title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 30 aprilie 1999

Gradinita "Juventute" - Virtual Arad News (c) 1999Imediat dupa Revolutie, in judetul nostru s-au infiintat serie de fundatii umanitare ce au avut ca scop protejarea copiilor abandonati. Cu ajutorul acestora, se poate spune ca problema copiilor nevoiasi a fost cat de cat rezolvata. Ei au fost cazati in case familiale unde li se ofera toate conditiile pentru a avea o copilarie fericita. Dar, nu numai copiii abandonati sunt o problema a societatii noastre. Zilele trecute am avut ocazia sa intalnim cativa copii hipoacuzici, carora li s-a oferit de asemenea, ocazia de a se redresa si de a frecventa o gradinita alaturi de prietenii lor sanatosi.

Toti copiii invata impreuna. Infiintata acum doi ani, Fundatia umanitara Juventute are ca scop principal ajutorarea si pregatirea prescolarilor pentru viata. Scopul s-a concretizat prin infiintarea unei gradinite care functioneaza deja, si care le ofera copiilor tot ce si-ar dori. Inca de la intrare ne-au intampinat jucariile, primite in mare parte de la o fundatie germana. Apoi ordinea si curatenia. Si nu in ultimul rand copiii. Voiosi, desenau, se jucau. Impreuna. "Este un pas inainte faptul ca toti copiii invata impreuna. Cei sanatosi au invatat sa-i ingrijeasca pe ceilalti. Sunt mai cuminti, mai maleabili si li s-a insuflat grija fata de aproapele lor. Acest lucru este foarte important pentru ca oricare dintre noi putem ajunge intr-o situatie neplacuta"- ne-a spus Iulia Kondor, presedinta fundatiei. Cei 30 de copiii invata in doua grupe comasate, si au posibilitatea sa "studieze" limba engleza, limba germana, sunt initiati in calculatoare si fac si pregatire prescolara. Li se ofera trei mese pe zi si pot sa ramana la gradinita si dupa amiaza in cazul in care parintii lucreaza.

Hipo-acuzicii pot fi recuperati. Cand au venit prima oara la gradinita, cei opt copii hipo-acuzici, nu vorbeau nici un cuvant. Dupa cateva luni, insa, luni in care au primit si ingrijire medicala si psihica, ei vorbesc destul de bine si au sanse sa fie recuperati. Iulia Kondor este de parere ca "trebuie sa facem ceva pentru acesti copii. Ei pot fi recuperati si atunci cum sa nu incerci sa-i ajuti. S-ar putea sa mai fie in Arad copii hipo- acuzici, si pe aceasta cale as face un apel catre parintii prescolarilor sa-i aduca la gra- dinita noastra. Pentru ca putem sa-i ajutam." De curand, fundatia Löwenzahn HFK din Munchen a oferit gradinitei din Arad o donatie in valoare de 30000 de marci constand in aparatura medicala de specialitate. Este vorba despre un audiometru care este mai performant decat cel din dotarea Spitalului Judetean si un impedantmetru, care vor fi in curand montate si ii vor ajuta foarte mult pe copii. Mai ales pe cei care nu au fost protejati inainte, adica nu au avut aparate auditive. De asemenea, tot in aceasta donatie au fost cuprinse opt aparate auditive, precum si un xerox, un fax si un calculator.

Se cauta un defectolog. Numai cei ce nu au mai facut asa ceva nu stiu ce inseamna aceasta munca. Iulia Kondor se confrunta zi de zi cu "probleme socante." Are nevoie de fonduri, de sponsorizari, se lupta zi de zi cu birocratia si cu usile inchise. In plus, Michael Simon, presedintele fundatiei Löwenzahn i-a transmis ca vrea sa vada si contributia "partii romane" la bunul mers al activitatii acestei gradinite. Primele semnale in acest sens au fost primite de la un firmele BB Computer si Contor Zenner care au donat zilele trecute tastaturi, harduri si mouse-uri. Ar fi neaparata nevoie de monitoare color pentru ca toti copiii ar lucra mai usor cu computerele. Ar invata culorile, si anumite jocuri. De asemenea fundatia are nevoie neaparata de un defectolog care sa efectueze munca de demutizare a copiilor hipo-acuzici. Aceasta persoana trebuie sa aiba studii de psihologie si poate fi trimisa la Cluj sau Sibiu pentru perfectionare. "Ar fi nevoie de foarte multe lucruri. Pentru toate trebuie nervi, rabdare si...bani. Deja am intrat in datorii. Dar trebuie sa facem ceva pentru acesti: copii. E pacat sa stii ca poti sa-i ajuti si sa nu faci nimic in acest sens." ne-a spus Iulia Kondor. Pe aceasta cale, presedinta Fundatiei Juventute doreste sa multumeasca tuturor celor care au fost receptivi la apelurile ei si au ajutat-o. Cum si cu ce au putut. Pentru ca lista este prea lunga mentionam doar cativa dintre agentii economici care au oferit sprijin acestei gradinite: SC ICIM SA, SC Zahar SA, SC Arbema SA, Fundatiile Filantropia si Reincoor, SC Laicom SA, SC Emol SA, SC Moda SA, SC Gall Print SA. Lista ar putea continua, si ar fi foarte bine daca celor 68 de societati li s-ar adauga cat de curand si altele.

Asa cum va promiteam, continuam astazi raidul in zonele de agrement. In ultima parte ne vom referi la cabana Las Vegas din Ghioroc, Vladimirescu, padurea Ceala (Zori de zi) si bineinteles, strandul aradean - cel mai mare, strand din Europa, asezat pe un curs de rau. Pentru a constata cum vom fi primiti peste cateva zile (de 1 Mai) in locul preferat sau chiar pentru a va da o sugestie in ce priveste petrecerea timpului dumneavoastra liber, am facut un prim pas in zonele de agrement din imediata vecinatate a municipiului. Drept pentru care avem "una calda, una rece ".

Cabana "Cerbul" a murit

Padurea Vladimirescu a devenit in ultimii ani locul unde aradenii s-au retras la sfarsit de saptamana pentru a respira aer curat de padure. Langa lacul format la "buza" balastierei ce-ti ridica in dreapta munti de nisip si pietris, exista o dadire cu etaj pe a carei frontispiciu scrie motelul "Cerbul". Numai ca respectivul spatiu comercial din padure este inchis si dupa "renovarile" ce se vedeau cu ochiul liber se pare ca aradenii vor fi primiti tot in aceeasi haina ca si anii trecuti. Lucru ce va face ca pasii doritorilor de iarba verde sa ocoleasca in acest sezon estival padurea Vladimirescu. Doar pescarii vor mai accepta compromisul de a sta pe malul apei fara ca in apropiere sa existe un centru de alimentatie publica. Pentru faptul ca se pierde traditia ca aradenii sa utilizeze padurea Vladimirescu in scopuri turistice, dam complexului motelier,("Cerbul") nota pe care o merita, adica patru.

Complexul "Zori de zi" ... la peste

Masina ne poarta spre padurea Ceala, acolo unde de zeci de ani exista complexul turistic si comercial "Zori de zi". actualmente apartinand S.C. Gastrotur SRL. Aici, desi apele Muresului nu scazsera vizibil dupa ultima viitura, se lucra intens. Administratorul, d-na Doina Petrica, ne-a dezvaluit ca acum se executa ultimele retusuri pentru ca pe data de 1 Mai, complexul, "Zori de zi" sa poata fi inaugurat oficial in acest nou sezon estival. Spre deosebire de anul trecut, in cadrul complexului ”Zori de zi" a fost amenajat un restaurant de lux, cu o servire ireprosabila. Nici terasele nu lipsesc din cadrul complexului, una dintre acestea fiind amenajata dupa modelul comercial al celei mai mari fabrici de, bere din oras - Arbema. In preajma resaurantului "Zori de zi" exista si o pescarie unde cei care dosesc isi pot comanda pestele chiar din bazin. Acesta urmand a fi preparat chiar sub ochii consumatorului, intr-o bucatarie ultramoderna. Pentru cei care au zabovit mai mult si vor sa inopteze in padure, o pot face fara probleme in cele patru casute cu cate doua paturi fiecare, in doua camere de protocol cu baie si apa calda, cu doua paturi. Doamna Doina Petrica a mai subliniat faptul ca intre complexul "Zori de zi" si raul Mures se pot ridica corturi pentru cei pasionati de natura. Preturile la casute sunt de la 40.000 lei/noapte, iar la camerele de protocol 100.000 lei pe noapte. iar la cele obisnuite - 60.000 lei pe noapte. Societatea Gastrotur a stabilit ca in acest sezon estival preturile sa scada pana la nivelul anului trecut.

Cabana "Las Vegas" - Virtual Arad News (c) 1999"Las Vegas" - relaxare intr-un cadru rustic.

De cativa ani buni complexul "Las Vegas" Ghioroc este unul din zonele de agrement printre cele mai cautate de tineri. Domnul Calin Muresan, administratorul cabanei "Las Vegas" pregateste aradenilor o surpriza de proportii pentru acest sezon estival. "Ma indrept spre ceva rustic, natural, spre un cadru deosebit, unde clientii sa gaseasca ceva ce nu este in alta parte", ne-a spus. dl, Muresan. La ora documentarii noastre, in interiorul cabanei si imprejurul ei se lucra de zor. De la aranjarea curtii, a trotuarelor, spalarea geamurilor etc, pana la punerea la punct a celor mai mici detalii. Printre punctele de atractie a locului, fara indoiala, un atu il reprezinta lacul care va fi dotat in cel mai scurt timp cu hidrobiciclete. La capitolul noutati am retinut modernizarea completa a bucatariei, care va beneficia de o carmangerie proprie. Aici se doreste deschiderea unui restaurant traditional romanesc cu specific vanatoresc, si pescaresc, unde se vor putea servi fazani, rate salbatice, pastravi etc. "Vreau sa populez tarcul cu pasari salbatice - ne spune Calin Muresan- pe care clientii sa si le poata alege, pentru consum pe loc...". "Las Vegas" mai pregateste cateva casute pentru inchirieri care, alaturi de discoteca si lac sa ofere doritorilor o alternativa placuta de petrecere a timpului liber. Cat priveste data deschiderii cabanei, am inteles ca aceasta va fi dupa 15 mai...

Strandul Neptun - Virtual Arad News (c) 1999Strandul "Neptun"- oaza europeana la marginea Aradului.

Asa cum spuneam, strandul "Neptun" este cel mai mare strand din Europa pe cursul unui rau. Zilele trecute, pe aleile strandului se lucra non-stop. Au fost vopsite toate bancile, curatate aleile, amenajate alte alei noi igienizate bazinele si ultimele lucrari in cadrul spatiilor comerciale. La acest capitol trebuie amintita amenajarea (mai deosebita) interioara si exterioara a restaurantului "Ratio Beach". Lucrarile sunt coordonate de administratorul strandului, dl. Dan Mircea Lazar si de directorul Regiei de gospodarire comunala, dl. Ovidiu Marian. Printre cele mai importante "obiective" (realizate) pentru noul sezon estival se numara reconditionarea totala a podului plutitor, refacerea cladirii administrative, reamenajarea grupului sanitar central etc. Pentru ca strandul sa arate asa cum se cuvine, agentilor economici li s-a impus respectarea unui anumit standard in ceea ce priveste aspectul exterior al firmelor. De asemenea, accesul autovehiculetor - care fac aprovizionarea este permis dimineata, intre orele 7,00 si 12,00 si dupa-masa, intre orele 20,00 si 21,00. Domnul Dan Lazar ne-a mai spus ca incepand din acest an va fi interzisa difuzarea progrmului muzical pe terasele strandului. Asta intrucat administratia se va ocupa exclusiv de acest lucru, prin instalarea unui inedit post de radioficare. "Prin intermediul ecestuia se vor putea face reclame, anunturi, dar se va difuza si muzica buna, care, bineinteles, va avea volumul sub control", ne-a declarat dl. Lazar. In perspectiva, dar nu intr-una departata, se doreste ca strandul "Neptun" sa fie pus pe Internet. Un lucru necesar pentru cel mai mare strand pe apa curgatoare din Europa...

Ieri, la Chisineu-Cris a fost inaugurat noul corp al Spitalului orasenesc. Evenimentul a reunit mai multe oficialitati locale si ale judetului, printre care amintim: Gheorghe Burdan-- primarul orasului, Gheorghe Neamtiu - prefectul judetului, Alexa Achim - vicepresedinte al Consiliului Judetean, dr. Eugen Vancu - directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, Sabin Baltat - directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Prea Sfintitul Timotei Seviciu, episcop al Aradului, a oficiat o slujba de sfintire, dupa care invitatii au vizitat spitalul. Pentru constructia cladirii - inceputa acum 11 ani - s-au investit aproape 3 miliarde de lei. Imobilul are patru etaje si este destinat sectiilor "Interne" si "Pediatrie". Trebuie mentionat faptul ca saloanele au 2-3 paturi, fiecare salon avand grup sanitar. Si, ca o curiozitate, noul corp al spitalului este prima cladire din Chisineu Cris care are lift. Dr. Mircea Bunescu, directorul spitatului, ne-a declarat: "Este e mare realizare pentru noi si pentru orasul nostru. Am fi vrut ca acest spital sa functioneze de mai mult tirnp, insa datorita lipsei fondurilor, nu s-a putut." Dr. Bunescu spera ca de la mijlocul lunii mai sa se inceapa acordarea de asistenta medicala bolnavilor in acest spital. Din eforturi proprii, spitalul orasenesc a reusit sa achizitioneze doua electrocardiografe moderne. Avem nevoie si de alte aparate medicale. Sper ca prin Ministerul Sanatatii pe de-o parte, si prin C.J.A.S., pe de alta parte, sa primim bani pentru dotarea necesara", a adaugat dr. Bunescu.

Introduceea gazului metan este o investitie care castiga tot mai mare teren si in judetul Arad. Consiliile locale ale mai multor orase, dar si comune au situat pe primul loc pe lista de irivestitii din acest an introducerea conductelor de gaz. In aceasta privinta nu face exceptie nici Primaria din Ineu. Licitatia pentru executia lucrarilor a fost tinuta inca in luna decembrie a anului trecut, fiind castigata de Arad. In prima faza a discutiilor era vorba ca investitia va fi suportata din bugetul de stat, insa in urma noii legi a bugetelor locale nu sunt prea mari sanse pentru obtinerea unui sprijin din partea statului. La intalnirea de luni dintre autoritatile locale, primarii oraselor din judetul Arad si ministrul secretar de Stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Laszlo Borbely s-a discutat si despre investitia mai sus amintita. "Se pare ca va trebui sa ne descurcam din fonduri proprii. Cu toate ca am facut demersuri la Consiliul judetean pentru a primi bani de la Ministerul de Finante, nu prea avem sanse. Pana in mai vom aproba bugetul, care, va pot spune doar estimativ, se ridica pana la 7-8 miliarde. Daca reusim sa defalcanm o suma de 2-3 miliarde, la vara vom demara lucrarile. Investitia atinge cota de 19 miliarde, iar termenul de executie cuprinde, patru ani" - ne-a informat primarul din Ineu, Petru Feies. La inceput conductele de gaz vor fi introduse doar pe strazile principale ale orasului care va fi impartit in zone. Consiliul local a obtinut acceptul cetatenilor care vor fi nevoiti sa suporte 10% din valoarea lucrarilor. Pe parcurs au aparut unele nemultumiri din partea localnicilor, pentru ca unele conducte vor traversa, terenuri agricole, proprietati private, insa Primaria a asigurat, cetatenii ca se va incheia un contract ce vizeaza despagubirea, celor in cauza. Pentru a elimina tot felul de zvonuri dubioase in ceea ce priveste soarta banilor destinati investitiei, primarii localitatilor in care se va incepe introducerea gazului ar dori sa creeze o asociatie non-profit, insarcinata cu gestionarea fondurilor.

sanevit_110299.jpg (13716 bytes)Societatea Sanevit Arad intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu aproximativ 100 miliarde lei prin plasament privat direct din partea unor potentiali investitori, aprobarea majorii capitalului social urmand a se face intr-o sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). "Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat de principiu majorarea capitalului social, urmand sa se contacteze eventualii investitori si sa se negocieze, iar in urmatoarea AGA sa se stabileasca detaliile, valoarea exacta si natura aportului la capitalul social al Sanevit", a declarat agentiei MEDIAFAX Mircea Roman, directorul general al societatii. Sanevit a inregistrat, in anul 1998, pierderi de 772 milioane lei, la o cifra de afaceri de 29,493 miliarde lei. In aceeasi perioada, societatea a realizat venituri totale de 32,5 miliarde lei si cheltuieli totale 33,2 miliarde lei. Pentru anul 1999, conducerea societatii estimeaza venituri totale de 62,1 miliarde lei si cheltuieli totale de 61,5 miliarde lei. Actiunile Sanevit se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu de tranzactionare, de miercuri, fiind de 1.300 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 lei.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}