title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 9 iunie 2000

In Parcul Eminescu au fost omagiati Eroii Neamului - Virtual Arad News (c)2000Praznicul Inaltarii Mantuitorului Iisus Hristos la cer, intamplat la 40 de zile dupa Invierea Sa, este redat in Sfanta Scriptura a Noului Testament in cartea "Faptele Sfintilor apostoli" (capitolul I vers. 1-9), fiind amintit si de Sfintele Evanghelii dupa Marcu (16, 19-20) si Luca (24, 50-52). Evenimentul atesta divinitatea lui Iisus si trebuie pus in contextul celorlalte mari momente din istoria mantuirii oamenilor: Rastignirea, Invierea si Pogorarea Duhului Sfant. Numita in popor si Ispas, sarbatoarea incheie din punct de vedere liturgic ciclul Pascal (nu se mai canta imnul "Hristos a inviat", de pe altare se ia epitaful - panza cu scena punerii in mormant, Se trece in perioada inantepraznuirii Rusaliilor. Pentru neamul romanesc de sarbatoarea Inaltarii se leaga inca dupa Razboiul de independenta traditia pomenirii eroilor cazuti pentru apararea patriei. Aducem in aceasta zi prinos de cinstire celor care au aparat  libertatea si demnitatea nationala, credinta stramoseasca si fruntaliile tarii, ridicand rugaciune catre Dumnezeu pentru odihna sufletelor lor si vesnica pomenire. Se cuvine ca, din jertfa lor, sa invitam ce inseamna statornicia in credinta, libertatea si demnitatea umana, dragostea fata glie !
Programul de ieri s-a desfasurat astfel :
9,30 - 11,30 Liturghie in Catedrala Episcopala
11,30 - 12,00 Parastasul pentru Eroii Neamului in Catedrala Episcopala
12,00 - 12,30 Plecarea din Catedrala Episcopala in procesiune religioasa spre Piata Avram Iancu cu oprire la Troita Eroilor din curtea Catedralei
12,30 - 13,00 Ceremonial civil si religios cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Piata Avram Iancu
13,00 - 13,30 Plecarea in procesiune spre Troita Eroilor din Parcul Eminescu
13,30 - 14,00 Ceremonial religios si militar cu depuneri de coroane la Troita Eroilor din Parcul Eminescu
Judecatorul Gheorghe Trif discuta despre desfasurarea alegerilorInterviu cu dl. judecator Gheorghe Trif, presedintele Biroului Electoral Judetean Arad
- D-le presedinte cum apreciati desfasurarea alegerilor locale in judetul Arad ?
- Cu toate greutatile intampinate, am finalizat cu bine. Daca s-ar fi organizat mai bine, si munca noastra ar fi fost mai usoara.
- De ce nu au fost organizate mai bine ?
- Pornesc de la faptul ca din punct de vedere material organizarea a fost deficitara. Am inceput activitatea la Biroul Electoral Judetean, dar hartia nu era in stoc, venind cu o intarziere de 11 zile. Din aceasta cauza, am lucrat sub presiunea timpului. Cu toate acestea, greselile au fost nesemnificative si s-au putut remedia rapid. Problema a fost ca nu am mai putut sa ne incadram exact in termene si nu am mai putut verifica exact listele de candidati. Ca o critica adusa birourilor electorale de circumscriptie, nu s-au studiat corespunzator legile si celelalte acte normative.
- Si cine este de vina pentru aceasta ?
- Partidele au avut o mare vina, pentru ca nu au intocmit corespunzator listele de candidati. Spre exemplu, am intalnit cazuri in care acelasi candidat figura la mai multe partide. A trebuit sa luam masuri urgente, sa chemam aici oamenii sa-si rezolve problemele, mai ales ca pentru asemenea abateri se prevad amenzi serioase.
- Ati aplicat amenzi ? Caror partide?
-Nu am recurs la aceasta masura, pentru ca nu aveam timp de pierdut ca sa depistam pe cel care a gresit. Am preferat sa remediem greselile, pentru a ne putea continua activitatea.
- Cum a functionat fluxul informativ din judet spre BEJ ?
- In ziua alegerilor a functianat bine, putand verifica permanent prezenta la urne.
- Cum va explicati ca din orase si comune mari ati primit foarte repede rezultatele, in timp ce rezultatele de la localitati cu un numar mic de alegatori au venit destul de tarziu?
- Au fost carente serioase in selectarea oamenilor din birourile de circumscriptie. S-a mers mai mult pe ideea celor care au mai fost, dar alegerea nu a fost cea mai buna. Parerea mea este ca in astfel.de situatii trebuie sa ne orientam spre oameni care sa stie sa lucreze si cu cifrele. Mai ales ca pe toti ne-au surprins modificarile aduse la lege privind pragul de 5%. S-au ivit o serie de probleme legate de repartizarea mandatelor. Multi nu au reusit sa se ,descurce, cu toate ca noi am facut instruiri amanuntite pe centre. Cu toate ca ne-am straduit, multi nu au inteles. Din aceasta cauza, nici nu au lucrat pe lege. Daca legea ar fi fost bine inteleasa, rezultatele ar fi fost finalizate mai devreme.
- Sistemul de atribuire a mandatelor credeti ca reflecta fidel voturile obtinute de fiecare partid in parte? Ma refer in special la sistemul de redistribuire.
- Intr-adevar, nu reflecta tocmai exact situatia reala, insa, chiar complicat fiind, este cel mai bun sistem. A fost construit pe ideea de a limita accesul in consilii al unor partide care nu prezinta relevanta ci prezinta candidati numai de dragul de a ajunge in consiliul local. Fiind mai putine partide cu reprezentanti in consilii, acestea voi fi mai echilibrate si mai eficiente. Desigur, ramane de vazut care este calitatea oamenilor respectivi. Multe partide pornesc cu oameni seriosi pe primele locuri si pe urma cu "umplutura".
- Fata de 1996, a mers mai usor sau mai greu centralizarea rezultatelor?
- Mult mai greu. In 1996 tot a doua seara comisia tehnica de la Prefectura si de la BEJ erau chemate la teleconferinta, impreuna cu prefectul. Acum am fost la o singura teleconferinta, invitat de secretarul general al Prefecturii si, din punctul meu de vedere, s-au discutat banalitati.
A consemnat  Simion Todoca
Inspector general - Maria Pascalau anunta programul pentru examenul de capacitateCel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale ar putea pune sub semnul intrebarii buna desfasurare a examenului de capacitate, care incepe in 19 iunie, cu proba de limba si literatura romana. In acest sens, oficialii Ministerului Educatiei Nationale a cerut organizatorilor alegerilor sa elibereze in timp util salile de curs, in care a doua zi se va sustine examenul. Mai multi directori a unitatilor de invatamant, unde se sustine examenul de capacitate au cerut reprogramarea sesiunii, tocmai pentru a nu exista probleme cu reamenajarea salilor de curs. In judetul Arad, aproximativ cinci mii de elevi vor sustine, in 19 iunie, incepand cu ora 9,00, examenul de capacitate in 32 de centre scolare, din care 14 centre sunt in municipiu. Fata de alte inspectorate scolare din fara, Inspectoratul Judetean Arad nu va avea probleme legate de eliberarea salilor de curs in care se sustine sesiunile de concurs: "Am evaluat fiecare centru scolar unde se va sustine examenul de capacitate si de asemenea am vorbit cu organizatorii scrutinului. Concluzia este ca in judetul Arad nu vor fi probleme cu desfasurarea examenului, deoarece salile de votare nu afecteaza salile de examen. Astfel, luni 19 iunie, incepand cu ora 9,00 elevii pot sustine primul examen la limba si literatura romana" - ne-a declarat Maria Pascalau, inspector scolar general.
Liderul sindical Bonca Delia anunta noi actiuni de protestSindicalistii din sistemul sanitar au anuntat ca vor declansa actiuni de protest, in urmatoarele zile, cerand respectarea prevederilor legale referitoare la majorarea salariilor si la acordarea biletelor de odihna si tratament. Sindicalistii spun ca, pana in momentul de fata, nici unul dintre angajatii din sistemul sanitar nu a primit majorarile salariale de aproximativ 30 la suta prevazute de Ordonanta de Guvern 24/2000, fie ca este retribuit din fonduri bugetare, fie ca este platit in sistemul asigurarilor de sanatate. Presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania, a recunoscut, ca fondurile necesare se regasesc atat in bugetul Casei, cat si in cel al Ministerului Sanatatii, dar nu pot fi utilizate in lipsa acordului in acest sens din partea Ministerului de Finante. In ceea ce priveste CNASS, aceasta refuza sa recunoasca statutul bugetar al angajatilor unitatilor sanitare din subordine, desi acestia sunt retribuiti conform Legii 154 a salarizarii bugetarilor. Din acelasi motiv, spun liderii sindicali, personalul din sistemul asigurarilor de sanatate nu beneficiaza  de biletele de odihna si tratament acordate bugetarilor, conform prevederilor legale. Pentru a determina institutiile centrale sa respecte actele normative privind majorarea salariilor si acordarea biletelor de odihna si tratament pentru bugetari, sindicalistii sanatate vor picheta, incepand de azi, sediul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale precum si cele ale directiilor judetene de munca. Delia Bonca, lidera sindicalistilor "Sanitas" Arad ne-a declarat ca va demara negocierile cu Directia de Munca si Protectie Sociala Arad.
Bisericile din Zabrani se cer urgent reparate - Virtual Arad News (c)2000La ora-actuala, biserica greco - catolica din comuna Zabrani se gaseste intr-o stare jalnica. De fapt, fostul lacas de cult al credinciosilor greco - catolici s-a transformat incet intr-o ruina. De aceasta situatie se fac poate vinovati- si respectivii credinciosi care, mai nou o frecventeaza pe cea romano - catolica. Si aceasta din urma, desi de marimea unei catedrale, sufera insa tot de pe urma degradarii. Fostii credinciosi romano - catolici, in cea mai mare parte plecati in Germania au fost de acord ca, credinciosii greco - catolici sa-si desfasoare slujbele religioase in biserica lor, tocmai in ideea ca ii vor impiedica degradarea, lucru insa putin probabil, dat fiind numarul mic al acestora si puterea financiara redusa. Fostul primar al comunei spune ca s-a implicat si el in aceasta problema "Am solicitat intalnirea capilor bisericii, cel putin la nivel de judet pentru rezolvarea patrimonialui. Pana acum insa nu s-a luat nici o masura" Modalitati de solutionare a problemei ar fi mai ales ca, fostii credinciosi romano - catolici acum aflati in strainatate dau dovada de disponibilitate in acest sens. Singura pretentie pe care o manifesta vizavi de renovarea bisericii este ca si credinciosii greco - catolici sa-si aduca o contributie materiala. Pretentia este cat se poate de normala avand in vedere ca greco - catolicii sunt cei care vor beneficia de renovarea respectivului lacas de cult.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}