title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Editie speciala, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei !

Vineri, 1 Decembrie 2000

ro_flag_animated.gif (4975 bytes)Ziua nationala a Romaniei presupune unirea intereselor unui popor, unitatea tuturor romanilor de pretutindeni, in jurul aceluiasi tel, coeziunea acelora carora le bate in piept o inima romaneasca. Este nevoie, mai mult ca oricand, ca romanii aflati pe toate meridianele globului sa-si dea mana pentru a sprijini aceasta natiune !

Redactia Virtual Arad News
Oficialitatile aradene la aniversarea Marii Uniri - Virtual Arad News (c)2000 Parada militara de Ziua Nationala a Romaniei - Virtual Arad News (c)2000
Onor la drapel - Virtual Arad News (c)2000 Episcopul Timotei Seviciu aducand omagiu eroilor patriei - Virtual Arad News (c)2000
La cimitirul "Eternitatea" au fost omagiati Marii disparuti - Virtual Arad News (c)2000 Aradenii au urmarit si un frumos program folcloric - Virtual Arad News (c)2000
Bustul marelui corifeu ridicat in satul natal Vasile Goldis - Virtual Arad News (c)2000Anul 2000, semnifica 10 ani de existenta a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad. 1 Decembrie, sarbatoarea nationala a Romaniei, aniversarea Marii Uniri, reprezinta incununarea eforturilor politice si militare ale unui grup de romani adevarati, condusi de personalitatea de exceptie in galeria liderilor nationali, Vasile Goldis. Este momentul culminant, clipa de implinire a dorintei de sute de ani a romanilor pentru unitate nationala, afirmarea definitiva a spiritului de adevarat om politic european al celui pe care l-am ales a fi patronul spiritual al Universitatii noastre, pe care o construim, asemeni viziunii politice a lui Vasile Goldis, cu larga deschidere spre Comunitatea Europeana, spre tot ce inseamna azi un invatamant la standarde mondiale. Memoria omului politic, de cultura, se cuvine a fi cinstita de fiecare dintre noi. Universitatea noastra si-a asumat inca de la infiintare, un program de aducere in constiinta romanilor, a tinerilor in mod special, a calitatii exceptionale de organizator, de ideolog, de conducator de mase dar si de lider al elitelor, al lui Vasile Goldis. Amenajarea unui Muzeu "Vasile Goldis", cuprinzand 50 de exponate care au apartinut cabinetului sau de lucru in chiar cabinetul sau din Redactia ziarului, organizarea unui spatiu expozitional memorial in cadrul Bibliotecii de Stiinte Umaniste in spatiul istoric al ziarului Romanul, editarea unui numar de 10 monografii, organizarea anuala de simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice studentesti consacrate diverselor aspecte din mostenirea istorica, sociologica, literara, lasate de Vasile Goldis posteritatii si, in final, ridicarea unei statui de mare valoare artistica in Centrul orasului nostru, la aniversarea a 10 ani de la infiintarea Universitatii, sunt acte care confirma inca o data ca titlul de "Patron spiritual al Universitatii noastre" nu este o simpla afirmatie fara acoperire. In septembrie 1918, Vasile Goldis schiteaza principiile de baza privind noul program al luptei P.N.R., care urma sa isi reia activitatea interzisa anterior de catre guvern. Vasile Goldis redacteaza Nota Ultimativa, trimisa in 9 noiembrie guvernului maghiar prin care, pe baza dreptului la autodeterminare si a faptului ca in Transilvania, intreaga putere administrativa, politica si militara apartinea C.N.R.G. si era exercitata de catre acesta prin consiliile garzilor nationale romanesti, se cerea guvernului maghiar o declaratie oficiala de recunoastere a preluarii puterii in Transilvania de catre C.N.R.C.
In cadrul tratativelor din 13-14 noiembrie, purtate la Arad cu delegatia guvernului maghiar, Vasile Goldis conducatorul delegatiei romane, respinge propunerile de dependenta in continuare a Transilvaniei de Ungaria si redacteaza la 18 noiembrie manifestul "Catre popoarele lumii". Tiparit in limbile romana, franceza si engleza, publicat de ziare romanesti, germane, italiene, franceze, engleze si americane, difuzat in intreaga lume de catre statia de telegratie de la Praga, anunta hotararea natiunii romane de a-si constitui statul ei liber, independent si unitar, investit cu prerogative suverane, evidentiind clar evolutia evenimentelor. La 1 Decembrie 1918, Vasile Goldis tine principalul discurs, solemn si festiv, care prin adevarurile "formulate sintetic, ca pentru eternitate, e facut sa ramana in antologia marilor discursuri, la rand cu cele ale celebrilor oratori ai antichitatii", se mentiona in ziarul "Telegraful roman". Acesta a fost omul pe care il omagiem azi, a carui mostenire stiintifica o vom cerceta in continuare si pe care nu avem voie sa-l dam uitarii vremii.
Prof. univ. dr. AUREL ARDELEAN.
Ineu - monumentul Marii Uniri - Virtual Arad News (c)2000Ziua de 1 Decembrie, declarata sarbatoare nationala, a pus pe jar primarii si consilierii locali din localitatile judetului nostru. Peste tot s-au organizat manifestari dedicate acestei zile, constand in depuneri de coroane, concerte de fanfara si slujbe religioase. Toate acestea, bineinteles, urmate de programe cultural-artistice. La Sebis, manifestarea a debutat ieri, in jurul orei 11.00 (dupa cum ne declara secretara primariei, Otilia Sabau) cu depunerea de coroane la Monumentul Eroilor, in prezenta unui sobor de preoti, a primarului Marius Lambing si a celorlalte oficialitati locale. La Chisineu Cris a fost prezenta ieri Fanfara Garnizoanei din Arad. Si aici au fost depuse coroane, de aceasta data la Monumentul Granicerilor, in prezenta unui sobor de preoti. Nu au lipsit de la manifestari oficialitatile locale in frunte cu primarul Gheorghe Burdan si alte personalitati ale orasului. Si la Ineu, 1 Decembrie a fost sarbatorita asa cum se cuvine, tot ieri. La ora 11.00, manifestarea a debutat cu o intalnire a membrilor consiliului local. Apoi, in prezenta militarilor de la Garnizoana Ineu au fost depuse coroane la bustul lui Vasile Goldis. La ora 11.00 intreaga procesiune s-a indreptat spre centrul orasului, unde a avut loc un ceremonial militar si o slujba religioasa cu depunere de coroane la Monumentul Unirii. Manifestarea s-a incheiat cu un program artistic. Nu stim precis care a fost logica organizatorilor de a organiza cu o zi inainte manifestarile omagiale, dar, mai mult ca sigur, ca astazi si-au luat liber.
Concert de exceptie la Palatul Cultural - Virtual Arad News (c)2000In fiecare an, Filarmonica de Stat din Arad ne-a obisnuit cu spectacole de mare anvergura oferite publicului cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Directorul Filarmonici maestrul Dorin Frandes, nu s-a dezis de acest obicei. Astfel, astazi, de la ora 19,00, in sala Palatului Cultural va avea loc un concert vocal - simfonic extraordinar. De aceast data, orchestra si corul Filarmonicii ne va oferi, in prima auditie, "Liturghia Solemna" (Missa Solemnis) a lui Valentin Timaru, sub bagheta dirijorala a maestrului Dorin Frandes. Solistii serii vor fi Angela Tibrea, Luminita Milea, Dumitru Sebestean si Gheorghe Rosu. La acest concert extraordinar sunt asteptati sa vina toti iubitorii muzicii de valoare. Conducerea Filarmonicii nu vrea sub nici o forma ca prestatia de astazi sa nu se ridice la nivelul asteptarilor.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}