title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 9 noiembrie 2000

Sportivul Adrian Mateas intenteaza proces Federatiei Internationale de HaltereHalterofilul roman Adrian Mateas, care a fost depistat pozitiv cu nadrolon la un control efectuat pe data de 11 septembrie, la Sydney, a declarat, ieri, agentiei MEDIAFAX, ca este hotarat sa dea in judecata Federatia Internationala de Haltere (IWF). Mateas a mai spus ca va cere ca sportivii sa aiba dreptul la aparare, iar esantioanle probelor recoltate la controalele doping sa aiba amprenetele persoanei care a fost coatrolata. "Numai asa se poate dovedi ca este proba ta. Codurile pe cere le aplica ei pe esantioane pot fi falsificate. Nu vreau sa se mai intample si altora ce am patit eu. Sportivii n-au in acest moment decat obligatii. Ei trebuie sa aiba si drepturi", a afirmat Mateas. Mateas, care este legitimat la clubul aradean Astra, a primit, ieri dimineata, prin fax, din Australia, rezultatele analizei probei de urina prelevata, la cererea sa, pe data de 23 septembrie, care au iesit negative. "Imediat dupa ce am aflat ca am fost depistat pozitiv am solicitat IWF atat eu, cat gi colegul meu -Traian Ciharean, aflat in aceeasi situatie, sa ne fie prelevate alte probe de urina, lucru respins la aceea vreme de forumul mondial de haltere. Atunci am angajat un avocat, un fost ofiter de criminal;istica din Sydney care a reusit sa ne aranjeze sa fim din nou testati", a completat Mateas. Sportivul aradean a mai precizat ca li s-au prelevat, in prezenta martorilor, totul fiind inregistrat pe o caseta video, noi probe de urina si sange la un Centru de Criminalistica din Sydney. "Acelasi laborator, care initial ne depistase pozitivi, ne-a comunicat acum ca rezultatele la probele din 23 septembrie sunt negative. Ei nu au putut sa faca aceste analize decat dupa terminarea Jocurilor Olimpice si a celor Paralimpice, pentru ca respectivul laborator din Sydney a avut contract cu federatia internationala pe durata acestor competitii", a relatat Mateas.
Mateas a mai spus ca avocatul sau a trimis rezultatele probelor din 23 septembrie si Federatiei Internationale de Haltere, solicitand ridicarea suspendarii celor doi sportivi romani. "Desi sunt sceptic ca forul mondial ne va da dreptate, voi astepta raspunsul lor, iar daca acesta va fi nefavorabil, ma voi adresa la avocati specializati unde pot intenta proces impotriva IWF", a conchis Mateas
Directorul AJOFP - Stefan Pascu nu si-a pierdut optimismul...- Domnule director, rata somajului este in scadere de cateva luni, situandu-se cu mult sub media pe tara.
- Cat timp credeti ca se va mentine aceasta situatie?
- Din pacate, cu siguranta rata somajului va inregistra, in lunile urmatoare, o usoara crestere. Asta pentru ca o serie de societati urmeaza sa-si reduca activitatea in perioada 1 noiembrie 2000 - 30 aprilie 2001, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile.
- Ce fel de salariati vor fi afectati?
- Este vorba despre salariatii din societati agricole, societati de industrie alimentara si agricultura, activitati de exploatare, imbunatatiri funciare si constructii agricole, societati comerciale producatoare de utilaje si piese de schimb pentru agricultura, zootehnie si industrie alimentara.
- Ce masuri veti initia?
- Masurile convenite vizeaza solutionarea operativa, fara probleme sociale, a disponibilizarilor. Nominalizarea se va face in conditiile prevazute de lege de catre o comisie economico-sociala paritara, patronat- sindicat, la nivelul fiecarei societati. Pentru personalul care urmeaza a fi disponibilizat, AJOFP, impreuna cu inspectorii de personal din societatile care disponibilizeaza, vor intocmi dosare pentru acordarea ajutorului de somaj, potrivit procedurii obisnuite, pe perioada respectiva carnetele de munca ramanand la societate.
- Cine se va ocupa de evidentierea acestor persoane si de plata lor?
- Inscrierile in carnetele de munca vor fi asigurate de agentia noastra. Viza lunara necesara platii ajutorului de somaj se va face la sediul societatilor unde sunt angajati. Intocmirea formelor de plata va reveni AJOFP, plata realizandu-se prin posta, la sediul societatii, pe numele beneficiarului de ajutor de somaj.
- Aveti in plan unele masuri de protectie?
- In perioada de intrerupere a activitatii, cu respectarea procedurii Legii I/1991, daca este necesar, se pot organiza cursuri de calificare sau recalificare cu personalul care si-a intrerupt activitatea pe baza conventiei incheiate cu agentia noastra.
- Exista pericolul de a-si pierde locurile de munca?
- Nu. Nici vorba. In perioada de intrerupere a activitatii, societatile nu pot angaja pe posturile persoanelor disponibilizate si protejate in baza unei note, primita de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, alte persoane.
S-a modernizat sistemul de incalzire la Spitalul de PediatrieDe la sfarsitul saptamanii trecute, sectia de Peditarie 1 din cadrul Spitalului Clinic Judetean Arad beneficiaza si a fost racordata la reteaua de gaz metan. Lucrarile au inceput acum cateva luni si au fost extinse si la sectia de Pediatrie II. Daca la Pediatrie I, in acest week-end, saloanele cu copii internati au fost incalzite pe baza de gaz, folosindu-se noua instalatie, la Pediatrie II, in prezent se efectueaza probele si in cateva zile si aceasta sectie va beneficia de binefacerile incalzirii cu gaz metan. "Avantajele faptului ca cele doua sectii din cadrul spitalului nostru au fost racordate la reteaua de gaz metan sunt cel putin doua: prima ar fi ca am redus la jumatate costul caldurii si a doua ca putem regla temperatura din interior, in functie de temperaturile de afara" -ne-a dedarat dr. Vaslle Bucur, directorul Spitalului Judetean Arad. Lucrarile la introducerea si darea in folosinta a instalatiei de gaz la cele doua sectii de Pediatrie au fost facute prin eforturi deosebite, costurile totale ale acestor lucrari fiind de 5-600 de milioane de lei.
La farmacia Spitalului Municipal, medicamentele au sosit la timpZilele trecute, producatorii de medicamente s-au aflat in imposibilitatea livrarii produselor catre farmacii. Banii pentru plata medicamentelor au intarziat. Producatorii nationali si internationali de medicamente au anuntat la un moment dat ca vor reduce la minim aprovizionarea cu medicamente, din cauza datoriilor fara precedent, insumand aproximativ o suta de milioane de dolari, in ultimul an. Ei au precizat, insa, ca nu intentioneaza sa blocheze aprovizionarea cu medicamente, dar se impunea tragerea unui semnal de alarma. Spre fericirea pacientilor, la Arad producatorii de medicamente s-au dovedit a fi intelegatori. Dar se pare ca treaba s-a rezolvat in ultimul moment. "Situatia se va remedia. Astazi, Casa Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate a virat banii in contul de la Trezorerie. Noi am verificat deja actele. S-ar putea sa mai dureze cateva zile pana vom putea sa platim facturile restante, dar avem noroc cu producatorii care ne livreaza marfa, care au fost intelegatori si care ne-au mai dat si pe datorie", ne-a declarat seful farmaciei Spitalului Judetean. La Municipal situatia este asemanatoare, in sensul ca si aici medicamentele s-au primit la timp si pe baza de incredere. Toate facturile au fost achitate, deci, se pot face noi comenzi.
La Trinity, vamuirea se face la domiciliuDe circa o saptamana, in Arad au obtinut autorizatii de vamuire la domiciliu 4 societati, dintre care amintim: SC Moda SA, Arcoom, Astra Vagoane - Trinity. Pe lista de asteptare se mai afla 6 societati care sunt interesate de aceasta procedura si care au inceput formalitatile pentru obtinerea autorizatiilor. Printre acestea se afla SC Leoni, Darimex, Textil, Contor Zenner. Tot legat de noua modalitate de vamuire, in zilele de 13, 14 si 15 noiembrie, se vor sustine examenele pentru obtinerea atestatului de expert vamal autorizat, necesar pentru vamuirea la domiciliu. Conditia de baza pentru eliberarea autorizatiei procedurii de vamuire la domiciliu, ce se acorda agentilor economici, persoane juridice romane este valoarea exportului, realizat in anul calendaristic anterior datei autorizarii, care trebuie sa fie minimum 10 milioane de dolari sau un numar de minimum 200 de declaratii vamale de export depuse la biroul vamal de plecare. Vamuirea la domiciliu cuprinde urmatoarele etape: constituirea unui depozit banesc la dispozitia biroului vamal de plecare, pentru asigurarea platii tarifului de utilizare a sistemului automat de prelucare a declaratiei vamale in detaliu datorata potrivit O.G 79/1999, corespunzator numarului de declaratii preautentificare solicitate intr-o perioada de justificare; obtinerea declaratiilor preautentificate si a sigiliilor; evidenta declaratiilor preautentificate si a sigiliilor; completarea declaratiilor preautentificate, sigilarea mijlocului de transport si justificarea utilizarii declaratiilor vamale preautentificate si a sigiliilor. Societatile autorizate pentru a beneficia de procedura de vamuire la domiciliu solicita preautentificarea unui numar de, declaratii vamale precum si punerea la dispozitie a unui numar de sigilii pentru o perioada de minimum 30 de zile din momentul solicitarii. Decalaratia vamala in detaliu se completeaza de societatea beneficiara, dupa care se solicita validarea ei. Operatiunile de vamuire la domiciliu sunt verificate cel putin o data pe semestru de catre compartimentele, de control ulterior ale Regionalei Vamale.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}