title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 4 septembrie 2000

Primarul Dorel Popa si-a intrat in rol- Domnule primar, sa considerhm ca perioada de tatonare a trecut. Cum si-a intrat primarul in atributii ?
- Au existat cateva etape. O prima preocupare a fost sa urmaresc asezarea si recunoasterea unei platforme serioase, daca se poate de renume pentru Primaria Aradului.
- Cu ce rezultate?
- In urma demersurilor noastre a restabilirii prestigiului Primariei, aceasta preocupare importanta s-a concretizat prin contactarea noastra de catre primari din SUA si Marea Britanie.
- In ce probleme?
- Este vorba de inceperea unor tratative si schimburi in mai multe domenii. Pentru a concretiza, Agentia USAID - care controleaza si distribuie fondurile guvernului SUA in strainatate - ne-a vizitat la Arad si am pus bazele unei colaborari pentru viitor. La fel BERD si Banca Mondiala vor avea o conferinta de tatonare a modalitatilor si facilitatilor oferite, pe linia municipalitatii si a Consiliului Judetean. Aceste organisme vin la invitatia mea, iar in actiunile ce se vor intreprinde se va coopera si cu Camera de Industrie si Comert. Pe de alta parte, am fost contactati de firma Leoni, care doreste sa se extinda prin dezvoltarea parcului industrial.
- Eu stiu ca si-au redus activitatea.
- E drept. Au avut unele probleme care au dus la reducerea activitatii doar pe un segment. Dar se vor dezvolta si se dezvolta-in continuare. Inclusiv prin crearea de noi locuri de munca bine platite, in comparatie cu veniturile existente in Romania. De fapt, in aceasta saptamana vor preda documentatia cu solicitarile si tintele pe care le au.
- Se vorbeste despre unele proiecte privind constructia de locuinte.
- Sunt in lucru doua proiecte extrem de importante din partea unor firme americane foarte puternice, in domeniul constructiei de locuinte. Este important de retinut ca aceste proiecte au finantare externa prin implementarea sistemului de ipotecare, care se aplica si este folosit in lumea civilizata.
- Si in ce stadiu se afla aceste proiecte?
- Materialele unuia din acest viitor- proiect au ajuns pe masa comisiilor, de specialitate ale Consitiului Local si asteapta hotararile si observatiile acestora si ale specialistilor.
- Presupune un studiu amanuntit?
- Da, pentru ca este vorba de un microcartier ce va cuprinde pe langa locuinte si alte obiective, ca o fabrica de confectii, scoala si biserica.
- Vorbeati si de un al doilea proiect.
- Acum doua saptamani am primit vizita unei firme americane finantatoare, care are corespondent in Romania, firma CASAROM. Dupa prima lor vizita, impresionati de oras si de calitatea oamenilor cu care au venit in contact, au revenit din nou (au plecat vineri). Urmeaza ca in aceste zile noi sa studiem cu atentie propunerile, pentru a finaliza toate detaliile pana la mijlocul lunii septembrie. Intentia lor este de a construi o fabrica de case la Arad. I-am insotit si am vazut cateva amplasamente pentru fabrica de case. Au avut si intalniri cu Recons, Trinity, Constar, Amarad si altii si au decis ca isi vor construi fabrica la Arad. Protocoalele vor fi semnate pana in 6-7 septembrie a. c.
- Concret, ce ar insemna acest lucru?
- Urmatorul pas ar fi construirea unui alt cartier de locuinte cu toate facilitatile, locuinte predate la cheie, finantate integral, cu acelasi sistem de ipotecare ce se aplica in lume.
- Cand se vor putea incepe constructiile?
- Daca CLM va fi cooperant, toate aceste actiuni de cooperare, contracte, amplasamente etc. se pot incheia in acest an, iar constructiile propriu-zise pot incepe in primavara. Este deosebit de important ca acest grup CASAROM doreste sa-si construiasca baza fabricii in Arad si de aici, unde va fi certierul general, va opera in tara in mai multe locuri.
- Ce ne puteti spune despre costurile unor asemenea case?
- E prea devreme sa vorbim de preturi, dar casele vor fi de confort diferit, pentru toate buzunarele. Avansul va fi de 30% si ratele se pot intinde pe o durata de maximum 30 de ani. In ce ne priveste, discutam, problemele de infrastructura care trebuie sa apartina Primariei, dar pentru care nu avem fonduri. Si aici am gasit solutii pentru finantarea infrastructurii care, treptat, va intra in administratia Primariei.
- Ce ne puteti spune de zona?
- Zonele de constructii pentru ambele proiecte vor fi stabilite in locuri accesibile, bine asezate, nepoluate si intr-un cadru ambiental cat mai favorabil.
- O alta problema importanta pentru eficienta activitatii dvs. este colaborarea cu functionarii primariei si cu consilierii. Cum merge aceasta colaborare?
- Pana acum ma declar multumit de colaborarea cu consilierii. Exista unele obiectii la proiectele de hotarari, dar pe care nu le pot pune pe seama unor obstructionari. Daca sunt rau intentionati si cine este rau intentionat o s-o spun fara nici o retinere. Pana acum nu a fost cazul. In legatura cu functionarii primariei, in general sunt multumit, dar am trecut si la penalizarea materiala a unora dintre ei pentru ca lucreaza prea incet sau nu lucreaza bine. Intentia mea este sa-i pun la munca pe toti, convins ca daca le dai de lucru si nu lucreaza sau nu pot, ajung si ei la concluzia ca trebuie sa plece.
- Ce noutati mai aveti pentru aradeni?
- Cu toata situatia din tara, la noi, in Arad, a inceput sa se schimbe cate ceva. A inceput lumea sa ne caute. Reprezentantii unor agentii din grupuri finantatoare din Vest vin la Arad. Recent, am primit vizita unui grup german, specializat pe cogenerarea de caldura prin aplicarea unor tehnologii moderne in centrale de caldura si putere. S-au aratat interesati in implementarea unui program pe aceasta linie in colaborare cu CET. Au sisteme optimizate de livrare si dispozitive pentru industrie, utilitati municipale si actionari publici. Activitatea lor se intinde din Germania in toata Europa, de peste 20 de ani.
- Ce se mai intampla cu Trinity, unde dvs. aveti o relatie speciala ?
- Aceasta firma de prestigiu va participa alaturi de noi la unele actiuni de binefacere pentru oras. Un prim pas este donarea unor obiective de interes pentru comunitatea aradeana. In acelasi timp, in stil american, sunt foarte pragmatici, si-au propus sa se scape de firmele-capus de pe langa Astra.
- Procedeaza ca si cu Apromat?
- Nu, ei sunt dispusi sa lase Apromat-ului partea de 49% ce apartine actionarilor si sa lucreze singuri. In orice caz, problemele aparute vor sa le rezolve pe cale amiabila. Continuam actiunea de inchegare a relatiilor dintre IMM, agentii economici aradeni si parteneri din Vest, care lucreaza in colaborare cu UESAID (coor- doneaza banii Guvernului SUA) si ECA, care se ocupa de facilitatarea unor programe pentru agentii economici aradeni. Mai sunt si alte programe, inclusiv in domeniul cultural- spiritual. Dar sa nu le epuizam acum.
- Bine, va multumesc, ramane sa le discutam in perioada urmatoare.

A consemnat D. Zavoianu

Liderul Sindicatului Liber IMAR - Virgil Culda prezinta revendicarileIn aceste zile au loc negocierile privind indexarile de salarii din ramura industriei lemnului. Tocmai din aceasta cauza ne-am adresat IMAR, mai precis liderilor celor doua sindicate care reprezinta aceasta fabrica. Pentru inceput am stat de vorba cu liderul Sindicatului Liber IMAR, Virgil Culda, despre problemele pe care le are in calitate de lider si, totodata, despre ceea ce s-a discutat la Bucuresti unde, sub patronajul Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, s-au adunat reprezentantii mai multor sindicate de ramura din intreaga tara. In acest sens, liderul sindical din Arad, ne-a spus: "Sindicatul liber IMAR este afiliat, asemenea a inca 194 sindicate, la CNSLR Fratia. La Bucuresti nu au fost prezenti toti cei care aveau ceva de spus in legatura cu problema din industria lemnului, asa ca aceasta intalnire a fost amanata pe data de 14 septembrie. Scopul viitoarei intalniri este acelasi, adica majorarea salariului minim pe ramura. In prezent, nivelul salariului minim net pe ramura este de 1.300.000 de lei, echivalentul a 65 dolari SUA, fata de 2.100.000 cat se inregistreaza la nivelul economiei. " Liderul Sindicatului "Renasterea", Gheorghe Anghel, tot din cadrul IMAR, completeaza: "Salariile foarte mici din aceasta ramura sunt in contrast evident cu aportul valutar net adus economiei care, pe o perioada de 6 luni, se cifra la suma de 360 milioane dolari." Problema cea mai dureroasa cu care se confrunta, de fapt, industria lemnului este situatia catastrofala a politicii economice in acest domeniu. Ambii lideri de sindicat au comentat la modul cel mai dur posibil faptul ca guvernantii accepta "exportul barbar, iresponsabil" de material lemnos, respectiv de busteni, defrisandu-se mii de hectare de paduri, distrugandu-se echilibrul ecologic al tarii, prin aceasta practica inconstienta, care evident nu serveste decat unor interese obscure, de tip mafiot. Dupa spusele ambilor lideri, situatia fabricii aradene nu este deloc "roza", societatea avand datorii la terti, care au fost esalonate in functie de posibilitatile de plata. In ceea ce priveste productia, se lucreaza pentru export, in special mobila tapitata, pentru Germania, Italia, SUA, Elvetia. Salariatii primesc, in afara retributiei si tichete de masa - din luna mai - iar de la intai septembrie valoarea unui tichet va fi de 28.000 lei. Desi exista unele divergente de opinii intre cele doua sindicate, in privinta drepturilor salariale, totusi, ele reprezinta ferm punctul de vedere al celor ce muncesc in aceasta societate, cat si existenta in sine a fabricii, din punctul de vedere al productiei. In data de 14 septembrie va avea loc o noua intalnire la nivel de Federatie Patronala, a tuturor producatorilor de mobila din tara, unde se spera sa se stabileasci bazele reale, echitabile, a veniturilor salariale in raport cu munca depusa, eforturile, greutatile existente in acest sector. De asemenea, cu ocazia aceste intalniri se va lua pozitie fata de proiectul de hotarare de Guvern prin care se aproba volumul de masa lemnoasa pe anul 2001 solicitandu-se de asemenea Guvernului sa determine RNP sa transfere activitatea de industrializare si comercializare a masei lemnoase, la FPS, pentru a fi privatizata. Daca aceste actiuni nu vor avea efectul scontat, FSLIL va apela la toate formele de lupta sindicala permise de legea conflictelor de munca, recurgandu-se in ultima instanta, la actiuni extreme.
Din cauza greutatilor, multi parinti isi abandoneaza copii in spitalSectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Arad este supraaglomerata din cauza copiilor pe care parintii refuza sa-i ia acasa dupa insanatosire. Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Arad are 60 de paturi, iar 15 dintre acestea sunt ocupate de copii ai carora parinti refuza sa-i ia acasa. Costul unei singure zile de spitalizare se ridica la 400.000 lei, astfel incat pentru cei 15 copii abandonati spitalul cheltuieste zilnic sase milioane de lei. Medicii spun ca au incercat sa ia legatura cu parintii lor prin dispensarele de care apartin, dar de cele mai multe ori s-au lovit de refuzul acestora de a-si lua copii acasa. Singura solutie ar fi internarea copiilor in centre de plasament, dar si acestea sunt foarte aglomerate. Doctorul Cristian Geanta, seful sectiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean Arad ne-a declarat: "Intradevar, exista probleme cu acesti copii, care sunt abandonati in spital Acestia provin din familii nevoiase sau dezorganizate. Singura solutie este institutionalizarea lor, si deja am reusit sa internam trei in centre de plasament."
Tabara de scolari Moneasa si-a inchis portileIn perioada de 20-27 august, Tabara de Scolari de la Moneasa, a avut ca oaspeti elevi ai Liceului Teoretic German din Bucuresti "Herman Oferth". Acestia, profitand de ultimele zile ale vacantei de vara, au organizat drumetii prin locurile pitoresti din imprejurimi, baie si plaje la strandul cu apa limpede din statiune, excursii la "Pestera Ursilor" si Baile Felix din judetul Bihor. Zilele se incheiau cu seri de dans la discoteca organizata la clubul din incinta taberei, unde D.J. Vladut Fugaru Junior oferea o muzica de calitate pe gustul tuturor participantilor. Directoarea taberei, profesoara Maria Batran impreuna cu administratorul Toader Petru au avut in permanenta grija ca pe tot parcursul sederii, acestia sa fie tratati "ca la mama acasa" cu mese bogate si consistente, si cu zambetul de gazde primitoare si bune.
"Seara de  adio", in jurul focului de tabara va ramane de neuitat in amintirea acestor copii cand, cantecele, dansul si traditionala frigaruie cu slanina ardeleneasca au completat atmosfera sarbatoreasca.
La plecare, udata cu lacrimi, de ambele parti, participantii la tabara de la Moneasa au plecat cu promisiunea ferma de a reveni in mirifica statiune, denumita pe drept cuvant "Perla Apusenilor".
A consemnat Prof. Batran Maria,
Sc. "Avram Iancu" Arad
Inceput de an scolar pentru detinutii din Penitenciarul AradNoul penitenciar de pe strada 6 Vanatori isi va deschide portile, astazi, de la ora 9,00, pentru a-i primi, in cele patru sali de clasa, pe cei aproximativ o suta de detinuti care invata in scoala unitatii. "In acest moment acoperim intreg invatamantul gimnazial, avand in vedere ca avem doua clase pentru primii patru ani de scoala, o sala pentru clasele V-VI si una pentra clasele VII-VIII. In acest an scolar vom avea primii elevi care vor da, la sfarsitul clasei a VIII-a, examenul de capacitate. Cu alte cuvinte, la sfarsitul anului scolar vom avea primii absolventi" - ne-a declarat comandantul Penitenciarului din Arad, colonelul Marin Bucur. De mentionat ca, in prezent, sistemul de invatamant din penitenciar este intr-o dubla subordonare, dat fiind faptul ca, momentan, functioneaza pe langa Scoala generala numarul 18. Marin Bucur ne-a mai declarat ca scoala Penitenciarului din Arad beneficiaza de opt cadre didactice (invatatori si profesori), atat cu norma intreaga cat si cu jumatate de norma.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}