title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 26 iunie 1999

O parte din calculatoarele primite de la NATO"Thank you", mister Pedersen !
Probabil ca va intrebati care este legatura intre Liceul Economic si trupele NATO. Ei bine, nici una la nivel oficial. Doar o coincidenta fericita a facut posibila primirea unei donatii de 90 de calculatoare de catre Liceul Economic. "Coincidenta" se numeste Tiberiu Popa si este elev in anul IB la acest liceu. Sora lui Tiberiu este casatorita cu Ole Pedersen, ofiter danez in trupele NATO. Acest ofiter, aflat in vizita in urbea noastra, a fost placut impresionat de arhitectura orasului si ospitalitatea aradenilor. El a promis ca se va intoarce cu ajutoare pentru un liceu aradean. Si s-a tinut de cuvant.
Doar 64 de calculatoare functionale...
Din pacate, nu toate calculatoarele au fost functionale. La inceput au functionat doar 45. Dar, avand defectiuni sau lipsuri minore, au mai fost reparate 19 calculatoare de catre doi elevi din clasa a XI-a, pasionati de informatica. S-au mai primit 11 imprimante din care doar trei functioneaza, un fax si doua case de marcat. Calculatoarele sunt relativ performante, majoritatea fiind "486", unul "586" si cateva "386". Toate sunt dotate insa cu monitor color.
Direct din bazele NATO...
Calculatoarele au fost aduse de catre o firma de transport, plata acestora facandu-se in... "natura". Neavand disponibilitati financiare, Liceul economic s-a vazut pus in imposibilitatea de a transporta ajutoarele in tara. Astfel s-a apelat la o firma care s-a multumit "ca plata" cu calculatoare in valoare de... 3000 DM. Partea interesanta este ca firma nu a reusit sa patrunda in interiorul bazelor NATO din Copenhaga, intrarea persoanelor civile fiind strict interzisa. Salvarea a venit tot de la inimosul danez Ole Pedersen, care a condus singur masina in interiorul bazei, tot singur fiind nevoit sa incarce calculatoarele in camion timp de sase ore!
Cum vor fi distribuite calculatoarele...
"O sa completam in primul rand cele doua cabinete de informatica din incinta lieului" - ne spunea dl. director Cureteanu. De asemenea, se vor distribui la secretariat, casierie, biblioteca, laboratoare etc. Cele care vor ramane vor fi donate, dupa o discutie in acest sens cu Inspectoratul scolar. Solicitarile au inceput deja sa soseasca pe adresa liceului, dar dl. director spune ca "donatiile se vor indrepta in special spre scolile cu posibilitati materiale scazute." Distibuirea calculatoarelor se va face dupa terminarea inventarierii acestora, care se estimeaza a fi dupa examenul de bacalaureat.
Imagine cotidiana in Autogara AradActiunea de reabilitare a transportului interurban va duce la o noua majorare de tarife. Aceste majorari vor fi aplicate unui numar de 57 de linii interurbane. "Datorita scaderii numarului de calatori, a cresterii pretului la combustibili si la piesele de schimb, dar in special pentru ca bugetul local a renuntat sa subventioneze transportul interurban, ne vedem nevoiti sa aplicam o majorare de 40 la suta.  Aceasta majorare se va aplica pentru bilete, cat si pentru abonamente" - ne-a declarat Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad. Pentru a va edifica asupra acestei Scumpiri, va putem spune ca daca un bilet pe ruta Chisineu Cris Graniceri a costat 5.000 de lei, dupa 1 iulie pretul va fi de 7000 de lei. De asemenea un bilet pe ruta Arad - Pecica a costat 7100 lei, urmand sa-l platiti cu 10.000 de lei. Aceasta majorare nu va fi aplicata in cazul curselor preurbane, respectiv: Alunis, Fantanele, Horia, Livada etc. Mai precis spus, pentru cursele efectuate de autobuzele cu plecarea de la Podgoria sau Piata Avram Iancu nu se va aplica aceasta majorare de tarife. In cazul in care pe aceste trasee functioneaza autobuze interurbane, calatorii, care vor circula cu acestea vor fi nevoiti sa-si cumpere bilete, abonamentele sau biletele nefiind valabile. Cele 20 de trasee sociale pe ruta Gurahont si Savarsin si a curselor pentru elevi vor fi reduse pentru perioada de vacanta. Se va stabili ca acestea sa functioneze numai in zilele de piata. "Pentru transportul urban inca exista subventie, nu la nivelul corespunzator, dar dupa lege, tariful este aprobat si avizat de Ministerul de Finante. Aceasta activitate este si ea in pierdere, insa in acest caz se poate solicita o subventie de la bugetal local" a tinut sa ne precizeze Petru Cuvineanu. In perioada vacantei scolare va fi de asemenea redus graficul de circulatie pe ruta Arad Ghioroc si cursele ce deserveau cu preponderenta elevii. Orarul va fi facut cunoscut publicului calator prin intermediul presei. In urmatoarele 3 luni, Compania de Transporturi va achizitiona un numar de 6 autobuze marca Isuzu si exista intentii in a se inchiria chiar cateva autobuze Renault. Aceasta masura va fi luata pentru a se reduce o parte din cheltuielile de exploatare. Spre sfarsitul anului vor fi achizitionate intre 5 si 10 vagoane dublu articulate aduse de la Essen. Tot pe lista planurilor de viitor intra si repararea liniilor de tramvaie. "Dupa cum se stie, in judetul nostru exista 85 de trasee, din care 57 sunt interurbane. Suntem singurii care lucram si in judet. In restul tarii transportul interurban a fost preluat de particulari. Aceasta scampire a fost necesara deoarece numarul de calatori a scazut foarte mult, iar amortizarea zilnica a unui autobuz este foarte mare", ne-a declarat in incheiere Petru Cuvineanu.
Stefan Balita - liderul SLILa inceputul grevei generale din invatamant, Sindicatul Democratic a solicitat Prefecturii din Arad sa primeasca o delegatie a SDI pentru a discuta si rezolva o parte din revendicari, care intrau in competenta organelor locale. "Intalnirea a avut loc, iar Prefectura a inteles solicitarile noastre" - a spus Stefan Balita, presedintele SDI, in conferinta de presa organizata ieri. Saptamana trecuta, problemele dascalilor au fost dezbatute in cadrul Comisiei de dialog social, iar miercuri dimineata a avut loc ultima runda de discutii cu factorii de decizie de la nivelul judetului. In urma acestora, Consiliul Judetean si Primaria municipiului Arad au hotarat alocarea unor sume importante de bani pentru efectuarea lucrarilor de igienizare si de pregatire a unitatilor de invatamant pentru anul scolar viitor. Astfel, pentru scolile din municipiu, s-au primit 29 de miliarde de lei (defalcate pe centre de executie bugetara), iar pentru cele din judet, cu 9 miliarde mai putin (suma defalcata pe consilii locale). Stefan Balita a tinut sa precizeze ca "SDI nu s-a dus la Prefectura sa rezolve problemele doar ale unitatilor invatamant care ii apartin, ci ale tuturor scolilor. Poate ca sumele obtinute nu raspund intru totul asteptarilor,dar oricum, acopera niste cheltuieli pentru a deschide in conditii bune anul scolar viitor."
Statia de epurare Arad continua sa se modernizeze - Virtual Arad News (c)1999In cadrul proiectului de reabilitare a Statiei de epurarea apei menajere din Arad, Regia de apa-canal a mai primit, recent, din partea Guvernului Danez, echipamente in valoare de 71 de milioane de lei. Echipamentele, care urmeaza sa fie montate in urmatoarele saptamani, au fost oferite drept donatie, in urma unei colaborari vechi cu Agentia de protectie a mediului din Danemarca. In cursul anului trecut, RAAC a mai primit echipamente de epurare a apei in valoare de 8,4 miliarde de lei, care au fost instalate deja.
Francisc Tisza, antrenorul demisionar al UTA-eiDupa esecul din meciul de baraj pentru promovarea in Divizia A, antrenorul principal al UTA-ei, Francisc Tisza si-a prezentat demisia. Zilele au trecut si in ciuda insistentelor conducatorilor gruparii utiste, nea' Feri nu poate fi induplecat sa-si schirnbe decizia. In ultimele discutii purtate cu Marin Lupas si Ioan Ienciu, "allenatore" Tisza si-a expus si motivele care l-au determinat sa se retraga definitiv de la carma echipei. Principalele cauze ar fi: acuzatiile unor spectatori cu privire la "fortarea" unor fosti juniori crescuti de Tisza la Romvest; apoi, Tisza a aplicat metoda intelectuala si nu metoda pumnului cum au procedat alti antrenori inainte; nu a fost respectat de unii jucatori, desi el a mers pe drumul corectitudinii. Cel care ne-a prezentat aceste idei ale lui Feri Tisza este vicepresedintele "alb-rosilor", Ioan Ienciu, care ne-a mai declarat: "Sunt sanse minime ca Tisza sa mai antreneze UTA in noul sezon. Personal ii respect hotararea, fiindca are dreptate. Nu avem alta solutie decat sa cautam alte alternative." Cert este ca antrenorul Feri Tisza si-a luat un scurt concediu de odihna, in care se ascunde de reprezentantii presei. Desi avea rezervarea facuta la hotel "Codru Moma" din Moneasa, el a schimbat brusc "macazul", optand pentru Baile Felix. Numele succesorului sau va fi stabilit, mai mult ca sigur, duminica, in Italia, unde conducatorii clubului UTA: M. Lupas, I. Ienciu si I. Anca au fost invitati de catre cei doi investitori italieni, Angelo Gandolfi si Fausto Salami. Tot cu acest prilej se vor pune la punct toate amanuntele legate de sezonul competitionar urmator. Intr-o alta ordine de idei, o veste buna pentru jucatori. Vacanta lor a fost prelungita cu cinci zile fata de programul anuntat initial, convocarea lor la sediul clubului fiind prevazuta pentru luni, 5 iulie, ora 10,00. In privinta zvonurilor lansate cu privire la plecarile a doi jucatori: Maris - directie necunoscuta si Botis - spre Craiova, conducatorii "Batranei Doamne" nu stiu nimic si nu au fost contactati de nimeni. Ambii fotbalisti mai au contract cu UTA si nu pot parasi "corabia" fara acceptul lui Lupas et company.
Dacia 25 iunie - 01 iulie Viata e frumoasa (ITA)
Muresul 25 iunie - 01 iulie Alearga Lola, alearga (GER)
Arta 25 iunie - 01 iulie - Sala A Profesor "va sa zica" (HUN)
Arta 25 iunie - 01 iulie - Sala B Dosarele X (SUA)
Progresul 24 iunie -27 iunie Afaceri necurate (SUA)
Progresul 28 iunie - 30 iunie Actorul si salbaticii (ROM)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}