title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 8 iunie 2000

Investitorii FNI au protestat in fata PrefecturiiInvestitorii FNI au reluat, ieri, manifestatia de protest. La ora 13,00, peste o suta de pagubiti s-au adunat in fata Fondului, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Comitetul de initiativa a inceput o actiune de strangere a documentelor de la investitori, in vederea trimiterii in judecata a actionarilor majoritari la SOV-INVEST. "Nu impiedicam cetatenii inselati de FNI sa se adreseze Politiei. Demaram o actiune paralela pentru ca ne-am pierdut increderea in organele statului. Din formularul redactat de Politie reiese ca trebuie sa intentam proces administratorilor Fondului. E diversune. Noi stim exact pe cine sa actionam in judecata. CEC, CENTRO- COOP, BANCA AGRICOLA si MARIA VLAS, deci actionarii majoritari, - sunt vinovati pentru ca au facut posibile fraudele financiare in urma carora sufera atatia oameni" ne-a spus Puia Sava, membru in comitetul de initiativa. Pana ieri, IJP Arad a inregistrat 235 de reclaeatii. Politia continua activitatea de audiere a celor implicati, inclusiv a operatoarelor in cazul celor 23 de cereri de restituire preferentiala a fondurilor investite. Comitetul de initiativa a reusit sa adune, pana ieri dupa- masa, peste 500 de reclamatii de la investitori. In fata Fondului, oamenii scandau: "Hotii!", Scoala Tepes ca sa stii, cum se fura FNI", FNI =.POKER NATIONAL!". Manifestantii ne-au marturisit ca daca Justitia romana nu- i va ajuta sa-si recupereze banii, se vor adresa unor foruri juridice internationale. "Suntem solidari cu investitorii din tara. Cerem sprijin din partea Avocatului Poporului si Ligii pentru Drepturile Omului" a declarat Constantin Banasaru. Protestatarii s-au oprit apoi la CEC, insotiti de jandarmi. In fata unei institutii parca parasite au rasunat "dedicatiile" investitorilor: "Unde-i sigla CEC-ului? E pe capul Fondului." Iarasi a fost invocat Vlad Tepes: "Scoala Tepes, ca sa vezi cum se fura-n Bucuresti!". Marsul investitorilor s-a incheiat la Prefectura, unde functionarii, ascunsi dupa perdea, asteptau sa se incheie invitatia la dialog lansata de multime: "Iesiti afara! De ce nu stati de vorba cu noi?!, Trandaviti pe spatele nostru!" Miscarea de protest sa fi reluata sambata, ora 10,00, de la sediul FNI.
La Halmagiu, italienii au investit intr-o fabrica de confectii - Virtual Arad News (c)2000La Halmagiu, de mai bine de un an de zile, in fosta sectie a societatii UTA s-a instalat firma italiana "Tita In Romania" care confectioneaza, in sistem Iohn, imbracaminte pentru femei. "Tita In Group are sediul central in Italia, dar avem companii si in alte tari, in Ungaria, Rusia, Ucraina, Albania. In Romania suntem prezenti din 1993, la Oradea, iar la Halmagiu am venit in martie '99", spune Ugo Linari, tehnician in cadrul firmei "Tita In Romania". Confectiile facute in comuna aradeana se vand in totalitate pe piete externe. Circa 30% din produse merg in Italia, 40% in tarile occidentale ale Europei, iar restul in SUA si Japonia. In momentul de fata, la firma italiana lucreaza aproape 100 de femei, toate din Halmagiu si satele apropiate. "Noi vrem sa ajungem la 300 de angajati dar cred ca asta nu se va intampla si nu din cauza noastra ci pentru ca nu sunt atatea femei cu varsta intre 18 si 35 de ani, asa cum cautam noi. Nici macar n-ar trebui sa stie sa lucreze in domeniu, calificarea se face aici, la locul de munca", adauga Linari. Femeile castiga intre 800.000 si 1,5 milioane lei lunar, in functie de munca prestata. "Patronii ar mai putea angaja personal. Exista masini cu care nu lucram, tocmai pentru ca nu avem destule femei" spune Ioana Secara, maistru la firma italiana. Multe din utilajele de aici sunt foarte performante. De altfel, valoarea pe care italienii au investit-o, pana acum, la Halmagiu (cu reparatii cladiri, amenajari, utilare masini etc.) se ridica la circa 1,2 milioane de marci germane, spune Linari. Italienii spun ca cea mai mare greutate pe care o intampina in Romania este statul in vama. "Transportul ne da batai de cap. Masinile noastre stau in vama chiar si 12 ore, si asta ne costa", mai spune Linari intrebat cam pe ce loc s-ar situa Romania - din punct de vedere al calitatii produselor - printre celelalte tari unde "Tita In Group" este prezenta, reprezentantul italian a spus "calitatea nu depinde de muncitori, ci de cel care ii conduce."
"Sanitarii priceputi" au depasit si faza judeteanaEditia din acest an a traditionalului concurs rezervat echipajelor "Sanitarii priceputi" din scolile generale si licee, concurs organizat de Filiala Arad a Societatii Nationale de Cruce Rosie, a depasit si etapa judeteana. Dupa cum ne informa d-na ing. Iudita Cuvineanu, directorul filialei aradene de Cruce Rosie, la aceasta etapa au participat 20 de echipaje a cate 6 componenti, 12 echipaje din scolile generale si 8 echipaje din licee. In urma rezultatelor obtinute - etapa judeteana desfasurandu-se la baza "Constructorul" - clasamentul final (primele locuri) a fost urmatorul:
-Scoli generale: Locul I Scoala Generala Maderat; Locul II - Liceul pedagogic "D. Tichindeal"; Locul III - Scoala generala Covasant;
-Licee: Locul I Liceul "Iuliu Maniu"; Locul II - Liceul Economic si Locul III - Liceul pedagogic "D. Tichindeal".
Finalistilor li s-au inmanat premii in valoare totala de 2 milioane de lei, prin grija Filialei Arad a Crucii Rosii, cu sprijinul sponsorilor "MGA" si "ALGLAS".
Membrii echipajului "Sanitarii Priceputi" de la Liceul "Iuliu Maniu" vor participa in tabara de la "Poiana Pinului", unde in perioada 11-21 iunie se va desfasura faza nationala a concursului.
Elevii Liceului Particular vor beneficia si de o valoroasa biblioteca - Virtual Arad News (c)2000Liceul particular nr. 1 Arad a luat fiinta in conformitate cu Ordinul MEN nr. 12711/6 decembrie 1999, pe langa Fundatia Universitara "Vasile Goldis" Arad, ca o forma alternativa de educatie oferita absolventilor de dasa a VIII-a. Oferta fundatiei pentru anul scolar 1999- 2000 fundamentata pe studiul pietei fortei de munca si a obtiunilor absolventilor, a cuprins clase atat pe filiera teoretica, cat si pe cea tehnologica. Din planul de scolarizare propus initial s-a realizat o singura clasa cu 20 elevi, specializarea economic. Aceasta nerealizare este explicabila analizand contextul infiintarii liceului:
* populatia scolara; respectiv parintii, se confruntau pentru prima data cu oferta invatamantului liceal cu taxa;
* hotararea de infiintare a liceului s-a luat cu o oarecare intarziere si nu s-a putut profita de prima etapa a examenului de capacitate (clasa s-a realizat dupa a doua etapa a examenului de capacitate);
* concurenta invatamantului bugetar.
Pentru anul scolar 2000-2001 Liceul particular nr. 1 Arad vine in intampinarea absolventilor de clasa a VIII -a cu urmatoarea oferta:
* Filiera TEORETIC - specializarile: - matematica-informatica (intensiv englaza); chimie-biologie (intensiv engleza); filozofie (engleza-franceza);
* Filiera TEHNOLOGIC - specializarile: economic; silvic.
Pentru persoanele care au depasit varsta maxima admisa pentru cursurile de zi sau care din diferite motive nu au posibilitatea de a urma cursurile invatamantului de zi sau seral, in conformitate cu Ordinul MEN nr. 5139/22 decembrie 1999 referltor la organizarea si functionarea claselor cu frecventa redusa, in functie de solicitari, liceul va oferi posibilitatea infiintarii, pentru profilurile existente, a unor astfel de clase.
Mentionam ca unitatea a primit Autorizatia de incredere din partea Comisiei Nationale pentru evaluare si acreditare, care a vizitat-o in luna aprilie a acestui an. Misiunea asumata prin infiintarea acestui liceu este aceea de a oferi posibilitatea elevilor de a urma o forma de scolarizare, in functie de obtinerea dorita si chiar o calificare la profilul tehnic - ne spune prof. Mihai Godinac, directorul adjunct al liceului.
Planurile de invatamant pe care se lucreaza sunt cele recomandate de catre MEN, iar structura anului scolar este identica cu cea din reteaua invatamantului de stat, realizandu-se 32/34 ore saptamanal. In final, elevii vor sustine examenul de bacalaureat in conformitate cu Legea invatamantului nr. 84/1 995.
Corpul profesoral, recrutat dintre cadrele didactice de prestigiu, asigura o pregatire de calitate corespunzatoare pentru un invatamant modern. Pentru elevii care frecventeaza cursurile liceului, se organizeaza dupa masa ore de meditatii la disciplinele de baza, iar pentru cei care doresc liceul ofera posibilitatea de a lua masa la cantina Fundatiei din Campusul universitar.
Conform Regulamentului scolar Fundatia acorda elevilor burse de ajutor social sau de merit.
Baza materiala, ce apartine in totalitate Fundatiei, cuprinde: sali de clasa, laboratoare, cabinete, sali si terenuri de sport, biblioteca cu peste 120.000 de volume.  Pentru petrecerea timpului liber Fundatia dispune de o Gradina botanica in localitatea Macea si o cabana turistica la Moneasa- Izoi. Informatii suplimentare se pot  obtine de la secretariatul liceului din str.Feleacului nr 1. Telefon, 057/256391 int 17.
In curand vor incepe examenele de capacitateProfesorii care se vor implica in colectarea unor fonduri de protocol din care sa fie organizate "mese festive" in perioada examenelor de capacitate si bacalaureat vor fi sanctionati, a anuntat, intr-o conferinta de presa, Liliana Preotesa, director general in Ministerul Educatiei Nationale (MEN). Sanctiunile vor date in functie de gravitatea faptei: mustrare, avertisment, reducerea salariului pe o perioada curpinsa intre trei si sase luni, pana la eliberarea din functie a celui care a "acceptat mita", a mai spus directorul general. In plus, cadrele didactice si personalul tehnico-administrativ implicat in examene au obligatia de a respecta cu strictete normele privind organizarea si desfasurarea acestora; persoanele care se abat de la normele stabilite vor fi inlocuite imediat si sanctionate, confom reglementarilor in vigoare. Graficul privind organizarea si desfasurarea examenului de capacitate este urmatorul: 5 iunie terminarea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 12-15 iunie inscrierea candidatilor; 19 iunie limba si literatura romana, proba scrisa; 20 iunie limba si literatura materna proba scrisa; 21 iunie matematica - proba scrisa; 23 iunie istoria romanilor sau geografia Romaniei; 24 iunie afisarea rezultatelor si depunerea contestatiilor; 26 iunie afisarea rezultatelor finale.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}