title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 3 octombrie 2000

Doctorul Calin Ardelean referindu-se la Ziua Internationala a VarstnicilorZiua Internationala a Varstnicilor a fost sarbatorita printr-un simpozion, "Da viata anilor, da ani vietii", ieri, 2 octombrie incepand de la ora 10. Discutiile au avut loc la sediul Centrului de Consultanta si Colaborare, intre organizatiile neguvernamentale si administratia locala. Au fost prezenti viceprimarul Levente Bognar, Vasile Neagu presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, dr. Calin Ardelean membru a Asociatiei Pro Vita Sana, sufletul acestei intalniri si reprezentanti ai altor organizatii neguvernamentale. Dr. Calin Ardelean a amintit celor prezenti ca anul trecut a fost Anul International al celor Varstnici si a adus in discutie problema comunicarii cu acestia. G. Radulescu a citit un eseu in care a prezentat situatia reala a romanilor. El a pus accent pe legatura dintre evenimentul sarbatorit si data de 2 octombrie, Ziua Mondiala a Habitatului. Astfel, acesta a apreciat: "Timpul de locuire a romanului este unul de supravietuire. Dintr-o statistica observam, de exemplu, ca 53,6% din romani au instalatii de apa si mai putin de jumatate au baie..." Dupa prezentarea unor date ingrijoratoare, acesta a amintit ca "In Romania se inregistreaza inca boli specifice lipsei de igiena" si a concluzionat "Intr-o societate de supravietuire, batranii merita propria lume deschisa spre constructivism, pentru ca au ce darui". V. Neagu, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, a prezentat situatia celor inscrisi in programele institutiei. Astfel, 22.000 de membri, saraci si foarte saraci beneficiaza zilnic de masa, platind o taxa simbolica de 7000 lei/zi. Rodica Birta a vorbit despre Serviciul de Asistenta la domiciliu din cadrul Primariei, care desi fiinteaza de un an, cuprinde 84 de persoane varstnice, fara posibilitatea de a se deplasa. Reprezentanti ai asociatiilor "Juventute", "Pro Vita Sana", "Lumina pentru Toti" au dat detalii privind activitatea lor depusa in sprijinul batranilor si planurile lor de viitor in acest sens. Dupa conferinta de presa pe tema problemelor celor sarbatoriti, in fata Primariei, OMG-urile cu profil social in colaborare cu Scoala Postliceala "Christiana" si Crucea Rosie au organizat o actiune de masurare gratuita a tensiunii arteriale a varstnicilor. A participat si un grup de copii care au impartit dulciuri si diplome "bunicilor" prezenti. Manifestarea a avut scopul de a sublinia importanta sanatatii, mai ales la varsta in care organismul e mai putin rezistent la boli si nu numai. Ca o concluzie la eveniment: "Anii senini ai batranetii sa insemne ani activi, sa muncim dupa puterile noastre, sa dam viata anilor".
Membrii sindicatului Sanitas Arad in greva de solidaritateTimp de doua ore, intre 9 si 11, activitatea in spitalele din Arad a fost practic paralizata. Cei peste 1600 de sindicalisti, membrii ai Sindicatului Sanitas Arad s-au aflat in greva de solidaritate. Cadrele medii sanitare, s-au strans in curtea unitatilor in care lucreaza, respectiv spitale si policlinici, unde in semn de protest si de solidaritate fata de colegii lor din celelalte judete, care se afla de mai bine de doua saptamani in greva. Asistentii medicali din mai multe judete ale tarii au declansat proteste in saptamana care a trecut si au spus ca vor continua protestele pana in momentul in care isi vor primi salariile majorate, desi au primit promisiuni privind cresterea salariilor cu incepere de la 1 octombrie, cu o luna mai tarziu decat era preconizat. Delia Bonca, lidera sindicatului Sanitas, filiala Arad a afirmat ca acesta nu este unicul motiv de nemultumire al sindicalistilor, una din revendicari fiind si finantarea corespunzatoare a unitatilor sanitare de la bugetul asigurarilor de sanatate si bugetul de stat. Conducerea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate a promis ca banii pentru cresterile salariale vor fi trimisi in tara imediat ce vor fi deblocate din trezorerie cele peste 3.000 de miliarde de lei apartinand CNAS - blocate de Ministerul de Finante - iar sindicatul Sanitas a hotarat sa amane greva preconizata in 22 septembrie pentru inceputul acestei luni, in caz de nerezolvare a situatiei. Potrivit Ordonantei de Urgenta 24/2000, salariile bugetarilor urmau sa fie majorate cu aproximativ 65 la suta in cursul acestui an (cu 40 la suta de la 1 aprilie si cu 20 la suta de la 1 septembrie). De remarcat ca pe parcursul celor doua ore cat a durat greva de solidaritate, aceasta s-a desfasurat pasnic, fara incidente. Au lipsit pana chiar si scandarile, sentimentul care a dominat atmosfera fiind resemnarea. De asemenea, la aceste proteste, alaturi de asistenfii medicali au fost si medicii, care au dat dovada de acea solidaritate, de care aveau nevoie grevistii. La toate spitalele, fara exceptie, in curte, alaturi de protestatari s-au aflat si medicii. In tot acest timp, in incinta uitatilor medicale activitatea a fost paralizata, nimeni din afara ne avand acces in spitale, fiind asigurate doar urgentele. Cu toate aceste, aradenii au inteles gestul sindicalistilor si nu au protestat impotriva lor. Lidera sindicatului Sanitas Arad a spus ca, urmatorul pas referitor la continuarea grevei va fi decis la nivel national, in urmatoarele zile, cand se va stabili si data de declansare a grevei generale la nivel national.
Prefectul Nila a fost distins cu diploma si medalia jubiliaraDeschiderea anului universitar 2000-2001, primul an al mileniului trei, a debutat cu depuneri de coroane la monumentul lui Vasile Goldis, unde alaturi de oficialitatile aradene, conducerea Universitatii si studenti, a fost prezent si P.S. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, Honoris Causa al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si de curand, distins prin intermediul Universitatii cu Crucea de Quartz Verde a Braziliei. Dupa aceasta actiune, a avut loc deschiderea oficiala a noului an universitar la Palatul Sporturilor unde Sala Sporturilor a fost impanzita de cadre didactice, studenti si parinti care impreuna cu parintele Vasile Pop au rostit o rugaciune pentru ca sufletele tuturor celor prezenti sa fie curate si linistite. Rectorul Universitatii, profesor universitar doctor, Aurel Ardelean, impreuna cu invitatii sai de marca, reprezentand Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Academia de Politie din Bucuresti, Universitatea din Bekescsaba, Academia din Brazilia au rostit alocutiuni despre Universitate si ce s-a facut in cei zece ani, despre importanta unui oras universitar, despre contributia deosebita a profesorilor universitari si a studentilor deopotriva. In cadrul aceleiasi festivitati, prefectul Aradului, Ovidiu Nila, a fost distins cu Diploma de Excelenta si Medalia Jubiliara a Universitatii, conferite de catre rectorul Aurel Ardelean pentru aportul adus la dezvoltarea invatamantului aradean. In continuare au luat cuvantul Dorel Popa, primar, Lizica Mihut, rector al Universitatii "Aurel Vlaicu", Sorin Haiduc, de la Inspectoratul Scolar Judetean, George Regman, profesor doctor decan al Facultatii de Drept din Rio de Janeiro, secretar al Academiei de Arta si Istorie din Brazilia, care a omagiat la randul sau cu cea mai inalta distinctie braziliana pe patru dintre reprezentantii cei mai de seama ai Universitatii si in mod deosebit pe rectorul Aurel Ardelean. Discursurile frumoase, aplauzele, atmosfera fair-play si organizarea au facut ca odata in plus Universitatea "Vasile Goldis" sa-si dovedeasca valoarea incontestabila. Asadar, portile Universitatii "Vasile Goldis" s-au redeschis iar studentii au fost intampinati la modul cel mai frumos. Ramane ca acestia si respecte legamantul, sa urmeze cursurile, sa-si respecte colegii, dascalii si sa ramana la inaltimea valorica a facultatilor pe care urmeaza.
Pictorul Onisim Colta in laboratorul sau de creatieDe miercuri, timp de o luna buna de zile, sectia de arta a Muzeului Judetean aradean (Str. Gh. Popa, nr.2A, et.II) va gazdui expozitia pictorului Onisim Colta. Absolvent al Academiei de Arte Vizuale "Ion Andreescu" (Cluj-Napoca), sectia pictura (clasa prof. Paul Sima, promotia 1976), Onisim Colta e profesor la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea si scenograf la Teatrul de Stat aradean. E membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar din 1976 pana in prezent a organizat 16 expozitii personale la: Cluj-Napoca, Atena, Arad, Timisoara, Bucuresti, Oradea, Aachen si Bielefeld, Tg. Mures, Budapesta si Jula. "Onisim Colta e un artist adanc framantat, in interiorul sau, dar senin, in exterior. Arta sa cuprinde calmul unui suflet puternic care repudiaza tot ce e prea agitat, incert sau urat. Peste realitatea brutala, el arunca un val de frumusete. Stilul sau este caracterizat de masura, claritate si luminozitate. Este un stil privegheat de zeul Apollo", scrie Horia Medeleanu, critic de arta, in prezentarea din numarul proaspat al revistei de cultura, "ARCA ", nr. 7,8,9/2000, unde Onisim Colta e prezent, in policromie, la "Album"
"In ceea ce ma priveste - ne-a marturisit pictorul Onisim Colta, intr-un interviu pe care ni l-a acordat cu ceva timp in urma, privind originalitatea in pictura - vreau sa cred ca fac parte din categoria celor care stiu s-o caute in camarile propriului suflet, in propria ograda, neuitand niciodata de adevaratele obarsii, lasand liber sa se manifeste "stratul mumelor". Din ce in ce mai evident crede Onisim Colta, "ma revendic de la originile mele maramuresene cu acea inegalabila cultura a lemnului, cu o sensibilitate aparte (...) Filonul e acolo, in spiritualitatea acelor plaiuri, imbogatit cu tot ce mi-a putut oferi cultura (plastica, literara, filosofica, etc.) asimilata pana acum".
Halterofilul aradean Adrian Mateas isi va cere dreptatea in justitieMihaela Melinte, atleta exclusa pentru dopaj de la JO de la Sydney, considera ca i s-a facut o nedreptate atat din partea CIO, cat si a Federatiei Internationale de Atletism. "Cred ca meritam scuze din partea Federatiei Internationale de Atletism pentru modul in care am fost scoasa din concurs. Oricum, ma gandesc la urmatoarea Olimpiada". Mihaela Melinte a izbucnit in plans in momentul in care publicul prezent la aeroport i-a scandat numele. Aradeanul Adrian Mateas, un alt sportiv exclus de la JO pentru dopaj, este si el de parere ca CIO i-a facut o nedreptate si spune ca va apela la justitie. "Este rau cand nu faci un lucru rau si esti acuzat pe nedrept. Imi voi cere dreptatea in justitie in momentul in care voi avea rezultatul de la testul care mi s-a luat. Pana in prezent, am cheltuit 12.000 de dolari australieni pe avocati. Nu ma bucura aceste cheltuieli, dar fac acest sacrificiu pentru a demonstra ca sunt nevinovat.". Adrian Mateas s-a declarat nemultumit de felul in care "o multime de romani au tratat acest subiect al presupusului dopaj. Mai mult ca sigur ca a fost o lucratura a federatiei internationale. In urma cu trei luni, am fost anuntati ca nu vom participa la Sydney. Suntem de un an in litigiu cu federatia internationala, care ne-a promis ca nu vom putea evolua, ceea ce s-a si intamplat. Vinovatul principal este Tamas Ajan, secretarul general al Federatiei Internationale de Haltere si nu am de ce sa ma feresc. Acesta ne-a vanat si ne-a exclus, insa trebuie sa aratam ca s-a facut o marsavie".

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}