title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 29 aprilie 1999

Primaria -Arad va investi peste 23 de miliarde de lei in reabilitarea sistemului de iluminat public in urmatorii doi sau trei ani. Lucrarile de inlocuire a corpurilor de iluminat vor fi demarate in acest an. Consiliulul local alocand pentru acestea patru miliarde de lei, insa , suma poate fi suplimentata cu inca cinci miliarde de lei, in functie de necesitati. Primaria considera ca reabilitarea sistemului de iluminare stradala este absolut necesara, deoarece lampile folosite in prezent consuma prea multa energie electrica, fara sa aiba performante luminotehnice prea mari. In municipiu din cele peste 10.000 de corpuri de iluminat existente, doar 10% corespund standardelor Comisiei Europene pentru iluminat si pretentiilor actuale. Cele mai multe lampi instalate functioneaza pe baza de vapori de mercur, insa specialistii spun ca acestea consuma cu 60% mai multa energie decat lampile cu vapori de sodiu, care mai au si o durata de functionare de trei ori mai mare. Un calcul efectuat de specialistii aradeni,arata ca anual s-ar cheltui 5,5 miliarde de lei cu energia electrica daca municipiul ar fi iluminat in continuare cu actualele lampi. Daca lampile vor fi inlocuite cu cele pe baza de sodiu, cheltuielile anuale cu energia electrica vor fi reduse la 2,9 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile materiale ar scadea de la 338 de milioane de lei la ,doar 159 de milioane. Reprezentantii Primanei spun ca investitia, desi foarte mare, va fi recuperata in maximum cinci ani, iar municipiul va fi "mai iluminat decat Parisul".

Aeroportul international Arad - Virtual Arad News (c) 1999Gheorghe Udrescu, comandantul Aeroportului International Arad, a oferit cateva detalii privind viitorul caii de acces aerian din Arad. Aeroportul se va dezvolta in ceea ce priveste activitatea de tip cargo. O parte a viitoarei zone libere Gurtici - Arad se va afla pe raza aeroportului. Terminalul cargo va fi realizat in interiorul zonei libere, oferind intreaga gama de facilitati ce decurg de aici. Prin amploarea activitatilor previzionate a se desfasura in acest terminal, se prevede ca la capitolul cargo, aeroportul Arad va depasi Otopeniul. Terminalul cargo va deservi atat zona de vest a Romaniei, cat si judetele limitrofe din Ungaria. La Mako, in tara vecina, se va realiza o zona industriala, cu finantare comunitara, care va fi deservita, de asemenea, de terminalul cargo din Aeroportul International Arad. Gheorghe Udrescu este extrem de optimist privind viitorul aeroportului Arad. Domnia-sa considera ca terminalul cargo, asa cum a fost el gandit, nu va avea practic concurenta in zona. La ora actuala, Aeroportul International Arad deserveste si cursele preluate de la Timisoara, unde aerogara este inchisa din cauza conflictului din spatiul iugoslav. Aeroportul Arad, cu doar 70 angajati, a mai spus Gheorghe Udrescu, reuseste sa acopere o activitate pe care Timisoara o desfasura cu 300 angajati.

George Albu, managerul S.C. Astra Vagoane S.A., a declarat ca firma americana Trinity Industries, noul proprietar al fabricii, va realiza in spatiile societatii aradene cea mai mare fabrica de osii montate din Europa centrala si de Est. Investitia in acest scop este de aproximativ 50 milioane dolari SUA, adica jumatate din suta de milioane pe care americanii sunt dispusi sa o investeasca la Arad. Noua fabrica va produce pana la 50.000 osii montate pe an, folosind cele mai moderne tehnologii. Bineinteles ca prin specificul productiei, noua capacitate de productie va intra in competitie atat cu uzina de profil din Bals cat si cu alte unitati economice producatoare de osii, a declarat George Albu. Intreprinderea Osii Boghiuri Bals va fi puternic concurata de aradeni.

Zona libera Arad (in zona aeroportului international)Viitoarea zona libera Curtici - Arad, a carei infiintare se parafeaza in aceste zile in Capitala, este deja extrem de cunoscuta in mediile de afaceri internationale. Ambasada SUA este extrem de interesata de proiect, pe care il cunoaste si il recomanda investitorilor americani. Desi zona inca nu exista, o serie de firme importante si-au manifestat interesul de a investi aici. Gheorghe Don, primarul orasului Curtici, a declarat ca, practic, se poate considera ca zona libera este acoperita in proportie de peste 70 la suta de firme straine interesate, care si-au manifestat disponibilitatea sa vina la Arad. Majoritatea investitorilor sunt interesati de activithti de productie, in domeniul textil, al constructiei de componente electronice sau al componentelor pentru autoturisme. Exista, insa, si dealerii unor mari firme producatoare de autoturisme care doresc sa faca afaceri in zona libera Curtici - Arad. Multe firme sunt dispuse sa-si conduca afacerile din Romania din interiorul viitoarei zone libere. Reamintim ca zona libera Curtici - Arad va acoperi 75 ha teren, dintre care 15 ha la Arad, in zona Aeroportului International.
Depoul de tramvaie din Arad - Virtual Arad News (c) 1999Consilierul municipal Michael Szellner, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Arad a facut cunoscut ieri, intr-o conferinta de presa, rezultatele vizitei pe care realizat-o in data de 21 aprilie 1999 in municipiul Würzburg din Germania. Prezent in numele primarului Paul Valentin Neamt, Michael Szellner a transmis o scrisoare a Consiliului municipal care a hotarat sa propuna municipiului german incheierea unui acord de parteneriat. Un asemenea acord se bazeaza pe bunele relatii care exista intre Arad si Würzburg inca din anul 1992, in cadrul carora s-au donat patru tramvaie, s-au dezvoltat contactele economice, umanitare si sportive. Fiindca aceasta colaborare s-a dezvoltat mai mult intr-un singur sens (dinspre partea germani inspre cea romana), consilierul aradean - prin vointa exprimata de catre CLM Arad - a prezentat noi cai de largire a relatiilor parteneriale cum ar fi cele culturale sau economice. Acelai Michael Szeklner a declarat ca anul viitor se va negocia cu partea germana preluarea de catre Compania de Transport Public Arad a unor tramvaie de cea mai buna calitate, construite in Würzburg. Un alt punct atins la aceasta intalnire a fost si vizita intreprinsa la Aeroportul din Salzburg, Austria, in data de 20 si 21 aprilie, la invitatia vice prim ministrului landului, a Pompiliei Szellner, lider al Centrului Cultural "Banat Ja". Prezenta la aceasta intalnire, conducerea Aeroportului din Salzburg a oferit partii romane, reprezentata si de comandantul Aeroportului Arad, colaborare si consultanta gratuita pentru restructurarea si extinderea Aeroportului Arad, precum si o lista de utilaje care nu le trebuie si care pot fi utile pistei aradene. In scurt timp, la invitatia Forumului Democratic German, conducerea Aeroportului austriac va intreprinde o vizita in Arad pentru consolidarea relatiilor intre cele doua aeroporturi.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}