title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 3 februarie 2000

Nicoleta Vug o ingrijeste zilnic pe Olga ZsigmondSub egida Primariei functioneaza, din noiembrie 1999; Biroul de asistenta sociala la domiciliu. Condus de Rodica Görbe-Birta, Biroul are in componenta 5 referenti, toti asistenti sociali, care ingrijesc la domiciliu persoanele in varsta, cele cu handicap, precum si cele care sunt singure si nu au sustinatori legali. La cererea asistatilor, referentii ofera urmatoarele servicii: ajutor la intretinerea igienei personale, asistenta in igienizarea si pastrarea curateniei in locuinta, participand la treburile casnice, acordarea asistentei in rezolvarea problemelor administrative. Pentru ca toti referentii sunt absolventi de cursuri medicale, ei ofera si primul ajutor in cazuri de urgenta, precum si asistenta medicala primara. La cerere si in functie de nevoi li se asigura asistatilor si masa de pranz de la Cantina municipala. Referentii ii insotesc pe beneficiari pentru rezolvarea unor pmbleme personale. De asemenea ei pot primi consiliere sociala si juridica, prin personalul specializat al Primariei. In functie de nevoile speciale ale asistatului, Biroul ofera si alte servicii. Pentru persoanele cu pensia mai mica de 700.000 lei, toate aceste servicii sunt gratuite. Evident, si ceilalti pensionari pot beneficia de aceleasi servicii, insa contra unor sume de bani, cuprinse intre 2% si 5% din venitul pe membru de familie, in functie de serviciul solicitat, insa in nici un caz aceasta suma nu poate depasi 20% din acest venit. Dupa cum ne-a informat Rodica Görbe-Birta: "Scopul infiintarii Biroului este evitarea institutionalizarii varstnicilor. Este mai bine pentru ei sa traiasca in mediul in care s-au obisnuit si sa primeasca aici ingrijire".
Primul asistat isi convinge cunoscutii de avantajele noului Serviciu
Prima persoana care a beneficiat de serviciile de asistenta la domiciliu este C. P., un pensionar in varsta de 56 de ani care traieste singur, undeva intr-un bloc din cartierul Vlaicu. Din cauza bolilor care sufera arterita, gonartroza si semipareza pe partea stanga batranul se deplaseaza greu, motiv pentru care necesita ingrijiri mai speciale. Neavand aici prea multi prieteni care sa il viziteze, C.P. este mai tot timpul singur. De aceea, pentru el, Ligia Vostinar, referenta care i-a preluat cazul, este ca o fiica."Eu sunt multumit ca ii spun fata mea", ne-a marturisit el, emotionat de prezenta atator oameni in casa lui. Faptul ca intre asistentii sociali si beneficiari se creeaza o apropiere sufleteasca, ne-a fost confirmat si de caldura si increderea cu care C.P. le vorbeste referentilor veniti la el in vizita. Mai mult, am aflat ca, de multe ori, acestia isi viziteaza asistatii si in afara orelor de program. "Ii vedem de luni pana vineri, in fiecare zi. Ne este greu sa nu venim si in week end, mai ales cand stim ca s-au simtit mai rau in saptamana respectiva si sunt singuri si Doamne fereste! se poate intampla ceva si nu are cine sa anunte Salvarea", ne-a spus Rodica Görbe-Birta. Chiar C.P. a fost internat in urma cu cateva saptamani la Spital. In toata aceasta perioada asistenta sociala care se ocupa de el l-a vizitat, spre surprinderea celorlalti internati. "A venit un bolnav din salon la mine si m-a intrebat unde am gasit-o pe Ligia, ca la el, in trei saptamani nu a venit nimeni, pe cand eu zilnic am primit vizita ei. De-abia l-am convins ca nu suntem rude, ca este angajata Primariei si ca poate oricine sa primeasca aceeasi ingrijire", ne-a spus C.P. Desi, in fond, asistatii nu au decat de castigat de pe urma acestui serviciu al Primariei, de multe ori oamenii sunt refractari, cel putin la inceput. "Unii se sperie ca vrea Primaria sa le ia casa, dar noi nu avem asemenea intentii. Nu le cerem nimic in schimbul acestor servicii pe care le oferim", ne-a declarat Rodica Görbe-Birta. Si pentru a inlatura orice suspiciune din partea batranilor, referentii Primariei se prezinta la domiciliul acestora numai cu legitimatia care le atesta calitatea.
Prietenii asistatilor ii ajuta pe referenti.
Un alt caz mai special este Olga Zsigmond. O femeie singura, provenita dintr-o familie de intelectuali. Desi are doua fiice una la Bucuresti si cealalta in strainatate, acestea nu numai ca nu au mai vizitat-o de trei ani, dar nici macar nu o ajuta financiar. Ea mai este ajutata, in afara de Biroul de asistenta sociala de un vechi prieten de familie cu care, din cate ne-a explicat Rodica Görbe-Birta, referenta care raspunde de cazul batranei isi imparte atributiile. Olga Zsigmond nu a mai iesit din casa de 3 ani, si isi petrece timpul scriind poezii despre o veche pasiune a ei: marea. Vorbind fluent trei limbi straine, batrana si-a tradus cateva din lucrari, pe care le-a trimis unor vechi colaboratori. "Prietenii mei din SUA mi-au facut o surpriza si mi-au publicat poeziile despre Arad pe care le-am trimis". Anul trecut a murit colega ei de apartament, cu care a convietuit si s-a inteles foarte bine timp de 17 ani. Ea o ajuta pe Olga Zsigmond la treburile casei pana acum l an cand s-a imbolnavit de cancer pulmonar, aceasta boala fiindu-i fatala. O prietena a anuntat cazul ei la Biroul de asistenta la domiciliu care, luand-o in evidenta, a trimis imediat asistentii sociali la domiciliul batranei. De atunci, in fiecare zi Nicoleta Vug o viziteaza si o ingrijeste zilnic pe Olga Zsigmond.  Pentru ca serviciul si-a inceput efectiv activitatea abia in luna decembrie a anului trecut, in prezent sunt luati in evidenta doar 30 de persoane, cele mai multe cazuri provenind din cei inregistrati la Cantina sociala, precum si dintre solicitantii de subventii la plata cheltuielilor de intretinere. Cei care doresc sa beneficieze zilnic de ajutorul asistentilor sociali nu trebuie decat sa se adreseze Primariei, la camera 5. Cererile pentru ingrijire la domiciliu pot fi  depuse de beneficiari sau de orice persoane care au cunostinta de astfel de cazuri.
Aeroportul Arad asteapta sa fie privatizat...Singura solutie de iesire din impasul in care se afla la aceasta ora Aeroportul din Arad este privatizarea. Consiliul Judetean Arad, cel care are in subordine si administreaza aceasta societate, a ajuns la concluzia ca Aeroportul inghite foarte multi bani, fara ca veniturile sa-i fie prea mari. La sedinta Consiliului Judetean Arad s-a propus ca Aeroportul sa fie privatizat, dar sa se pastreze, totusi, 51% din actiuni pentru a-si pastra functia de decizie. Comandantul Aeroportului, Gheorghe Udrescu, ne-a declarat: "Inainte de aceasta sedinta a CJA am purtat discutii cu reprezentantii Bancii ABN Amro, singura care va putea duce la bun sfarsit aceasta privatizare. Reprezentantii acestei banci vor face un studiu privind posibilitatile de privatizare si vor aduce si investitori.Oricum printre domeniile Bancii ABN Amro se numara si sustinerea privatizarii serviciilor aeroportuare". La aceasta ora, Banca ABN Amro este implicata in privatizarea societatii Tarom, urmand sa fie privatizare Aeroporturile Baneasa, Otopeni si Arad. Comandantul Aeroportului ne-a mai declarat ca, pentru a intelege mai bine conceptul de privatizare, se va deplasa in zilele urmatoare la Barcelona, alaturi de presedintele Consiliului judetean, Dan Ivan, unde se vor purta discutii pentru privatizarea Aeroportului din Milano. "Aceasta deplasare este posibila si datorita faptului ca Aeroportul din Arad este membru permanent al Asociatiei Zonelor cu Aeroporturi Internationale, fiind singura zona de acest fel din sud-estul Europei" a conchis Gheorghe Udrescu.
In unanimitate, prof. dr. Aurel Ardelean a fost reales rectorAvand in vedere Legea Invatamantului nr. 84/1999, republicata, Legea 128/1999 privind Statutul Personalului Didactic, Ordinul MEN nr. 4650/1999 cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor conducerilor academice din invatamantul superior, Regulamentul propriu de organizare a alegerilor conducerilor academice in scopul compatibilizarii cu prevederile in vigoare si Normelor metodologice si de reprezentare, Senatul Universitatii "Vasile Goldis", in sedinta de luni, 31.01.2000 si-a desemnat urmatoarea conducere: Domnul prof. univ. dr. Aurel Ardedean a fost ales de catre toti membrii Senatului (fara nici un vot impotriva) rector si presedinte al Senatului. In functia de prorectori au fost alesi: conf. univ. dr. Tiberiu Vladislav, conf. univ. dr. Dorel Chereches si conf. univ. dr. Gavril Ardelean, iar ca secretar stiintific al universitatii lector univ. dr. Ioan Cuzman. Alegerile desfasurate la nivelul facultatilor au desemnat noile conduceri ale acestora, dupa cum urmeaza: Decan al Facultatii de drept - conf. univ. dr. Martian Iovan; Decan al Facultatii de marketing, management, informatica - prof. univ. dr. Alexandru Cioarna; Decan a Facultatii de medicina - conf univ. dr. Maria Puschita; Decan al Facultatii de stiinte umanist-crestine - conf. univ. dr. Alexandru Roz; Decan a Facultatii de educatie fizica si sport conf. univ. Romeo Radoslav;  Decan al Facultatii de stiinte politice - prof. univ. dr. Ioan Biris; Director al Colegiului Universitar Pedagogic - prof. univ. dr. Vasile Popeanga. Domnul rector prof. univ. dr. Aurel Ardelean a prezentat programul managerial si obiectivele universitatii pentru legislatura 2000-2004, mentionand cresterea calitatii procesului de invatamant si formarea curricumului universitar, dezvoltarea bazei materiale a universitatii, readucerea in mediul universitar a cercetarii stiintifice fara de care universitatea nu se poate afirma pe plan national si international si o cat mai buna conlucrare cu studentii.
La CJA au sosit noi investitoriMarti, presedintele Consiliului Judetean Arad, dl. Dan Ivan a primit vizita d-lui Slavko M. Gricic, investitor din Chicago, SUA, aflat intr-o vizita de explorare a potentialului economic si investitional al judetului Arad. Dl. Gricic si-a manifestat interesul pentru a investi in Zona Libera Curtici-Arad,.pentru a construi un hotel in apropierea Aeroportului Arad si disponibilitatea de a investi masiv in statiunea Moneasa, de a carei frumusete naturala a fost puternic impresionat. Vizita a continuat la Administratia Zonei Libere Curtici-Arad unde s-a ntalnit cu dl. Adrian Nitu, directorul Zonei Libere si cu dl. Gheorghe Udrescu, directorul Aeroportului Arad, urmand ca in cursul zilei de azi sa viziteze cele doua obiective. Tot marti, dl. Dan Ivan a primit vizita reprezentantului firmei austriece ILBAU din grupul BAU HOLDING AKTIENGESELLSCNAFT, dl. Franz Burgstaller, firma de constructii civile si industriale care are proiecte in lucru in toata Europa de Vest si in Cehia, Polonia, Ungaria iar incepand de anul trecut si in Romania. Printre marile proiecte din Romania aflate in faza de executie se numara: Grand Hotel Bucuresti, Opera Plaza, cladirea administrativa, cladirea Universitatii din Ploiesti etc. Presedintele Dan Ivan a prezentat tipurile de investitii in derulare, punand accentul pe importanta si volumul mare al investitiilor de realizat pe Aeroportul Arad si in Zona Libera Curtici Arad. Prezentarea acestor proiecte a fost facuta de dl. Gheorghe Udrescu, directorul Aeroportului Arad si de dl. Adrian Nitu, directorul Administratiei Zona Libera Curtici-Arad. BAU HOLDING este interesat atat de managementul constructiilor cat si de gasirea investitorilor potentiali si a surselor de finantare, necesare realizarii unora dintre proiectele de interes judetean. Vizita a continuat la Aeroportul Arad.
Dr. Edita Iuhasz a fost aleasa sefa Directiei pentru ocrotirea copiluluiConcursul pentru sefia Directiei pentru protectia drepturilor copilului, desfasurat timp de doua zile, a dat castig de cauza candidatului pe care s-a pariat cel mai putin. Este vorba de dr. Edita Iuhasz, directoarea Centrului de plasament nr. l. Membrii comisiei care a supervizat concursul au declarat: "Cei trei candidati, respectiv Rodica Crainic, Daniela Batranut si castigatoarea, s-au dovedit foarte bine pregatiti, punctajul dupa cele patru probe fiind deosebit de strans. Castigatoare, cateva zecimi, este Edita Iuhasz, care a impresionat comisia prin planul managerial prezentat". Instalarea in functie a noului director va mai dura un timp, numirea pe post urmand a se face de Consiliul judetean, prin hotarare. Rodica Tokay, cea care a detinut functia pana in prezent, va ramane inspector de specialitate in cadrul Consiliului judetean, la Biroul coordonare Consilii locale. Edita Iuhasz este de formatie medic, a lucrat timp de trei ani la Spitalul judetean si de zece ani lucreaza la Leaganul de copii, de cinci ani fiind si directoarea Centrului de plasament 1. In prima declaratie, luata la cald, Edita Iuhasz arata: "Vom incerca realizarea unui obiectiv extern al Centrului de plasament la Santana, axat pe protectia copiilor cu handicap si vom urmari reducerea numarului de copii internati in centre, optiunea noastra fiind alte forme de protectie".

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}