title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 2 august 2000

Noul prefect al Aradului - Ovidiu Nila la primul interviu- D-le prefect, numai ce ati fost numit in fruntea judetului Arad. V-a surprins aceasta hotarare a Guvernului?
- Nu m-a surprins, cu atat mai mult cu cat desemnarea mea in acest post era cat se poate de previzibila, mai ales dupa demisia fostului prefect. Nu fac un secret din faptul ca in urma cu o saptamana am luat contact cu realitatile din prefectura si din principalele institutii ale statului din judetul nostru. De ce? Deoarece mi-am propus ca aceasta schimbare sa nu produca nici un fel de criza de autoritate...
- Totusi, mandatul d-voastra este cat se poate de scurt. Doar pana la alegerile din toamna...
- Eu nu privesc lucrurile asa, deoarece sper sa stau patru ani de zile in acest post. Indraznesc sa afirm acest lucru, deoarece in PNTCD Arad lucrurile s-au limpezit in mare masura si, nu in ultimul rand, cred ca partidele de centru-dreapta vor ramane la putere in Romania.
- Fostului prefect i-a fost retras sprijinul politic pe motiv ca nu s-a implicat suficient in sustinerea organizatiei PNTCD Arad. Sa intelegem ca d-voastra o sa reparati aceasta problema?
- Ca sa va raspund la aceasta intrebare trebuie sa lamurim cateva lucruri: Am ajuns prefect fiind sustinut de organizatia PNTCD Arad. Apoi, fiecare trebuie sa inteleaga faptul ca in orice partid trebuie sa existe o disciplina, o loialitate si o verticalitate. Spre exemplu, cand deputatul Calimente era presedintele PNTCD Arad, am preferat sa stau de-o parte. Apoi, la alegerile locale, am fost propus ca si consilier pe locurile 2-3. Numai ca, vazand pregatirea profesionala a celorlalti candidati, am preferat sa ma retrag...
- Dar astazi sunteti prefect, iar "familia Cristea" se spune ca face si desface totul in PNTCD Arad. Sunteti omul lor?
- Eu sunt "omul Guvernului" (ca sa spun asa) dar as face o corectie la intrebarea d-voastra: familia Cristea nu face si desface in organizatia noastra, ci munceste cel mai mult si cel mai bine pentru dezvoltarea acesteia. Deci, iata o alta perspectiva de abordare, despre care putem discuta...
- Cum ati fost primit la Bucuresti, la Guvern?
-Foarte bine. As putea sa spun ca mi s-a lasat mana libera...
- In legatura cu ce?
- Cu toate, dar in primul rand in legatura cu atestarea pe post a functionarilor din Prefectura si a secretarilor de primarii.
- Vorbiti de o triere pe criterii politice?
- Nu neaparat! Nu exclud faptul ca vor exista si consilieri care vor fi incadrati pe o perioada determinata, dar problema care se pune tine de profesionalismul si competenta fiecaruia, in ideea asezarii lor conform legii functionarului public. In acest sens, va exista o verificare cat se poate de riguroasa.
- Din cate stim, alaltaieri a fost o incercare de atestare a celor din prefectura...
- Intr-adevar, a existat asa ceva, dar a ramas doar la stadiul de intentie. Am sistat orice "operatiune" de pastrare a scaunelor, deoarece aceasta se facea fara acordul prefectului. Asa ca, "puciul" s-a transformat intr-un simplu "punci"...
- Pana acum, relatiile dintre Prefectura, Consiliul Judetean si Primarie n-au fost dintre cele mai bune. Credeti ca in viitor va exista o conclucrare fructuoasa intre aceste institutii publice si guvernamentale?
-Sunt convins ca vor exista relatii amiabile, deoarece suntem intre prieteni: cu primarul Dorel Popa am fost coleg de liceu, iar cu presedintele Caius Parpala am colaborat cat se poate de bine. Ne cunoastem de multa vreme si nu vad ce ne-ar impiedica sa conlucram pentru binele Aradului.
- Care vor fi prioritatile d-voastra in viitorul apropiat?
- Din punct de vedere politic, cred ca organizatia PNTCD Arad se va intari atat pe plan local, cat si in ochii conducerii centrale. Pe plan administrativ, voi cauta sa ajut din toate puterile judetul Arad. Pentru inceput, doresc sa ma intalnesc cu toti reprezentantii organizatiilor politice de tineret si studentesti, apoi cu toti parlamentarii si cu toti directorii institutiilor descentralizate.  Incet, dar sigur, lucrurile vor intra pe fagasul lor normal.
- Care este mesajul d-voastra pentru aradeni?
- Sa fie increzatori! Atat prin oamenii propusi de partide cat si prin profesionalismul lor, Aradul va redeveni acel oras de referinta din vestul tarii si un judet prosper. Ca sa concentrez, in Arad revine profesionalismul.
Interviu realizat de
Doru Sinaci
S-a intensificat controlul la produsele din carneGuvernul a transmis Prefecturii Arad o nota prin care impune luarea unor masuri urgente pentru depistarea eventualelor cazuri de antrax ("buba neagra") de pe raza judetului. In acest scop, Prefectura va trebui sa colaboreze cu institutiile sanitare locale, care vor demara actiuni care sa blocheze intrarea in judet a produselor de origine animala provenite din zonele unde au fost depistate cazuri de "buba neagra". In judetul vecin, Hunedoara (unde au fost inregistrate mai multe cazuri de antrax la oameni si animale) taberele scolare se afla sub sub stricta supraveghere a cadrelor medicale, astfel ca parintii aradeni care si-au trimis copii acolo nu au de ce sa se   teama. Aceasi masura a fost luata si pentru taberele din Tulcea. In ultimele doua saptamani, in tara,doua persoane au murit ca urmare a imbolnavirii de antrax, 30 de persoane sunt suspecte ar fi contactat boala, iar judetul Tulcea a fost confirmat, un focar epidemic. Antraxul este o boala infecto-contagioasa si se manifesta prin febra mare, hemoragie nazala si digestiva. Atat la om cat si la animal, boala se trateaza cu antibiotice si ser carbunos. Oamenii trebuie sa cumpere carne doar din piete autorizate si, in cazul sacrificarii unor animale in gospodarie, sa verifice carnea in laborator inainte de consum. Pana in prezent, medicii aradeni nu au confirmat existe vreunui caz de antrax pe raza judetului.
Se lucreaza la noua autogara - Virtual Arad News (c)2000In acest moment, pe Banul Maracine se lucreaza la o a doua autogara din Arad. Decizia de a construi inca un loc de plecare si sosire a autobuzelor a fost luata datorita faptului ca parcarile din autogara de pe strada 6 Vanatori sunt prea putine pentru fluxul mare de calatorii. De la Emanoil Voicu, viceprimarul Aradului, am aflat: "Aceasta decizie - de a se mai construi o autogara - a fost luata inca din primavara. Din diferite motive, insa, nu s-a putut finaliza nici pana in ziua de astazi. Autogara de pe strada Banul Maracine va fi ceva mai mica decat cea existenta, fiind folosita doar pentru transportul extraurban ".
Se preconizeaza un nou sistem de taxare in parcari - Virtual Arad News (c)2000Consiliul local discuta de foarte mult timp modernizarea sistemului de gestionare al parcarilor. Problema care se ridica este legata de faptul ca sistemul actual este depasit, in comparatie cu cel european modern. Un exemplu in acest sens este cel din Ungaria, unde au existat tichete pe care au fost definite data, ora si luna. Sistemul are foarte multe neajunsuri, unul fiind modul de taxare, care nu tine cont de de timpul de stationare. Astfel de neajunsuri ar fi rezolvate de parcometrele electronice care sunt montate direct in strada si elibereaza automat tichete cu data, ora si locul unde este valabil tichetul, acest sistem fiind folosit in orase precum Cluj-Napoca, Targu-Mures, Sibiu, Bistrita, mai putin la noi in Arad. Conform legislatiei intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2000, orice produs vandut sau serviciu prestat trebuie insotit de o factura si bon de casa. Toti comerciantii au fost obligati sa achizitioneze case de marcat electronice omologate fiscal la preturi piperate, iar in parcari se incearca implementarea tichetelor pretiparite in detrimentul sistemului electronic obligatoriu prin legislatia economica in vigoare. Analizand ofertele de asociere in participatiune pentru gestionarea parcarilor aflate la Primaria Arad, lucrurile incep si se limpezeasca. O oferta vine din partea unei societati clujene care doreste sa investeasca cateva sute de mii de marci pentru montarea de parcometre electronice si sisteme cu bariere pe cheltuiala proprie, Primaria urmand sa incaseze o cota de 30% din venituri fara a avea nici o cheltuiala. Cea de-a doua oferta vine din Timisoara si vizeaza tiparirea de tichete, dar, pentru implementarea sistemului, Consiliul local ar trebui sa plateasca o suma de un miliard de lei, ce reprezinta taxa pentn acordarea licentei. Incercand sa vedem care este parerea Primariei cu privire la acest aspect, am luat legatura cu unul dintre viceprimari Aradului, si anume Levente Bognar. Acesta ne-a declarat "Am discutat si cu viceprimarul din Timisoara acest model este folosit in Szeged, dar si in alte orase din Ungaria. Trebuie elaborata o metodologie pentru a avea si aradenii asemeneni parcari. Infiintarea unor parcometre electronice nu a fost prevazuta in bugetul din acest an al Consiliului local, desi discutii s-au purtat. Singura noastra sansa ar fi sa gasim alte surse de finantare, din programe speciale".
La Politie va functiona "ghiseul unic"In cadrul Ministerul de Interne, conceptul de "ghiseu unic" reprezinta o modalitate moderna de solutionare a cererilor cetatenilor care solicita eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate, a pasapoartelor, a permiselor de conducere auto si a certificatelor de inmatriculare a autovehiculelor. Desfasurarea activitatii in cadrul  "ghiseului unic" presupune imbunatatirea unor servicii prestate de M.I. pentru cetateni, precum si unificarea in perspectiva a operatiunilor de emitere a documentelor prezentate anterior. "In municipiul Arad si in Chisineu Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac si Sebis vor exista ghisee unice care, incepand de astazi, vor solutiona cererile cetatenilor romani cu domiciliul in tara Aceste cereri se pot referi la eliberarea si preschimbarea actelor de identitate, aplicarea vizei de resedinta, eliberarea si preschimbarea pasapoartelor simple, prelungirea valabilitatii pasapoartelor simple etc" - ne-a informat maior Floarea Dan, purtator de cuvant al IPJ Arad. Celelalte solicitari ale cetatenilor, altele decat cele precizate, se vor efectua la sediul serviciului judetean de evidenta informatizata, intrucat necesita verificari complexe in evidentele proprii si la directiile centrale din cadrul Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. De mentionat ca acest nou concept a aparut printr-o Hotarare de Guvern, din 16 iunie 2000.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}