title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 30 august 1999

Podul "discordiei" dintre CFR si autoritatile locale - Virtual Arad News (c)1999In prezent, CFR S.A., care este gestionara infrastructurii feroviare publice a statului roman, se confrunta cu o situatie dificila si stranie in acelasi timp. Aceasta situatie a aparut in momentul in care administratia cailor ferate a trebuit sa inceapa reparatiile capitale la podul feroviar de pe raul Mures dintre statiile Aradul Nou si Arad. Cerand de la primaria municipiului Arad eliberarea autorizatiei de constructie, s-a constatat ca autoritatile locale refuza acest lucru. In acest sens, CFR S.A. a facut. mai multe demersuri, fiind explicate clar situatia si istoricul podului. Aceste lucruri au fost prezentate de-a lungul mai multor articole. CFR S.A. considera ca dezafectarea podului actual si a traseului urban al caii ferate ar fi o greseala, deoarece s-ar renunta la un mijloc de transport economic si nepoluant, care pe viitor ar putea deservi cu succes traficul suburban de calatori in zona. Exista si un precedent in care administratia locala a renuntat sa exploateze sistemele de transport ecologice. CFR a exploatat cu succes o cale ferata ingusta electrificata intre Arad, Radna si Pancota, care oferea un transport ieftin, nepoluant si, de ce nu, pitoresc. Dupa preluarea exploatarii acestei cai ferate de catre administratia locala, trenurile nu au mai fost intretinute si, in final, au fost desfiintate. Prin intreruperea circulatiei feroviare multa lume pierde:  cetatenii din zona Aradului si Timisoarei, calatorii, transportatorii de marfuri, operatorii de transport feroviar, CFR S.A. Daca podul ar fi reparat, toata lumea ar avea de castigat, inclusiv locuitorii din cartierul Micalaca, prin care trece trenul. Acestia ar beneficia de sistematizarea circulatiei rutiere si pietonale in zona caii ferate. CFR S.A. s-a angajat prin proiectul lucrarii sa subtraverseze calea ferata cu un pasaj rutier si cu 3 pasaje pietonale pe care sa le racordeze la reteaua stradala existenta. De asemenea proiectul include montarea de-a lungul caii ferate de panouri fonoabsorbante pentru reducerea nivelului de zgomot. Deoarece aceasta situatie dureaza deja de un an de zile, prelungirea ei devenind jenanta, CFR isi reafirma hotararea de a actiona in continuare pe toate caile legale pentru obtinerea autorizatiei de constructie, repararea podului si redeschiderea circulatiei feroviare.
Ministrul minoritatilor a ajuns la AradOrdonanta 6 din luna septembrie a anului 1998 specifica infiintarea "Biroului Teritorial Arad pentru protectia minoritatilor nationale". Desi a fost data uitarii atata amar de vreme, deschiderea acestui birou (in fapt, pregatirea) - municipiul nostru urmand sa "stranga" minoritatile din inca patru judete:Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Bihor, motiv pentru care ministrul minoritatilor, Peter Kovacs  Ekstein a vizitat vineri Aradul. Programul domniei sale a cuprins o vizita la Liceul "Csiky Gerrgely", o intalnire cu reprezentantii minoritatilor, o conferinta de presa si o deplasare la Nadlac,la Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor. La conferinta de presa,ministrul Ekstein, ne-a dat cateva raspunsuri:
1."Parcul reconcilierii" din Arad, (care presupune inclusiv instalarea Monumentului celor 13 generali) este o initiativa laudabila,luata la nivelul premierilor din cele doua tari.
2. Inscriptionarea singulara, doar in limba maghiara, a tablitei indicatoare dintr-o localitate  nueste legala.
3.Orice monument se poate ridica doar cu autorizarile legale in vigoare.
4. Sediul propus pentru Biroul teritorial pentru minoritati in Arad nu este corespunzator.
Tudor Mohora in trecere prin judetul AradJoi, dupa amiaza presedinteie PS Tudor Mohora s-a oprit la castelul din Savarsin. Aici s-a intalnit cu liderii socialistilor din zona (Savarsin, Birchis si Varadia), dupa care vineri dimineata s-a deplasat la Arad. In municipiul nostru s-a intalnit cu membrii si simpatizantii PS, dupa care s-a deplasat la Santana. Seara, pe Strandul aradean a avut loc o noua intalnire "socialista", dupa care Tudor Mohora s-a deplasat la Oradea. In orasul de pe malul Crisului, presedintele PS urmeaza sa se intalneasca cu toate organizatiile din Transilvania (si nu numai) urmand sa se lanseze platforma nationala a partidului:,,o atitudine originala, fara excese si fara prejudecati."
Deputatul Ghidau este interesat de Moneasa - Virtual Arad News (c)1999Deputatul taranist Radu Ghidau a deschis un nou cabinet parlamentar la Dezna. La acest eveniment au participat din partea Organizatiei Judetene: Vasiel Ciobancan, Claudiu Cristea si Cosmin Galu sef de cabinet al deputatului taranist. Au mai fost prezenti la deschiderea, cabinetului parlamentar reprezentanti ai PRM, PD si PNL si primarii localitatilor Moneasa si Dezna. Primarii localitatilor necesitatea ca parlamentarii aradeni sa sustina cat mai curand posibil aprobarea unei legi a descentralizarii administrative. O problema importanta a acestei zone este stadiul in care se afla statiunea Moneasa. Primarul localitatii Moneasa a precizat ca in ultimii trei ani, deputaitul tairanist Ghidau este primul parlamentar care se intereseaza de situatia acestei statiuni. S-au mai dezbatut problemele legate de taierile abuzive care se fac in padurile din masivul Codru Moma. Luand la cunostinta aceste fapte, deputatul taranist s-a angajat in a rezolva aceste probleme.
Fermierii danezi ii invata pe romani... agriculturaDorind sa vina in sprijinul agricultorilor, recent infiintata Asociatie a Fermierilor din Romania, in colaborare cu Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola, organizeaza in aceste zile in orasul nostru o instruire a liderilor de grup din judetul Arad. Know-how-ul va fi oferit participantilor de doi consultanti danezi care desfasoara un proiect in acest sens in Arad. Delegatia daneza condusi de domnul Lars Emborg a condus, incepand cu anul 1994, mai multe proiecte in Romania. Instruirea pe care ei o conduc acum se va axa pe tema organizarii cat mai eficienta a asociatiilor agricole. Alaturi de aradeni, de acest curs vor beneficia si fermierii din Bihor si Salaj. In cursul anului curent, danezii vor mai reveni de cateva ori in municipiul nostru pentru a continua programul de instruire. Cu ocazia conferintei de presa care a precedat deschiderea cursurilor, domnul Mircea Nicoschi, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, a afirmat ca dobandirea cunostintelor de ultima ora legate de practicarea eficienta a agriculturii are o importanta deosebita pentru fermierii de la noi. Domnia sa a subliniat ca stilul haotic in care s-a facut agricultura la noi este in starea deplorabila in care se gaseste agricultura romaneasca. Dl. Lars Emborg ne-a declarat ca telul lor este de a pregati un nucleu de specialisti romani, care la randul lor sa poati veni in ajutorul masei largi a agricultnrilor. Scopul final al instruirii este pregatirea fermierului roman pentru conditiile si concurenta existente in cadrul Pietei Comune. Dl. Emborg a subliniat ca principala directie pe care trebuie insistat este dezvoltarea afinitatii agricultorului roman spre asociatiile si cooperativele agricole, evident in sensul in care acestea functioneaza in Cumunitatea Europeana. Astfel, s-a aratat ca exploatarea parcelelor mici nu va putea fi niciodata eficienta. Un alt aspect necesar integrarii este evaluarea sanselor de a rentabiliza diferitele domenii ale agriculturii. In acest sens trebuie identificate sectoarele forte asupra carora se va insista in continuare, iar cele care dau semne de slabiciune vor fi revigorate, daca se merita, iar in caz contrar se va renunta la ele, urmand reorganizarea. Ideile si conceptele danezilor sunt deosebit de generoase, mai ramame de vazut in ce masura vor putea fi ele transpuse in realitatea romaneasca.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}