title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 29 iunie 1999

Redistribuirea locurilor la liceeeIn urma Ordinului Ministerului Educatiei Nationale, emis in data de 25, a acestei luni, Inspectoratui Scolar Judetean a decis suplimentarea numarului de locuri la clasele a IX-a, ale liceelor si grupurilor scolare. Totusi, aceasta suplimentare nu a putut satisface preferintele candidatilor respinsi la examenul de admitere in liceu,  numarul lor fiind mult prea mare. Astfel, au ramas libere locurile la liceele si scolile profesionale si de ucenici, mai putin cautate din judet, acestea fiind acceptate, ieri, prin actiunea ISJ Arad de redistribuire a respinsilor. Curtea liceului "Aurel Vlaicu" a fost transformata, practic, intr-un furnicar, devenind neincapatoare pentru numarul mare de elevi si parinti veniti la redistribuire. Asteptand prezentarea in fata comisiei, Monica Hulbar, una dintre elevele, respinse la admitere plangea. Cu ochii plini de lacrimi, ea ne-a declarat "Am dat examen de admitere la liceul "Vasile Goldis", unde am picat cu 6,50. Acum incerc sa ma   indrept inspre liceul "Hidro".  Monica era insotita de tatal ei, Gheorghe Hulbar: "Cred ca era mai bine pe vremea noastra, cand se dadea examen de admitere si gata!" Distribuirea celor 514 candidati s-a facut in functie de mediile de la examenul de admitere. Acum, dupa ce totul s-a sfarsit, sperantele neimplinite au lasat loc tristetii si resemnarii.
Beliu. Vedere generala - Virtual Arad News (c)1999La Beliu, investitorii straini trag ca la... praznicul de pita noua. De curand, in localitate se contureaza o noua afacere care are ca obiectiv infiintarea unei fabrici de mobila. Capitalul pentru demararea lucrariIor apartine, in procente inegale, unui italian si unui englez. Din spusele primarului din Beliu, PAVEL TICA, se pare ca cei doi au ajuns in localitate conjunctural. In spatiul fostului CAP, unde va functiona fabrica, a luat fiinta in urma cu ceva timp un abator. Patronul abatorului, un italian. Dupa ce si-a inchinat socotelile pe la Beliu se pare ca si-a convins un compatriot ca merita sa se apuce de afaceri in Romania, mai exact la Beliu. Momentan, fabrica este in curs de amenajare. Din strainatate au ajuns cateva utilaje si o parte din personal este deja angajat.  Se preconizeaza ca in luna august, cand fabrica va incepe sa produca, aici vor fi angajate 150 de persoane. Investitia de la fabrica de mobila se cifreaza la 1,5 milioane DM. Aici va fi produs mobi!ier din esenta superioara: nuc, cires, tei, destinat in exclusivitate pentru piata externa.
Combinatul Chimic de la Vladimirescu - Virtual Arad News (c)1999Combinatul Chimic va fi scos din nou la licitatie. Investitorii care s-au aratat interesati de Combinatul Chimic la sedintele de ilcitatie organizate in trecut vor primi, adrese prin care li se aduc la cunostinta conditiile de participare. Daca nu se va gasi un cumparator, licitatiile se vor organiza pana la sfarsitul anului, iar pretul Combinatului se va reduce de la o sedinta la alta. Termenu pentru lichidarea Combinatului Chimic din Vladimirescu va expira in mai 2000. Combinatul a intrat de mai multi ani in proces de lichidare si functioneaza acum mai mult ca depozit en-gros, cu vanzare, de ingrasaminte chimice.
Primaria si primarul din Archis asteapta...

Bugetul tot mai auster alocat consiliilor locale tine in lanturi orice plan care ar putea fi pus in practica. Consecintele diminuarii bugetului sunt vizibile in special la primariile comunelor aflate la margine de judet, in zone mai putin productive, unde parca nici natura nu vine in ajutorul localnicului. Intr-un astfel de labirint al neputintei se gaseste si primaria Archis. Idei si intentii sunt. Exista si avantul de a fi puse in practica. Drept dovada, din spusele primarului Nicolae Valea, in Archis si in Nermis s-a reusit introducerea retelei de apa potabila. Celelalte doua sate apartinatoare comunei, Groseni si Barzesti au ramas pe post de surori vitrege. Din lipsa de bani. La Barzesti, satenii sunt la dispozitia... precipitatiilor. Ei nu au apa de izvor si se descurca doar cu ce da Dumnezeu. Adica cu apa colectata de la stresinile caselor prin jgheaburi. Pentru a proteja drumurile comunale, reteaua electrica si telefonica, casele locuitorilor, Primaria Archis a demarat lucrarile de regularizare a Vaii Grosenilor, intravilan, la Archis si la Groseni. Dupa ce 30% din lucrare a fost efectuata s-a trecut la ... sistarea lucrarii. Tot din lipsa de fonduri. Si pentru portiunea la care s-a muncit constructorii mai au de primit aproape un miliard de lei. Pentru anul in curs, la Primaria Archis nu s-a primit un sfant pentru investitii. Din 500 milioane primite in 1998 s-au decontat lucrari efectuate in 1997. Si lantul ... golurilor in buget poate continua. O solutie ar fi veniturile proprii, adica banii din impozite si taxe. Insa cele 127 milioane lei, bani proveniti din impozitele pe cladiri sunt o parte infima din cat ar fi nevoie. Puterea economica a Archisului nici nu poate fi luata in discutie. Daramite in calcul! In Archis nu exista nici un agent economic puternic. In afara de cateva buticuri cu marfa putina, nimic nu spune ca localitatea a auzit de economia de piata. Fiindca nici un investitor strain sau autohton nu si-a prafuit incaltamintea cu praf de Archis. Intr-o atare situatie, primarul Nicolae Valea nu vede un colac salvator; din contra. Considera ca "Archisul si alte comune din judet vor fi nevoite sa-si inchida portile. Deoarece din veniturile existente nu-si vor putea desfasura activitatea".

Piata Catedralei vizitata de cumparatori - Virtual Arad News (c)1999Piata Catedralei este deschisa de luni pana vineri de la ora 8,00 pana la orele 20,00, iar sambata si duminica doar pana la orele 14,00. Este o piata alimentara, sectorizata, igienizata permanent. Singura problema existenta sunt rromii, care vin sa vanda imbracaminte in aceasta piata. Acestia sunt mai intai somati, apoi sanctionati si daca refuza in continuare sa paraseasca piata, li se intocmeste proces verbal. Cumparatorii sustin ca piata Catedralei este cea mai ieftina, dar preturile spun altceva: struguri - 30.000 de lei kg, zmeura - 10.000 de lei caserola, pepene rosu 8.000 de lei kg, pepene galben 15.000 de lei kg, visine -l2.000 de lei kg, caise de import - 25.000 de lei kg, caise autohtone - 6.000 de lei kg, ceapa - 5.000 kg, castraveti 3.500 de1ei kg, vinete - 15.000 de lei kg, mazare - 15.000 de lei kg.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}