title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Joi, 10 februarie 2000

Ovidiu Marian este noul presedinte al Comitetului Municipal PNTCD AradComitetul Municipal PNTCD Arad s-a intrunit aseara pentru completarea Biroului municipal, locurile ramase vacante fiind o urmare a demisiilor din partid, Sedinta extraordinara a fost condusa de deputatul Radu Ghidau, delegat al BCJ Arad. Ovidiu Marian, director al Gospodariei Comunale a fost ales presedinte municipal cu 21 de voturi pentru, impotriva unu. Comitetul Municipal PNTCD Arad a fost completat cu 8 membri datorita demisionarilor din PNTCD Arad. Din actualul Birou Municipal fac parte avocat Alin Gherga, vicepresedinte, Mario Stoica - secretar, Marius Buftea si Marius Nicolescu, membri. Presedintele municipal PNTCD, Ovidiu Marian, ne-a declarat: "Sunt onorat de increderea membrilor Comitetului Municipal pentru votul acordat. Organizatia a dat dovada ca noua echipa este bine inchegata si unele probleme interne au fost depasite. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa fie nominalizat candidatul de primar al Aradului." Luni, va fi convocat Comitetul Municipal PNTCD Arad pentru a desemna candidatul de primar. Avand in vedere ca Ovidiu Marian a fost ales ca presedinte municipal, este primul pe lista in cursa pentru primar al Aradului din partea acestei formatiuni politice.
La sectia ORL ne putem schimba infatisareaNasul carn sau "urechile clapauge" (acesta pentru a folosi un limbaj pe intelesul tuturor), sunt aspecte care creaza complexe de netrecut pentru multi dintre semenii nostri. Pana nu demult, ideea de chirurgie estetica a nasului si a urechilor, era, pentru multa lume, ceva de nesperat. In special, realizarea unor astfel de interventii intr-un spital "de stat", era doar un vis alimentat de imagini vazute in emisiuni de televiziune la posturi staine. De doi ani de zile, la Spitalul Municipal - sectia ORL - astfel de inerventii au devenit o rutina. Cel care "se face vinovat" de acest important pas pentru medicina aradeana este dr. Ion Serban, medic primar in cadrul sectiei amintite.
Internetul este - mai nou, o muza pentru medici
Poate ca prea putini dintre noi stiu cine este doctorul Serban. Doar cei care din motive de urgenta sau de suferinta au ajuns vrand nevrand sa-l cunoasca. Dupa numai cateva minute de discutie, am hotarat sa-i acordam sansa unei scurte prezentari. Am aflat ca rezidentiatul l-a facut la Timisoara, dar in mare masura se cosidera un autodidact. In sensul ca, fiecare caz,  in parte este diferit, trebue analizat ca atare, si necesita o documentare separata. Dr. Ion Serban si-a desavarsit specializarea in chirurgie estetica in Canada, unde a avut privilegiul de a fi invitat de un prieten de familie, medic ORL-ist. Timp, de o luna de zile, a avut posibilitatea de a asista si chiar de a participa la tot felul de interventii de acest gen, intr-un spital public din Otawa. Tot acolo, si-a cultivat cunostintele in materie, la biblioteca orasului, experienta unica, dupa spusele sale, in ceea ce priveste gradul de dotare (toate informatiile de care cineva are nevoie, acolo, pot fi obtinute prin itermediul calculatoarelor). De asemenea, si Internetul are un rol foarte important in profesia pe care si-a ales-o, doarece, ca pentru oricare dintre noi, acesta reprezinta o sursa valoroasa de informatii. In viitorul apropiat si-ar dori sa aibe posibilitatea de a da curs unei invitatii in California, tot in scopul de a-si cosolida tehnica. Dr. Ion Serban a mai tinut sa precizeze ca, cotrar parerii altor colegi de-ai sai, dansul considera ca este foarte normal, ca un ORL-ist sa se ocupe si de chirurgie reparatorie si plastica, adica de remodelarea nasului si a urechilor. Operatiile estetice la nas si la urechi, efectuate la Spitalul Municipal, sectia ORL, la noi se platesc, deoarece acestea  nu sunt finantate de Casa de Asigurari de Sanatate. Dar, tarifele percepute sunt cu mult inferioare comparativ cu cele ale clinicilor private. Exista si unele exceptii, reprezentate de diferite situatii mai speciale, in general pacienti care au suferit anumite accidente in urma carora au dobandit afectiuni, cum ar fi deviatiile de sept sau alte malformatii grave.
Pretul ii sperie pe unii potentiali pacienti
O operatie, in sine, are un pret derizoriu, adica se "invarte" in jurul a doua sute de mii de lei. Problema mare, in schimb o reprezinta costurile legate de spitalizare, care pentru cel putin patru zile, cat se impune a fi repusul sub supraveghere medicala, se ridica la aproximativ cinci milioane de lei. Adresabilitatea pentru astfel de inteventii este in continua crestere. Dar, din pacate, tot pretul este cel care taie elanul celor doritori de a-si imbunatati imaginea, cele cinci milioane de lei creand inaccesibilitate pentru foarte multi oameni. Oricum, dupa parerea doctorului Serban, acest pret este rezonabil, raportat la preturile practicate de clinicile particulare, care pornesc de la zece miloane de lei in sus. "Rezultatele pe care le-am obtinut, sunt oricum comparabile cu cele ale clinicilor specializate. Cat despre atentia pe care pacientii o primesc din partea noastra, pot sa spun ca nici aceasta nu difera cu nimic ", ne-a mai spus dr. Serban.
Mentalitatea oamenilor s-a schimbat, in bine...
Doctorul Ion Serban, vizavi de faptul ca a avut niste rezultate cu adevarat spectaculoase si prea putina lume are cunostinta de acestea, este de parere ca, o publicitate agresiva, in acest domeniu, nu este sanatoasa. Dansul, pana acum s-a multumit cu reclama pe care i-au facut-o cei care "au trecut prin bisturiul" sau. Numarul exact al celor care la acesta ora, au un nas sau urechi noi este de 152 de persoane. Cu unele exceptii, acesti pacienti, in marea lor majoritate, fiind locuitori ai judetului nostru. Cat despre calitatea si rezultatele pe care le-a obtinut de-a lungul timpului, spune: "va las pe dumneavoastra sa apreciati, dupa fotografiile pe care vi le- am pus la dispozitie. Din pacate, in aceasta perioada rece a anului, nu va putem prezenta "lucrari" de ultima ora, deoarece acestea se fac in anotimpurile "calme", adica primavara si toamna. Iarna, nu este indicat a se recurge la astfel de interventii deoarece, la temperaturi scazute, procesul de vindecare intampina oarecare dificultati." Persoanele care au apelat la seviciile doctorului Serban cu dorinta de a-si face adtfel de operatii, la inceput au fost cu predilectie femei tinere, sub patruzeci de ani, care, mai in gluma, mai in serios, prin aceasta, "au fortat mana destinului, in scopul de a se marita mai repede. Cu succes ". Lasand gluma la o parte, in ultimii doi ani, se pare ca mentalitatea oamenilor s-a schimbat din acest punct de vedere. Astfel, cei care se adreseaza medicului in scopul de a-si face o operatie estetica la nas sau la urechi, au invatat sa lase complexele la o parte, astfel, la ORL vin si barbati, mai tineri, ce-i drept, pana la patruzeci de ani. Cea mai in varsta, femeie, pe care dr. Serban a operat-o, avea 47 de ani.
Privatizarea reprezinta evolutia fireasca a medicinii.
In ceea ce priveste perspectivele legate de profesie, sau o eventuala privatizare, doctorul Serban nu este foarte optimist: " In aceste vremuri, nu pot sa ma gandesc la privatizare, deoarece pentru a pune la punct o clinica specializata in chirurgie estetica, este nevoie de sume - fabuloase. Deocamdata raman pe pozitia pe care ma aflu. Romanii; la aceasti ora, neavand posibilitati financiare, nu-si permit sa recurga la astfel de sevicii. Ma refer la marea masa. Dar, totusi vor trebui sa inteleaga ca aceasta este evolutia fireasca a medicinii."
Biserica Crestina Baptista "Maranata" la 10 ani de la constituire - Virtual Arad News (c)2000Duminica, Biserica Crestina Baptista Maranata a sarbatorit zece ani de la constituire. Momentul a fost marcat de un serviciu aniversar care a fost structurat pe trei momente: de inchinare, de aducere aminte si de incurajare. D-l Doru Popa, pastorul Bisericii Baptiste Maranata, ne-a declarat ca ceasul aniversar s-a axat  "pe adunarea de oameni care au format aceasta biserica acum zece ani. Dar nu numai. Credem ca biserica este grupul de credinciosi care are o relatie personala, cu Iisus Cristos ca Mantuitor, dar care, organizata fiind intr-un stat, a trebuit sa dobandeasca personalitate juridica." "Pana aici Domnul ne-a ajutat" a fost motto-ul zilei de duminica. Fapt demonstrat printre altele de ajutorarea altor biserici, construirea de clinici, orfelinate, gradinite si a unui Seminar Liceal Baptist.
Primarul Pancotei Ioan Farcas doreste colaborare cu Germania si AustriaLa inceputul acestui an, primarul orasului Pancota, dl. Ioan Farcas, a intreprins o vizita in Germania, la invitatia unui patron german. Patronul intentioneaza sa lucreze o suprafata de 1000 de hectare in zona Pancota. In Germania, primarul Farcas a prezentat oportunitatile de afaceri agrare din Pancota si imprejurimi. Germanul s-a aratat interesat de terenurile din Romania si , intentioneaza ca in luna august sa vina in Romania si sa incheie contracte de arendare. Suprafetele arendate vor fi in cea mai mare parte pamanturile fostelor IAS care, in majoritatea lor, sunt parloage. Pana in luna august, neamtul are incheiate contracte similare pe care trebuie sa le onoreze in Polonia. "Pamantul va fi cultivat cu plante tehnice, foarte cautate de UE". La intoarcerea in Romania, primarul Farcas a trecut prin Austria, unde a purtat un dialog cu un patron austriac interesat sa investeasca in zootehnie. Patronul respectiv a venit deja la Pancota, s-a orientat spre cateva grajduri si intentioneaza sa deschida o microferma unde sa creasca pui de carne, porci si bovine. Rasele de animale vor fi aduse din Austria. Austriacul doreste sa cumpere si 200 de hectare de pamant. De precizat ca ambii investitori detin toate utilajele necesare afacerii pe care o vor incepe.
Ceata a facut victime pe soseaUn accident grav a avut loc marti dimineata, in localitatea Zimand, in urma caruia si-au pierdut viata doua persoane, iar alte doua se afla in spital cu rani multiple. Nefericitul eveniment rutier s-a petrecut in jurul orei 9,45, pe fondul unei depasiri neregulamentare. Bucuresteanul Sorin Daniel Zanescu (31 de ani), care conducea autoturismul cu numarul de inmatriculare B - 99 - RSA, circula in directia Oradea. Acesta s-a angajat in depasire fara aa se asigure suficient, in conditiile unei ceti deosebit de dense. Din sens opus venea un autovehicul cu numar de Bihor, condus - spun politistii - regulamentar de catre Alin Cosmin Iancu. Impactul a fost inevitabil si atat de violent incat soferul bucurestean si-a pierdut viata pe loc. Un pasager din masina acestuia, David Ovidiu (35 de ani), a decedat la numai cateva ore, pe patul spitalului. Alte doua persoane au fost ranite grav si se afla internate la Spitalul judetean. In ultima saptamana, pe drumurile din judetul nostru au avut loc numeroase accidente care s-au produs datorita neadaptirii vitezei la conditiile de drum alunecos sau din cauza neatentiei. Politistii avertizeaza ca pericolul este cu atat mai mare cu cat mai sunt inca drumuri acoperite cu polei sau chiar de gheata.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}