title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 31 august 1999

CEC a facut donatii sinistratilor aradeni - Virtual Arad News (c)1999Calamitatile naturale, cu precadere inundatiile nu au ocolit nici anul acesta judetul Arad, iar cum situatia celor afectati este in mare pericol, din cauza caselor in care acestia nu mai pot locui sau a terenului agricol care, cel putin pentru urmatorii doi ani, nu va mai da roade. La soarta acestora s-a gandit Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), dandu-le o mana de ajutor. Astfel, au fost selectate 10 familii care au inregistrat pagubele cele mai ridicate, acestora CEC oferindu-le librete de economii in valoare de 10 milioane lei/libret. Suma totala de 100 milioane lei indulceste suferinta celor afectati. Din fericire, banii oferiti de CEC nu au fost singurii ce au ajuns la cei sinistrati, atat autorititile locale, cat si cele centrale, alocand sume importante pentru acestia. De fapt, la nivel national CEC a ,alocat tuturor sinistratilor un miliard de lei. Pentru sinistratii din judetul Arad, libretele in valoare din 10 milioane lei au fost oferite, sambata, 28 august de catre insusi presedintele CEC, Camenco Petrovici. Alaturi de acesta s-au aflat Ioan Horhat, directorul CEC Arad, prefectul Gheorghe Neamtiu, viceprimarul Sorin Neamtu precum si alte VIP-uri locale.
Afisarea rezultatelor finale de la a doua sesiune a examenelorStatisticile finale arata ca 782 de elevi s-au prezentat la cea de-a doua sesiune a examenului de capacitate desfasurata in perioada 16-29 august 1999. 577 dintre candidati au fost promovati, iar 197 nu au reusit a obtina note de trecere. In urma rezolvarii contestatiilor, procentul de promovabilitate inregistrat este de 74,81 %, aproximativ acelasi ca in sesiunea din iunie. Ieri, incepand de la ora 14, la Grupul Scolar Industrial "Aurel Vlaicu" a avut loc distribuirea candidatilor la licee si scoli profesionale, pe locurile ramase libere dupa prima sesiune. Oferta Inpectoratului scolar consta in cateva locuri la Grupul Scolar Industrial de Constructii, Ape si Protectia Mediului, la liceele din judet (Lipova, Chisineu Cris, Santana) si la toate scolile profesionale. 654 de abolventi de liceu s-au inscris la cea de a doua sesiune a bacalaureatului. Din cei 652 prezenti la sustinerea probelor, doar 470 au fot admisi, in timp ce 182 au ratat examenul. Procentul de promovabilitate inregistrat inainte de depunerea contestatiilor era de 71,86%. 47 de elevi au contestat rezultatele obtinute la bacalaureat. Ieri, odata cu afisarea rezultatelor finale, ei au putut afla daca situatia lor s-a schimbat.
Palatul Copiilor organizeaza "Festivalul dovleacului" - Virtual Arad News (c)1999In fiecare an, odata cu inceperea scolii, isi incepe activitateas si Palatul Copiilor din Arad. Directorul Palatului Copiilor, profesor Ecaterina Gerold, ne-a declarat ca in acest an copiii vor putea urma urmatoarele cercuri: desen-pictura, tenis de masa, cultura si civilizatie engleza, cultura si civilizatie germana, creatie literara, teatru scolar, teatru de papusi, grup vocal - muzica usoara si acordeon, taraf, vioara, ansamblu folcloric, pian, creatie vestimentara, creatie textila si manechine, ceramica, atelierul fanteziei, informatica, dans modern, aerobic, karate, sah, gimnastica, polo pe apa, radiogoniometrie si telegrafie, aeromodelism, karting - mecanic auto, electronica, arta fotografica. Inscrierile pentru aceste cercuri urmeaza sa se faca in orice zi, inainte de ora 12 a.m., in perioada l-15 septembrie. Activitatea cercurilor va incepe in 15 septembrie. Pentru a putea participa la aceste cercuri, copiii trebuie sa aiba varsta minima de 6 ani. Prima manifestare organizata de Palatul Copiilor in acest an va fi Festivalul dovleacului, ce se va desfasura la Ineu si Moneasa in perioada 18-19 septembrie
Interviu cu profesorul Ion Timis - "librarul din Moneasa" De ani de zile, profesorul Ion Timis Palatinus reprezinta un fel de curiozitate pentru turistii care mai viziteaza statiunea Moneasa. Nevazator fiind, acesta vinde zilnic carti la o toneta din  parcarea statiunii, identificand cu usurinta volumele solicitate de clienti, chiar daca nu le vede... De loc din Maramures, peste librarul din Moneasa a dat napasta la 16 ani, cand a ramas fara vedere datorita unei boli numite glaucom, pe care a dobandit-o din nastere. Cu o ambitie iesita din comun, Ion Timis, a reusit sa se inscrie si sa termine Facultatea de filosofie- istorie din Bucuresti, cu o lucrare de licenta in domeniul esticii. A fost casatorit; dar a divortat, iar fiica sa este profesoara in Bucuresti. Din 1991 a infiintat libraria "Excelsior" din Moneasa. In timpul liber se ocupa si cu masajul, fiind unul dintre cei mai buni maseuri din statiune. L-am intalnit la sfarsit de saptamana si am purtat un scurt dialog in timp ce-si aranja cartile.
- Cum va descurcati, avand in vedere situatia in care va aflati?
-  E o bulibaseala cumplita in toata treaba asta.
- Va e greu, evident...
- Nu, nu e greu deloc. Situatia asta imi creeaza o stare de ambitie continua. Ma face sa vreau sa realizez mai mult, sa-mi depasesc limitele.
- Cine va ajuta?
- Ma ajut singur, dar nu intotdeauna reusesc sa ma descurc. Cand nu reusesc sa identific o carte apelez la clienti. Asa se mai intampla sa-mi plateasca o carte si sa plece cu doua.
- Nemultumiri, neimpliniri?
- Am adus maldare de carti pentru premii la elevi in scolile generale. Pe o raza de 50 de km singura scoala care a cumparat carti pentru premii a fost scoala din Moneasa. Din nefericire, literatura romana se cliseizeaza tot mai mult. In toata tara profesorii predau de Sadoveanu doar "Baltagul", de exemplu. Elevii spun ca altceva nu cumpara pentru ca nu se cere. Pe vremea noastra ne intreceam care dintre noi citeste mai mult de cate un autor. Dar marea mea nemultumire tine de altceva. Turismul romanesc si turistii lasati de izbeliste. Noi suntem si pe harta turistica a Europei, dar nu suntem competitivi. Cel putin in turismul balnear am putea fi primii in Europa. Cu preturi foarte mici si cu bidineaua folosita bine, s-ar putea face primul pas. O statiune trebuie privatizata integral, nu pe bucati, altfel riscam sa transformam statiunile intr-un paradis al birturilor si dughenelor...
- Ce bucurii aveti?
- Insasi bucuria de a trai. Sunt doua categorii de bucurii: bucuria de a lasa urmasi si bucuria de a lasa ceva in urma noastra. Stiu cum am gasit Moneasa in anii '70 sub raport cultural. Prin '73 l-am intalnit pe Traian Bancila Nicolae, unul din cei mai mari specialisti balneari din tara. El mi-a zis: "Atat cat vei trai nu vei vedea sa se ridice din Moneasa mai mult decat padurari si ospatarite." Ei, uite, de atunci, de aici s-au ridicat filosofi, muzicologi, oameni de cultura. Am reusit sa fac in zona asta cateva biblioteci mari. Numai eu am 26 de mii de volume. Toate acestea se inscriu la capitolul bucurii. Ion Timis Palatinus are 50 de ani si este condamnat sa-si petreaca de-acum inainte viata in intuneric. Cu toate acestea, n-am citit pe fata lui nici o urma de deznadejde sau disperare. Viata merge inainte...
"Centura Aradului" la a XXI-a editieVineri si sambata dupa amiaza, la arena de box "Motorul- Azoma" din Aradul Nou, s-a desfasurat cea de a 21-a editie a traditionalei competitii pugilistice "Centura Aradului". Competitia s-a bucurat de un succes deosebit, evolutiile participantilor incantand deseori asistenta care s-a ridicat la aproape 300 de spectatori. La "Centura Aradului" au luat parte peste 60 de sportivi reprezentand orasele Arad, care a participat cu 3 echipe (Motorul, Astra si in premiera Box Club Arad) Timisoara, cu doua echipe, C.F.R. respectiv U.M.T., Cluj-Napoca, Baia Mare, Sibiu, Campia Turzii, Zalau, Marghita si Targu-Mures. Organizatorii competitiei au fost cei din conducerea clubului Motorul Azoma Arad prin d-l presedinte Cornel Gabor si prin vicepresedintele Victor Mihali la care se adauga cei doi antrenori ai sectiei de box, Dionisie Szekeli si Florian Barna. In premiera la "Centura Aradului" au luat parte si sportivii de la Box Club Arad, al carui presedinte d-l Adolf Ivanovici si antrenor, d-l Valentin Tirb s-au declarat foarte multumiti atat de organizare cat si de rezultatele obtinute; doua locuri intai si doua locuri doi. Cei doi isi pun mari sperante pe viitor in sportivi ca: Gh. Bradean, D. Lingurar si A. Buda. Al doilea club aradean care a participat este Astra (antrenor Stefan Stefana si Vasile Vancea) care a reusit un loc intai si doua locuri secunde. Am lasat la urma clubul organizator, Motorul Azoma, care, ca si in multe alte editii, si-a luat "partea leului", castigand la sase categorii. Dl Victor Mihali alaturi de cei doi antrenori, Dionisie Szekeli si Florian Barna s-au aratat foarte incantati de concurs si de bilantul obtinut de sportivii lor. "Centura Aradului" fiind o reusita din toate punctele de vedere.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? Nici o problema! O veti gasi in arhiva VAN.


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}