title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 4 ianuarie 2000

Tinerii aradeni s-au distrat de Revelion in centrul orasuluiCu o oferta de sezon destul de saraca ca numar de locuri, in schimb piparata ca pret, aradenii au ales sa se intalneasca si sa petreaca ultimele clipe dinaintea anului 2000 in mijlocul orasului. Spre neplacuta lor surpriza insa, Primaria municipiului i-a primit la fel de rece ca si in cursul anului, cu toate luminile stinse si usile incuiate. Daca alte localitati, resedinte de judet, au pus la bataie fonduri importante pentru o celebra intrarea in anul 2000, oferind cetatenilor jocuri de artificii si sticle de sampanie, functionarii Primariei au preferat sa sarbatoreasca evenimentul in familie sau pe aiurea. Ca urmare, cetatenii urbei noastre au luat cu asalt strandul Neptun, respectiv parcarea din fata discotecii Corleone, precum si podul Decebal, circa o treime dintre aradeni intinzandu-se pe malurile Muresului. Cei mai norocosi au reusit sa patrunda in incinta strandului, restul multumindu-se sa admire de pe mal sau de pe pod artificiile lansate in inaltul cerului. Departe de a se plictisi, aradenii su venit dotati cu petarde de diferite marimi, unii chiar cu propriile artificii, insa toti cu multe sticle de sampanie. Cei care au incercat sa patrunda cu autoturismele au ramas blocati in trafic chiar pe pod, cativa dintre soferi abandonandu-si masinile si plecand in cautarea prietenilor. Ora 0,00 a fost sarbatorita de aradeni prin urale, sticle de sampanie destupate, nu inainte insa ca masa de oameni adunata pe malul Muresului sa numere la unison ultimele cinci secunde ramase. Desi multi nu se cunosteau intre ei, schimbul de strangeri de mana si de urari de "La multi ani" i-a unit pe aradeni in primele clipe ale Anului, 2000. In ciuda nenumaratelor sticle si pahare sparte si a petardelor aruncate la intamplare, in multime, nu s-au inregistrat victime, toata lumea trecand cu buna dispozitie peste micile inconveniente. Echipajul de circulatie, aflat la fata locului, ne-a declarat: "Desi s-a creat un blocaj rutier, nu am intampinat probleme cu soferii, majoritatea consumand foarte putin alcool. Curios este ca, desi s-a circulat bara in bara, nu au avut loc tamponari, soferii dand dovada de o curtoazie care nu se intalneste pe parcursul anului." Foarte multi aradeni s-au declarat incantati de aceasta iesire in strada, printre ei aflandu-se si cetateni straini care sustineau ca acest lucru este normal si se practica de multi ani in Occident. Cele mai multe schimburi de pareri se refereau cu bucurie la intrarea in anul 2000, an care n-a adus "sfarsitul lumii", dupa cum se temeau unii concetateni.
Primarul Monesei spera ca vor veni mai multe fonduri - Virtual Arad News (c)2000Pe langa micile satisfactii aduse de functia pe care o detine, Terentie Condea, primarul comunei Moneasa, are la sfarsit de an o mare nemultumire. Si anume, faptul ca in Moneasa toata lumea care vine distruge si nu incearca sa conserve frumusetile Monesei. Dupa parerea dansului, in Moneasa vin doua categorii de turisti: cei care vin si cheltuie bani si cei ce vin si doar iau si mai mult, distrug tot ce gasesc in cale. Din pacate, cei din a doua categorie sunt mai multi. Asa cum declara Terentie Condea, "din comuna se ia tot. Mai ramane doar gunoiul si mizeria". Acest fapt se datoreaza, tot in opinia primarului "parlamentarilor, care, din pacate, s-au rupt de realitate si nu-si dau seama de potentialul turistic pe care-l are Moneasa, drept pentru care nu fac nimic pentru dezvoltarea comunei." Pentru anul care vine, daca "misca" ceva inspre bine, primarul Terentie Condea crede ca locuitorii comunei au cele mai mari sanse "de a se dezvolta intelectual. Moneasa avand sansa de a ajunge centrul civilizatiei aradene." Dar, deocamdata pentru mai bine, doar se poate spera.
Primii nascuti in Arad au fost doi gemeniInca de la inceputul anului trecut, in mass-media se vorbea despre primul nascut al anului 2000, care de atunci era asteptat cu sume fabuloase de bani. La Spitalul Matern din Arad, anul 2000 a fost intampinat la un minut, respectiv la trei minute de la miezul noptii, de doi frati gemeni: Maria-Liliana, 2700 g si Caius-Adrian, de 2400 g. Gemenii Maria-Liliana si Caius-Adrian sunt primii nascuti ai familiei Zahoi. Tinerii soti Zahoi s-au casatorit in urma cu un an si jumatate. Atat mamica, de 26 de ani, cat si tatal, de 30 de ani, au reactionat pozitiv cand au aflat ca vor fi parintii a doi gemeni. In familiile din care provin, pana acum n-au mai fost gemeni. Dar "poate sa fie un inceput in toate. O gena recesiva in familie, nedescoperita, si care sa reactioneze la generatia noastra" - ne spunea mama gemenilor, Violeta Zahoi. Pentru ca sarcina a fost gemelara, data nasterii nu putea fi stabilita cu exactitate. "Se putea intampla oricand, deoarece copiii erau destul de mari. Termenul era in ianuarie, pe la mijloc, dar puteam sa nasc si anul trecut, in noiembrie." Bucuria tatalui a fost imensa, mai ales ca si-a dorit un baiat. Parintii primilor nascuti in acest an in Arad cred ca cei doi copii vor avea noroc. Acestea au fost si previziunile astrologice pentru cei nascuti in 2000. Pentru ca Violeta Zahoi si-a dorit doi copii, nu crede ca va mai fi mama. Parintii gemenilor anului 2000 sunt din Arad, lucreaza la compartimentele juridice ale RADM si la SC Foraj Sonde Zadareni. Nici mama, nici nasul copiilor, dl. Caius Parpala, nu i-au vazut inca pe cei doi gemeni. Mama, fiindca a nascut cu cezariana, iar nasul pentru ca a fost plecat din localitate. De precizat ca la Spitalul Matern din Arad Maria si Caius au dat tonul la nasterile din prima zi a anului. Doctorul pediatru de garda, Ana Tamas, ne-.a declacat ca in prima zi a anului s-au nascut 14 copii. Paritatea baieti-fete, la fel ca si la primii nascuti: sapte baieti, sapte fete. Si la maternitatile din judet, cu exceptia celei din Lipova, unde in prima zi a anului nu s-a nascut nici un copil, Anul Nou a fericit cate o familie. Daca in Arad prima nascuta a fost Maria-Liliana, in judet anul 2000 a fost intampinat de baieti: la Ineu, la ora 5,40, a venit pe lume Filimon Beniamin. La Sebis, ora 12 - Tica Daniel-Gabriel. La Chisineu-Cris - Rai lonel, ora 13,40. Sa dea Dumnezeu ca cei mici sa creasca mari, sa fie sanatosi, familiile sa se bucure de ei, sa aiba cu totii viata lunga si tihnita.
De Revelion ambulanta a fost mult solicitataIn acest week-end, Serviciul de Ambulanta a fost foarte solicitat, avand 276 de interventii. In noaptea de Revelion si in prima zi a Noului An, 126 de aradeni au avut nevoie de ambulanta. Au predominat, dupa cum preconizau medicii, cazurile de colici biliare si gastrice, datorita excesului alimentar. Hipertensiunii (din aceeasi cauza), intoxicatiile etanolice acute, datorate consumului excesiv de alcool. Toti cei veniti cu intoxicatii etanolice au avut nevoie si de ingrijiri medicale pentru leziuni sau hematoame, datorate caderilor. Au mai fost cazuri de spasmofilie, pe baza nervoasa si patru gravide. Dupa cum ne-a spus Elisabeta Tanjala, asistenta la Serviciul de Ambulanta. in acest an au fost mai multe cazuri decat in anii precedenti.
Echipa de baschet West Petrom a plecat la CalimanestiAstazi dimineata, echipa de baschet masculin West Petrom Arad pleaca spre Calimanesti cu autocarul, pentru un cantonament avand o durata de sapte zile. Cantonamentul are drept scop pregatirea asaltului din campionat, reluarea sezonului competitional fiind programata pentru 22 ianuarie. Unul cate unul, la ora 7,00, componentii lotului au urcat in autocar, ei urmand sa fie cazati la motelul "Cozia" din statiune. Pe langa jucatorii aflati la varsta senioratului, din echipa a doua a clubului, ce activeaza in esalonul secund, au fost cooptati tinerii: Mazilu, Manoilescu, Nagygyörgy, Iov, Puf si Boric. Antrenamentele vor fi atat fizice cat si tehnico-tactice. Cele fizice vor pune accent pe efortul aerob si anaerob, iar cele tehnico-tactice se vor desfasura in sala de sport din Ramnicu Valcea. Zilnic sunt prevazute cate doua antrenamente avand durata de cate o ora si jumatate. Trebuie subliniat ca preconizatele jocuri de verificare in compania selectionatei nationale de tineret nu vor avea loc, dat fiind faptul ca acesta nu s-a intrunit. Dupa revenirea din cantonament (11 ianuarie), formatia antrenata de Dragan Petricevici, Emeric Davidhazy si Adrian Budurean intentioneaza sa se deplaseze in Iugoslavia, la Cacak, unde ar sustine cateva partide amicale pe baza de reciprocitate. In etapa din 22 ianuarie, West Petrom va intalni pe propriul teren campioana en titre CSU Petrom Sibiu, abordand acest joc din postura de ocupanta a locului 4 in clasament.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000][Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}