title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Cotidianul national "Romania Libera" editia Web, recomanda cititorilor sai situl Virtual Arad pe prima pagina la data de 25 Nov 1999.

Sambata, 27 noiembrie 1999

Nini Sapunaru da dreptate protestatarilorVizita fulger facuta de directorul Directiei Generale a Vamilor, Nini Sapunaru a avut ca scop oficial deschiderea vamii Oradea. In fond, odata traseul fiind stabilit, Nini Sapunaru a pendulat intre Timisoara si Arad, verificind activititile celor doua regionale. In plus, Aradul i-a mai oferit directorului general si o greva japoneza a subalternilor sai, catalogata de Nini Sapunaru drept o miscare de protest. "Salariatii Vamilor nu au dreptul sa faca greva" a concis directorul Directiei Generale a  Vamilor. Dar, chiar Sapunaru afirma laconic ca "protestatarii au dreptale, deoarece ultima marire de salarii a avut loc la inceputul lui '98!". Tot Sapunaru a declarat ca, salariile vamesilor sunt cuprinse intre 600.000 si trei milioane, in functie de vechime, competenta si, alte criterii. La aceste sume adaugandu-se si sporurile: de frontiera, de tura, de noapte si altele. Sapunaru a recunoscut ca cele mai bune salarii nu le au vamesii, ci expertii vamali, care, la ora actuala, sunt peste cinci sute.
Spaga pentru posturi este folclor.
Directorul Directiei Generale a Vamilor a infirmat zvonurile conform carora pentru a accede intrun post la vama se dau zeci de mii de marci. "Ceea ce se vehiculeaza este folclor, examenele se dau la Bucuresti" a precizat Sapunaru. Cu alte cuvinte, folclorul existent nu este regional, ci national!?! De asemenea, Nini Sapunaru nu a negat existenta acestor practici, denumite popular "spaga", ci doar a precizat ca nu are dovezi in acest sens. Revenind la protestatari, directorul Directiei Generale a Vamilor a amintit faptul ca Remes a propus majorarea salariilor intregului Minister al Finantelor cu 30-40 la suta. Sapunaru spera ca odata cu aceasta majorare nemultumirile salariatilor sa fie rezolvate.
Zona Libera mai asteapta putin.
Un alt punct al discutiilor l-a reprezentat si Zona Libera Curtici Arad, subiect dezbatut, de altfel, si cu factorii de decizie locali: prefectul Neamtiu, primarul Neamt si presedintele CJA, Dan Ivan. Sapunaru a afirmat ca, in cel mult doua saptamani, Zona Libera va fi inaugurata si din punct de vedere al DGV, singurul inconvenient fiind de ordin birocratic. Viitorii functionari vamali de la Zona Libera isi vor face "ucenicia" in alte vami, timp de sase luni, cum prevede Codul vamal. In ceea ce priveste Aeroportul International Arad, Directia Generala a Vamilor intentioneaza sa infiinteze un punct operational, pana la inaugurarea preconizatului Birou Vamal. Si pentru ca veni vorba de noi sedii, am fost asigurati ca exista fondurile necesare si pentru noul sediu al Directiei Regionale Arad, chiar daca suma alocata n-a fost inca data publicitatii.
Drogurile, o ehestie de informatie
Nini Sapunaru a dorit sa clarifice, si problema traficului de droguri; mai precis "scaparile" vamesilor romani, in comparatie cu cei maghiari, bunaoara. "Totul nu e decat o chestie de informatie" si-a disculpat Sapunaru subordonatii. Pentru a nu-i  fi interpretate vorbele, seful vamilor a precizat ca "de multe ori, chiar partea romana ii informeaza pe omologii maghiari, iar pentru protejarea surselor, capturile au loc pe teritoriul maghiar". De altfel, Sapunaru a precizat ca exista atat premieri, cat si sanctiuni pentru functionarii care se confrunta (sau nu) cu traficul droguri sau alte practici ale lumii interlope. In alta ordine de idei, Nini Sapunaru a apreciat ca buna  atat organizarea cat si activitatea  Directiei Regionale vamale Arad.
Dumitru Branc si avocatul Jurca au declarat apelJudecat pentru doua infractiuni de fals intelectual, patru.abuzuri in serviciu si un abuz de incredere, Branc a fost condamnat la un an si 10 luni inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani si 10 luni. Totodata, in baza art. 71 Cod penal, instanta a dispus in sarcina condamnatului interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 C.p. Altfel spus ex-primarul Aradului nu mai are dreptul: de a alege si de a fi ales in autoritatile puublice sau in functii elective publice; de a ocupa o functie implicand exercitiul de stat; de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii. Toate acestea, numai in cazul in care sentinta pronuntata ieri va ramane definitiva, deoarece ea a fost atacata cu apel de catre Branc "Pot sa va spun ca solutia este un compromis categoric. Noi am solicitat achitarea pentru toate capetele de acuzare. Am declarat apel, pe care il vom depune si in scris si suntem convinsi ca dl. Branc va fi achitat si pentru cele trei fapte care i-au adus condamnarea", ne-a spus avocatul Sever- Jurca. Pe de alta parte, Dumitru Branc a precizat: "Am crezut ca se va termina odata povestea asta. Toata lumea-i convinsa ca totul a plecat de la niste inscenari. Am fost incomod pentru multi. Totusi raman optimist pentru ca sunt complet nevinovat". Conform sentintei de ieri Dumitru Branc are de platit 1.200.000 lei, cheltuieli de judecata.
Presedintele Sindicatului Astra-Trinity - Ionel Rusu va negocia salariile in dolariIn timp ce asteapta primele de Craciun, vagonarii au reusit cu greu, in ultimele luni, sa-si realizeze salariile. "Primele doua-trei luni de dupa privatizare, datorita faptului ca s-au asimilat in mare viteza, impotriva traditionalului din Astra, trei tipuri noi de vagoane, muncitorii n-au reusit sa-si realizeze salariile. Totusi, veniturile au fost rotunjite, in septembrie, pana la 91% de catre administratie, in negociere cu sindicatul. In octombrie, realizarile au fost mai bune, drept pentru care rotunjirea a ajuns pana la 100%. Nerealizarile amintite se datoreaza complexitatii tehnice si calitative deosebit de riguroase impuse de clienti si faptului ca orice inceput de flux de o asemenea complexitate creeaza probleme", remarca recent Ionel Rusu, presedintele Sindicatului "Astra Vagoane-Trinity" Arad. El a mai precizat ca in prezent greutatile sunt depasite in marea lor majoritate. Se lucreaza chiar si in program prelungit, pentru a se putea face fata ritmurilor de productie.
Vagonarii vor fi platiti cu ora ! In dolari...
In februarie - martie 2000, vagonarii vor negocia un nou contract colectiv de munca. "Noul contract va aduce schimbari majore in privinta salarizarii, sistemului premial, a ordinii si disciplinei interioare. Salarizarea se va face in sistem de plata cu ora, legat efectiv de productie, ceea ce va genera responsabilitati in cascada. Cine nu-si respecta sarcinile, va suporta consecintele. Sistemul premial il vom concepe de asa natura incat angajatii, cu precadere personalul direct productiv, sa fie premiati in functie de realizarile individuale cu un anume procent din fondul de premiere. Si nu in ultimul rand, cum am mai remarcat cu un alt prilej, negocierea salariilor o vom face in dolari, pentru a ne proteja de efectele inflatiei", a adaugat Rusu. In momentul in care societatea va realiza profit, sindicatul va solicita si asigurarea tichetelor de masa pentru angajati.
Cadouri si prime de Craciun
"Ca noutate de ultima ora, pot sa va spun ca recent am avut tratative cu conducerea S.C. "Astra-Trinity", la care a participat si Douglas H. Schneider, presedintele Trinity. In urma discutiilor am obtinut fonduri pentru cadourile copiilor, ce vor fi distribuite de Craciun si acordarea unei prime de sarbatori, conform contractului celectiv de munca", a mai spus liderul sindicatutui vagonarilor.
Romancele au repurtat victoria asupra nationalei germanieiSuperba victoria romancelor impotriva nationalei Germaniei in primul meci din campania de calificare pentru Campionatul European de baschet feminin. Scorul de 74-67 a fost mai mult decat suficient pentru ca Romania sa se inscrie serios in lupta pentru o prezenta in Franta.
* Chiar daca au si pacate, cei din galeria B.C. ICIM-ului au fost la inaltime, incurajand frenetic, pe tot parcursul jocului, formatia antrenata de George Mandache.
* Stelian Vaduva a fost - suntem siguri - cel mai fericit de izbanda fetelor noastre. Practic, el a fost "preparatorul" meciului, iar clubul unde este manager, BC ICIM, a dat patru jucatoare pentru meciul cu nemtoaicele.
*La un moment dat, in min. 29, cand Nastor a dus scorul la 33-28, Stelica al nostru a fost la un pas de a plange de bucurie. El a incurajat tot timpul atat pe fete, cat si pe antrenoml Mandache. In final, a iesit bine, iar fericirea lui Stelian Vaduva e acum fara margini.
* Un om care a crezut tot timpul in victorie a fost antrenorul federal, Jean Antonescu. Daca la inceputul jocului era super-optimist, in pauza, cand scorul era egal, 33-33, ne-a fost pe limba intrebarea: "sunteti, in continuare, la fel de sigur de victoria fetelor?" Dar, pe culoarul ce duce la vestiare, in ciuda faptului ca arbitrii au fost oarecum ostili pe final de prima repriza, Jean Antonescu a aruncat "pe piata" doar doua cuvinte: "Stati linistiti!" Si iarasi a avut dreptate.
* Totul, in ciuda faptului ca antrenorul federal a intrat si pe terenul de joc, facand pe omul de serviciu, cand un sul de hartie a fost aruncat din tribune. Dar, el era vadit nemultumit de o alta decizie a arbitrilor, care au tras in cateva faze cu oaspetele.
* Superba atitudinea Ancai Stoenescu. Scoasa pe brate din teren, in min. 15, deoarece a "contactat" o entorsa la glezna, Ancuta a reintrat in repriza secunda in lupta si a dat tonul la revenirea echipei, chiar la inceput de "secondo tempo".
* Finalul a fost senzational. Romania a dominat clar in ultimele minute, iar de aici si pana la sarbatoare nu a fost decat un pas. Drumul spre Europa incepea de la Arad.
Un numeros public a venit la vernisaj - Virtual Arad News (c)1999Ieri, la sala "Clio" a Muzeului Judetean, s-a deschis expozitiaMihai Takacs a adus Parisul la Arad - Virtual Arad News (c)1999 de pictura a lui Mihai Takacs. In plina iarna, caldura Parisului ne-a fost adusa aproape, am pasit pe Champs-Elysees, ne-am plimbat pe sub podurile Senei. Ce "gust" are Parisul lui Mihai Takacs, veti afla saptamana viitoare intr-un mai amplu grupaj cultural.
Dacia 26 noiembrie - 2 decembrie Soldatul universal - Intoarcerea - (SUA)
Muresul 26 noiembrie - 2 decembrie Black Cat, White Cat - (Fr- Ger)
Arta 26 noiembrie - 2 decembrie - Sala A 8 MM - (ANG)
Arta 26 noiembrie - 2 decembrie - Sala B Tentatia seductiei - (SUA)
Progresul - 28 noiembrie Al 5-lea element - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}