title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Luni, 12 iunie 2000

La farmacii au sosit noile liste cu medicamente compensateNoile liste cu medicamente compensate si gratuite vor intra in vigoare de astazi 12 iunie si potrivit noilor reglementari, lista cuprinde 259 de denumiri comune internationale si aproximativ 2.400 de produse, iar cea a gratuitatilor stabileste medicatia pentru 26 de boli, respectiv peste o mie de produse. Plafonul retetei compensate si al celei gratuite este de un milion de lei. Peste acest plafon, pacientii au nevoie de apobare din partea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. "Compensarea se face in proportie de 70 la suta din valoarea medicamentului cel mai ieftin. Pin acest sistem, bolnavii vor plati 30 la suta din valoarea medicamentului, iar statul 70 la suta. Lista medicamentelor compensate cuprinde 186 de denumiri pentru medicamente gratuite, mai multe decat in vechea lista"- ne-a declarat Carmen Vicol, sef Serviciu Rambursari. Persoanele care solicita medicamente mai scumpe decat cele cuprinse in lista compensatelor vor suporta diferenta de pret. Plafonul retetei compensate si al celei gratuite este de un milion de lei. Peste acest plafon, pacientii au nevoie de aprobare din partea Casei de Asigurari de Sanatate Judetene. Casele de Asigurari de Sanatate vor monitoriza prescrierile si eliberarile de medicamente gratuite si compensate, pentru a evita prescrierile abuzive si nejustificate. Pentru ca de astazi, 12 iunie, medicii si farmacistii aradeni sa poata prescrie si elibera medicamente cu pret redus sau gratuite Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate Arad a distribuit noile liste medicilor si farmacistilor: "Am anuntat medicii si farmacistii sa vina sa-si ridice noile liste pentru ca de azi sa poata prescrie sau elibera medicamentele compensate sau gratuite. Marea majoritate s-au prezentat deja, in special farmacistii. Pentru ca multi medici sau farmacisti folosesc computerele i-am anuntat sa vina cu dischete" - a mai spus Carmen Vicol. Listele cu medicamente compensate si gratuite pot fi modificate de catre Ministerul Sanatatii si CNASS, de cate ori va fi nevoie.
Brigada 19 Mecanizata "Ziridava" la ceas aniversarAnul acesta se sarbatoresc 170 de ani de cand, in baza Tratatului de pace de la Adrianopole si a articolului 30 din Regulamentului Organic, in Tara Romaneasca iau fiinta unitati ale Oastei Romane. "La 12 iunie 1830, in garnizoana Bucuresti se constituie Regimentul 2 Infanterie, care, din 1860, prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va purta denumirea de "Regiment in linie". Urmeaza, de-a lungul vremii, o seama de transformari, urmand ca, din 1959 sa primeasca numarul de unitate 01380 si titulatura de Regimentul 19 Mecanizat. Din 1990 i se inscrie si denumirea onorifica "Ziridava" - ne informeaza ofiterul de relatii publice, capitan Marcel Miculac. Duminica, de la ora 9,45, la Cetatea Aradului au avut loc manifestari prilejuite de aceasta aniversare.
Actionarii FNI au protestat din nouParlamentarii tin cu pagubitii
Cateva zeci de persoane au continuat, sambata dimineata, manifestatia de protest indreptata impotriva institutiilor raspunzatoare de fraudele aparute la FNI. De pe platoul din fata Fondului, presedintele comitetului de initiativa ai investitorilor pagubiti, dl. Alexandru Pintea, a facut un anunt important: Grupul parlamentar liberal a initiat recent, un proiect legislativ, sustinut si de Opozitie, prin care investitori sa fie despagubiti integral de catre stat, tinandu-se cont si de rata actuala a, inflatiei. Parlamentarii cer ca oamenii sa-si poata recupera banii de la actionarii majoritari in SOV INVEST, cu implicarea Ministerului finantelor, care a avizat tranzactionarea plasamentelor pe piata. "Sa fie clar: noi nu dorim sa ni se dea banii de la buget, din fondurile pentru sanatate, invatamant, armata si asigurari sociale. Sa plateasca vinovatii. Statul este dator sa gaseasca resursele de returnare conform sumelor investite. Speram ca, in maximum trei luni, sa ne recuperam banii", ne-a spus dl. Pintea.
Sau adunat 700 de plangeri
Pina acum, comitetul de initiativa a inregistrat peste 700 de reclamatii de la investitorii aradeni. Plangerile insotite de copiii dupa carnetul de investitor si dupa buletinul de identitate se pot depune si la politie. Pagubitii vor fi reprezentati juridic, la Parchet de  catre doamna avocat Doina Serban. Investitorii pot solicita si cereri de rascumparare de la sediul FNI, zilnic intre 9-12 si 15-18.
"Mafia din Romania a distrus Economia"
Protestatarii au traversat bulevardul, oprindu-se in fata Palatului  Administrativ. Ei au asteptat in van sa-i abordeze vreo oficialitate, asa ca au trecut la scandari: "FMI da banii la hoti, iar noi suntem furati toti", "Hotii, hotii, Mafi(h)otii ", Nu votam, pana nu recuperam", Mafia din Romania a distrus Economia!
Investitorii vor picheta zilnic sediul Fondului si vor manifesta, din nou, sambata viitoare, la ora 10,00 in fata Prefecturii.
A fost retinut prin Interpol un cetatean italianPentru a treia oara in acest an, lucratorii Inspectoratului de Politie a Judetului Arad au reusit identificarea si retinerea a trei urmariti internationali prin Interpol. Ultima captura de acest fel, care a avut loc miercuri, este un cetatean italian, Carmelo- Sebastiano Parale, de 43 de ani, din Italia. Despre activitatea sa infractionala ne relateaza maior Floarea Dan, purtator de cuvant in cadrul IPJ Arad: "Italianul a fost dat in urmarire prin Interpol in data de 6 iunie, pentru o fapta comisa in 1996: omor deosebit de grav, port ilegal de arma si distrugerea cadavrului. Ofiterii de politie a crimei organizate au reusit, in urma masurilor specifice intreprinse, sa-l identifice si sa-l retina". Condamnat in lipsa, Carmelo-Sebastiano Parale s-a stabilit in Romania, mai precis in Arad. Serviciul de Combatere a Crimei Organizate a stabilit ca italianul a fost asociat unic la Restaurantul Orizont din Micalaca, pe care, in urma cu aproximativ o luna, il cesionase unui conational. "Carmelo-Sebastiano Parale a facut parte dintr-o retea mafiota cataneza, numita Cosa Nostra, mandatul de arestare international fiind emis de catre Tribunalul din Catania. A fost prezentat Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, care a emis mandat de arestare preventiva pe timp de 30 de zile, urmand a se intocmi actele necesare in vederea extradarii" - ne-a declarat Floarea Dan.
ARIS asteapta o hotarare de guvernPrivatizarea societatii SC ARIS SA nu s-a realizat nici pana in prezent. Deoarece dupa numarul de licitatii prevazute de lege, organizate de catre FPS Bucuresti, nici un investitor nu s-a aratat interesat de intreprinderea aradeana, de privatizarea ei se va ocupa Ministerul Finantelor. Desi acest lucru se stia de mai mult timp, ministerul nu s-a grabit sa intre in posesia "mostenirii". "Actiunile nu au fost trecute in mod oficial Ministerului Finantelor, s-a semnat un protocol, dar trecerea se va face printr-o hotarare de Guvern. Acum se fac evaluari la nivel de fabrica, au venit niste experti angajati de minister" ne-a declarat administratorul SC ARIS, Teodor Horga. Activitatea se desfasoara in mod normal si muncitorii nu s-au mai confruntat cu intarzieri la plata salariului. In alta ordine de idei va mai informam ca, recent, au avut loc alegeri la Sindicatul Liber al SC Aris si in urma votului secret exercitat de sindicalisti, lider a ramas tot Stefan Lacsan.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}