title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Miercuri, 5 aprilie 2000

Castelul Savarsin va reveni in proprietatea Regelui Mihai - Virtual Arad News (c)2000In cursul zilei de ieri, a fost pronuntata sentinta in procesul dintre Regele Mihai si Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS). In joc era Castelul de la Savarsin, care a apartinut Casei regale a Romaniei, iar dupa razboi a trecut in patrimoniul RAAPPS. Procesul a fost castigat de Casa Regala, care a dobandit Castelul de la Savarsin, impreuna cu parcul dendrologic, fara cheltuieli de judecata. Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat are dreptul de a declara apel, la Curtea de Apel Timisoara, in termen de 15 zile, si, dupa toate probabilitatile, o va face. In data de19 aprilie se vor discuta cererea RAAPPS, care solicita Casei Regale despagubiri de 700.000.000 lei, pentru lucrarile efectuate la Savarsin. Aceasta este prima cladire pe care Regele Mihai o dobandeste, el mai avand procese pe rol, pentru redobandirea unor cladiri din Bucuresti.
Preturile in piete au ramas deocamdata constante - Virtual Arad News (c)2000Mult trambitata si asteptata reforma fiscala impovareaza, pe zi ce trece, si mai mult buzunarul cetateanului, nemultumirile venind insa si din partea reprezentantilor sectorului privat. Un nou val de scumpiri in sectorul telefoniei, al curentului electric, energiei termice si gazelor naturale este asteptat de romani, cu groaza dar si cu resemnarea specifica poporului nostru. In acelasi timp, agentii economici vor fi nevoiti sa se supuna unor reguli fiscale, multi se vor lovi de noul procent al TVA, dar si de plata accizelor la cursul euro- monedei destul de stabila, daca luam in calcul evolutia dolarului. Prin urmare, dupa introducerea TVA de 19%, se vor scumpi curentul electric si energia termica.
* Termoelectrica a solicitat o majorare cu 43,5% a energiei termice, iar CONEL o crestere de 59% a preturilor practicate la electricitate.
* Cei de la Romgaz propun doua variante de scumpiri, la valori de 16. 700 lei/dolar si de 17.000 lei/dolar.
* RomTelecom aplica, de la l aprilie, o majorare a tarifelor practicate pentru serviciile telefonice si cele de telex in medie cu 17,62%, iar tarifele convorbirilor automate locale si interjudetene s-au majorat cu 5,6%.
* In acelasi timp, luna aprilie aduce pentru agentii economici care au obtinut, in anul 1998, venituri totale intre 100-500 milioane lei, obligativitatea folosirii caselor de marcat fiscale.
* De asemenea, agentii economici inregistrati la Oficiul National al Registrului Comertului dupa data de l ianuarie 1999 vor avea obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale de la data intai a lunii urmatoare celei in care au realizat un venit de 100 milioane lei.
* Comerciantii care, in 1998 au realizat venituri totale de peste 500 de milioane de lei folosesc, de la 1 ianuarie, casele de marcat fiscale.
Painea nu se scumpeste. Cu , laptele nu se stie inca...
Am luat legatura cu cativa dintre producatori, pentru a ne confirma sau infirma, majorarea preturilor produselor alimentare. Astfel, laptele si produsele din lapte vor pleca cu acelasi pret din fabrica, dupa cum ne-a declarat Oana Cheveresan, director economic la Scil: "Produsele noastre nu se scumpesc, acum. Nu as putea sa va spun ce se va intampla in viitor." Cam acelasi raspuns l-am primit si de la Constantin Beju, director Armopan: "Pe noi nu ne influenteaza TVA, deci produsele de panificatie nu se scumpesc. "
In piete, (inca) preturile sunt cam aceleasi
Speriati de anuntatul val de scumpiri, ieri, la primele ore ale diminetii, cumparatorii din piete si-au indreptat privirile spre etichetele cu preturi ale produselor, in special cele alimentare. Insa, spre surprinderea lor, preturile erau neschimbate fata de saptamana trecuta. Motivul ni l-au spus comerciantii: "Noi mai avem marfa pe stoc, pe care o vindem cu aceleasi preturi. Inca nu stim in ce masura vom modifica preturile. Acest lucru depinde de producatori, en-grosisti, cei de la care achizitionam marfa. Nu ne place nici noua ca trebuie sa scumpim marfa, caci stim ca puterea de cumparare a populatiei este scazuta. Ca sa ne vindem marfa poate vom mai reduce, in limita posibilitafilor, din adaosul comercial." Obisnuiti cu desele scumpiri, cumparatorii au renuntat la ideea de a-si face stocuri cu produse alimentare. Totusi cativa si-au umplut sacosele cu zahar la 8000 de lei kg. orez.la 8500 lei kg. ulei la 13500 litrul, faina la 5000-6500 kg. "Imi fac un mic stoc de marfa, in cazul unor scumpiri. Asa mai castig  putin si imi pregatesc bugetul pentru noile preturi. Mi-am cumparat cate cinci kilograme de zahar, orez, faina si mai vreau sa cumpar si ulei, dar inca nu stiu cati bani mai am"- ne-a declarat Mihai Biris. Nici producatorii agricoli ce isi vand marfa in Piata Agroalimentara din Piata "Mihai Viteazul" nu si-au modificat inca preturile. Asa ca litrul de lapte se vinde cu 6000 de lei, branza dulce de vaca cu 30.000 de lei, telemeaua 40.000 lei, smantana cu 26.000 lei kilogrmul. Ouale se vindeau ieri cu 1000 de lei bucata. Profitand de prezenta noastra in piete, cumparatorii nu au pierdut prilejul de a-si varsa naduful: "Nu stim unde vom ajunge. Nu ne mai ajungem cu salariile. Preturile cresc iar cu salariile noastre maine, poimaine nu mai putem cumpara nici strictul necesar. Vom veni la piata doar pentru a privi, caci de cumparat nu mai poate fi vorba", Intr-o situatie disperata sunt pensionarii. Pentru ca o mare parte din pensie este cheltuita pe medicamente, le raman putini bani pentru alimente si cheltuieli de intretinere."Am o pensie de 700.000 de lei, din care 300.000 merg pe medicamente, fara de care a-si fi mort. Ce imi ramane nu imi ajunge acum pentru mancare si cheltuieli la bloc, dar daca se mai scumpesc toate? Guvernantii astia parca vor moartea pensionarilor."- ne-a declarat Nicolae Herle, pensionar in varsta de 68 de ani. O noua majorare a preturilor nu va face altceva decat sa accentueze gradul de saracie a populatiei. Vorba unuia dintre cumparatorii de ieri: "O sa fie un lux sa vii la cumparaturi".
In urma cu o saptamana, aflat in vizita la Arad, ministrul Transporturilor, Traian Basescu, declara ca va opri vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Astra-Vagoane catre un SRL. "Am cerut stoparea procesului de vanzare a societatii pentru un singur motiv. Noi, in calitate de constructori de politica de transporturi in Romania, trebuie sa stim cum, cui si in ce conditii se vinde". In urma licitatiei organizate de catre FPS, la a treia sedinta pachetul majoritar de 76,70% din actiunile de la Astra-Vagoane Calatori a fost adjudecat de catre firma Xedox-Exim SRL din Arad. Pretul cu care au fost adjudecate cele 11.023.732 actiuni a fost de 9,37 miliarde lei. Capitalul social al SRL-ului este de 5 milioane de lei, iar biroul lor se afla in pavilionul de la Casa Alba, sediul unde isi are cartierul general Astra-Vagoane Marfa si ocupa un spatiu de cativa zeci de metri patrati. Astra-Vagoane Calatori Arad este unica fabrica de vagoane calatori din Romania si este considerata de catre ministrul Basescu drept o fabrica strategica. Are o licenta De Dietrich, care, momentan, nu este cuprinsa in capitalul social al fabricii, dar la Arad se fabrica cele mai moderne vagoane de calatori din Europa Centrala si de Est. Problema care s-a pus a fost ca Ministerul Transporturilor nu achizitioneaza vagoanele aradenilor, dar de vina este tocmai bugetul care nu avea cuprins in el asemenea investitii. Pana cand ministrul Finantelor nu se gandeste sa acorde confort romanilor, SNCFR nu poate cumpara vagoane Corail Ava 2000. Desi are datorii, Astra-Vagoane Calatori nu are debite restante catre bugetul de stat, datoriile fabricii provenind din creditul cu care s-a achizitionat licenta De Dietrich.
Astra - Calatori va deveni SRL ?...S-a mai bifat o privatizare
In urma declaratiilor ministrului Traian Basescu ca va opri privatizarea de la Astra-Vagoane Calatori, directorul FPS Arad, deosebit de interesat a mai bifa o firma pe hartie ca a privatizat-o, a declarat ca nu exista baza legala pentru oprirea vanzarii. Nimeni nu mai stie ce sa creada. Nimeni nu le va garanta ca SRL-ul norocos va pastra profilul si traditia vagonarilor aradeni sau se va intampla la fel ca si in alte cazuri. Exemple sunt multiple: firme care au fost privatizate sunt practic lichidate. De exemplu, dupa privatizarea fabricii de lapte aradene, piata a fost invadata de produsele Belcar din Timisoara, iar taranilor care au vandut lapte la fabrica aradeana li s-a oferit iaurt si branza de vaci in compensare. Un alt caz concludent este cel de la Real, care era un lant de alimentare. Dupa privatizare, ele au fost inchise, iar in geamurile magazinelor au aparut anunturi cu "de inchiriat". Alimentarele s-au desfiintat, iar aradenii se uita la spatiile goale si admira privatizarea FPS-ului si rezultatele date in urma privatizarii. Si cazuri de acest gen sunt multe in Arad.
Firmele de renume au fost refuzate
Vineri insa, la FPS Arad, s-a semnat contractul prin care Xedox-Exim SRL a devenit proprietarul a 76,7% din pachetul de actiuni de la Astra-Vagoane Calatori SA. Scandalul s-a incins, iar Dorel Racolta, presedintele Federatiei U. Metal, membru in Biroul Executiv National al CNS Cartel Alfa, a emis un comunicat prin care se arata: "Dorim sa stim conform caror criterii aceasta importanta societate a fost atribuita unui obscur SRL si anume Xedox-Exim din Arad, firma care si-a schimbat numele din cauza datoriilor dupa care, cu noul nume, a prejudiciat de sume importante societatile MEVA (Trinity Industries INC Company) Turnu Severin si REVA SA Simeria cu un total de aproximativ 2,5 miliarde lei". Tot respectivul comunicat arata ca de Astra-Vagoane Calatori SA Arad au fost interesate firme de renume, cum ar fi Alstom (Franta), AD Tranz SUA, Bombardier Canada, Breda Italia si Siemens Germania, la care s-a renuntat din cauza unor "motive bizare". Xedox-Exim se ocupa cu comercializarea de vagoane de marfa. Basescu a promis la Arad ca se va ocupa de Astra-Vagoane Calatori SA si de privatizarea acesteia pentru ca alaturi de numele de Astra nu trebuie sa stea numele unui SRL. Dar, dupa mai putin de o saptamana, contractul de privatizare a fost semnat. In aceste conditii, nimeni nu mai crede in Basescu. FPS s-a grabit si a mai bifat o firma ca a privatizat-o. Acum, aradenii stau si privesc ca la televizor circul iscat in jurul privatizarii. Ei oricum nu inteleg cum nimeni nu-i trage la raspundere pe cei care au terminat industria Aradului, unica mare si reusita privatizare fiind Astra-Vagoane Marfa, care a fost vanduta americanilor de la Trinity.
Casele maternale vor fi finantate de Uniunea EuropeanaIn acest an, vor fi demarate constructiile la sase centre maternitale, care vor fi amplasate in municipiu (la Centrul de plasament nr. 1), si in judet, la Curtici, Ineu, Nadlac, Secusigiu si Pancota. Costurile sunt finantate de Uniunea Europeana cu 500.000 de dolari, in cadrul unui program de investitii in domeniul social. Conducerea Directiei pentru protectia drepturilor copilului (din subordinea Consiliului judetean) considera ca localitatile unde vor fi amplasate centrele sunt "puncte sensibile" in privinta abandonului de copii. "Mamele care sunt pe punctul de a-si abandona copii vor fi primite in centrele respective, pentru o anumita perioada, pana cand isi vor rezolva problemele. In acest moment, suntem in faza rezolvarii problemelor juridice legate de cladirile si terenurile pe care le-am primit de la Consiliile locale pentru derularea investitiilor. Uniunea Europeana a aprobat finantarea, insa banii n-au sosit mca. Saptamana viitoare, o delegatie a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare va veni in Arad, pentru a verifica stadiul in care se afla proiectul, astfel ca este posibil ca banii sa soseasca in curand" - ne-a declarat Edita Iuhasz, directorul Directiei pentru protectia drepturilor copiilor. Edita Iuhasz a adaugat ca aceste investitii vor rezolva in mare parte situatia copiilor abandonati din judetul nostru. "Nu intentionam, insa, sa incurajam institutionalizarea copiilor. Se vor dezvolta programe prin care vom incuraja protectia copilului in sanul familiei. In acest fel, copilul va fi protejat de stat, fara a fi indepartat de familie. Se va recurge la institutionalizare doar in cazuri extreme. De mentionat ca, pe langa aspectele sociale, care le implica noua metoda de protectie, mult mai mult in avantajul copilului, solutia este si mai ieftina pentru bugetul judetului". Lucrarile la cele sase centre vor fi demarate in acest an, astfel ca autoritatile judetene spera ca inaugurarea acestor obiective va avea loc cel tarziu peste doi ani. Pentru fiecare centru exista un proiect, toate cele sase fiind selectate anul trecut, in urma unei licitatii organizate de Departamentul pentru Protectia Copilului din cadrul Guvernului.
Au inceput reparatiile la drumurile municipaleRegia Autonoma de Drumuri Municipale Arad (RADM) a demarat un amplu program de reparare a strazilor din municipiul Arad. Astazi, se vor incheia lucrarile pe strazile Petru Rares si Calea Zimandului, in continuare urmand a fi plombate strazile: I.C. Bratianu, Goldis, Nicolae Grigorescu, Ecaterina Teodoroiu, Piata Pompierilor, Csiky Gergely, Piata Mihai Viteazul si Kogalniceanu. Lucrarile de plombare vor costa in jur de un miliard si 200 de milioane. De asemenea, RADM va turna covor asfaltic pe strada Padurii (intre benzinaria BAT si cartierul Alfa), in zona Micalaca, pe strada Miorita, Abrud si Simion Popa. Turnarea covorul asfaltic va costa in jur de trei miliarde de lei. Dupa cum a mentionat Caius Parpala, directorul RADM, si in cartierul Confectii se va lucra, la drumurile dintre blocuri. Costul tuturor lucrarilor depaseste suma de patru miliarde, iar banii provin de la bugetul local.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}