title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 26 martie 1999

Javier SolanaSlobodan MiloseviciUna din marile meschinarii ale Occidentului, in criza Kosovo, este identificarea Serbiei cu Slobodan Milosevici. Mai precis, trecerea responsabilitatii in sarcina acestuia, care ajunge si fie considerat singurul vinovat pentru ca nu s-a semnat acordul impus de tarile UE. Avem de-a face cu o meschinarie pentru ca nu doar Milosevici refuza conditiile impuse de occidentali, ci si presedintele Iugoslaviei, si primul ministru, si intreaga opozitie sarba, si populatia. Starea de conflict a suprimat toate luptele interne si poporul sarb s-a adunat ca un pumn, aproband pozitia lui Milosevici, a puterii in general. Ma indoesc ca Occidentul nu stie atata lucru. Stie. Dar, pentru a justifica agresiunea in fata opiniei publice din Europa si de aiurea, a inventat o tinta vie si a facut din Milosevici un calau care nu ar merita decat ura si reactia armata a democratilor de pretutindeni. Rusinoasa gaselnita. NATO jetExplosion in YUUnda verde pe care a primit-o NATO ca sa bombardeze Iugoslavia pune in discutie insasi ratiunea de a fi a Organizatiei Nord-Atlantice. Toata lumea stie ca, in actul sau de nastere, organizatia are ca temei de existenta apararea tarilor membre in fata unei agresiuni din afara. Dar asta e in acte. De o vreme, NATO a devenit jandarmul Europei, instrumentul prin care se modifica granite si se divid state. Cazul Iugoslaviei este cat se poate de elocvent. Avem de-a face cu un stat indepedent, care n-a agresat un alt stat, fie din NATO, fie din afara. Si atunci, ce temei are aceasta forta militara sa intervina intr-un stat independent? Si de ce Nato ignora Consiliul de Securitate al ONU, singurul care poate aproba asemenea interventii.? Evident, nu exista raspunsuri care sa stea in picioare. Suntem in fata unui act de voluntarism, generat de interese meschine ale unor tari care sunt membre in NATO. Ce poate rezolva interventia armata din Kosovo ? Noua ordine internationalaCel mult poate provoca pagube armatei Iugoslave, poate duce la pierderea de vieti omenesti si la instaurarea unei terori in randul populatiei. In nici un caz conflictul dintre sarbi si albanezii din regiune nu va fi stins prin bombardarea zonei. Ceea ce face si mai irationala actiunea militara. NATO nu poate iesii invingatoare din agresiunea in care s-a lansat. Dca are iluzia ca va castiga, inseamna ca nu-i cunoaste pe sarbi - nici macar Hitler n-a fost instare sa-i ingenuncheze. Cat priveste populatia de origine albaneza din Kosovo, ea va avea de suferit si mai mult pe durata misiunilor NATO si n-ar fi exclus ca sarbii sa treaca la actiuni violente impotriva acestei minoritati. Asadar, cui serveste interventia militara a NATO ? Nu serveste nimanui. Dimpotriva, ea umple de rusine mult trambitata democratie occidentala, si face din NATO o putere militara agresiva, trimitand in cartile de povesti ziua in care organizatia se pretindea una pur defensiva. (VAN: cititi si editorialul lui Cristian Tudoe Popescu pe aceasta tema)
Aeroportul International Arad - Virtual Arad News (c) 1999Datorita razboiului izbucnit in urma atacului NATO asupra Iugoslaviei, ieri dimineata la 8,30 h, Aeroportul Arad a fost inchis pe o perioada de trei luni de zile. Comandantul aeroportului Gheorghe Udrescu ne-a declarat ca "Nu am cunostinta la solicitarea cui a fost inchis aeroportul, este o decizie pe care eu o execut nu o comentez." Alaturi de aeroportul din Arad au mai fost inchise si cele din Timisoara si Caransebes. Scopul inchiderii se pare ca este acela de a oferi aviatiei NATO posibilitatea de a ateriza in caz de necesitate, iar hotararea a fost probabil luata de Consiliul Suprem de Aparare al Tarii. Inchiderea aeroportului Arad, inseamna ca in aceasta perioada, nu se va face trafic de pasageri, toate cursele fiind deviate spre Oradea. Presedintele C.J. Arad, Dan Ivan si-a exprimat ingrijorarea fata de acest lucru, precizand ca aeroportul din Arad este in subordinea Consiliului Judetean. "Cine va suporta pagubele aeroportului in aceasta perioada? NATO? " a declarat Dan Ivan.
Dealer Citroen - Virtual Arad News (c) 1999Prea putini sunt cei care incep astazi o investitie mai mult de dragul pasiunii. De regula, se urmareste castigul imediat, mai ales in instabi!itatea care troneaza acum la noi. Motive in plus ca sa putem spune ca ceea ce a facut Mircea Solomon, din Bodrog, este o adevarata aventura. Care pentru un inrait pasionat al automobilismului a ajuns sa insemne aproaoe totul. Pe soseaua Arad - Periam, la km 10, mai precis in Bodrog, Mircea Solomon a pus pe picioare singura reprezentanta din vestul tarii ce poarta doua sigle: "Peugeot" si "Citroen". Ram Service SRL - cum se numeste societatea este, de fapt, dealer Citroen si colaborator Peugeot. Adica doua nume de firme, e adevarat, mai putin intalnite astazi pe soselele Aradului sau ale tarii, in general. Cum sunt Volkswagen sau Audi, BMW sau Opel - marci cu care automobilistii s-au obisnuit de mult. Si totusi, in ciuda acestor realitati, un om s-a hotarat sa mearga pe mana... "Citroen -Peugeot". "Mie mi-a placut intotdeauna Citroen-ul, in special. Inainte de Revolutie am avut Oltcit, dupa care pot spune c-am descoperit Citroenul. Stiu ca fac asta mai mult din pasiune si nu ma astept la un castig imediat. Deocamdata, la noi este foarte scazut procentul de Citroen si Peugeot din cauza afinitatii pentru marcile germane. Dar nu peste mult timp veti vedea ca lucrurile se vor schimba" - ne marturiseste dl. Solomon. La constituirea societatii, partea straina a venit cu documentatia si logistica, restul - inclusiv banii - fiind acoperit de dl. Solomon. Astazi, Ram Service stie sa faca aproape tot ce-ar putea cere beneficiarii marcilor amintite, adica, atat mecanica propriu-zisa, cat si tinichigerie. Personalul unitatii a urmat cursuri de specializare in Ungaria - la Centrul de pregatire Citroen - Peugeot din Budapesta - iar dl. Solomon ne-a spus ca stie ce inseamna calitatea pentru client. Din service nu lipsesc testerele, utilajele de reconditionat sfere, aparate pentru reglat faruri, pentru masurat compresia la motoare etc. De asemenea, din Bodrog se pot cumpara pe loc sau in leasing autoturisme. Cea mai tare arma a d-lui Solomon ramane insa credinta in fortele proprii si consecventa cu care nu poate sa mearga decat inainte...
Dan Ivan, presedintele Consiliului judetean Arad - Virtual Arad News (c) 1999Presedintele Consiliului judetean, Dan Ivan, este ingrijorat ca nu va putea face rost de bani pentru intocmirea unor proiecte de interes judetean, care ar urma sa fie finantate de Uniunea Europeana. Finantarea se va face din fonduri PHARE, in cadrul programului PHARE CBC. Partenerii programului sunt judetele de granita romane si maghiare. Romania si Ungaria urmeaza sa primeasca, in total, 10 milioane de euro, pentru derularea unor proiecte in domenii prioritare. Judetele Arad, Satu Mare, Timis si Bihor vor primi, in total, cinci milioane de euro, insa autoritatile judetene vor trebui sa cada de acord asupra proiectelor pe care le vor inainta Comisiei Europene de la Bruxelles. Acest organism international si-a exprimat preferinta de a finanta doar proiecte mari, in valoare de cel putin doua milioane euro fiecare. Un proiect va fi de infrastructura (Aradul isi doreste, in primul rand, realizarea terminalului CARGO din cadrul Aeroportului), iar unul de protectie a mediului. Restul sumei, de circa un milion de euro, va fi folosita pentru finantarea unor proiecte mai mici. Presedintele Consi liului judetean, Dan Ivan, ne-a declarat, ieri, ca judetul nostru a realizat studiile privind proiectele, insa pana acum nu au fost bani pentru intocmirea acestora. "Proiectele trebuie intocmite conform noilor cerinte ale Comisiei Europene si trebuie traduse in limba engleza, costurile totale aferente judetului nostru fiind de cel putin doua miliarde de lei. Trebuie sa ne prezentam la Bruxelles cu proiecte serioase, pentru ca altfel nu primim finantare". Presedintele CJA a spus ca este preocupat sa faca rost de cele doua miliarde de lei din surse extrabugetare, pentru ca bugetul judetean este mai mic in acest an decat in 1998. Dan Ivan a mai adauat ca C.E. se gandeste si la posibilitatea sa imparta cele cinci milioane de euro in mod egal judetelor romanesti. In acest caz, Aradul ar primi 1,2 milioane euro pentru finantarea proiectelor locale. Hotararea va fi luata la urmatoarea intalnire a reprezentantilor C.E. cu partenerii romani si maghiari a programului PHARE CBC care se va desfasura la Bruxelles.

La initiativa consilierului Viorel Dolha si a viceprimarului Sorin Neamtu, a fost realizat un proiect de hotarare privind sarbatorirea "Zilei Aradului". Pentru aceasta sarbatoare, au fost propuse mai multe date care au semnificatie istorica pentru orasul nostru, pana la urma CLM Arad hotarand ca in acest an Zilele Aradului sa fie sarbatorite in 15-16 mai, data la care in 1919 a intrat in Arad Regimentul 6 Vanatori de munte, iar administratia maghiara de ocupatie si-a dat demisia. "Vrem sa initiem o serie de actiuni pentru aniversarea unor evenimente importante din istoria Aradului. Pana acum am selectat doua: 17 mai 1919 si 17 august, declararea Aradului oras liber. Cu aceasta ocazie vor fi organizate o defilare militara, un concert folcloric, un simpozion etc", ne-a declarat viceprimarul Sorin Neamtu.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}