title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 9 mai 2000

Valentin Paul Neamt - candidat pentru un nou mandatCa viceprimar si apoi, ca primar, am deschis un drum care trebuie continuat. Timp de opt ani, investitorii seriosi au ocolit Aradul. Situatia aceasta nu mai putea continua. M-am implicat in rezolvarea acestei probleme. Numai in ultimul an insa, firme europene importante, ca, de exemplu, Leoni AG, NDB Logistica, Eastern Technology etc. au conturat un adevarat parc industrial. Investitiile aduc bani pentru drumuri mai bune, iluminat stradal, salubrizare si protectie sociala. Dupa multe decenii, Aradul tinde sa redevina un centru economic de prima marime si aici am avut o contributie cu care ma mandresc. Am ganduri mari de viitor, pentru ca ceea ce am inceput trebuie dus la capat, dar nu pot continua fara sprijin. Votul tau este o investitie pentru viitor! Astept cu interes orice gand al tau privind Aradul de maine, la telefonul 251.339!
av. Dr. Valentin Paul Neamt
Sunt nascut in Arad, am 45 de ani, casatorit, sotia este medic primar, la Casa de Asigurari pentru Sanatate, am un fiu, Victor Paul, clasa a VI-a, 13 ani, sunt absolvent al Facultatii de Drept Bucuresti, zi, 1979, doctor in Drept administrativ. Curs de administratie Instittulul Eurocedres Paris, Curs de administratie Federatia Municipiilor (VNG) - Haga- Olanda, Curs de administratie International asociation of Character Cities Indianapolis- SUA, Curs de administratie Birminghim, Univeisity- Anglia. Am 20 de ani de experienta ca avocat pledant. Sunt vicepresedinte al Asociatiei Oraselor Istorice din Romania.
Ce am realizat?
* In timpul mandatului meu au intrat in Arad, prin privatizare si prin investitii noi, sute de milioane de dolari.
* Am atras in Arad primele investitii straine dupa 1990: Leoni AG, Eastern Technology, NDB Logistica etc. prima fiind data deja in folosinta, celelalte, in faze avansate de constructie.
* Am semnat contractul cu firma BILLA, magazinul fiind in constructie in cartierul Micalaca, constructia incepand in aceste zile.
* In urma acestor investitii se vor crea 2500 locuri de munca pentru aradeni, pana in anul 2001, iar cand aceste investitii vor atinge faza ultima de dezvoltare, se vor crea peste 4000 locuri de munca.
* Am organizat Directia fiscala a Primariei, intr-o cladire integral renovata si dotata ultra- modern.
Am dat in folosinta:
l. Opt centre de zi pentru varstnici, destinate alungarii singuratatii mai multor mii de persoane in varsta, fiecare dintre aceste centre se afla in cladiri renovate, avand in dotare si dispensar medical, loc de servit masa, televizoare, personal calificat.
2. Centrul de consultanta pentru administratie publica locala si organizatiile neguvernamentale, functioneaza ca serviciu al Primariei, intr-o cladire in intregime renovata si dotata cu mobilier si tehnica de calcul.
3. Centrul terapeutic pentru copii HIV seropozitivi, unic in Romania, conceput in colaborare cu Consiliul Metropolitan Kirklees, functioneaza intr-o cladire total renovata si recompartimentata, cu capacitate de 50 de copii bolnavi, fiind in acelasi timp gradinita, scoala, spital.
4. Serviciul de asistenta la domiciliu pentru 50 de persoane, serviciu al Primariei care asigura hrana si ingrijirea la domiciliu a persoanelor bolnave si varstnice, aflate in imposibilitatea de a se deplasa.
* Am realizat lucrari de modernizare a Pietei Catedralei; in pietele municipiului se desfasoara un comert modern si civilizat.
* Am renovat zeci de fatade ale cladirilor din centrul istoric al orasului.
* Am facut din zona Parcului Industrial un obiectiv de atractie pentru investitorii straini, Aradul devenind, dupa opt ani de asteptare, unul dintre cele mai cautate locuri de pe harta Romaniei.
* Am demarat lucrarile de drenare a apei pluviale in cartierele Gai, Bujac, Sanicolaul Mic, Gradiste, prin lucrari a caror valoare depaseste 2 miliarde lei.
* Am sprijinit universitatile aradene prin atribuire de spatii de invatamant, ca de exemplu, sediile Facultatii de Drept, Teologie, doua biblioteci universitare etc. Am demarat amenajarea unui azil de noapte pentru persoanele fara adapost.
* Am extins retetele de apa si canalizare.
Propun aradenilor!
* O administratie eficienta, in serviciul cetateanului; Un Arad prosper, cu masive investitii;
* Mii de locuri de munca noi;
* Sprijinirea invatamantului universitar aradean;
* Atragerea de investitori pentru construirea de locuinte; Sprijin pentru Catedrala Ortodoxa; Sprijin pentru activitatea tuturor confesiunilor;
* Transformarea strandului intr-o zona accesibila tot timpul anului, prin construirea unei pasarele;
* Atragerea cetatenilor pentru intretinerea zonelor verzi;
* Odata cu crearea politiei comunitare, realizarea colaborarii acesteia cu gardienii publici si institutiile sociale, in vederea cresterii sigurantei cetateanului, eliminarii vagabondajului si a cersetoriei;
* Modernizarea sistemului de iluminat public; Sprijinirea Camerei de Comert in vederea realizarii unui complex expozitional al Aradului;
* Atragerea de investitii pentru Zona Libera Arad;
* Extinderea sistemului de asistenta sociala la domiciliu;
* Construirea, cu prioritate, a locuintelor sociale;
* Monumentul Marii Uniri; Monumentul rezistentei anticomuniste; Un complex de servicii publice in Sanicolaul Mic.
Delegati din mai multe tari au vizitat Aradul de Ziua Europei - Virtual Arad News (c)2000Sase delegatii externe ale primariilor oraselor infratite sau care au relatii stranse cu Aradul au sosit in municipiu, ieri, pentru a participa la manifestarile organizate in orasul nostru de Ziua Europei. Prima delegatie, formata din viceprimerul si doi consilieri locali din Trencin (Slovacia), a fost primita, in cursul diminetii, de catre primarul Valentin Neamt. Urmatoarele cinci delegatii, din Tatabanya, Dombovar Hodmezövasarhely,. Gyula (Ungaria) si Wurzburg (Germania) au fost primite de viceprimarul Ioan Darida. In cursul zilei de ieri, oaspetii au vizitat Aradul, Minisul si imprejurimile, seara au luat cina pe strandul Neptun, urmand ca astazi sa participe la dezvelirea unei statui dedicata mileniului III, eveniment ce va avea loc la ora12,30, in Parcul Europa. De asemenea la ara 15,00, delegatiile vor participa la inaugurarea unui centru de zi pentru varstnici in Micalaca. Din pacate, in acest an, oaspetii, dar mai intai de toate aradenii, nu vor avea parte de nici o actiune interesanta de Ziua Europei, pentru organizarea manifestarilor fiind alocate doar 31 de milioane de lei. Banii au fost dati de Primarie, pentru ca Prefectura nu s-a mai implicat cu nimic. Legat de acest aspect, Nora Grosan, sefa biroului Integrare Europeana din cadrul Prefecturii, ne-a declarat: "Doi ani ne-am ocupat doar noi pentru organizarea manifestarilor, astfel ca am considerat ca e momentul ca acesta responsabilitate sa fie preluata de municipalitate". Cum, insa, Primaria nu dispune de prea multi bani, actiunile au fost restranse considerabil. In 1999, pentru organizarea manifestarilor s-au alocat, in total, circa 80 de milioane de lei, avand loc nu mai putin de 26 de actiuni, fata de cinci in acest an.
Interviu cu Smaranda Dobrescu - ministrul muncii si protectiei socialeInterviu cu Smaranda Dobrescu, ministrul muncii si protectiei sociale
- Am inteles ca sunteti in drum spre Ungaria, pentru a semna un acord pe probleme sociale cu guvernul maghiar.
- Este vorba despre doua acorduri bilaterale pentru circulatia fortei de munca si protectia sociala a muncitorilor, unul privind angajarea in ambele tari a unui contingent de maxim de 8000 de muncitori sezonieri, iar celalalt, de angajarea a 700 de muncitori stagiari. Acestia se vor bucura de salarii similare celor din tara in care lucreaza si vor beneficia de asigurari de sanatate si pentru pensii ceea ce pana in prezent nu se intampla. Sezonierii se vor putea angaja pe o perioada de sase luni, iar stagiarii pentru un an, cu posibilitatea de prelungire a contractului cu inca sase luni.
- Credeti ca va exista o reciprocitate?
- Sunt acorduri bilaterale. Chiar daca, banuiesc, vor fi mai multi romani interesati sa plece dincolo, este posibil si legal ca in urma obtinerii permiselor de munca sa vina si muncitori maghiari, in cadrul contingentului.
- Cum credeti ca va influenta aceasta relatie legala munca la negru?
- Munca la negru va dispare, sau va fi foarte mult diminuata, cel putin oferta de munca la negru din partea romana. Cred ca si populatia din zona isi oferea serviciile in tara vecina pentru un pret derizoriu. Este un fel de subevaluare a muncii si a potentialului, care este foarte suparator atat pentru muncitori, cat si pentru noi, in calitate de for insarcinat cu protectia sociala. Vor mai fi, probabil, muncitori si in afara contingentului, dar cel putin acestia 8000 nu vor putea fi angajati in conditii inferioare muncitorilor maghiari.
- Credeti ca angajatorii maghiari vor fi interesati sa renunte la munca la negru ?
- Nu vor fi interesati, ci vor fi obligati. Acest acord are putere de lege. In prezent nu exista un cadru legal, nu se poate munci oficial in Ungaria. De aceea este un pas foarte important la protectia muncitorilor.
- Puteti sa ne spuneti cate ceva despre procedura de recorelare a pensiilor, potrivit noii: legi in domeniu?
- Recorelarea este un proces menit sa apropie cuantumurile diferitelor categorii de pensii. Dupa cum stiti, exista mari diferente intre pensionari care au avut acelasi numar de ani de contributii si aceeasi meserie, deci cam acelasi salariu. Diferentele sunt in functie de anul pensionarii. Aceste diferente, care ajungeau pana la un milion de lei, se vor estompa, in sensul ca pensiile foarte mici si acestea sunt cele mai vechi vor avea parte de un coeficient de recorelare sau de crestere mai mare, si pe masura ce se apropie de actualitate, acest coeficient va descreste, pana la 14%, procent care va fi acordat celor pensionati in 1997.
- Exista categorii exceptate de la recorelare?
- Perioada de dupa 1997 nu mai intra in calcul, intrucat cei pesionati dupa acest an au beneficiat de o formula de calcul cu o rata de inlocuire foarte mare, adica, s-au obtinut pensii care depaseau salariul net din momentul pensionarii, totodata se excepteaza de la recorelare acele categorii de pensionari care au pensii mai mari decat salarul mediu net pe economie din luna mai, de 2.300.000 lei. In felul acesta pensiile pentru vechime integrala, pentru vechime completa si pentru limita de varsta, vor avea cresteri de pana la 53%, iar toate celelalte categorii de pensii se vor alinia fata de pensia aceasta in acelasi raport in care au existat ele ca si in 1990.
- Cum credeti ca va fi receptata recorelarea de catre pensionari?
- Cresterea poate ca, pe medie, va fi relativ mare : cel putin pentru buget a fost un efort mare sa gaseasca resursele necesare recorelarii dar, individual, poate ca se va afla sub nivelul de asteptare al pensionarilor. Actualmente, pensia pentru limita de varsta si vechime completa este, in medie, de 820.000 lei, iar dupa recorelare aceasta se va situa la o medie de 1.100.000 lei.
- In cat timp se va ajunge la aceasta valoare?
- Pana in octombrie, esalonat, se va termina acest proces si daca se vor gasi bani-suplimentari, va avea loc si o indexare generala.
- Cat anticipati ca va fi pensia, minima?
- In orice caz, introducem notiunea de "pensie minima garantata" care va fi de 742.000 lei pentru limita de varsta si vechime completa
- Puteti sa ne spuneti ceva despre creditele care se aloca societatilor care angajeaza someri?
- Vor fi mai mari cu 20% decat anul trecut, ceea ce inseamna ca masurile active de creare de locuri de munca vor beneficia de fonduri mai mari acum.
- Desele intarzieri ale platilor compensatorii, au vreo explicatie?
- Platile sunt ramase in urma pentru ca in primele doua luni, eu prioritate, s-a platit somajul tehnic pentru personalul din armata, ceea ce a epuizat fondul de somaj. Acesta nu mai face fata platilor zilnice pe caze trebuie sa le efectueze. Datorita acestui lucru, ca prima masuras, noi am facut un imprumut la Trezorerie ca sa putem plati obligatiile inclusiv pe luna aprilie, dar urmeaza sa schimbam complet politica de acordare a ajutorului social.
- In ce sens sa schimbati aceasta politica?
- Chiar platile compensatorii vor fi, probabil, stopate. In acest fel se va pune capat si fraudelor care s-au realizat, si se vor evita situatii de genul celei in care ne aflam acum, cand se traieste din ajutorul de somaj ca din salariu. Pe de alta parte, desi ele au fost bune pentru un timp pentru ca fara acestea nu s-ar fi putut ajunge la o privatizare de 45% pornind de la 9% in 1997 ele au nascut niste comportamente anormale si au descurajat de foarte multe ori dorinta de angajare. Unele societati chiar au suplimentat aceste fonduri, ajungandu-se la salarii de 4.000.000 - 5.000.000 lei pentru stat acasa. Or, nu ne mai putem permite acest lucru. O alta motivatie este absenta banilor de la fondul de somaj. In consecinta, se vor constitui niste fonduri, la nivelul societatilor, in care vor contribui atat angajatii cat si angajatorii, de comun acord, si suplimentarile acestora vor fi facute tot de comun acord.. In acest fel va fi degrevat si fondul de somaj si se va micsora si fiscalitatea.
- In cat timp credeti ca se va modifica, in acest sens, cadrul legal?
- Vom modifica Legea nr. 98/1999 si va apare Legea privind ocuparea in munca si protectia sociala a persoanelor in cautarea unui loc de munca, act normativ care va inlocui actuala lege a somajului. Toate acestea cat putem de repede.
Directorul DGPDC - Editha Iuhasz - doreste cresterea numarului de asistenti maternaliDirectia Generala pentru Protectia si Drepturile Copilului Arad intentioneaza sa dezvolte refeaua de asistenti maternali, pregatiti special pentru cresterea si educarea copiilor pe care ii primesc in plasament sau incredintare la domiciliul lor. "Pentru ca exista un numar mare de copii abandonati, dorim sa marim numarul asistentilor maternali la 60. Aceasta este o sansa pentru cei care au lucrat in domeniul medical si au fost sau urmeaza sa fie disponibiliati "- ne-a declarat Editha Iuhasz, directorul DGPDC Arad. Cei care doresc sa devina asistent maternal profesionist trebuie sa aibe capacitate deplina de exercitiu prin comportamentul in societate, starea sanatatii si profilul psihologic sa prezinte garantii pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin unui parinte, sa aibe acceptul intregii familii de a primi in casa lor un copil, sa aibe o locuinta proprietate personala si sa aibe studii liceeale absolvite cu diploma. Evaluarea asistentilor maternali cuprinde elemente sociale, psihologice si medicale ale capacitatii solicitantului. Aceste evaluari vor fi determinate prin interviuri luate solicitantului si persoanelor cu care locuieste, prin care se stabileste profilul psihologic, motivatia de a deveni asistent maternal si parerea membrilor familiei fata de implicatiile desfasurarii acestei activitati. De asemenea, vor fi cerute recomandari ale vecinilor, cunoscutilor, rudelor cu privire la comportamentul social al solicitantului, precum si vizite la domiciliu in vederea verificarii conditiilor materiale necesare ingrijirii unui copil. Nu poate deveni asistent maternal persoana care a suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni. Nici parintele decazut din drepturile parintesti sau a carui copil a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca, nu poate deveni asistent maternal. Persoanele care sufera de boli cronice transmisibile sau care sunt rude, pana la gradul 4 cu copilul, nu sunt acceptati pentru meseria de asistent maternal. Solicitantii atestati vor urma un curs de calificare, iar costurile sunt suportate de Directia Generala pentru Protectia si Drepturile Copilului.
In urma inundatiilor numarul tantarilor a crescutInundatiile din ultima luna au favorizat aparitia tantarilor, mult mai devreme decat in anii anteriori. Pe Valea Muresului, oamenii se plang ca nu mai pot sta afara, din cauza roiurilor de tanfari. Mii de tantari au invadat satele din aceasta zona, iar localnicii trebuie sa faca foc, pentru ca doar fumul ii mai alunga pe tantari. Oamenii care au fost muscati spun ca se simt foarte rau si ca nu au mai vazut niciodata asa tantari mari si negri. Si animalele sunt asaltate de roiuri de tantari, iar urmele muscaturilor lor sunt evidente. Taranii spun ca si cand mulg vacile trebuie sa faca fum. Femeile se plang ca nu pot sa-si lase, copiii afara la joaca, de frica izbucnirii unor epidemii transmise de tantari. Daca in municipiul Arad, Primaria a inceput operatiunea de dezinsectie, prin imprastirerea cu avionul a substantelor de dezinsectie, in judet, unde situatie este alarmanta, autoritatile spun ca nu pot face nimic, din lipsa banilor.. Inspectoratul de Sanatate Publica avertizeaza ca numarul tantarilor va creste in continuare si ca, daca nu se iau masurile de rigoare, este posibila izbucnirea de epidemii.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}