title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Sambata, 4 noiembrie 2000

Mihai Bacanu se declara multumit de activitatea economicaIn anul 1999, an impovarat de o politica destructiva a activitatii economice, in special a celei din sectorul privat, agentii economici din judetul nostru au reusit sa patrunda in elita firmelor din Romania. De la Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, am aflat ca societatile comerciale aradene sunt bine plasate in top. Cea mai inalta pozitie o ocupa, in domeniul Turism - hoteluri si restaurante, microintreprinderi, Motel - restaurant km. 43 SRL, cu sediul in localitatea Odvos. Pe locul zece, in acelasi domeniu, dar la intreprinderi mijlocii se situeaza Continental Astoria S.A. Aradul este bine reprezentat si la industriile, metalurgica, si a constructiilor metalice, intreprinderi mici, unde Alglass SRL ocupa locul 2, iar P.A.B. Romania SRL se situeaza pe un onorant loc 5. Corizza SRL se situeaza tot pe un loc excelent, 2, la microintreprinderile din industria usoara. La transporturi, la sectiunea intreprinderi mari, Compania de Transport Public se afla pe locul 4. La industria extractiva, Foraj -Sonde Zadareni se afla pe locul 5 in cadrul intreprinderilor mari. Dintre firmele mari, Contor Zenner Romania ocupa locul 6, iar Luxten Lighting, locul 8. In continuare, alte firme aradene premiate: Recons SA, locul 8 la Servicii generale - intreprinderi mari; Textil SA, locul 7 la intreprinderile mari din industria usoara; Prefin Est Europe SRL, locul 7 la Export la intreprinderi mijlocii; MGA, locul 7 dintre intreprinderile mari din cadrul industriei lemnului, celulozei, hartiei si mobilei; Samgas Romania SRL, locul 8 la intreprinderile mici din cadrul constructiilor de masini, utilaje; Feroneria Prod SA, locul 9 in industria metalurgica si a constructiilor metalice, la capitolul intreprinderi foarte mari; Archim SA, locul 9 la intreprinderi mijlocii, la comert.
La Arad se desfasoara sesiunea de toamna a Consiliului National al Rectorilor
Joi au inceput lucrarile in plen ale sesiunii de toamna a Consiliului National al Rectorilor. Cei peste 30 directori de la universitatile de stat din Romania au fost intampinati de oficialitati aradene. Gazda acestei manifestari - Universitatea "Aurel Vlaicu" - le-a prilejuit universitarilor prezenti la Arad o intalnire cu personalitati si oficialitati romane si maghiare, in cursul zilei de vineri, pe un traseu care cuprinde localitatile Batanya, Bekescsaba, Gyula. Astazi se incheie lucrarile sesiunii, moment ce va marca si aniversarea a zece ani de existenta a Universitatii "Aurel Vlaicu". Festivitatea va avea loc astazi, la ora 11,00, la Teatrul de Stat Arad.
Centrul de Tansfuzii nu are sange suficientLa Centrul de Transfuzii din Arad se pune in ultima perioada, in cel mai serios mod, problema lipsei donatorilor de sange. De aproximativ sase luni de zile numarul donatorilor de sange a scazut foarte mult. Inainte de primavara acestui an, numarul donatorilor de sange era asa de mare incat ei au fost amanati pentru alta zi din cauza ca sangele colectat trebuie pastrat la o anumita temperatura, iar spatiul de depozitare nu era suficient. In momentul de fata, intr-o zi buna sunt prezenti la Centrul de Transfuzii aproximativ 25 de donatori. Directoarea Centrului de transfuzii, Ana Achim, ne- a declarat: "Spre exemplu, azi au venit doar 18 donatori si trebuie luat in considerare faptul ca cerintele de sange in spital au crescut, iar frigiderele din Centrul de Transfuzii sunt goale". Unui cetatean care doneaza sange, este vorba de o cantitate de 400 de mililitri, i se da in schimb un bon pentru alimente in, valoare de 113 000 de lei, el putand reveni la Centrul de Transfuzii pentru o alta donare abia dupa 60 de zile. Cetateanul care face cinci donari de sange consecutive, cu precizarea ca va pastra pauza de 60 de zile pentru "revenire", va fi recompensat cu suma de 280 000 de lei si va primi o diploma onorifica. "Valoarea bonului de masa nu s-a mai modificat din luna octombrie a anului trecut" a mai declarat directoarea Centrului de transfuzii, Ana Achim, subliniind ca acesta este motivul pentru care potentialii donatori ocolesc aceasta institutie.Grupele de sange care lipsesc din Centrul de Transfuzii sunt cele cu 0 negativ, adica Rh negativ, iar mai solicitate grupe sunt 01, A2 si B3. Cand apare vreo cerere urgenta de sange in spitalele aradene Centrul de Transfuzii poate indeplini, se apeleaza la ajutorul altor Centre Transfuzii din tara, cum ar fi Oradea sau Timisoara.
Hotelul Ardealul a gazduit un forum economic - Virtual Arad News (c)2000Centrul de Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Arad (CEDIMMAR) in colaborare cu Clubul intreprinzatorilor a organizat sambata, in sala festiva a Hotelului Ardealul, un forum economic. Temele de discutie au vizat Zona Libera Curtici-Arad (oportunitati de afaceri) si democratia daneza. Dr. ing. Alexandru Grubei, directorul CEDIMMAR, ne-a declarat ca astfel de evenimente au loc periodic, ultima de acest gen avand loc in luna martie. "Avem 45 de membri, dar numarul lor creste. Fiecare intreprinzator poate fi membru, chiar si persoanele fizice. Din pacate nu prea suntem sprijiniti. Avem noroc in programul de microcredite". Cel care a prezentat oportunitatile de afaceri in Zona Libera Arad - Curtici a fost chiar ing. Adrian Nitu, directorul general al acestei zone. "Zona Libera este un factor de emulatie economica regionala si tinde spre un "paradis fiscal". Putem spune ca este o tara de sine statatoare, cu legi fiscale proprii: scutirea taxei pe profit, a TVA si neplata taxei vamale pentru operatiuni de import-export.. Pana in prezent s-au semnat 21 de contracte, dintre care, 16 investitori activeaza, efectiv, in Z.L. Avem firme din SUA, Italia, dar si din Romania. Pana in prezent am investit in infrasructura un milion de dolari (inprejmuiri, canalizari pluviale, lumini, cabluri de telecomunicatii) ". In privinta modului de semnare a contractului cu ZLAC, mai intai trebuie facuta o cerere de licitatie de concesionare (suprafata minima fiind de 1000 metri patrati), si de cumparare a caietului de sarcini, caiet care costa 485 de dolari plus o taxa de 400 de dolari. Comisia de licitatie va analiza ofertele, stabileste oferta tehnica si cea financiara (chiria pe metru patrat, este de minim 5 dolari pe an), iar in zece zile va incheia contractul, care se semneaza pe 20-50 de ani. In privinta celui de al doilea subiect, cel care a prezentat democratia daneza a fost subprefectul Aradului, dr. ing. Francisc Tusz. Acesta le-a prezentat intreprinzatorilor mici si mijlocii principalul atu al danezilor, precum si mentalitatea sanatoasa dupa care se ghideaza in viata: punctualitatea, promptitudinea si modul curat si civilizat in care lucreaza.
Pe Dealul Carierei au fost facute noi descoperiri arheologice - Virtual Arad News (c)2000De peste 25 de ani, specialistii Complexului Muzeal Arad efectueaza cercetari arheologice pe Dealul Carierei, situat la confluenta vailor Cladovei si Muresului. Au fost puse in valoare urme de locuire din paleoliticul superior, datand de acum circa 80 000 ani, din perioada de trecere spre epoca bronzului (cc. 2500 2000 i.d.Hr.), prima varsta a fierului (1200 400 i.d.Hr.), o asezare dacica fortificata (sec. II i.d. Hr. sec. II d. Hr.), urme ale armatei romane (sec. II sec. III d. Hr.), o cetate de pamant medievala (sec. XI sec. XIII), o biserica de piatra, un cimitir, locuinte si ateliere mestesugaresti datand din secolele XIII - XVI. Complexitatea si importanta sitului de pe Dealul Carierei au determinat continuarea sapaturilor si in acest an. Colectivul de cercetatori compus din prof. Pascu Hurezan directorul Complexului Muzeal Arad, si de dr. Peter Hugel arheolog la acelasi muzeu, au pus in valoare un complex de locuire dacic, datat in secolele II - I i.d. Hr. Au fost descoperite locuinte partial adancite in stanca si un bogat material arheologic constand in ceramica lucrata cu mana sau la roata olarului, inclusiv ceramica de lux, pictata. In dreptul intrarii intr-una dintre locuinte a fost gasita o moneda greceasca, emisa la Dyrrhachium pe la anul 120 i.d. Hr. Aceste descoperiri arunca o lumina noua asupra prosperei asezari dacice de aici, care a intretinut relatii comerciale cu celtii scordisci din dreapta Dunarii, prin intermediul carora s-a situat in sfera de influenta a civilizatiei grecesti. De asemenea, a fost localizat si un atelier metalurgic medieval, al saselea si cel mai mare dintre cele descoperite pe Dealul Carierei. Acest nou complex mestesugaresc urmeaza a fi cercetat integral in campania urmatoare.
Dacia 3 noiembrie - 9 noiembrie X - MEN - (SUA)
Muresul 3 noiembrie - 9 noiembrie Asterix si Obelix contra lui Cezar - (FRA)
Arta  3 noiembrie - 9 noiembrie- Sala A Legenda calaretului fara cap - (SUA)
Arta  3 noiembrie - 9 noiembrie- Sala B Ma scoti din minti - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}