title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 6 aprilie 2000

Regele Mihai saluta decizia Tribunalului Arad

Intr-un comunicat remis publicitatii prin Biroul de Presa al Majestitii Sale Regele Mihai I, Familia Regala a Romaniei precizeaza ca a luat nota de decizia Tribunalului din Arad, pe care o considera inca un pas in rectificarea morala a nedreptatilor savarsite de dictatura comunista. In acest sens, se arata mai dcparte, Majestatea Sa a tinut nu numai sa recupereze bunurile care au apartinut familiei Sale, ci si sa consolideze dreptul la proprietate al tuturor romanilor. "Decizia luata la Arad reprezinta inca o dovada ca Romania este pe drumul de a redeveni un stat de drept, un mandru membru in Familia Europeana" asa cum, Majestatea Sa a mentionat si in discursul din decembrie 1997.

Primaria Aradului - loc ravnit de partidele politice - Virtual Arad News (c)2000In general, partidele si-au desemnat candidatii pentru Primaria Aradului. Cateva lansari au si avut loc. Pronosticurile curg si doar in mica masura se intrevede un favorit. Politicienii fac calcule. Analistii politici asisderea. Insa, pentru a avea intreg tablolul, pentru a putea bine discerne sansele fiecarui candidat, pentru a putea lua in calcul toate aspectele care ridica sau coboara pe vreunul din aspiranti (politic, economic, social, etnic, religios sau profesional), mai lipsesc cateva nume. Unele partide inca nu si-au desemnat candidatii pentru primarie, fie datorita nehotararii, fie datorita strategiei electorale, adica pentru a-i feri de erodare sau de atacuri. Dintre partidele "restante" se numara PDSR, UDMR si UFD, celelalte desconspirandu-si candidatul, chiar daca lansarea oficiala se mai lasa asteptata. PDSR are doua variante: Pavel Belean sau Pavel Sarbu. Ambii consilieri judeteni, deci cu experienta. Alegerea este destul de grea, fie si din prisma faptului ca PDSR are, la nivel central, un procentaj in sondaje care-i permite sa aspire la Primarie. Pe de alta parte, PDSR nu-si permite un esec aidoma alegerilor din '96, cand candidatul de atunci a ocupat un modest loc sase. Celelalte nume vehiculate de PDSR Arad au cazut rand pe rand, ultimul fiind cel al lui Doru Popa. Desi conducerea organizatiei judetene a PDSR Arad i-a facut o propunere concreta lui Doru Popa, acesta a declinat oferta. UDMR are la randu-i doi candidati cu sanse. Pe langa actualul viceprimar Ioan Darida, a mai aparut si un al doilea nume, cel al subprefectului Bognar Levente. Si aici functioneaza criteriul experientei, ambii facand parte din administratie. Desi in aparenta candidatul UDMR este lipsit de sansa, datorita mai multor criterii aceasta aparenta ar putea fi infirmata. In primul rand, electoratul UDMR este unul foarte disciplinat, eventualul absenteism fiind favorabil acestei formatiuni politice. Apoi, multitudinea de candidati ar putea dispersa voturile celelalte, doar Uniunea fiind sigura pe voturile sale. In plus, multi romani, satui de promisiuni, si-ar putea trimite voturile spre candidatul UDMR. Astfel, n-ar trebui sa mire pe nimeni daca in turul doi ar fi prezent un reprezentant al UDMR. Cel de-al treilea partid, UFD, nu intra, din pacate, in cartile pentru Primaria Aradului. In cel mai bun caz, reprezentantul UFD, oricare ar fi el, Mirel Talpes sau Silviu Ratiu, poate doar sa incurce pe unul sau altul dintre candidatii celorlalte partide. Dar, despre o analiza a tuturor candidatilor la Primaria Aradului vom reveni intr-un numar viitor.
Muzeul memorial Ioan Slavici din Siria - obiectiv important pentru turisti - Virtual Arad News (c)2000Muzeul Memorial "Ioan Slavici" s-a infiintat la Siria in anul 1960, odata cu aparitia in intreaga tara, in lant, a mai multor muzee memoriale. Din anul 1974, acesta apartine de Muzeul Judetean Arad. In prezent, muzeul din Siria, alaturi de Casa Memoriala "Ioan Slavici", mai contine si o expozitie permanenta "Emil Montea", dar si multe alte personalitati de prim rang in istoria culturii romanesi, cum ar fi I. R. Sirianu, I. Petranu, Coriolan Petranu si multi altii asupra carora nu ne oprim acum. Se intentioneaza ca pe viitor la Siria sa se realizeze un complex memorial-muzeal, in care sa fie reprezentate detasat toate aceste personalitati. Din cate ne-a declarat Ileana Florea, muzeograful de la Siria: "Colectia este mare, dar din lipsa de spatiu nu ne putem permite sa o etelam in intregime. Oricum, este mai bine decat pe vremea comunistilor cand muzeul apartinea de Primarie. Atunci era un dezastru. Nici acum situatia nu este prea roza, rentabilitatea muzeului fiind mai mult spirituala". Despre acest lucru ne-am putut lamuri si singuri, la ora aceea, in afara unor vizitatori din Ungaria si Grecia, muzeul fiind pustiu. Lucru trist, avand in vedere ca exponatele de aici sunt de-a dreptul captivante. Pe langa operele complete expuse amintim doar in treacat mobila de sufragerie, masa de lucru si divanul folosite de Ioan Slavici in timpul vietii. Din pacate, casa unde a locuit celebrul scriitor nu mai exista de mult timp, in prezent, pe locul acesteia aflandu-se Oficiul Postal din localitate. In lipsa casei memoriale, unde ar fi fost norma1 sa se gaseasca muzeul a fost realizata o macheta care respecta toate caracteristicile acesteia. Si in cadrul expozitiei permanente Emil Montea sunt expuse numeroase lucruri interesante care ar trebui sa-i atraga pe vizitatori. Gasim aici piese de mobilier care i-au apartinut lui, dintre care daca amintim doar pianul care functioneaza si astazi, credem ca este suficient. Restul tine de interesul si curiozitatea cititorilor. Anul acesta se implinesc 75 de ani de la moartea lui Ioan Slavici si cu acest prilej se va organiza un simpozion, la care vor participa descendenti ai scriitorului, editori, traducatori si alte personalitati din judetul Arad, dar si din tara. Marea nemultumire a Ileanei Florea este aceea ca, din lipsa de fonduri acest simpozion va dura doar o singura zi. Pana atunci se intentioneaza editarea unor traduceri in limba engleza din operele lui Ioan Slavici, cu ajutorul Consiliului Judetean Arad.
Frigoriferul este integral privatizat - Virtual Arad News (c)2000Societatea Frigorifer SA, avand ca principal obiect de activitate productia, prelucrarea si conservarea carnii, este integral privatizata, incepand cu luna aceasta.  FPS Arad a scos la licitatie cu strigare, un numar de 88.653 actiuni, reprezentand 0,8194 la suta din capitalul social al Frigorifer care ramasese in posesia acestei institutii. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei. Deoarece aceasta licitatie a fost cea de a treia, pretul actiunilor a scazut la o valoare de 20 la suta din cel initial, ne-a spus Anisoara Weisl, referent in cadrul FPS Arad. Astfel, pretul de pornire al licitatiei a fost de 200 lei/actiune, iar valoarea pachetului scos la vanzare a fost de 17.730.600 lei. Structura actionariatului este: PPM ("cuponarii"), cu 48,9911 la suta din actiuni, Asociatia PAS care detinea 50,1806 la suta din actiuni, iar acum a reusit sa cumpere si ultimele actiuni ramase la FPS, altii, cu 0,0089 la suta din totalul actiunilor. Capitalul social al firmei este de 10,819 miliarde lei.
Primaria Cermei este una din cele mai moderne din judet - Virtual Arad News (c)2000Comuna Cermei are o populatie de 30.000 de locuitori, din care 10% sunt unguri, iar restul, romani si cativa tigani. Insa, dintr-un numar de 1040 de numere de casa, doar 750 se pot considera gospodarii locuite, restul caselor fiind lasate pustii. In Somosches, sat apartinator comunei, din totalul de 641 de case doar 450 sunt locuite. Principala cauza a depopularii zonei ar fi varsta inaintata a localnicilor si migrarea tinerilor spre orase. Asa stand lucrurile, nici nu te mai miri ca in Cermei poti cumpara o casa in stare buna cu doar 10 milioane de lei, pe cand cea mai scumpa valoreaza maxim 35 de milioane de lei. Insa, nici asa lumea nu se prea inghesuie sa le cumpere. Nu se inghesuie poate si pentru simplul motiv ca aici gasesti prea putine conditii de trai civilizat. Apa curenta, unde exista, nu poate fi consumata, gazul lipseste cu desavarsire, locurile de munca sunt aproape inexistente, iar posibilitatile de relaxare si distractie le reprezinta cele doua baruri, unde se organizeaza si discoteca. Comuna Cermei se poate lauda cu 53 de cazuri sociale in plata, obligatiile fata de acestia fiind achitate la timp. Fiecare persoana defavorizata primeste exact 19.200 lei, indiferent de starea materiala sau de situatia lor. Si, in plus, pe langa ca suma pe care o primesc este destul de mica, in contul banilor, cazurile sociale sunt nevoite sa presteze munci in folosul comunei. Desi, teoretic, Primaria Cermei are un serviciu de salubritate, practic, acesta functioneaza mai greu. "In 1999 am inceput sa mergem cu tractorul primariei la fiecare om acasa, o data la doua luni, pentru a-i colecta gunoiul. Chiar daca pentru aceste servicii, deocamdata, nu am perceput nici o taxa, multi oameni nu au inteles acest lucru si au continuat sa-si duca singuri resturile menajere la groapa de gunoi", ne-a spus Petrica Cornel, primar al Cermeiului. La Cermei, in fiecare zi de joi se organizeaza targ de animale si alimente. Insa, vanzatorii si cumparatorii vin numai de pe raza comunei, nu si din satele invecinate. Tocmai de aceea, daca targul incepe la ora 8,00 dimineata, spartul targului se petrece pe la ora 10,00. Primarul Cornel Petrica este convins ca daca nu s-ar organiza targ si la Beliu, oamenii din zona ar veni in numar mai mare la piata din Cermei.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}