sosirile aeronavei in Arad vor avea loc in diminetile urmatoare de la plecare. Infiintarea acestei linii aeriene a fost posibila in urma unor deplasari efectuate in Germania de catre directorul Aeroportului International Arad, Gheorghe Udrescu. Acesta ne-a declarat ca, in urma negocierilor purtate cu omologul sau din Stuttgart, a obtinut si o reducere importanta a taxelor aeroportuare practicate de germani.
Hotelul "Parc" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Agentiile de turism membre ale Asociatiei internationale "Eclipsa 99" si-au anuntat oferta pentru eclipsa totala de soare din 11 august. Ele au inclus in ofertele turistice si judetul Arad, unde vor pune la dispozitia turistilor dornici sa urmareasca de aici cel mai important eveniment solar al secolului nu mai putin de 2000 de paturi. Preturile de cazare pentru o noapte petrecuta in Arad oscileaza intre 5 dolari (in campus studentesc) si 110 dolari, in hoteluri de trei stele. Cele trei mese zilnice sunt oferite la 30 - 60 de dolari. Inchirierea unui autoturism va costa 50 de dolari/zi, iar cei care vor sa fie insotiti si de un ghid vor trebui sa plateasca inca 50 de dolari. Inchirierea unui televizor si a unui video va costa 5 dolari pe ora, la fel ca si inchirierea unui proiector sau a unui ecran. Turistii straini care doresc sa urmareasca eclipsa din judetul nostru vor trebui sa achite costurile de cazare si masa pana cel tarziu in luna mai. Conform Institutului Astronomic al Academiei Romane, la Arad, in ziua eclipsei valorile termice vor fi cuprinse intre 15- 29 de grade Celsius, iar cerul va fi usor noros. Durata eclipsei totale de soare vizibila din Arad va fi de 2 minute si 14 secunde.

Ieri, in cadrul unei asistente numeroase, a fost vernisat al cincilea salon de gemologie "Natura si Arta". Organizata de Muzeul Judetean Arad, expozitia reuneste colectii ale unor institutii si muzee din intreaga tara, precum si a unor persoane particulare. Astfel printre colaboratori putem aminti Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, Muzeul de Istorie al Transilvaniei etc. In expozitie sunt prezentate cristale si geme, pietre pretioase si semipretioase. Pe langa valoarea arheologica, rocile prezentate au si o valoare estetica, multe dintre ele fiind prelucrate si incrustate in bijuterii. Expozitia va putea fi vizitata de publicul aradean pana in data de 23 martie. Dupa inchiderea Salonului, in cadrul unei mese rotunde, organizatorii vor lansa un catalog al expozitiei.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}