title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 4 aprilie 2000

Explozia autoturismului Alfa Romeo este prioritate maxima pentru politistiExplozia autovehiculului Alfa Romeo de pe Calea Aradului reprezinta pentru toti politistii prioritate maxima." Nu vom avea somn pana nu aflam adevarul", a declarat, sambata, seful IPJ Timis, col. Doru Spataru. Va reamintim ca in dimineata zilei de vineri, la ora 0,35, un Alfa Romeo, inmatriculat in Arad, a sarit in aer pe cand rula pe Calea Aradului din Timisoara. Soferul Pasca Ciprian si pasagerul de pe "locul mortului", Vasi Dorin, au decedat, trupurile fiind sfartecate de suflul exploziei. Cei doi tineri aflati pe bancheta din spate - Florin Martin si Cintean Cristian - au scapat cu viata printr-o minune. Masina a fost efectiv rupta in doua de deflagratie. Retinut in arestul IPJ Timis timp de 24 ore pe baza de ordonanta, dupa ce a incercat sa fuga din spital, aradeanul Cintean Cristian a fost pus in libertate, sambata, la ora 14,20. Audiat de procuror, acesta si-a sustinut punctul de vedere adoptat de la inceput, cum ca nu ar fi stiut nimic despre bomba, pentru ca dormea pe bancheta din spate a masinii. Aceeasi atitudine atotnestiutoare a adoptat-o si in urma cu doi ani, cand, anchetat pentru furturi de masini si pus in fata probelor evidente, nu a recunoscut nimic, ne-au declarat surse din IPJ Timis. Cintean a refuzat sa fie pus la detectorul de minciuni. In urma audierilor, procurorul a decis punerea in libertate a suspectului, neexistand pana la momentul respectiv probe care sa-l incrimineze. Cintean a parasit sediul Politiei Timis, insotit de tatal sau si de avocatul venit de la Arad, si a refuzat sa faca vreo declaratie presei. Celalalt supravietutor, Florin Martin, este in continuare internat in sectia ATI a Spitalului Clinic Municipal din Timisoara, cu diagnosticul arsuri prin explozie de gradul 2 extremitate cefalica pe 9% din suprafata si politraumatism prin accident. Medicii au declarat ca starea sanatatii aradeanului este buna. Martin a adoptat aceeasi lege a tacerii, sustinand ca
a ajuns din intamplare in masina. In privinta destinatiei exista neconcordante, vorbindu-se de Resita si Timisoara. Anchetatorii au exclus varianta Resita si au precizat ca Martin nu va fi, cel putin deocamdata, retinut, deoarece acest lucru nu se impune.
Chiar daca supravietuitorii au adoptat legea tacerii, ei reprezinta martori incomozi pentru cei care au comandat plasarea bombei intr-un anume loc sau
vanzarea incarcaturii explozive (doua din variantele de lucru ale anchetatorilor). Trebuie precizat ca politistii exclud, cel putin la nivelul declarativ, varianta atentatului impotriva celor patru aradeni, sustinand ca probele existente pana in acest moment indica faptul ca aradenii urmau sa plaseze bomba, tinta fiind, cel mai probabil, in Timisoara. Pornind de la aceste elemente, se poate spune ca explozia preconizata ar fi putut sa fie semnalul ca lumea interlopa aradeana incearca sa-si extinda influenta si autoritatea asupra orasului de pe malurile Begai. De altfel, surse oficiale din Politia Timis au tinut sa precizeze ca "astfel de evenimente nu sunt specifice judetului nostru, pana acum nedovedindu-se implicarea vreunui localnic in acest incident". O posibila pista ar putea fi data de numerele de telefon gasite in agendele celor doua telefoane mobile descoperite la locul exploziei. Conducerea IGP a acordat o atentie deosebita evenimentului tragic petrecut la Timisoara, trimitand la fata locului specialisti pirotehnisti si criminalisti care sa ajute la elucidarea misterelor ce invaluie, inca, aceasta deflagratie. Probele ridicate de la locul incidentului si din Alfa Romeo au fost duse pentru expertizare la Institutul criminalistic din Bucuresti. Urmeaza sa se stabileasca tipul explozivului si puterea bombei. Analizand modul cum a explodat bomba, specialistii au stabilit ca in momentul deflagratiei incarcatura exploziva se afla in mana lui Vasi sau langa acesta. Numai asa se poate explica faptul ca a ramas fara mana stanga, fiind aruncat din masina de suflul exploziei, iar soferului i-a fost smulsa partea dreapta a corpului. In fiecare zi, seful Politiei Romane, generalul Nicolae Berechet, primeste de la col. Doru Spataru datele de ultima ora privind mersul anchetei, pentru coordonarea cat mai buna a investigatiilor, in care sunt implicati reprezentanti ai Politiei, Parchetului si Serviciilor
Speciale. Dintre cei patru aradeni aflati in Alfa Romeo, doar Martin are cazierul "curat", ceilalti fiind cercetati pentru furturi de auto si chiar pentru talharii, dupa cum au declarat surse oficiale din IPJ Timis. Deocamdata, politistii se feresc sa faca orice fel de speculatie pe marginea acestui caz, sustinand ca doar in momentul in care vor exista probe indubitabile vor face precizarile necesare.
Ultima ora
Autoturismul in care calatoreau cei patru tineri (toti aradeni) avea numarul de inmatriculare AR 02 KZV, fiind proprietatea firmei La TORREC IMPEX SRL
din Arad, chiar daca, in ultimele trei luni, fusese vandut de trei ori si, in prezent, se afla in "ograda" familiei Dragan din localitatea Zimandcuz, doamna Dragan fiind, din cate se pare, mama lui Ciprian Pasca. Potrivit unor informatii neoficiale, in urma cu cativa ani, Dorin Vasi ar fi fost implicat intr-un furt in valuta comis asupra unui vecin al sau, dar reusit sa scape. Casatorit si tata al unui copil, acesta parea sa se filinistit.
In ceea ce il priveste pe Ciprian Pasca, acesta nu era casatorit, facea parte dintr-o familie onorabila, bine situata material, nelipsindu-i nimic.Chiar daca era vazut, deseori, printre "valutistii" din centrul Aradului, nu exista elemente certe ca ar fi facut parte din lumea interlopa locala. Totusi, este interesant de spus ca prietenilor sai le-ar fi spus, inainte cu circa trei ani, ca are sa moara taiat de cutit sau strivit de o masina. Si, iata, premonitia i s-a indeplinit, din nefericire.
Duminica, cele doua victime au fost inmormantate, Dorin Vasi Pop, de la casa parinteasca din str. Zimbrului nr. 49 din cartierul Aradul Nou al municipiului Arad, iar Ciprian Pasca de la casa parinteasca din Zimandcuz nr. 29. La inmormantarile celor doi au participat numerosi prieteni, apropiati si rude.
Cladirea inalta, dupa modernizare, va deveni complex socialCel mai ambitios proiect social al Primariei a trecut de votul consilierilor, la ultima sedinta, astfel ca, municipalitatea aradeana ar putea deveni printre putinele din tara care va rezolva dupa modelul occidental problema boschetarilor. Persoanele fara casa vor fi ajutate sa se reintegreze in societate intr-un complex social, care va functiona intr-o cladire cu trei nivele de pe strada Grigore Alexandrescu. Complexul va cuprinde un centru de zi (40 de locuri), un adapost de noapte (50 de paturi) si un camin social. La centrul de zi, cei fara adapost vor fi luati in evidenta, vor primi asistenta medicala si vor avea conditii pentru pastrarea igienei corporale, pentru spalarea hainelor, iar in cazul celor care vor cu adevarat sa se reintegreze social, se va acorda gratuit sprijin informational si juridic. La centrul de zi vor fi selectate persoanele care vor putea fi cazate in adapostul de noapte (ce va fi amenajat la un nivel european) iar cei care reusesc sa-si gaseasca un loc de munca vor fi transferati la caminul social, unde vor putea ramane cel mult un an si jumaatate. CLM va aloca banii pentru realizarea proiectului in momentul votarii bugetului local.
Si in Arad a fost infiintat un Centru de Informare - RecrutareDe curand, la Arad, a fost infiintat un birou de informare- recrutare cu obiectivul de a promova profesia militara si imaginea armatei precum si de a recruta candidati pentru cariera militara. Pentru institutiile militare de invatamant, pot opta tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, care au absolvit invatamantul gimnazial cu examen de capacitate sau invatamantul liceal cu diploma de bacalaureat, precum si absolventii cu diploma de licenta ai invatamantului universitar de lunga durata si care au varsta de cel mult 32 de ani. Datele limita pentru inscriere sunt: 1 mai pentru colegiile militare, 1 iunie pentru invatamantul de formare a subofiterilor, 1 iulie pentru invatamantul de formare a ofiterilor. Conform sefului BIR Arad, Ovidiu Alesu, recrutarea, selectia si formarea viitorilor ofiteri se realizeaza pentru arme si specialitati militare din trupele de uscat, aviatia militara, inclusiv pentru profiluri din medicina si ingineria militara. Pentru anul de invatamant 2000-2001, BIR Arad va derula programul "Cariera militara - alegerea ta cea mai buna", sperand ca aceasta va avea un ecou benefic in ceea ce priveste orientarea profesionala a cat mai multi tineri.
Piata Primariei va fi centrul manifestarilor "Primaverii aradene" - Virtual Arad News (c)2000Primaria a pregatit o luna intreaga de manifestari cultural - artistice, in cadrul editiei a doua a "Primaverii aradene". In fata Palatului administrativ, se va monta o scena, unde vor fi organizate concerte si concursuri, astfel ca, la fel ca si anul trecut, bulevardul Revolutiei va fi inchis partial traficului auto, pe sensul de mers Teatru - Podgoria. In perioada manifestarilor, respectiv 6- 28 mai, agentii economici, care vor sa-si instaleze tonete si chioscuri in zona centrala (pentru comecializarea dulciurilor, jucariilor, mititeilor,etc.) vor fi scutiti de la orice taxe de utilizare a domeniului public. Perioada 15 - 21 mai va fi declarata "Saptamana actiunii sociale". Municipalitatea va incerca sa atraga cat mai multi aradeni la actiunile de binefacere, cu donatiile si banii din sponsorizari urmand sa fie ajutate familiile nevoiase si oamenii strazii. La sfarsitul lunii, in 27 si 28 mai, va avea loc a doua editie a Supermaratonului Bekescsaba Arad - Bekescsaba, la manifestare fiind invitati ministrii de externe si cei ai tineretului si sportului din Ungaria si Romania. Pentru al treilea an consecutiv, autoritatile locale si judetene vor organiza manifestari dedicate Zilei Europei, care va fi sarbatorita in 9 Mai. Primaria intentioneaza sa invite cel putin trei reprezentanti ai autoritatilor din fiecare oras infratit cu Aradul. Pentru actiunile "Primaverii aradene", municipalitatea va aloca suma de 170 de milioane de lei, care va fi cuprinsa in bugetul pe acest an.
Politia a descins si in piata auto...Efective marite ale Politiei municipiului si judetului, Oficiul Judeteam al Protectiei Consumatorilor din Arad, Brigada de supraveghere si control vamal, Corpul Gardienilor Publici, Jandarmeria au participat, duminica dimineata, la o actiune de depistare ale elemntelor infractionale in Piata de masini din Arad (Hipodrom). Razia a vizat, in primul rand, verificarea tuturor sectoarelor pietei, de la cele rezervate masinilor pana la standurile cu produse alimentare si nealimentare cele textile sau telefoanele mobile, care se vand la negru. Cu aceasta ocazie, au fost aplicate mai multe sanctiuni contraventionale si s-au ridicat, in vederea cercetarii, mai multe documente ale unor masini posibil furate. Desi actiunea nu a fost pe deplin o reusita, datorita vremii neprielnice si a putinilor oameni prezenti in piata de masini, "captura" nu a fost deloc de neglijat. Astfel, au fost aplicate un numar de 12 amenzi, conform Legii 12/1990, in valoare de 1.200.000 de lei, persoanelor care comercializau marfuri fara sa posede autorizatie, dintre care amintim pe Nicolaeta Buda, de 27 ani, din Arad, angajata la S.C. "Dat Recording" S.R.L., care a vandut casete audio fara a avea inscrisa marca, codul si stampila producatorului; Mircea Todinca, din Arad, care la o vanzare de bilete, in valoare de l77.500 de lei, a avut un plus in gestiune de 81.000 de lei; Cristian Costea, de 42 ani, din Arad, care avea de executat un mandat de 10 zile inchisoare contraventionala; Edit Feier, de 46 ani, administrator la S.C, "Ief Edi" S.R.L. Pancota, care comercializa, in piata, mici, carnati si cafea, in conditii total neigienice. De asemenea, au fost depistate 19 autoturisme de provenienta straina (in valoare de peste un miliard de lei), expuse in piata in vederea comercializarii, care prezentau nereguli privind introducerea in tara, fara plata taxelor vamale, fapt pentru care au fost transportate la sediul Regionalei Vamale Arad, in vederea documentarii intregii activitati infractionale.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}