title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 26 aprilie 1999

Asteptarea viiturii la "Trei Insule" - Virtual Arad News (c) 1999Viitura de pe Mures a ajuns vineri seara pe teritoriul judetului Arad, cota de inundatie fiind depasita cu 14 cm in zona localitatii Savarsin. Aici, au fost inundate peste 1200 de hectare de terenuri agricole si o portiune de 200 de metri din DJ 707, intre Savarsin si Valea Mare, unde apa mai atinge pe carosabil circa 15 cm. De asemenea, pe drumul comunal 80, intre Tela si Bulci, apa atinge pe carosabil 30 - 40 de centimetri si se poate circula doar cu tractorul. Localitatea Bulci a fost din nou izolata de ape, aprovizionarea cu apa potabila si alimente a celor 70 de familii afectate facandu-se cu tractoarele Primariei Bata. Animale din Bulci au fost duse pe o pasune din aproprierea satului. Ieri, in zona Savarsin, apele erau in retragere, nivelul Muresului atingand cote sub cele de atentie. Viitura s-a propagat si a ajuns aseara in municipiu, cu un, nivel care a depasi cota de inundatie. In municipiu a fost grav afectata Insula a III - a, unde au fost inundate, cel putin 20 de cabane si afectate de ape circa 60 de cabane. Numerosi insulari si-au parasit din timp cabanele, de frica apelor, luand cu ei mobilierul si obiectele de valoare. Podul de pontoane n-a fost ridicat, fiind singura legatura cu orasul, insa este pazit in permanenta de voluntari. Din discutiile pe care le-am avut cu unii dintre insulari, acestia ne-au spus ca pagubele create de Mures sunt cu mult mai mari decat cele provocate de ape in luna martie. Multi au spus ca vor sa-si vanda cabanele, deoarece insula este inundata de doua sau trei ori pe an. Aseara, cotele de atentie erau depasite in toate localitatile prin care trece Muresul, intre Lipova si frontiera cu statul maghiar. Hidrologii aradeni spun ca este posibila depasirea cotelor de atentie si pe Crisurile Alb si Negru, ca urmare a cantitatilor mari de precipitatii cazute in ultime perioada. Pana ieri, cele mai afectate localitati au fost Bulci si Bata. Numai la Bata au fost inundate aproape 900 de hectare de terenuri arabile. Bulci si Bata au fost afectate de fiecare revarsare a Muresului, autoritatile asistand mereu neputincioase la distrugerea culturilor agricole din aceasta zona. Din cauza inundatiilor frecvente si a faptului ca pamantul este practic neutilizabil, pretul imobilelor a scazut drastic in cele doua sate, unde o casa cu terenul aferent se vinde la numai cateva milioane de lei.

Ieri, in sala mare a Palatului Administrativ, a avut loc o festivitate deosebita pentru viata universitara aradeana. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, a conferit patru titluri de Doctor Honoris Causa unor personalitati marcante ale lumii medicale romanesti si internationale. Primui titlu a fost acordat de rectorul Aurel Ardelean academicianului polonez Kazimierz Imielinski, presedintele Academiei Medicale a Poloniei. Tot domniei sale i-a fost conferit si titlul de membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, de catre academicianul Mihai Zamfirescu, secretar general al acestei institutii. Senatul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a acordat de asemenea titlul de Doctor Honoris Causa, academicianului Mihai Zamfirescu, secretarul general al Academiei de Medicina, academicianului Nicolae Cajal, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si academicianutui Mircea Gheorghe Ifrim, rectorul Universitatii de medicina din Oradea. In replica, academicianul polonez Kazimierz Imielinski a acordat rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, premiul Albert Sweizer al Academiei Poloneze de Medicina, iar academicianului Mircea Ifrim i-au fost conferite medalia de aur si diploma Academiei Poloneze de Medicina.

Facultatea de medicina a universitatii "Vasile Goldis" din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Centrul de Cercetari Medicale al Univesitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad in colaborare cu studentii Facultatii de Medicina organizeazi o actiune de depistare si urmarire a hipertensiunii arteriale la populatia peste 60 ani. La cei depistati hipertensivi se efectueaza concomitent electrocardiograma. Investigatiile se executa gratuit, in Campusul Universitar iintre Spitalul Judetean si Complexul Jackson, bloc P+2, etaj II, sala 12-17. Actiunea se va desfasura in perioada 27.04.- 13.05.1999, dupa urmatorul program: Marti 12-15; Miercuri 12-14; Joi 13-15.

Tineretea a invadat sala Forum prin expozitia micilor artisti de la Palatul Copiilor din judatul Arad. S-au adunat aici, intr-o singura sala, Nadlacul, Pecica, Lipova, Curticiul, Chisineu-Criyul, Siria, Aradul ... toate au venit insotite de copiii lor talentati, care au transformat aerul sobru al "Forumului" intr-o explozie cromatica de forme multiple. Pe langa acuarelele in culori vii, intathim acum si icoane pe sticla, papusi, piese vestimentare, creatii textile, "modelaje" in amfora, ceramica decorativa etc. Mini-tapiseriile - apartinand Clubului copiilor din Pecica - dau un colorit aparte expozitiei, Fifi, Bambolino, Margo sau Pisicutisilina asteptandu-va sa le descoperiti pe fiecare in parte. De vineri dupa amiaza, sala "Forum" va asteapta s-o vernisati, sa gustati din placerea penelului, a culorii tari, a formelor copilaroase, sustinute insa de maturitatea pasiunii.

Duminica, 18 aprilie 1999, incepand cu ora 10, a avut loc in Sala Congresului din Budapesta seminarul international "Wella day '99". Cei mai renumiti stilisti din patru tari s-au intrecut in prezentarea celor mai noi tipuri de coafuri si frizuri. Prezenti la acest seminar au fost patronul coafurii R-GO si unul din patronii Salonului de Coafura Mistic Studio, Virag Eduard, care ne-a declarat: "Am fost profund impresionat de evolutia lui Patrick Cameron, unul dintre cei mai mari stilisti din Europa, expert in cocuri pe parul lung". Din Germania, Herald Gärtner a prezentat o serie de tunsori uzuale, iar Vidal Sasson, din Anglia, a prezentat o paleta de culori pastelate "ton pe ton" iar echipa "Wella" din Ungaria a prezentat o serie de tunsori geometrice breton scurt si fantezist, vopsite in culori reci, blond cenusiu, mov, verde-cenusiu. Rezultatele acestui seminar se vor reflecta in tunsorile femeilor aradene.


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}