title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 4 octombrie 2000

Sedinta de lucru la Consiliul Local MunicipalCa de obicei, foarte incarcata sedinta Consiliului Local. Nu mai putin, de 35 de puncte au figurat pe ordinea de zi, consilierilor trebuindu-le mai bine de patru ore pentru a le discuta. Primul punct a  fost adoptat in unanimitate si anume acordarea titlului de Cetatean de onoare al Municipiului Arad, profesorului Gheorghe Sora. Frumos gestul consilierilor care vine sa incununeze o viata de munca a distinsului biograf al lui Vasile Goldis. Felicitari !
Doar doua puncte de pe, ordinea de zi au starnit discutii ceva mai aprinse. Este vorba de cel in care se propunea acordarea unui sediu pentru infiintarea consulatului Republicii, Guineea. Acest proiect a cazut la vot, parte a consilierilor (PNTCD, UDMR, PNL) considerand ca Aradul nu are nevoie de acest consulat. La fel au considerat aceiasi consilieri si in cazul S.C. Carne S. A.. care cerea reesalonarea datoriilor catre bugetul local, avandu-se in vedere situatia grea in care se afla. Deci si acest proiect a cazut, mai exact a fost amanat pentru data viitoare. Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul altor trei societati comerciale (Petro Prod, SCIL si Volanul SA) ale caror datorii au fost reesalonate. Modul de vot a starnit nemultumirea primarului Doru Popa, care i-a atentionat pe consilieri sa nu mai voteze politic si sa urmareasca interesele municipiului.
Dascalii au un nou contract de munca..."Cei din invatamant au fost intotdeauna linistiti. Ei si-au cerut doar drepturile" a declarat ieri, liderul Sindicatului Liber din Invatamant, Marius Gondor, la cenferinta de presa ce a avut ca tema Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant pe anul 2000-2001. In acest contract s-au introdus 37 de prevederi noi iar 21 de articole au fost completate si modificate, acestea reprezentand concretizarea propunerilor Federatiei Sindicatulii Liber din Invatamant, acceptate de Ministerul Educatiei Nationale. Prin urmare, articolele cele mai punctate au fost: art. 7, prin care partile au convenit sa sarbatoreasca pe 5 octombrie Ziua Internationala a Educatorului; dreptul Federatiilor Sindicale de a se adresa instantelor judecatoresti, daca in termen de 15 zile de la data intrunirii, Comisia paritara nu solutioneaza problemele care apar in legatura cu aplicarea prezentului contract colectiv de munca; art.13 conform caruia orice propunere de modificare a legislatiei in vigoare privind drepturile si obligatiile personalului din invatamant nu poate fi facuta fara acordul Federatiilor sindicale semnatare ale contractului de munca; art. 23 (2) potrivit caruia perioada de efectuare a concediului de odihna se stabileste de Consiliul de Administratie impreuna cu sindicatele din unitate; art. 23 (3) privind acrodarea indemnizatiei de concediu cu cel putin cinci zile inainte de plecarea in concediu de odihna; art. 25 (3) prin care se stipuleaza dreptul personalului din invatamant de a beneficia de alte concedii fara plata. In ceea ce priveste salarizarea personalului didactic, textul art. 27 (2) a fost modificat astfel: in cazul in care personalul didactic este salarizat prin plata cu ora sau cumul, calculul se face la norma didactica, cu respectarea transelor de vechime in invatamant la care se adauga si sporurile care apartin salariului de baza. Conform art. 29 (1) lit. F, personalul didactic si de cercetare care desfasoara activitati in conditii de risc, beneficiaza de un spor de pana la 30 % la salariul de baza. De asemenea se prevede in art. 29 (1) lit. G acordarea sporului de 15 % pentru titlul stiintific de doctor; iar conform art. 29 (1) lit. I se prevede acordarea unui spor de pana la 20% din salariul de baza pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic care lucreaza in mediul rural. S-a mai introdus si art. 39 care instituie obligatia Ministerului Educatiei Nationale de a face demersurile necesare in vederea asigurarii fondurilor necesare pentru acordarea tichetelor de masa salariatilor din invatamant, incepand cu anul 2001. Toate aceste propuneri au fost acceptate de catre Ministsrul Educatiei Nationale adeverindu-se cele afirmate de catre viceliderul sindicatului liber din invatamant Maria Buruc "noi, sindicatele, trebuie sa avem un cuvant de spus".
Fabrica de Zahar va intra in conservareIncepand cu aceasta luna, 150 de angajati ai S.C. Zahar S.A. Arad au fost concediati. Ei vor primi o suma de bani, echivalenta cu circa 6 salarii, de la actionarii francezi ai firmei. Practic, din cauza recoltei slabe de sfecla de zahar, din acest an, in judetul Arad nu se vor recolta mai mult de 40.000 de tone.Aceasta cantitate ar putea fi procesata in trei zile. Din acest motiv fabrica aradeana nu va fi pornita pentru acesta campanie. Intreaga cantitate va fi prelucrata la Oradea, iar contractele cu cultivatorii, vor fi onorate. In ceea ce priveste stocurile de zahar, acestea sunt suficiente, in acest an, pentru nevoile judetului Arad. La Zahar au mai ramas 160 de angajati. Pe de o parte 80 care sa asigure buna conservare a fabricii si inca un nucleu de 80 de angajati care sa reia ciclul de productie cand conditiile de productivitate, dar si o alta politica a zaharului in Romania vor fi, mai prielnice. Cei de la Sucre Union nu au inaintat nici o data certa la care fabrica aradeana va functiona din nou.
Curticiul si Lokoshaza vor realiza proiecte oglinda - Virtual Arad News (c)2000De obicei, infratirile dintre localitati sunt de ordin formal. Se scriu niste acte, se semneaza si cam atat. Eventual o vizita, doua si apoi, tacere. Infratirea dintre Curtici si Lokoshaza (Ungaria) nu se incadreaza in acest sablon. Din 1991, de cand: s-a perfectat infratirea, s-au derulat dese intalniri sportive, schimburi de experienta intre unitatile de invatamant, tabere pentru copii. La sfarsitul saptamanii trecute (sambata), romanii si maghiarii s-au intalnit, din nou, la Lokoshaza, unde s-au intrecut intr-un turneu de minifotbal. Manifestarea a fost organizata in memoria unui fost jucator al echipei din Lokos, care, mai bine de 20 de ani, a fost lucrator al Cailor Ferate Maghiare in statia Curtici. Cele mai fructuoase colaborari sunt proiectele comune. Anul trecut s-a pus in practica un proiect comun de 50.000 Euro privind dezvoltarea zonei transfrontaliere din punct de vedere al circulatiei si al dezvoltarii economice. Au fost cuprinse 21 de localitati de granita (11 din Romania, 10 din Ungaria) de pe traseul Nadlac-Zerind. Principalul obiectiv, preciza viceprimarul Vicentiu Almasi, a fost realizarea Zonei Libere Curtici si a punctului de trecere Curtici - Lokoshaza. In perspectiva, localitatile infratite intentioneaza realizarea unor proiecte oglinda, cu aplicativitatea acestui obiectiv, simultan la Curtici si Lokoshaza.
Expozitie internationala canina la Arad - Virtual Arad News (c)2000Expozitia Internationala Canina CACIB a reunit sute de caini din cele mai variate rase, pe strandul Neptun, duminica, de la ora 10,30. In spatiul amenajat in apropierea complexului Ratio Beach, echipele campioane ale Romaniei si Ungariei au prezentat un concurs de "agility" (agilitate), initiat in Anglia, in anul 1978. Concursul pentru cel mai bun junior Handler a fost castigat de Andreea Colarescu, membra a Asociatiei Chinologice, care si-a prezentat cel mai bine prietenul necuvantator. La concursul pe grupe au castigat:
Grupa I: rasa Old English Sheepdog - Bobtail, cainele Lord, antrenat de Misela Poljanec, din Croatia;
Grupa a II-a: rasa Schnauzer urias, cainele Dike Neragal, antrenat de Kuczyaska Olga, din.Polonia;
Grupa a III-a: rasa Scottish Terrier, cainele, Ferreroop Black White, antrenat de Dorina Toth, din Ungaria;
Grupa a IV-a: rasa Teckel standard, cainele Andrew, antrenat de Roberta Pop, din Arad;
Grupa a V-a: rasa Spitz Nain, caine De Gadel Lucreita, antrenat de Shevchenco S., din Ucraina;
Grusa a VI-a: rasa Basset hound, cainele Regata Dominik, antrenat de Surjan Ervin si Henrieta, din Ungaria;
Grupa a VII-a: rasa Irisah Red Setter, cainele Berboss Kilkenny Beer Jampi, antrenat de Gyaraki Arpad, din Ungaria;
Grupa a, VIII-a: rasa American Cocker, cainele Jack of diamonds, antrenat de Chavrak Krisztina, din Croatia;
Grupa a IX-a: rasa Caniche mijlociu negru, cainele Harbovis Pimpinella, antrenat de C.A. Damhuis, din Olanda;
Grupa a X-a: rasa Afgan Hound, cainele Xaatos Gandamak, antrenat de Dubovikova Clara, din Slovacia.
Best in Show (cel mai bun din spectacol) a fost rasa Samoiedskaia Sabaka, cainele Anatina May Bi The Best, antrenat de Tina Dreghici si Gusti Beno, din Arad iar Best in Show a iesit-rasa Basset Hound, castigatorul grupei a VI-a.
Dupa premiere, echipele campioane ale Romaniei si Ungariei la "Agility" au prezentat un scurt numar de alergare. Numarul- imens de participanti la expozitie, mii de oameni din tara si strainatate, au dovedit ca acest eveniment a fost un succes. Ultima expozitie de acest tip din 2000 va avea loc peste doua saptamani, la  Cluj-Napoca.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}