title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 27 august 1999

Presedintele PUNR - Valeriu Tabara - vizitand Sanevit-ulMiercuri, presedintele PUNR Valeriu Tabara a facut o vizita in judetul nostru. Dupa o scurta oprire la Azoma, coloana oficiala s-a deplasat la Sanevit, la Alfar si apoi la Romgera Santana, unde a avut loc si o conferinta de presa. Pe acest traseu, deputatul Valeriu Tabara a fost insotit de Ioan Mos, presedintele PUNR Arad, Gheorghe Zgardau si Emil Roman, vicepresedinti si de Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Azoma - o firma condamnata, care se incapataneaza sa traiasca
Pana in 1990 Azoma era "mecanicul-sef" al zootehniei romanesti. Apoi, cererea de utilaje agricole a scazut incet, dar sigur... Astazi, solicitarile pietei au scazut brusc. "Vindem active - declara directorul Lamos - ca sa ne platim datoriile catre stat. Din tot ceea ce producem, 60% dam la stat. Apoi platim materia prima, furnizorii si angajatii...". La Azoma, Valeriu Tabara a aflat ca in timp ce importatorii de masini-unelte pentru agricultura sunt scutiti de taxe vamale, producatorii romani platesc la vama taxe pentru tot ceea ce importa din strainatate. Mai mult, datorita "profesionalismului" actualilor guvernanti, un om care lucreaza zi de zi la Azoma primeste un salariu de 1.200.000 de lei, iar un disponibilizat care sta acasa incaseaza 1.300.000 de lei. "Astfel se incurajeaza munca", spunea directorul tehnic Jurcoi. Fata de aceste probleme, fostul ministru al Agriculturii a raspuns in felul urmator: "Daca nu merge nici agricultura, nu poate merge nici amontele acesteia. Actualii guvernanti incurajeaza doar intermediarii ignorand producatorii si consumatorii. Aici este problema...".
Minunea de la... Sanevit
La Sanevit, presedintele Valeriu Tabara a ramas uimit. Fabrica de seringi este "tip-top", poate produce pentru toata Romania si nu numai, insa... ministrul Sanatatii n-a vizitat-o niciodata. Fabrica este moderna in toata puterea cuvantului, poate sta oricand langa partenerii occidentali, numai ca lipsesc comenzile. Iar cum Ministerul Sanatatii n-are bani sa achizitioneze seringi, nici Sanevit-ul aradean nu poate livra marfa, la infinit, pe datorie. Ba, mai mult, uneori chiar se importa seringi. Evident, pe comisioane grase...
Serele au ajuns... solarii
Urmatorul popas al lui Valeriu Tabara a fost la Alfar. Inainte de 1989, Serele aradene erau cunoscute in toata lumea. Se recoltau 14.000 de tone pe an, iar 95% din productie era destinata exportului. Acum se recolteaza sub 2000 de tone si doar 5% din productie merge la export. Deoarece Serele nu mai au incalzire pe timpul iernii - fiindca CET-ul a intrerupt furnizarea caldurii pentru neplata datoriilor - serele functioneaza doar ca niste solarii, incalzite doar de Soarele bunului Dumnezeu. "Chiar si asa - ne declara un sef de sectie - curticenii au iesit inaintea noastra cu rosiile pe piata." "In 1996 am avut la dispozitie un credit BERD de 3,5 milioane de dolari", spunea directorul Mot. "Am facut documentatia, au venit alegerile, iar dolarul a sarit de la 3500 la 7000. Tot patrimoniul nostru nu mai acoperea suma... Am pierdut reteaua de magazine, au disparut CLF-urile, s-au dus si angrosistii...". In fata acestor probleme, Valeriu Tabara a ramas ingandurat: "Actualii guvernanti lichideaza, nu restructureaza. Nu exista protectie vamala, creditele sunt inaccesibile, iar programul ASAL este un program de distrugere a agriculturii romanesti. S-au distrus serele, industria zaharului, a uleiului, a carnii etc. Cand vom mai putea repara aceste stricaciuni? Nici in zece ani de zile. Cred ca liderii aflati astazi la putere n-au nici macar vocatia guvernarii. Romania risca sa ajunga intr-o catastrofa economica."
Romgera Santana - o oaza intr-un desert
Inainte de a intra in comuna Santana, in dreptul unei frumoase recolte de canepa, Valeriu Tabara era asteptat de catre oficialitatile din localitate: Constantin Ciurel, primarul localitatii, Ioan Balog, directorul Romgera etc. La Santana, s-a organizat o conferinta de presa. Valeriu Tabara si-a inceput discursul prin a arata ca "abia aici vad terenuri lucrate mai consistent." Ce-i drept, am aflat ca Valeriu Tabara este consatean si coleg de liceu cu Ioan Balog... In cadrul conferintei de presa, Valeriu Tabara ne-a declarat: "Desi PUNR sprijina proprietatea, actualele proiecte de lege care se dezbat in Parlament nu pot fi aplicate. Orice Guvern care va veni dupa 2000 nu le va putea aplica si va fi silit sa le reanalizeze. Cred ca se impunea un referendum, deoarece costurile despagubirilor sunt extrem de mari. Cine ne despagubeste pe noi de ceea ce-am construit intre 1950 si 1990?" Primarul Constantin Ciurel a facut o declaratie socanta: "Sunt primar din 1972, dar niciodata n-am trait asa de rau ca acum. N-am mai pomenit asa ceva: nu mai poti sa faci nici o investitie, nu-ti mai poti plati angajatii si nu mai poti turna o palma de trotuar Desi sunt membru PSDR, cred ca tara este prost guvernata."
Profesorul Hoara Horatiu - directorul liceului particular - informeaza - Virtual Arad News (c)1999Dupa cum am mai informat, din aceasta toamna va functiona primul liceu particular din Arad. Direetorul acestuia va fi cunoscutul profesor Horatiu Hoara, care a avut amabilitatea sa ne dea cateva informatii despre aceasta noua institutie de invatamant:
-Liceul particular nr. 1 din Arad este infiintat de Fundatia Universitara "Vasile Goldis", si are avizul de functionare nr. 37434/19.07.1999 eliberat de Ministerul Educatiei Nationale. Liceul se constituie ca o alternativa a invatamantului de stat, este organizat si functioneaza pe principiul nonprofit, respecta standardele si se afla sub indrumarea si controlul MEN.
-Care sunt profilurile liceului?
- In anul scolar 1999 - 2000, liceul va functiona cu 4 dase a cate 30 elevi in profilurile: * real, specializarea matematica - informatica, intensiv limba engleza; real, specializarea chimie-biologie - intensiv limba engleza; *  uman, specializarea filologie - intensiv lirnba engleza si limba franceza; economic, specializarea finante-contabilitate.
- Ce ne puteti spune despre cadrele didactice ale liceului?
- Procesul de invatamant va fi sustinut de profesori cu foarte buna pregatire profesionala iar prin programul prelungit se ofera posibilitatea pregatirii suplimentare gratuita a elevilor la obiectele de interes. In acest mod, desi pare paradoxal, sub aspect financiar liceul este preferabil pentru parinti intrucat in schimbul unei taxe anuale situata intre 4 si 5 milioane lei se asigura atat pregatirea de baza cat si cea suplimentara.
- Ce alte avantaje ofera liceul?
- Liceul ofera si alte avantaje incurajatoare: * nu se percepe nici o taxa de inscriere; * pentru elevii merituosi se acorda, sub forma de burse, scutire partiala sau totala de taxe; * taxa se poate achita si in trei rate iar in cazul achitarii integrale la inceputul anului scolar se acorda o reducere de 10%; * sunt asigurate conditii pentru locuit in camine scolare si pentru servirea mesei in cantinele fundatiei;* elevii se pot transfera in alte unitati ale invatamantului de stat sau particular, cu acordul unitatii primitoare si in conditiile stabilite de MEN.
- Cand si cum se fac inscrierile?
- Pentru ca in acest an scolar perioada de inscriere 23-29 august se suprapune cu cea a examenului de capacitate, vom face inscrieri pana in 29 august ora 19,00, iar pentru elevii care au sustinut capacitatea in aceasta luna, vom primi notele obtinute la examen de la centrele in care acestea s-au desfasurat, urmand ca ulterior candidatii sa depuna si fisa de inscriere eliberata de scolile la care au absolvit clasa a 8-a.* In cazul inscrierii a cel mult 120 de candidati, repartizarea pe clase se va face in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la examenul de capacitate si a optiunilor exprimate in cererile de inscriere. Daca se vor inscrie peste 120 de candidati, se va sustine in data de 30 august ora 9,00 la sediul aflat pe strada Feleacului nr. 1 Arad, corpul P+1 (fosta cladire a Abatorului vechi) un test constand din intrebari de inteligenta si din intrebari ce vizeaza cunostintele de limba romana si de matematica. Intre nota obtinuta la acest test si cea de la examenul de capacitate se face media aritmetica si din nou in ordinea descrescatoare a acestora si a optiunilor exprimate se vor ocupa cele 120 locuri.* Programul acestui concurs este astfel alcatuit incat elevii, care eventual vor fi respinsi, sa poata participa in 30 august ora 14,00 la redistribuirea in alte scoli, organizata de Inspectoratul Scolar Judetean la data si ora mentionata mai sus. Informatii suplimentare se pot primi la telefoanele 256391, 256845, int. 17.
- Care va fi structura anului de invatamant?
- Cursurile scolare vor incepe in 13 septembrie, ora 8,00 si se vor respecta reglementarile MEN privind structura anului scoar.
- O ultima inntrebare: unde va functiona primul Liceu particular din Arad?
- In campusul universitar, la blocul P+1 (str. Feleacului), care este dotat cu tot ceea ce este necesar unui invatamant de calitate

A consemnat V.Filip

Un nou proiect adresat femeilor cu handicapMarti, Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania, filiala Arad, a organizat o conferinta de presa ce a avut loc ca scop prezentarea proiectului "Casa". Acesta s-a desfasurat in perioada 1 februarie - 1 septembrie 1999 cuprinzand patru judete si anume Cluj, Arad, Salaj si Arges fiind finantat de Ambasada Regala a Olandei la Bucuresti. D-na Monica Antoci - presedinte si d-na Ecaterina - Ani Jägar -  coordonator al proiectului, ne-a informat ca acest program s-a adresat fetelor si femeilor cu handicap neuromotor in vederea schimbarii mentalitatii atitudinitor si a modului lor de viata. Chiar daca proiectul "Casa" a luat sfarsit Comisia Europeana va finanta un altul si anume "Socrates". In cadrul acestuia vor participa persoane cu handicap din inca 2 judete si anume Hunedoara si Mehedinti.
Produsele agroalimentare se vor scumpiPatronatele considera ca in urma majorarii preturilor carburantilor auto se vor inregistra cresteri intre 2-5% ale preturilor produselor agroalimentare. Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Nationale a Procesatorilor de Lapte, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca pretul laptelui de consum si al produselor lactate ar putea creste cu circa 2-5 %, de la 1 septembrie, ca urmare a scumpirii carburantilor. El a adaugat ca, la produsele lactate, consumul "este intr-o prabusire continua, iar noile preturi vor duce la accentuarea acesteia. Pentru ca puterea de cumparare a populatiei este din ce in ce mai scazuta". Viorel Zichil, presedintele Patronatului din industria producatoare de ulei spune ca pretul de fabricatie al uleiului nu se va modifica ca urmare a scumpirii carburantilor, insa comerciantii ar putea sa mareasca pretul de vanzare la ulei, pentru ca in pretul de vanzare este inclus si transportul. Gheorghe Naghiu, prim- vicepresedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman apreciaza ca scumpirea motorinei si a benzinei va duce la majorari de preturi atat la produsele agroalimentare cat si la cresteri ale preturilor la servicii cu circa 5%.. Aurel Popescu, presedintele Organizatiei Patronale de Ramura a industriei de Morarit si Panificatie - ROMPAN, spune ca pretul la paine nu se va modifica in urma majorarii preturilor la carburanti, pentru ca motorina si benzina au o influenta foarte mica in pretul painii. Societatea Nationala a Petrolului Petrom a modificat, de marti, preturile de referinta ale carburantilor auto, cu 6 - 9 %, de la 8.400 de lei la 8.900 de lei litrul de benzina premium si de la 5.300 de lei la 5.800 de lei litrul de motorina.
Cultivatorii de pepeni dorm pe campDe mai multi ani in perioada recoltarii pepenilor si lubenitelor, producatorii isi petrec atat  ziua, cat si noaptea la camp. Cultivatorii isi pazesc astfel productia, pentru ca amatori de  lubenite si pepeni sunt destui... "Trebuie sa stam aici, ca altfel ne fura tot. Facem cu schimbul, femeile ziua, barbatii stau noaptea", spune Elisabeta Bukva, din Sampetru German. Si, pentru ca raman in camp non-stop, cultivatorii de lubenite si-au amenajat mici locuinte, construite, in general, din tulei. Asezarile au, in interior, un pat, o masa, unele chiar si o butelie, pe care se pregateste mancarea. Dupa ce recoltarea se termina, aceste asezari dispar. "Trebuie sa le dam jos, ca altfel tiganii cara tot. La anul le vom construi din nou", adauga d-na Bukva. Multi cultivatori isi vand din marfa acolo, in camp. Ceva mai ieftin decat la piata. Unii, insa, prefera sa stea in piata, ca sa castige mai mult. "Cu ani in urma mergeam si noi cu lubenitele in piata, la Ineu, la Oradea, dar acum nu se mai renteaza. E scump transportul si trebuie sa stai acolo tot timpul. Acuma vindem la diverse persoane, care la randul lor vand la oras. Dar ei castiga mai bine decat noi. Asa-i intotdeauna. Comerciantul castiga mai mult decat producatorul"., mai spune interlocutoarea noastra. Agricultorii spun ca, fata de alte culturi, lubenita e mai rentabila. De lucru, insa, e destul. Se seamana in aprilie, iar pana prin august, cand se recolteaza, trebuie prasita de mai multe ori.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}