title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe locul ?.
Daca v-au placut stirile Virtual Arad, apasati aici:

Stirile Zilei

Sambata, 30 ianuarie 1999

Gheorghe TokayOCTOMBRIE - PRIMA TENTATIVA

- Domnule deputat, care a fost motivul demisiei?
- In opinia mea, in conditiile in care traim, un membru al guvernului - indiferent cine este - trebuie sa aiba sprijinul partidului sau, al grupului parlamentar din care provine. Coerenta relatiilor intre ministru si cei care l-au propulsat trebuie sa fie totala. In ceea ce ma priveste, am fost sprijinit, mai ales de catre grupul parlamentar. In schimb, atacurile care au provenit de la presedintele de onoare al UDMR (Laszlo Tökes) si de la cativa care i s-au raliat, au devenit stanjenitoare. Din cauza acestora, mi-am oferit demisia inca in luna octombrie. Am spus ca ori UDMR-ul imi acorda un suport total, ori alege pe altcineva.

UNII CU MUNCA, ALTII CU "OBIECTUL"

- De ce nu ati demisionat, totusi ?
- Am avut sarcini importante si nu am vrut sa se creada ca vreau sa ma eschivez. Am prezidat Comisia pentru unitatea germano-maghiara. Impreuna cu alti 14 membri ai comisiei trebuia sa finalizez un raport. A fost finalizat in termen si l-am depus pe masa primului-ministru. Dupa ce a fost analizat raportul, a reiesit ca este bun, insa suportul pentru punerea lui in practica era destinat altcuiva, adica celui care a fost desemnat in locul meu.

"GURA INCHISA, MINTEA DESCHISA"

- Totusi, de ce credeti ca l-au preferat si nu v-au dorit pe dumneavoastra in continuare?
- Cred ca neintelegerile s-au datorat stilului meu de lucru, care nu prea convine. Eu sunt un om care actioneaza preponderent pe cale diplomatica. Un politician are doua variante: 1. "Gura inchisa si mintea deschisa" si 2. "Gura mare si mintea inchisa". Eu am preferat sa-mi tin gura inchisa si sa-mi deschid mintea, sa-mi vad de treaba. La varsta mea nu ma mai pot schimba si nici nu vreau. Am preferat sa-mi dau demisia.
- Conducerea centrala a UDMR cum a reactionat ?
- A acceptat demisia.
- A avut si starea de sanatate un rol ?
- Multumesc Domnului, pentru varsta mea stau bine cu sanatatea. Sigur ca simt un soi de amaraciune, dar pot sa afirm, fara teama, ca mi-am facut datoria in conditii de lucru nu tocmai usoare.

IMI VOI FACE DATORIA FATA DE CIRCUMSCRIPTIE

- Ce veti face de acum inainte?
- Imi voi face mult mai substantial datoria fata de circumscriptie. Cu toate ca si pana acum m-au preocupat problemele Aradului, munca la minister a facut imposibila prezenta mea in judet. Or, contactul personal cu alegatorii este absolut necesar. Nu as vrea ca spusele mele sa fie receptate ca un discurs la despartirea de fotoliul de ministru, ci doresc sa transmit la modul simplu si sincer un mesaj: este o perioada in care tara trebuie sa creeze locuri de munca. Toti trebuie sa ne implicam. Dupa cum am vazut in proiectul sedintei de guvern, astazi (ieri - n. n.) va fi luata in discutie problema autostrazii care trece prin Arad. Iata un obiectiv pe care noi, parlamentarii aradeni, trebuie sa-l promovam de urgenta.

Din nou iarna - Virutal Arad News (c) 1999Din cauza conditiilor meteorologice deosebite ce se prognozeaza pentru intervalul 29 - 31 ianaurie, prin Ordinul Prefectului nr. 27/29 ianuarie 1999, a fost alertata Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor in vederea prevenirii si inlaturarii potentialelor situatii deosebite. Asa dupa cum ne informa dl. Gheorghe Neamtiu, prefectul Aradului, Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor s-a intrunit ieri dimineata luand act de ordinul antementionat si de solicitarile Departamentului pentru Administratie Publica Locala, transmise prin radiograma in cursul zilei de ieri catre toate prefecturile din tara. Conform acestora, pentru prevenirea situatiilor deosebite a fost dispusa informarea permanenta a cetatenilor prin mass-media locala asupra capacitatii de circulatie la nivelul drumurilor de interes local, judetean si national si asupra eventualelor conditii anormale constatate. De asemenea, in cazul in care presiunea gazului metan va scadea, pentru a nu afecta populatia municipiului si judetului, in ceea ce priveste servirea cu gaz, s-a hotarat ca societatile TEBA, UTA, ASTRA, ARIS, Intreprinderea de Vin Vinificatie, IMAR si Societate de Comercializare Industrializare a Laptelui sa aiba asigurate stocuri de combustil lichid pentru situatii limita. Prefectul Aradului solicita primariilor din toate comunele si orasele judetului ca, in calitatea lor de presedinti ai Comisiilor Locale de Aparare Impotriva Dezastrelor, sa isi faca programe de masuri proprii pentru prevenirea si inlaturarea efectelor eventualelor situatii grave. Cetatenii Aradului sunt rugati sa tina cont cu toata seriozitatea de prevederile prognozei meteorologice pentru intervalul 29-31 ianuarie 1999, sa se informeze cat mai bine prin mass-media locala si nationala asupra conditiilor si capacitatii de circulatie si sa ia toate masurile ce se impun in cazul in care sunt necesare deplasari in afara localitatii. "In ceea ce ne priveste, ii asiguram ca la nivelul Comisiei Judetene de Aparare lmpotriva Dezastrelor au fost luate toate masurile de prevenire si degajare a efectelor pe care le pot produce situatiile meteorologice cu caracter deosebit" - ne-a mai precizat dl Gheorghe Neamtiu, in calitate de presedinte al acestei comisii.
Orasul LipovaUniunea Mondiala a Romanilor Liberi - filiala locala - are intentia sa infiinteze, in acest an, un ziar si un post de radio in orasul Lipova. Pentru ca aceasta intentie sa prinda contur, cei de la UMLR au cerut ajutorul primarului Lipovei, Petre Gherman, care sa transmita mai departe prefectului aceasta dorinta, in vederea sustinerii morale a proiectului. Ion Ratiu, deputat de Arad, si-a exprimat dorinta de a ajuta viitorul ziar, prin donarea unei tipografii cu care, in urma cu mai bine de 50 de ani, s-a tiparit revista Romanul Liber. O alta dorinta a locuitorilor din Lipova este si aceea de a infiinta un post de radio local, independent, care nu va fi aservit politic si economic. Pentru aceasta realizare, cei de la UMLR si-au procurat aparatura necesara emiterii si asteapta acceptul Comisiei Nationale a Audiovizualului.

Prim-vicepresedintele PSDR Arad, Liviu Popa, membru in comisia tehnica a CJA, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca un consortiu international e interesat sa ofere Aradului un credit de 50 de milioane de dolari, derulat prin Banca Bratislava. Un general de armata in rezerva are autorizatia de la presedintele Slovaciei de a se ocupa de comert special, el facand aceasta oferta. CJA a raspuns ca este dispus sa negocieze creditul, in a doua saptamana a lunii ianuarie a avut loc o intalnire cu partea slovaca, pentru discutii preliminare. Dobanda maxima in oferta initiala a fost de 7 la suta, iar o conditie a fost ca jumatate din dobanda negociata sa ramana in Arad, cu conditia ca din aceste fonduri sa se construiasca locuinte. Creditul nu se poate acorda decat in baza unor documentatii pentru proiecte concrete, pe care CJA si Primaria trebuie sa le adune. In februarie, o echipa de negociatori financiari ai, partenerului slovac se va intalni cu o echipa de specialisti ai BRD, slovacii punand conditia ca discutiile sa se poarte la Arad. Astfel, a afirmat Liviu Popa, cei de la BRD trebuie sa treaca peste orgoliul de bucuresteni si sa vina la Arad. Un impediment este ca BRD a garantat deja un credit pentru Petromidia si probabil nu va mai putea garanta si pentru cel oferit de slovaci. In acest caz, a afirmat Liviu Popa, se va apela la Bancorex.

Gheorghe Pop, tragator legitimat la CSM Conar Arad, se afla de cateva zile la Bucuresti, fiind in cantonament in vederea campionatelor balcanice de pistol aer comprimat, care se vor desfasura in.perioada 2-7 februarie in Iugoslavia. Imediat dupa finalul campionatelor balcanice, Gheorghe Pop va participa la campionatul national de tir. Aceste doua competitii importante sunt programate inaintea Campionatului european de tir, care va avea loc intre 1 si 7 martie, in Olanda. Campionatul balcanic din Iugoslavia constitue un criteriu de selectie pentru stabilirea lotului national ce se va prezenta la startul campionatului european. Mentionam ca cel mai bun tragator al Romanei din anul 1998, Iulian Raicea, este deja selectionat in lotul, reprezentativ al tarii noastre, el efectuand momentan un turneu de pregatire in strainatate impreuna cu Sorin Babii. Venind in sprijinul sectiei de tir a Clubului Sportiv Municipal Conar, federatia de specialitate, Comitetul Olimpic si MTS au trimis sportivilor aradeni cateva pistoale noi. Astfel, Gheorghe Pop (aer comprimat) si Adrian Todor (pistol viteza) se antreneaza deja cu noile arme. "Este un ajutor pe care sectia noastra il merita", ne-a spus Ioan Vasilescu, antrenorul tragatorilor aradeni.

Dacia 29 ian. - 04 feb. Stare de asediu (SUA)
Muresul 29 ian.- 04 feb. Cea mai frumoasa meserie din lume (SUA)
Arta 29 ian. - 04 feb. Masca lui Zorro (SUA)
Sala mica 29 - ian. 04 feb. Armageddon - Sfarsitul lumii (SUA)
Progresul 28 - 31 ian. Titanic (SUA)
Progresul 01 - 03 feb. G.I. Jane (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}