title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 28 mai 1999

Frontispicu liceu Moise Nicoara - Virtual Arad News (c)1999 Ministerul Educatiei Nationale a nominalizat, de curand, cateva scoli "reprezentative" pentru judetul Arad. Intre acestea, la loc de frunte se afla institutia de invatamant emblematica, de superelita: Liceul Teoretic "Moise Nicoara". Aceasta scoala de renume in tara este recomandata de traditie, de rezultate si de perspective.
80 DE ANI DE INVATAMANT ROMANESC
Documentele vremii mentioneaza infiintarea primului gimnaziu din Arad in 1743 (din 1707 exista o scoala elementara, infiintata de calugarul Camil Noffrich). La acest gimnaziu va fi invatat si elevul Moise Nicoara, reprezentant de seama al miscarii culturale romanesti din prima jumatate a secolului al XIX-lea. In urma cu 130 de ani - in 1869 - au inceput lucrarile la actuala cladire si s-au finalizat in anul 1873. O mare cotitura pentru invatamantul aradean se va produce odata cu Marea Unire: astfel, din 5 octombrie 1919, institutia de pe malul Muresului va gazdui cursurile primului liceu de baieti din Arad si va purta numele "Moise Nicoara." Nume ilustre de profesori - Ioan Goldis (unchiul lui Vasile Goldis), primul profesor de limba romana al gimnaziului, Gheorghe Papp, Mihulin, primul director a! liceului, Alexandru Stamatiad, Dimitrie Panaitescu, Ascaniu Crisan, director al liceului intre 1920-1947, cel care a impus liceul in constiinta culturala a Aradului si a intregii tari etc. - sau fosti elevi, Ioan Slavici, marele clasic al literaturii romhne (al carui nume il va purta liceul, intre anii 1957-1990) \/asile Goldis si Ioan Suciu, tribuni ai Unirii, marele muzicolog Emil Montia, Caius Iacob, Aurel Avramescu,Tiberiu Popovici, Valeriu Novacu, Stefan Augustin Doinas, Cantemir Riscutia, Titus Popovici, Teodor Melescanu si multi altii - sunt marturie, peste ani, a seriozitatii cu care a fost privit procesul de invatamant la aceasta scoala etalon a Aradului.
DE LA NUME, LA RENUME
Personalitatite de seama ale culturii si stiintei romanesti, care au slujit cu har la catedra ori s-au format pe bancile acestei scoli, i-au transforrnat numele in renume. Dascali si elevi, care au pasit treptele acestui edificiu de patrimoniu, au continuat, de-a lungul vremii, pana astazi, sa pastreze si sa duca mai departe faima Liceului "Moise Nicoara". Dincolo de statisticile de exceptie - peste 90 la suta dintre absolventi, admisi la concursurile din invatamantul superior - rezultatele foarte bune obtinute de elevii acestui liceu la olimpiadele scolare nationale si intemationale au purtat renumele lui dincolo de granitele tarii (am mentionat aici cateva nume: Boscaiu Voicu, premiul II la internationala de matematica, din 1969, de la Bucuresti; Bucur Dorin, premiul III la matematica, 1986, la Varsovia; Gagyi Palffy Zoltan, premiul II la fizica, 1986, la Londra si medalie de aur la balcaniada de fizica din acelasi an si Crasovan Lucian, mentiune la fizica, in 1990, la Eindhoven). Si in acest an, elevii de la "Moise Nicoara" au cucerit cele mai multe premii la faza nationala a olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant (cinci premii I, sase premii II, sase premii III, sapte mentiuni) si la concursurile interjudetene (15 premii si trei mentiuni), dovedind ca este prima scoala a judetului Arad. in urma concursurilor; de matematica din acest an, Liceul teoretic "Moise Nicoara" este cotat al  doilea liceu pe tara ! dupa Colegiul National "M. Viteazul" Bucuresti.
"MOISE NICOARA" IN LUME
Contactul liceului aradean cu lumea nu s-a oprit doar la stralucitele reprezentari in olimpiadele scolare internationale. De cativa ani, mai exact, din 1993, Liceul "Moise Nicoara" intretine legaturi cu o scoala din Anglia - Colegiul "Aquinas" din Stockport Manchester, iar din 1995 se fac vizite reciproce interclase. In fiecare an, o clasa a XI-a (bilingv engleza) are sansa sa cunoasca invatamantul englez (si nu numai) la el acasa. Prestigiul castigat peste hotare este dovedit si de numarul mare de elevi atestati de Universitatea Oxford pentru nivel ridicat de limba engleza (Stan Erika, Lazar Oana, Pascu Ana-Maria, Maxim Andrei, Petrica Alexandru, Stroia Otilia, Lamos Oana), absolventi admisi la facultati americane de elita (Ban Radu - Harvard - USA; Miutescu Ra
Coridor liceu Moise Nicoara - Virtual Arad News (c)1999zvan Hiram - USA; Cheta Oana - Universitatea americana St. Louis Madrid Spania; Mat Violeta si Mat Raluca - Universitatea americana din Bulgaria; Tigan Angelica Maria - Universitatea americana din Paris), absolventi admisi la facultati din Franta (Toader Codrut - Lyon, Maniti Ofelia - Lyon, Budasca Andrei - Lyon, Stefan Dan - Lyon),la facultati in Japonia (Stroia Otilia), si recent, cu burse de scurta durata in SUA (trei elevi), Madrid (trei elevi), Paris (doi elevi).
Casa scarilor liceului Moise Nicoara - Virtual Arad News (c)1999PUNTE CATRE VIITOR
Astazi, Liceul "Moise Nicoara" are si in "forma" si in "continut" o prezenta academica. Impunatoarea scoala aradeana cuprinde 25 sali de clasa si 13 cabinete si laboratoare bine dotate (3 cabinete de informatica, cu conectare la INTERNET si E-MAIL, 2 cabinete de limbi moderne, 1 cabinet istorie, 3 laboratoare fizica, 1 laborator chimie, 1 cabinet geografie, 1 cabinet muzica, 1 laborator biologie). De asemenea, liceul mai dispune de: sala festiva sonorizata, sala de sport (complet renovata, cu vestiare si grupuri sociale), sala de judo, biblioteca cu aproximativ 40.000 volume, teren de sport, cantina scolara. Desi nu s-a incheiat inca anul de invatamant, conducerea scolii director Wihelm Portal si director adjunct Gheorghe Herlo - priveste cu incredere spre viitor, si cel mai apropiat este noul an de scoala 1999-2000. Pentru candidatii care vor sa dea admitere la acest liceu reprezentativ al Aradului, ce le ofera mari perspective de realizare profesionala, le putem oferi cateva inforrnatii utile: * In anul scolar 1999-2000, vor functiona cinci clase a IX-a, cu urmatoarele specializari: matematica - informatica - 25 locuri; matematica - fizica (bilingv engleza) 25 locuri; matematica - fizica (bilingv franceza) - 25 locuri; matematica - fizica - 25 locuri; filologie - 25 locuri. * La clasele matematica - fizica si matematica - informatica se da proba scrisa de verificare a cunostintelor la matematica. * La clasele de matematica - fizica bilingv se dau probe scrise de verificare la limba straina (engleza, franceza) si matematica. * La clasa de filologie se da proba scrisa de verificare la limba romana. * Candidatii se pot inscrie la mai multe profile cu conditia sustinerii probelor de verificare pentru fiecare profil. * In media finala, examenul de capacitate are pondere de 50 la suta. La clasele bilingve, restul de 50 la suta se imparte astfel: 15 la suta - limba straina, 35 la suta - matematica. * Cursuri optionale oferite: Limba si comunicare, Bioterapie, Experimente de fizica si prelucrarea datelor, Universul (geografiei), Dezvoltarea gandirii stiintifice si a creativitatii, Istoria filosofiei antice, Dezbateri academice - Logica aplicata, Baschet - Aerobic - Fotbal.
A FI ELEV LA "MOISE NICOARA" ESTE O ONOARE
Dar cele mai bune sfaturi pentru viitorii candidati nu pot sa le dea decat cei care invata acum pe bancile acestui liceu. De aceea, am incercat sa aflam cateva pareri despre scoala lor, de la... * COSMIN FLAVIUS COSTAS, clasa a XII- a C: "Va intrebati probabil de ce ati alege Liceul Moise Nicoara"? Vorbind din experienta mea de patru ani, va pot enumera cateva motive: ofera o pregatire academica excelenta in toate domeniile si sanse de afirmare in teatru, sport, dezbateri, publicistica, ofera uriase posibilitati de deschidere prin burse si schimburi culturale si, nu in ultimul rand, ofera un climat prietenesc si sigur. A fi elev la Moise Nicoara este o onoare, asa ca nu ezitati sa veniti aici." * ANDREEA PORTAL, clasa a XII-a C: Am ales acest liceu fiindca aici "aripile" cresc mai greu dar sunt puternice si zborul meu va fi ulterior mult mai usor." * SPERANTA MILANCOVICI, clasa a XII-a E: "In greul moment al alegerii unui liceu pe care sa il frecventez, am optat pentru Moise Nicoara si acum, la finalul ciclului liceal, pot sa afirm ca nu regret. Este un liceu de renume care nu se dezminte. Sunt mandra ca sunt absolventa a acestui liceu, a acestei scoli adevarate," * ALEXANDRU GOLDIS, clasa a X-a E: "N-am avut nici o indoiala pentru optiunea pe care a trebuit sa o fac in clasa a VIII-a, cand am ales Liceul Moise Nicoara. Nu ma pot imagina la un alt liceu. De fapt, vreau sa continui si facultatea dec filologie, deci clasa de filologie de la Moise Nicoara  mi se pare cea mai buna alegere." * VOSTINAR LAURIAN, clasa a X-a A: "Moise Nicoara, liceul tuturor sperantelor si posibilitatilor, mijlocul de a reusi in viata, va asteapta cu bratele deschise." * EMIL POPA, clasa a X-a A: "Doriti sa obtineti rezultate la olimpiadele internationale, burse in strainatate, o reusita sigura la facultate? Va asteptam la Moise Nicoara." * DANIEL TRUSCA, clasa a X-a A: "Liceul Moise Nicoara nu este doar locul unde frumosul se imbina cu utilul, ci si o punte catre viitor!" * BOGOAN S. PECICAN, clasa a XI-a E: "Inalta reputatie a Liceului Teoretic Moise Nicoara ajunsese la mine - aidoma buzduganului voinicului din poveste - cu mult inainte de a deveni elev al impozantei institutii. Mirobolanta sa biblioteca, adapostind inca umbra lui Perpessicius, precum si densele expozeuri din salile de curs n-au facut, ulterior, decat sa-i confirme faima."
Copii protestand impotriva fumatului Ieri, strazile  din centrul Aradului au fost invadate de circa 100 de copii de la Gradinita PP6 care impreuna cu o clasa  de la  liceul Dimitrie Tichindeal au marsaluit pasnic circa doua ore. Spre mirarea trecatorilor, micutii au scandet lozinci si au impartit fluturasi cu mesaje   impotriva fumatului. "Gradinarii "(purtand ecusoane cu insemne specifice) au fost inarmati cu stegulete, baloane si colante in care se atragea atentia asupra efectelor nocive pe care le are fumatul. Toti cei care au fost vazuti fumand au fost taxati prompt prin scandarea unor lozinci precum "Te rog stinge tigara" sau "Vreau sa ne inIeri, strazile din centrul Aradului au fost "invadate" de circa 100 de copii de la Gradinita PP6 care impreuna cu o clasa de la licepul Dimitrietalnim si in anul 2000". Inedita actiune a avut un impact deosebit asupra aradenilor, cei prinsi in flagrant, adica, cu tigarile aprinse, stingandu-le rusinati si oarecum vinovati, spre amuzamentul celor care nu au aceasta patima. In fata Palatului Administrativ ei au fost intampinati de viceprimarul Sorin Neamt, caruia micutii nu s-au sfiit sa-i dea sfaturi anti-fumat. Asa dupa cum am mai informat, aceasta actiune a fost organizata in preajma Zilei Internationale a Copilului si a Zilei Mondiale  fara   Fumat( stabilita  pe 31 mai), de  catre Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, Serviciul de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate, Inspectoratul Scolar Arad si conducerea Gradinitei PP nr. 6 Arad. Asa cum ne-au declarat educatoarele  care i-au insotit pe copiii, minimitingul intitulat sugestiv "Manifest pentru ceasul al XII-lea" face parte din programele de educatie sanitara ce se desfasoara in gradinite.

Printr-o Hotarare de Guvern, s-a aprobat ieri infiintarea, Zonei Libere Curtici, aceasta avand o suprafata de 75 de hectare in intravilanul orasului, plus alte 15 hectare langa Aeroportul international Arad. Ministrul Transporturilor a subliniat ca aceasta zona libera este prima din vestul tarii, sustinand ca aceasta poate concura cu zona libera Constanta, datorita infrastructurii de care beneficiaza si a costurilor minime de miscare a marfurilor. Initiatorii acestui proiect, primarul Curticiului Gheorghe Don si consilierul judetean Adrian Nitu si-au vazut visul cu ochii, sarbatorind ca atare acest eveniment.

Numaratoarea inversa a inceput!  Festivalul pop- rock "Galele Expres Muzical" debuteaza in aceasta seara, dupa orele 21,00, cu o mare discoteca in aer liber. Discoteca la care va putea fi urmarit un excelent spectacol de lumina si culoare, spectacol realizat de doua mari firme de artificii si lasere. Ieri dimineata a sosit Scena Teatrului National din Timisoara si carul Televiziunii Romane Timisoara. In cursul serii a fost montata scena si pregatit carul TVR pentru transmisia din aceasta dimineata, din cadrul emisiunii "Cafeaua de dimineata". Aseara a sosit in Sebis celebrul sex-sirnbol al muzicii pop romanesti, Daniela Györfy. Toti artistii invitati la festival vor lua masa la hanul Dezna, locul unde se vor desfasura si conferintele de presa - intr-un salon special amenajat - in zilele de vineri, sambata si duminica de la orele 14,00. Festivalul pop-rock "Galele Expres Muzical" incep in aceasta seara, in Piata Tineretului din Sebis.

Datorita evolutiilor foarte bune din Bulgaria, cu prilejul turneului de calificare pentru CE de basket feminin din anul 2001, trei jucatoare ale reprezentativei Romaniei au fost nominalizate pentru a primi titlul de maestre emerite ale sportului. Spre bucuria noastra, cele trei sunt foste sau actuale jucatoare ale B.C. ICIM Arad. Este vorba de Diana Ciupe-Pop, Monica Brosovky si Laura Nitulescu, care vor incasa si o prima suplimentara de 1.5 milioane de lei / persoana. Celelalte componente ale lotului national de senioare, care au contribuit la calificarea pentru  Challange Round-ul CE din 2001 au primit cate doua milioane de lei si cate o canadiana marca "Legea"


Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}