title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 25 mai 1999

Consilierul ambasadei Israelului David Saranga Primarul municipiului a primit, ieri, vizita unei delegatii a Ambasadei Israelului la Bucuresti, condusa de consilierul David Saranga. Conform declaratiei acestuia, vizita in Arad a avut scopul de a intari relatiile economice si de prietenie intre statul Israel si orasul nostru. Delegatia a avut intalniri cu membrii comunitatii evreiesti din municipiu, cu reprezentantii Camerei de comert si industrie si cu profesori si studenti ai Facultatii de Marketing din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" (existand o colaborare intensa intre universitatea aradeana si cea din orasul israelian Haifa). Delegatia a vizitat si Aeroportul International Arad si Centrul de dirijare a zborurilor. Consilierul ambasadei a declarat ca tara pe care o reprezinta intentioneaza sa incheie parteneriate economice cu Romania, prin deschiderea de noi fabrici, care sa utilizeze tehnologie adusa din Israel si forta de lucru autohtona, urmand ca produsele rezultate sa fie exportate. David Saranga nu a precizat nici un domeniu de care ar fi interesata tara sa, insa a spus ca Israelul vrea o colaborare puternica cu zona de vest, motiv pentru care delegatia este la a treia vizita oficiala in Arad. Consilierul Saranga a recunoscut ca cele trei vizite de pana acum n-au avut inca rezultate concrete in colaborarea cu municipiul, insa "suntem la inceput..." - a incheiat acesta.
Inundatii la LipovaIn cursul zilei de ieri, personalul Primariei Lipova s-a deplasat pe strazile calamitate de viitura ce s-a napustit sambata seara asupra orasului. La fiecare din cele peste 100 de gospodarii afectate s-a facut evaluarea (preliminara) a pagubelor. Au mai fost vazute gradinile si plantatiile de pomi, toate distruse. Pagubele (estimative) sunt de nivelul sutelor de milioane de lei. Totodata, s-a organizat degajarea malului si a gunoaielor de pe strazi. Acolo unde a fost nevoie, a fost scoasa apa din pivnite. Reprezentantii "Sanepidului" s-au deplasat la fata locului pentru a lua probe din fantani. "Pana nu vom avea rezultatele analizelor, recomandam sa nu se consume apa din fantanile afectate", ne-a declarat dl. Petru Gherman, primarul Lipovei. Urmarile potopului de sambata seara au fost discutate in sedinta Consiliului Local Lipova. Pe langa pagubele produse in Lipova, consilierii au fost anuntati si de nenorocirea din Soimos. Aici, un stalp de inalta tensiune e gata sa cada, iar un podet a fost rupt...
Noul laborator de chimie biologie de la Universitatea "V. Goldis"Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a trait ieri un nou moment deosebit. Inaugurarea cladirii de tipul P+1, cladire adiacenta Campusului universitar, a fost marcata de catre rectorul Aurel Ardelean ca " un nou si important pas spre acreditarea intregii Universitati, spre dezvoltarea unui invatamant de calitate." Suprafata cladirii este de 700 metri patrati si va fi ocupata de studentii Facultatilor de Medicina si Stomatologie. Acestia vor avea la dispozitie un complex de laboratoare de biologie-chimie pentru disciplinele de farmacologie si bio-fizica, precum si doua sali de curs si patru sali pentru sustinerea seminariilor. Noile dotari ale cladirii vor veni si in sprijinul celor ce se vor ocupa de cercetarea stiintifica si efectuarea unor lucrari de laborator. Festivitatea de inaugurare a inceput conform traditiei cu o slujba de sfintire, dupa care rectorul Aurel Ardelean, a taiat panglica inaugurala. S-a trecut apoi la vizitarea cladirii. Investitia totala, care a cuprins achizitionarea cladirii, amenajarea ei si dotarile corespunzatoare s-a ridicat la valoarea totala de 1,5 miliarde lei. In prezent reprezentantii Universitatii de Vest "Vasile Goldis" au in vedere amenajarea Cabanei de la Izoi, pentru transformarea ei in baza sportiva si de agrement pentru studentii Facultatii de educatie fizica si sport, precum si amenajarea Complexului Zarandul, unde se va deschide in curand biblioteca universitara si centrul de calcul al Universitatii.

Ieri, Sindicatul Democratic din Invatamant, filiala Arad, a organizat o conferinta de presa. Biroul Operativ al organizatiei a evidentiat principalele traiectorii ale activitatii sindicale din urmatoarea perioada de timp. Astfel, s-a hotarat declansarea unei greve generale pe data de 7 iunie. Revendicarile sindicale constau in acordarea de urgenta a restantelor pe lunile iulie - noiembrie 1998, conform Legii 154; asigurarea fondurilor minime pentru efectuarea lucrarilor de reparatii si igienizare pentru deschiderea in bune conditii a anului scolar viitor; asigurarea fondurilor pentru achitarea burselor pentru elevi; respectarea Memorandumului propus de primul ministru in 21 aprilie confederatiilor sindicale din intreaga tara. In cazul in care aceste revendicari nu vor fi solutionate, se va trece la etapa a doua a actiunilor revendicative, care vor consta in blocarea si inghetarea anului scolar, fapt ce va impiedica elevii claselor terminale de liceu sa sustina examenele de admitere in facultati. In cadrul grevei din 7 iunie, din partea SDI vor participa 2.572 de cadre didactice, din numarul total de 2,575 de membri de sindicat. Joi, 27 mai, orele 12, va avea loc intrunirea Colegiului Liderilor la Liceul "Dimitrie Tichindeal".

Membrii sindicatului "Sanitas" s-au tinut ieri de promisiune. In ceea ce priveste judetul nostru, greva generala s-a transformat in greva partiala. Aceasta a fost simtita doar la Spitalul Municipal, unde s-au alcatuit pichete de greva si au fost inchise portile, sindicalistii filtrand tot ce a miscat prin preajma In restul spitalelor din oras si de pe raza judetului, lucratorii din sistemuI sanitar au purtat banderole de avertisment. Lucian Lagyaghi, liderul CNSLR Fratia filiala Arad, confederatie la care este afiliat sindicatul Sanitas, ne-a declarat: "Aceasta greva a fost mai mult un protest de solidaritate cu colegii din spitalele din alte judete, care nu au primit salariile. La noi panica s-a mai diminuat, pentru ca salariile s-au primit si in unele sectoare s-au inregistrat si majorari. Manifestatia a fost condusa de Delia Bonca alaturi de care a fost tot timpul liderul de sindicat al Spitalului Municipal, Adrian Orz. Din partea Uniunii Judetene au sosit la Municipal cativa delegati."


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}