title

mileniu1.gif (4622 bytes) mileniu2.gif (3780 bytes)

Zile

Ore

Minute

Secunde

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Luni, 11 decembrie 2000

Ministrul transporturilor Anca Boagiu a votat la AradAnca Boagiu a votat la Arad.
Cea mai importanta personalitate care si-a exercitat dreptul la vot la Arad a fost ministrul transporturilor, Anca Boagiu. Ea a votat la sectia numarul 1, de la Colegiul Economic, impreuna cu membri marcanti ai Partidului Democrat din Arad: vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Falca, viceprimarul Emanoil Voicu si directorul Zonei Libere Curtici, Adrian Nitu. Ministrul transporturilor a fost insotit la sectia de votare si de prefectul judetului, Ovidiu Nila. Acesta a votat mai devreme in cartierul Micalaca. La iesirea din sectie, Anca Boagiu a declarat: "Am votat pentru democratie in Romania, pentru un viitor mai bun. Nu stiu daca are importanta locul in care votezi si nu stiu daca mi-a purtat noroc ca am votat la Arad. Important este ca fiecare cetatean sa voteze, fiindca toti ne dorim schimbari majore in tara". Gheorghe Falca ne-a marturisit, tot la iesirea de la urne: "Evident ca am votat raul cel mai mic".
Prezenta mica la vot
La cel de-al doilea tur de scrutin, prezenta la vot a fost mult mai redusa decat la turul precedent. Daca pe 26 noiembrie, inca de la primele ore ale diminetii, aradenii au invadat sectiile de votare, ieri lucrurile au stat cu totul altfel. Tinerii au ezitat sa-si mai exercite dreptul la vot, lasandu-i sa decida pe cei de varsta a treia. Membrii comisiilor de la sectiile de votare au declarat ca daca la primul scrutin s-a putut admira parada de moda facuta de tineri, la al doilea tur a venit randul celor mai in varsta sa se manifeste.
Scandal intre presedinte si vicepresedinte
O situatie interesanta a intervenit la Sectia de votare numarul 40, din cartierul Aurel Vlaicu, unde vicepresedintele Nicolae Roca Popescu a reclamat la Biroul Electoral de Circumscriptie faptul ca a fost inlocuit nejustificat. Presedintele respectivei sectii, Teodor Mot, afirma ca a procedat la inlocuirea vicepresedintelui deoarece acesta s-a prezentat de nenumarate ori in stare de ebrietate la sectie, inclusiv in 26 noiembrie. In sprijinul afirmatiilor, Teodor Mot argumenteaza ca subalternul sau a parasit de patru ori sectia de votare la primul tur, desi legea precizeaza clar ca membrii sectiilor de votare trebuie sa fie prezenti la sectie pe tot parcursul desfasurarii procesului electoral. De cealalta parte, Popescu Roca aduce aceleasi acuze, adica faptul ca Mot ar fi fost, la randul lui, sub influenta alcoolului si a parasit sectia. Singura diferenta este ca Mot are si martori care-i sustin afirmatiile. Cert este ca presedintele Tribunalului Arad, Horia Oprean, a dispus inlocuirea vicepresedintelui de la Sectia 40 cu o alta persoana.
Bolnavii, detinutii si jandarmii au votat
La Spitalul Judetean Arad, de data aceasta urna mobila a aparut imediat dupa ora 10,00. Doua echipe de la sectiile 8 si 58, de la Liceul "Vasile Goldis" au trecut pe rand pe la toate saloanele de bolnavi. La Penitenciarul Arad, cei 88 de detinuti au votat in ordine, procesul incheindu-se la ora 11,00, fara nici un incident major. La Unitatea de Jandarmi Vladimirescu, cei 344 de militari in termen au votat in grup, la orele amiezii. Procesul de votare s-a incheiat fara a fi semnalate incidente.

Scandal
La acest al doilea tur aradenii au manifestat mult mai putin interes pentru alegerea presedintelui. Astfel, la ora 20,00 situatia era urmatoarea: in judet au votat 49,45%, iar in municipiu 45,79%. La ora 20,00, recordul prezentei la vot a fost atins de localitatea Semlac unde au votat 90% din cetateni. Contraperformanta este detinuta de comuna Pecica, unde pana la aceeasi ora au votat doar 25% dintre locuitori. Conform primelor estimari realizate la iesirea de la urna, in judetul Arad, Ion Iliescu l-a devansat pe Corneliu Vadim Tudnr primul avand 68%, iar cel de-al doilea 32%. Cu putin timp inainte de inchiderea sectiilor de votare s-a declansat un adevarat scandal, aplanat in cele din urma de prefectul Ovidiu Nila, sprijinit, la un moment dat, chiar si de Politie. Membrii de la anumite sectii de votare au declarat ca nu vor numara voturile dupa ora 21,00, deoarece nu au fost platiti pentru toata munca prestata si au facut munca patriotica.
Ministrul transporturilor Anca Boagiu a taiat panglica inauguralaIn data de 24 iunie 1998 avea sa se inchida circulatia feroviara pe podul CFR, care facea legatura intre Aradul Nou si Timisoara. Vechimea podului, multiplele modificari, exploatarea intensiva si precipitatiile abundente din luna iunie 1998 aveau sa afecteze grav stabilitatea infrastructurii podului, existand riscul - potential - de prabusire a acestuia. Timp de doi ani si jumatate, angajatii I.S.P.C.F. Bucuresti (proiectantul lucrarii), condusi de dir. ing. Constantin Cristescu si ing. Dinu Severin, au contribuit la redeschiderea circulatiei feroviare, optimizarea traficului si, poate cel mai important aspect, reluarea legaturii strategice intre regiunile istorice Banat si Crisana. Despre cum au decurs aceste lucrari, timpii realizati si calitatea lucrarii, in cele ce urmeaza.
Trenul a intarziat
Ieri dimineata, la ora 11,00, pe o vreme cainoasa, peste 50 de oameni (de la oficialitati locale pana la ceferisti) asteptau, in fata noului pod, coborarea din trenul inaugural a d-rei ministru, Anca Boagiu. Acest fapt, insa, nu a contribuit cu nimic la sosirea la ora stabilita a trenului, acesta intarziind pret de 15 minute. In cele din urma, Anca Boagiu (insotita de Ovidiu Nila - prefectul Aradului, Gheorghe Falca - vicepresedintele CJA, Emanoil Voicu - viceprimar, Iulian Stefanescu - directorul Regionalei CFR Timisoara si de directori ai Regionalelor din Constanta, Galati, Iasi, Craiova, Brasov,Cluj) a coborat din trenul mult asteptat, taind conform traditiei, panglica inaugurala. Bineinteles, nu inainte ca un sobor de preoti sa sfinteasca intreaga lucrare.
Sa se numeasca Podul Rosu!
"Suntem foarte multumiti de aceasta realizare, considerand-o una dintre cele mai importante in partea de vest. As dori ca acest pod sa se numeasca, de acum incolo, Podul Rosu" - isi manifesta dorinta Anca Boagiu. (Si pe buna dreptate, daca tinem cont ca intreg podul are culoarea rosie). "Datorita proiectantului, am reusit finalizarea lucrarilor mai repede cu sapte luni, fapt pentru care am economisit 45 de miliarde de lei. Valoarea investitiei este de 113 miliarde de lei. In prima saptamana vor circula doar trenurile de calatori, urmand ca, dupa aceea, sa circule si cele de marfa- atat de lung parcurs, cat si de scurt parcurs".
Micalacenii pareau incantati
Pentru a ne face o parere asupra calitatii lucrarii desi parerea noastra nu avea prea mare importanta - ne-am urcat in trenul inaugural, pentru a trece multmediatizatul pod. Desi avand restrictie de viteza, trenul a trecut fara probleme Podul Rosu, dovada a calitatii lucrarii. Pe partea dreapta a directiei de mers, la geamurile blocurilor, micalacenii ne faceau cu mana, motiv pentru care suntem indreptatiti sa credem ca si locuitorii acestei zone sunt bucurosi de modernizarea facuta.
Cateva date tehnice
Vechiul pod a fost construit de caile ferate maghiare in anul 1912, pentru cale ferata simpla, in sistem grinzi cu zabrele; tabliere metalice independente, cu cinci deschideri. In anul 1944, pe vreme de razboi, podul a fost avariat destul de serios, fiind ridicat si repus in functiune in anul 1947, la restabilirea circulatiei. Noul pod are urmatoarele caracteristici tehnice: doua tabliere metalice de 76,8 metri deschidere (cea mai mare deschidere din tara) si trei tabliere metalice de 51,4 metri deschidere, doua culee si patru pile din beton. Pe langa acestea, au fost executate si patru pasaje subterane, destinate fluidizarii si cresterii sigurantei circulatiei rutiere si pietonale. De asemenea, constructorul va realiza lucrarile de montare, pe o lungime de un kilometru, a panourilor fonoabsorbante, introduse in premiera in Romania, pentru reducerea poluarii fonice a zonei intens populate.
In exclusivitate,
Anca Boagiu ne-a declarat ca, de la intreruperea circulatiei feroviare, statul a suplimentat cheltuielile cu 210 milioane de lei in fiecare zi. Acest lucru a fost cauzat de devierea circulatiei trenurilor de marfa si calatori de scurt parcurs prin statia Ilia, cu dublarea distantei de parcurs intre statiile Timisoara si Arad.
Si jucariile vor fi controlate de OPC...Reprezentantii OJPC din Romania si Ungaria se intalnesc la Arad
La sfarsitul lunii noiembrie, a avut loc, la Covasna, Conferinta Nationala a Oficiului pentru Protectia Consumatorului. Principalul punct pe ordinea de zi l-a constituit dezbaterea pachetului de legi in domeniul Protectiei Consumatorului, emise la initiativa OPC in vederea armonizarii legislatiei noastre cu cea europeana, conditie esentiala pentru aderare. In baza Acordului de Colaborare incheiat intre Inspectoratul General pentru Protectia Consumatorului din Budapesta-Ungaria si OPC Bucuresti, in luna care a trecut, au avut loc la Budapesta convorbiri intre cele doua institutii privind informarea reciproca asupra produselor necorespunzatoare, solutionarea litigiilor cu agentii economici, armonizarea legislatiei cu Uniunea Europeana. In conformitate cu punctul 6 al Acordului de Colaborare, partile au hotarat sa organizeze in aceasta luna la Arad si Bekescsaba un schimb de experienta. De comun acord, in ziua de 5 decembrie, directorii OJPC Arad, Bekes si Bihor s-au intalnit la Bekescsaba, urmand ca marti, 12 decembrie, intalnirea sa se repete la Arad. Aceasta va consta dintr-un control comun asupra conditiilor de comercializare a alimentelor si jucariilor inaintea Sarbatorilor de iarna, cuprinzand prelevari de probe si analize de laborator care se vor efectua in fiecare localitate.
Liderul Sindicatului Sanitas Arad - Delia Bonca doreste o rezolvare pasnica...Membrii Federatiei Sanitas au promis, de curand, ca vor declansa actiuni de protest, prin blocarea activitatii in cabinetele medicale, in cazul in care nu vor fi rezolvate revendicarile sindicalistilor. Principala nemultumire in acest nou caz era legata de gravele deficiente in privinta modului de cheltuire a sumelor prevazute in bugetele de practica medicala. In acest sens, liderii Sanitas au declarat ca doresc emiterea unui Ordin ministerial si a unui Ordin din partea presedintelui Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate, prin care sa se reglementeze modul de plata al asistentelor care isi desfasoara activitatea in cabinetele medicilor de familie. Aceste cabinete sunt finantate de Casa, iar medicii isi stabilesc bugetul pentru plata asistentelor necorespunzator. "Am hotarat sa renuntam, deocamdata, la manifestatiile de protest, sperand ca, dupa alegeri sa putem rediscuta aceasta problema cu reprezentantii noului guvern. Incercam sa rezolvam totul pe cale pasnica", ne-a declarat Delia Bonca, liderul "Sanitas" Arad.
Artistul fotograf Virgil Jireghie la vernisajul expozitiei "Arta si rafinament urbanistic"Vernisajul expozitiei de fotografii a avut loc la Muzeul de Arta din Arad
Ieri, la orele amiezii, a fost vernisata expozitia de fotografii a lui Virgil Jireghie cunoscut om de presa si artist fotograf din Arad. "Arta si rafinament urbanistic" este titlul celei de a zecea expozitii personale ale lui Virgil Jireghie, prin lucrarile expuse, el oferindu-ne o imagine cu totul noua asupra orasului in care traim. Referindu-se la maniera in care artistul fotograf imortalizeaza si ne aduce in fata ochilor orasul, criticul si istoricul de arta Horia Medeleanu spunea, inainte de vernisaj: "La inceputul secolului nostru, Nicolae Iorga asemana bulevardul Aradului cu ringul vieaez. Dupa aproape un veac, imaginile realizate de Virgil Jireghie confirma caracterizarea lapidara a marelui istoric: Aradul fotografului artist a fost si este un oras central european." In urma cu un secol, Kodak spunea foarte simplu: "Apasati pe un buton, iar restul il facem noi!". Si astazi, datorita tehnologiei, lucrurile stau cam la fel: oricine isi poate cumpara un aparat foto automat, fixeaza imaginea si, printr-o apasare de buton, imortalizeaza ceea ce vede. La putin timp dupa aparitia ei, fotografia si-a revendicat titlul de "arta", avand acum locul sau bine stabilit. Numai ca pentru "a face arta" este nevoie de mult mai mult decat o simpla apasare pe buton; iar aici apare artistul. Doar el stie ce si, mai ales, cum sa fotografieze, astfel incat fotografia sa fie mai mult decat o simpla imagine, astfel incat ea sa reuseasca sa transmita stari, emotii si atitudini. Iar Virgil Jireghie "recidiveaza" din nou, demopnstrandu-ne inca odata, ca ochiul si imaginatia sa de artist stiu sa-l faca pe privitor sa simta ceea ce este in spatele imaginii. "Arta si rafinament urbanistic" vine in intampinarea aradenilor cu optzeci de fotofii color, numele fiecareia dezvaluind privitorului cate ceva din sentimentele artistului fotograf: Picaturi de lumina, Ingerii cetatii, Ritmuri aradene, Candoare, Grafica in metal, Valtoare 1817, Orgoliu, Singuratatea muzelor, Tristetele Pomonei, Capricii, Vitraliul lui Cupidon, Ochiul Ciclopului etc.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


new88.gif (2109 bytes)van_publicitate.gif (4271 bytes)

home3.gif (1226 bytes) Imobil de vanzare


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Agenda de Arad, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}