title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Marti, 7 noiembrie 2000

Sub comanda colonelului Catanici, militarii romani au plecat in UngariaMilitarii din modulul romanesc au plecat duminica in Ungaria, unde vor participa la prima aplicatie a Batalionului mixt romano - maghiar pe teritoriul tarii vecine. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie militara la care a participat si generalul de brigada Ion Cioara. Este pentru prima oara, dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand militarii romani trec granita ungara pentru a forma a unitate mixta, impreuna cu militari unguri, care are drept scop mentinerea.pacii. Invitatia de a participa la ceremonie, transmisa de comandantul Batalionului "Col. Radu Golescu", col. Avram Catanici, a fost onorata doar de cateva personalititi politice ale Aradului: deputatul Emil Putin, Valentin Paul Neamt, fostul primar, si presedintele PDSR, Avram Craciun. Ceremonia a debutat cu intonarea imnului de stat al Romaniei, urmata de o salva si de o slujba religioasa. Mesajul oficialitatilor aradene a fost: "Speram ca drapelul national si credinta in Dumnezeu sa va ajute sa indepliniti misiunea cu succes!". Cei mai impresionati de moment au fost veteranii de razboi din Arad, mesajele lor fiind citite printre lacrimi, de un reprezentant al asociatiei. Aplicatia va angrena circa 100 de militari romani si va i condusa de un comandament mixt romano - ungar.
Colonelul Hahaianu se declara multumit de activitatea politistilor aradeniLa ultima intalnire cu reprezentantii presei, comandantul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, colonelul Viorel Hahaianu, a tinut sa declare ca problema care apasa greu pe umerii politistilor aradeni se leaga de mijloacele din dotare. Au fost imprumutate cateva tehnici moderne de munca, dar in general acestea tin de domeniul logistic si este vorba doar de niste chestiuni minore. Spre exemplu, pentru a micsora numarul furturilor de autoturisme, politistii aradeni au intocmit o harta care si reliefeze amploarea acestui fenomen si care sa ajute la localizarea zonelor in care se actioneaza cel mai des. Dupa cum sustine Viorel Hahaianu, aceasta metoda a dat roade, iar numarul furturilor de acest gen a scazut simtitor. Cand vine vorba de comparatiile cu institutiile similare din alte tari, lucrurile se complica. "Desi in tari ca, Germania sau Franta, sustine colonelul Viorel Hahaianu, exista o dotare mai bine pusa la punct, totusi noi reusim sa mentinem stacheta sus. In ultimii ani, Politia Romana a fost institutia de acest gen din Europa care a avut cele mai putine cazuri incheiate cu autori necunoscuti. Aceasta demonstreaza clar faptul ca politistii romani sunt mult mai bine pregatiti decat omologii lor din strainatate, chiar daca dotarea tehnica si logistica lasa de dorit". Si pentru ca lucrurile sa fie lamurite pe deplin, comandantul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad sustine ca "politistul roman gandeste profund". Revenind insa la problema dotarii, se incearca, pe cat posibil, adoptarea sistemului occidental de amendare a soferilor vitezomani, cu fotografia si chitanta trimise acasa. Probleme mai exista si la capitolul combustibil, dar spre deosebire de alte judete, in Arad lucrurile merg totusi un pic mai bine. Incepand de anul viitor, se va incerca si schimbarea imaginii publice pe care o are un angajat al acestei institutii. "Am vazut care este sistemul american, declara comandantul IPJ Arad, si consider ca, asa ar trebui sa procedam si noi. Politistul va fi foarte politicos si nu va riposta sub nici o forma unor atacuri verbale care sa-i aduca jigniri, in schimb le va consemna in procesul-verbal, dupa care il va amenda pe respectivul personaj."
Sediul Agrozootehnicii Ceala va deveni Birou vamalPe langa vanzarea pachetelor de actiuni detinute la societatile comerciale, Directia Teritoriala FPS Arad are si o alta latura importanta a activitatii, care este restructurarea si lichidarea firmelor cu probleme deosebite. In ceea ce priveste restructurarea, pana in prezent FPS DT Arad a aplicat programe la cinci societati comerciale, a efectuat inchideri operationale partiale la sase societati, iar o alta firma a fost inchisa operational total. Ca urmare a aplicarii acestor programe, au fost disponibilizati 2 236 de salariati, care au beneficiat de prevederile OUG nr.9/ 1997, ceea ce inseamna ca au primit salarii compensatorii. In ceea ce priveste lichidarea, la aceasti ora in judetul nostru se afla in aceasta situatie sase societati comerciale (Archim, Araviascomb, Caramida Santana, Belconst Beliu, Horticola Ineu si Butinplast Buteni),  iar in lichidare comerciala, conform Legii 64/1995 modificata, cinci. Acestea sunt: Arlefruct, Agrozootehnica Ceala, Carne SA, Horticola Nadlac si Agrozootehnica Ineu. In ceea ce priveste SC Carne SA,  aceasta de cativa ani buni traieste de pe urma inchirierii unor spatii frigorifice si de productie, numai in 1999 incasand, din chirii, peste 11 miliarde de lei. Urmeaza ca in viitorul apropiat aici sa se deschida un Birou vamal.
La Arad a avut loc Conferinta Internationala de Terapii ComplementareVineri dimineata a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a IV- a editii a "Conferintei Internationale de Terapii Complementare". Aceasta a avut loc la Palatul Cultural, in sala mare, si s-a incheiat duminica, cand au fost decernate premii celor care au prezentat comunicari in cadrul acestei conferinte. La deschidere, printre cei prezenti in prezidiu s-au aflat si primarul municipiului Arad, Dorel Popa, si prefectul judetului, Ovidiu Nila. Taxa de participare pentru membrii asociatiei a fost de trei dolari, suma asigurand participarea acestora pe toata durata conferintei, in timp ce pentru o singura zi a fost de 25 000 de lei. Simpatizantii care au vrut sa fie prezenti la conferinta au platit cinci dolari pentru trei zile si 40 000 de lei pentru doar o zi. Studentii si pensionarii au putut intra gratuit, daca au avut acte doveditoare. Au existat standuri cu materiale informationale si au fost puse in vanzare cristale si produse naturale utilizate in diverse tratamente. Asociatia Nationala de Terapii Complementare este o organizatie nonguvernamentala, care se ocupa cu formarea si coordonarea etica si profesionala a practicantilor in terapii complementare din Romania. Unul din scopuri este de a coopera, in regim de parteneriat, cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Cultelor, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, precum si cu Ministerul Educatiei Nationale. Chiar daca sala de concert a Filarmonicii a fost ocupata doar la jumatate din capacitatea sa, la intrare s-a asteptat chiar si un sfert de ora pentru a ajunge la "destinatie". Tema centrala a fost cea referitoare la Tehnici si Tehnologii ale Practicii Complementare.
In vami a aparut o noua meserie - spalatorii de TIR-uriLocuitorii din Nadlac sunt deja obisnuiti cu traficul intens ce se desfasoara pe soseaua principala, de fapt soseaua spre Punctul de trecere a frontierei Nadlac. Daca masinile mici trec deja aproape neobservate de localnici, nu acelasi lucru se poate spune de TIR-uri, care, de o buna bucata de timp fac parte din peisajul cotidian al Nadlacului. Este vorba de acele cozi la TIR-uri, care se intind din Vama pana, uneori pe 4-5 km in localitate. Nevoiti sa stea la coada pentru a fi vamuiti, soferii de TIR-uri pot fi vazuti mai facandu-si reparatii la vehiculele pe care le conduc, stand la taclale cu ceilalti confrati, ori luand masa. Intre timp, in jurul lor, pe o distanta apreciabila, adica pe cat este coada de TIR-uri zeci de oameni pot fi vazuti curatand si spaland cabinele si chiar remorcile acestora. Majoritatea sunt tigani dar printre ei am vazut si destui localnici care ne-au spus ca deoarece nu au serviciu isi castiga o paine cinstita facand aceste servicii. Ei sunt imbracati de munca, adica in haine ponosite si destul de mizerabile, mai mult pentru a impresiona si a convinge soferii de TIR-uri sa le dea voie sa lespele autovehiculele. Toti acesti "liber profesionisti" sunt dotati cu, sticle cu apa si detergenti, unii chiar de cea mai buna calitate, galeti, precum si dispozitive speciale, perii si miniteuri, cu care spala "ca la carte" cabinele si remorcile TIR-urilor. Pentru munca prestata, tarifele variaza de la 10 DM pentru spalatul cabinei pana la 20-30 DM, pentru serviciu complet, adica spalatul intregului autovehicul. In functie de clienti, tariful este negociabil. "Eu sunt aici in fiecare zi, de aproape un an de zile. Treaba merge destul de bine, pentru ca numai daca un client gasesc zilnic, fac 20 DM- spune Ion M., unul din cei care si-au gasit aici o sursa de venit. Asa ca am bani sa dau de mancare copiilor."  "Daca   credeti ca este usor sa stai zilnic aici, pe ploaie, soare sau zapada, va inselati. Sau credeti ca este usor sa speli ditamai TlR-ul si sa faci fata pretentiilor soferilor?  Sa stiti ca daca nu sunt multumiti cum sunt spalate TIR-urile nu ne dau banii. Asa ca nu castigam usor banii astia" - a intervenit Luca T., un alt muncitor de profil.  Daca tinem cont ca sunt cateva zeci de astfel de "spalatori" de TIR-uri si ca daca numai daca un TIR spala pe zi, ei fac lejer 20-30 DM este o activitate profitabila. Deoarece asta inseamna minimum 200-300 de mii de lei pe zi. Astfel ca, un asemenea liber profesionist poate ajunge pe luna cu un venit de 3 milioane de lei, destul de usor. Si cum din suma respectiva nimeni nu le ia impozit, mai ca acestia o duc mai bine decat multi dintre cei care sunt angajati si primesc salarii de mizerie din care se chinuie sa traiasca de pe o luna pe alta.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}