title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Miercuri 11 octombrie 2000

In Zona Libera Curtici apar noi investitori...Dupa ce ani de zile s-a vorbit de Zona Libera Arad - Curtici ca de un vis frumos, realizarea acesteia vine sa contribuie la dezvoltarea economica a judetului nostru. "Pana in prezent - dupa cum ne spunea dl. Adrian Nitu, directorul Administratiei Zona Libera - au fost incheiate 16 contracte cu investitori romani si straini. Aceasta inseamna investitii de peste 15 milioane USD si infiintarea a peste 1.000 de noi locuri de munca." Au demarat investitii firmele Rosco Textil (Sara Lee), care va incepe activitatea in primavara, Condor White (Baden Haus) din Italia, care va produce aici inca din acest an mobila pentru baie si bucatarie, precum si Olimpia SRL cu capital romano-italian care construieste spatii pentru birouri si depozite. Dupa cum ne-a declarat dl. Adrian Nitu, realizarile administratiei dupa noua luni sunt foarte bune: investitii de peste un milion USD, o rata a profitabilitatii de 45%, iar pana in luna mai fusese restituita din subventia primita, suma de 1,5 miliarde lei. Firmele care actioneaza in zona, au platit pana in prezent circa 10 miliarde lei numai taxe si impozite catre bugetele locale si de stat. "In scurt timp utilizatorii din Zona Libera Arad - Curtici vor realiza importuri anuale de 125 milioane USD, iar exporturile anuale vor depasi 182 milioane USD, ceea ce va aduce un beneficiu extraordinar Aradului", a precizat dl. Adrian Nitu. In incheiere sa mai spunem doar ca in continuare se organizeaza licitatii in vederea inchirierii de terenuri, investitorilor romani si straini, ceea ce va duce la cresterea investitiilor in zona, a numarului locurilor de munca etc.
Din lipsa de animale, la Frigorifer productia a scazut multCeea ce se intampla in industria carnii, de cativa ani incoace, nu pare sa-i afecteze in nici un fel pe guvernantii nostri. Adoptand legi in total dispret fata de producatorii de carne, au reusit sa aduca pe butuci unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei nationale. In timp ce marile complexe zootehnice au fost impinse, in mod voit, spre faliment, crescatorii de animale au fost si sunt descurajati de preturile de achizitie ieftine. E de neconceput sa se plateasca pe porcul viu douazeci si... de mii de lei, in timp ce kilogramul de carne sa se vanda in alimentare cu 80-100 de mii de lei! Toate acestea au dus, inevitabil, la scaderea drastica a efectivelor de animale, implicit la scaderea productiei autohtone de carne si produse din carne. Nici Frigorifer-ul, cunoscuta societate de procesare a carnii, nu a fost ocolit de efectele crizei tot mai accentuate.
"Vin vremuri grele..."
Daca in "vremurile bune" la Frigorifer se taiau zilnic 100 de capete de porci, in prezent s-a ajuns la circa 80 de capete pe... luna! "Ne confruntam cu o criza acuta de materie prima. Vite mai reusim sa cumparam din cand in cand, dar porci nu am mai reusit sa achizitionam de pe piata particulara in ultima vreme. Din import nu ne permitem sa aducem din cauza taxelor foarte mari, descurajatoare. Pentru a reusi sa supravietuim, batem tara sa cumparam carcase carne de porc. Vin vremuri grele pentru procesatorii de carne", spune ec. Carmen Barbulescu, directoarea S.C. Frigorifer S.A. Afirmatie confirmata si de reducerile de personal de la firma aradeana, la care mai lucreaza in prezent doar 106 angajati. Ultimele disponibilizari au fost operate in luna august a acestui an. Fiind una dintre cele mai dotate societati aradene in privinta utilajelor pe care le are, Frigorifer-ul duce de cateva luni tratative cu firme straine, pentru o eventuala asociere in vederea relansarii productiei.
Primarul Dorel Popa cauta o solutie pentru amplasarea monumentuluiVineri, cu prilejul ceremoniilor dedicate zilei de 6 octombrie, cand s-au comemorat 151 de ani de la moartea celor 13 generaIi, problema reamplasarii grupului statuar simbolizand libertatea maghiarilor, cunoscut sub denumirea de Statuia Libertatii a revenit din nou in actualitate. La intalnirea cu mass media a lui Gyorgy Frunda si a Ministrului de Justitie maghiar, Ibolya David, ziaristii au pus intrebari referitoare la Statuia Libertatii, iar Gyorgy Frunda, candidatul UDMR la presedintia Romaniei, a declarat ca grupul statuar ar trebui amplasat acolo unde a fost inainte, adica in Piata Avram Iancu. La interventia diplomatica a lui Gyorgy Tokay, liderul UDMR a mentionat mai apoi ca, ar fi foarte bine daca s-ar reusi amplasarea statuii in Subcetate. Mai diplomata a fost Ibolya David care a declarat ca, de un an de zile, de cand a fost ridicata Statuia Libertatii din incinta unitatii militare din Subcetate, autoritatile romane au promis ca va fi amplasata intr-un parc al reconcilierii. Numai ca, aceasta a ramas tot in Curtea Bisericii Minoritilor, acolo unde a fost transportata initial. Ministrul Justitiei din Ungaria a mai spus ca la vremea respectiva, autoritatile romane au promis ca problema amplasarii acestei statui va fi rezolvata dupa alegerile locale, iar de atunci, nimeni nu a mai vorbit de aceasta. Ibolya David a dat de inteles ca asteapta ca romanii sa faca primul pas pentru concretizarea promisiunii si ca a primit promisiuni din partea primarului, Dorel Popa, ca va gasi o solutie pentru amplasarea grupului statuar. Ministrul ungar al Justitiei a accentuat faptul ca guvernul pe care-l reprezinta este dispus la negocieri, atat cu guvernul Romaniei, cat si cu autoritatile locale, pentru ca grupul statuar si fie reintrodus in circuitul turistic. Cert este ca, partea maghiara si-a reafirmat inca o data sustinerea fata de reamplasarea Statuii Libertatii, chiar daca nu in acelasi loc in care a mai fost ea expusa.
Legat de aceasta problema, am dorit sa aflam care este pozitia Prefecturii Arad, cea care reprezinta Guvernul in teritoriu. Prefectul Ovidiu Nila, a carei absenta (inclusiv cea a subprefectului, de origine maghiara) de la ceremonia depunerii de coroane de la Monumentul celor 13 generali, a fost remarcata, comentata si interpretata sub diferite forme, ne-a declarat: "Faptul ca primarul Aradului a promis ca va rezolva problema amplasarii statuii Libertatii este probabil pozitia PDSR- ului. Este o problema pe care domnul primar a abordat-o in nume personal, nici Prefectura si nici Consiliul Judetean ne fiind consultate in acest sens. Problema grupului statuar din incinta Bisericii Minoritilor nu exista pentru Prefectura, deoarece Prefectura nu a fost consultata in acest aspect."Referitor la faptul ca in timpul Guvernului Radu Vasile a existat o hotarare referitoare la amplasarea grupului statuar intr-un porc al reconcilierii romano - maghiare. Prefectul Aradului a spus ca "In prefectura nu am gasit nici un fel de material legat de aceasta problema". Promisiunea primarului Dorel Popa, privind amplasarea Statui Libertatii, nu ar trebui sa o incante, cel putin deocamdata, pe ministrul Justitiei din Ungaria. Asta, deoarece, pana acum primarul Aradului nu a pus aceasta problema in nici o sedinta din Consiliul Local, cel care trebuie sa avizeze propunerea primarului. "Problema grupului stataar nu s-a discutat niciodata pana acum in nici o sedinta oficiala in cadrul Primariei. Nu s-a discutat nici in vreo sedinta a Consiliului Local. Poate ca se va gasi o solutie pe viitor in problema amplasamentului Statuii Libertatii"- ne-a declarat viceprimarul Emanoil Voicu. Pana la gasirea unui loc in care grupul statuar va putea fi asezat, acesta ramane in curtea Bisericii Minoritilor, iar intretinerea acesteia se face pe cheltuiala partii maghiare. Locul care va fi ales pentru amplasarea Statuii Libertatii va agita mult spiritele pe viitor. Mai ales daca ne gandim la pretentiile partii maghiare care o doresc in P-ta Avram Iancu. Putin exagerata aceasta pretentie. Insa, pana la gasirea unei solutii, Primaria, Consiliul Local si Judetean au multe alte probleme de rezolvat in favoarea celor care le-au dat votul pentru un mandat de patru ani. O statuie, oricare ar fi simbolul ei, ramane o statuie, dar starea sociala din ziua de astazi impune alte urgente pe ordinea de zi a celor care i-am ales.
Traseele turistice vor fi reabilitate...Consilierii judeteni au votat, recent, infiintarea unei Comisii judetene pentru omologarea traseelor turistice montane (CJOTTM), in ideea prevenirii unor accidente si a unei mai bune organizari a operatiunilor de salvare in munti. Principalele scopuri ale acestei comisii sunt omologarea, modificarea sau desfintarea traseelor turistice, evidentierea traseelor turistice si monitorizarea activitatii de amenajare si intretinere a acestor trasee. Componenta CJOTTM este formata din 21 de membri, reprezentanti ai CJA, Autoritatii Nationale pentru Turism, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Tineretului si Sportului si ai altor organisme ce au obiect de activitate zona montana. Structura Comisiei judetene pentru omologarea traseelor turistice montane urmareste, de asemenea, includerea tuturor institutiilor si organizatiilor non- guvernamentale, abilitate conform legii sa faca parte din aceasta structura, cat si membrii Comisiei pentru servicii publice, comert, turism si agricultura. CJOTTM il va avea ca presedinte pe Gavril Borza (Condor Club), secretar pe Radu Lucian Blaga (Centrul judetean pentru cultura, turism si tineret - CJA).
Urmarile vitezei excesive...La aproximativ trei km de localitatea Vinga, pe soseaua Arad- Timisoara, a avut loc ieri putin inainte de ora 13, un accident de circulatie. TIR-ul cu numarul de inmatriculare 34-TJ-4572, proprietatea unei firme de transport din Turcia, condus de Hassan Tutungioslu si Gonul Yucel, s-a rasturnat intr-o curba, probabil din cauza vitezei. Politia din Vinga a sosit la fata locului, la ora 13,00, cand a fost anuntat si Serviciul Ambulanta, din cadrul Spitalului Judeteean Arad. Pana la sosirea ambulantei - dupa circa 30 de minute - Hassan Totungioslu a zacut (aparent grav ranit) pe caldaram, politia dirijand circulatia pe un singur sens. In tot acest timp, la fata locului s-a creat un ambuteiaj - pret de cateva minute - datorita opririi mai multor TIR-uri ai caror soferi doreau sa se intereseze de soarta colegului lor. Si dupa transportarea la spital a soferului ranit, circulatia s-a desfasurat doar pe un singur sens, datorita TIR-ului rasturnat care ocupa o mare parte din banda. De la Spitalul Judetean am aflat ca celor doi protagonisti nici nu li s-a facut internarea, plecand dupa acordarea primului ajutor si a controlului.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}