title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 26 august 1999

Presedintele Comisiei de Invatamant a Senatului - Bogdan Florin -  este multumitSambata seara, Comisia Invatamant a Senatului Romaniei a prezentat concluziile vizitei in orasul nostru. Presedintele acestei comisii, senatorul Florin Bogdan s-a declarat impresionat de occidentalismul si arhitectura impunatoare a Aradului. Tot dansul a continuat: "Infiintarea celor doua universitati este foarte benefica pentru oras. Din pacate regret ca in Arad este neglijat invatamantul de stat. Vom da o mana de ajutor Universitatii "Aurel Vlaicu" pentru a se situa la nivelul Universitatii "Vasile Goldis". Referitor la acest lucru, senatorul Gheorghe Dumitrascu a completat: "Aurel Vlaicu" este o universitate tanara cu realizari frumoase. Meritul este al d-lui rector si al colectivului de profesori. Dorim pentru Universitatea de stat o noua cetate - un campus"!
Manastirile, Macea si ...Minisul
Demnitarii au vizitat Manastirile Hodos- Bodrog si Gai unde au descoperit, intr-un conclav extraordinar, sfintenia si lumea laica. Inaintea deplasarii la Lugoj, Comisia de Invatamant a Senatului a vizitat si statiunea vini- viticola MINIS. Dar, principalele obiective ale comisiei in Arad au fost cele doua Universitati, Liceul "Moise Nicoara", si Inspectoratul Judetean. Dl. senator Dumitrascu a tinut sa-l felicite si pe rectorul Universitatii "Vasile Goldis" din Arad, Aurel Ardelean, pentru realizarile pe care le-a avut si a fost uimit de frumusetea Parcului Dendrologic de la Macea.
Unificarea Universitatilor - o problema controversata
Referitor la o eventuala unificare a celor doua universitati, directorul general Ministerul Educatiei Nationale, Constantin Bratianu a afirmat: Aradul s-a facut cunoscut prin tehnica de inalta clasa si e capabil de un astfel de invatamant.  In curand estimez ca, mai mult ca sigur va fi o singura Universitate in Arad." In sustinerea acestei idei s-a dat exemplul Parisului unde nu functioneaza decat o universitate. In replica rectorul U.A.V.A., Georghe Pacurariu a spus:"De ce nu se face acest lucru la Timisoara, Cluj sau Bucuresti?" Daca se poate la Paris, la Bucuresti de ce nu s-ar putea?...
"Moise Nicoara" a impresionat "prin tot"
Comisia de invatamant a Senatului a fost placut impresionata de monumentalitatea, arhitectura si "traditia elitelor" care se pastreaza la Arad prin Liceul "Moise Nicoara". Demnitarii au mai vizitat si liceele cu predare in limba maghiara si in limba germana. La "Csiky Gergely" s-a discutat, din nou, problema cladirii. Promisiuni au fost...
Cladirea "Liceului Agricol"- ideala pentru Universitatea de stat
Intr-o alta ordine de idei s-a ridicat, de catre prefectul Gheorghe Neamtiu, problema cladirii Grupului Scolar de Industrie Alimentara in care inainte a functionat o facultate. In aceeasi nota au continuat vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Achim Alexa si directorul general in M.E.N.C. Bratianu care a afirmat: "Orasele nu au devenit celebre prin primarii pe care i-au avut, ci prin Universitatile lor care au devenit centre de referinta".
Benzina si motorina s-au scumpit cu 6 - 9%Societatea Nationala a Petrolului Petram a modificat, de marti, preturile de referinta ale carburantilor auto, cu 6 - 9%, de la 8.400 de lei la 8.900 de lei litrul de benzina premium si de la 5.300 de lei la 5.800 de lei litrul de motorina. Modificarea pretului de referinta este determinata de cresterea pretului mondial al titeiului si de devalorizarea monedei nationale. Noile preturi ale carburantilor sunt: benzina Premium - 8.900 de lei, de la 8.400 de lei, benzina Super Plus - 9.100 de lei, de la 8.700 de lei. benzina Super Plus fara plumb - 9.100 de lei, de la 8.800 de lei, iar motorina - 5.800 de lei, de la 5.300 de lei. In funcfie de situatia pietei locale, filialele PECO pot practica preturi modificate cu plus sau minus 5% fata de preturile de referinta stabilite de Petrom.
Partidul Pensionarilor vrea dictaturaFiliala judeteana Arad a Partidului Pensionarilor din Romania a avut marti dimineata, la sediul organizatiei, o intalnire cu presa. Tema abordata de presedintele Ioan Pecican a fost: pensionarii si tranzitia. Astfel, a fost luata in discutie situatia acestei categorii sociale si au fost puse pe tapet problemele cu care se confrunta pensionarii in tara noastra. "Trebuie sa impunem o dictatura a varstei a treia, a declarat Ioan  Pecican, si trebuie sa-i tragem de urechi pe toti cei care nu isi fac datoria. Nu trebuie sa suportam eschivarea conducatorilor de la rezolvarea problemelor majore ale societatii". De asemenea, Ioan Pecican a tinut sa sublinieze faptul ca, pentru pensionari, perspectivele sunt foarte sumbre. "Noi avem o stare sociala marginalizata, a mai declarat Ioan Pecican, si suntem o povara pentru societate, desi nu ar trebui sa fie asa. Se remarca o lipsa de preocupare a guvernului pentru cei de varsta a treia si de aceea noi trebuie sa fim uniti. Este necesara constituirea unui pol al pensionarilor". In final au fost prezentate niste date statistice din care a reiesit faptul ca starea pensionarilor este din ce in ce mai proasta, comparativ cu anii anteriori. "Pasivitatea cu care varsta a treia isi primeste soarta este de condamnat, a mai declarat presedintele partidului. Pensionarii din alte partide sunt nigte tradatori ai categoriei sociale din care fac parte. Ei vor si faca pe tinerii".
In Tabara de elevi de la Moneasa s-a nascut o frumoasa initiativaIn perioada 16-22 august s-a derulat proiectul "Pro Drumetia" actiune de remarcare si igienizare a traseetor turistice din imprejurimile statiunii Moneasa. Organizator a fost ,,Condor Club" Arad iar finantarea a venit din partea D.J.T.S. Arad. Participanti la actiune au fost tinerii din formatiunile nonguvernamentale "Cercetasii Romaniei" din Pecica, Cercul de Turism "Oasul" din Satu Mare si membrii "Condor Club", in numar de 14 persoane. Cazarea si masa a fost asigurata de Tabara de elevi Moneasa. Actiunea a mai fost sprijinita de inimosul administrator Petru Toader si de cativa elevi de la Constanta, ce au dat exemplul propriu fata de ceilalti copii, adunand gunoaiele din tabara. In cadrul actiunii s-au realizat: remarcarea si igienizarea a 3 trasee turistice - integral; remarcarea si igienizarea a 4 trasee partial; igienizarea (adunatul gunoaielor) din diferite locuri de popas: camping Moneasa, Zona Cabanei Silvice, Valea Lunga, Valea Meghes, in apropierea Statiunii Moneasa etc. S-a adunat o cantitate impresionanta de gunoaie (semn al trecerii turistilor!). De mentionat faptul ca in statiunea Moneasa sunt prea putine cosuri de gunoi, iar acestea sunt mai tot timpul pline, ne-a informat dl. Gabi Groxa, presedintele Condor Club Arad.
Energetica subtila o noua meserie ?!Luni dupa-amiaza, la Liceul Elena Ghiba-Birta, s-a deschis cursul de energetica subtila a fiintei umane, intitulat: Evaluarea, recuperarea, conservarea si cresterea performantei umane prin tehnica neutrala. Cursul va fi sustinut in perioada 23-29 august de catre ing. Doina-Elena si Aliodor Manoela, doctori in stiinte complementare. Acestia ne-au declarat: "Obiectivul prinapal al specialistului de evaluare recuperare si crestere a performantei urmane este pastrarea in normalitate si cresterea performantelor". Dupa terminarea cursului si sustinerea unui examen se vor acorda diplome de atestare. Cursul costa 40 de dolari. Deocamdata aceasta "ocupatie" nu este recunoscuta oficial, insa se spera ca intr-un viitor apropiat sa intre in randul meseriilor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}