title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Marti, 12 septembrie 2000

Directorul OJPC Arad - Gelu Florincas intrevede o iarna grea- Domnule director de catva timp Oficiul dv. a pornit o adevarata ofensiva  impotriva Artermului. Ce s-a intamplat, cu ce va suparat acesta ?
- Nu-i vorba ca Artermul sa ma fi suparat pe mine sau OJPC-ul, ci este vorba de numarul tot mai mare de scrisori si sesizari care privesc modul de stabilire, in special a cheltuielilor cu apa calda. De aici si atentia mai sustinuta pe care am acordat-o acestei institutii
- Multi cititori socotesc ca Artermul este o veriga, un intermediar care ar cam trebui, sa dispara...
- Si eu cred asa. De altfel, sistemul Arterm a existat doar in comunism, iar in unele din fostele tari comuniste precum Ungaria el a disparut deja. De ce cred eu ca Artermul este o institutie revoluta ? Din doua puncte de vedere.
1. Pentru ca eliminand un intermediar s-ar reduce substantial costurile incalzirii si apei calde.
2. Pentru ca in acest fel s-ar sparge un monopol care, dupa cum vedeti, creaza atatea probleme.
Repet insa: treaba aceasta nu se poate rezolva aici, ci la Bucuresti.
- Nici nu ne gandeam noi ca s-ar putea rezolva aici, pentru ca, iata Consiliul Judetean nu fost in stare si rezolve o treaba elementara si atat de necesara: sa elaboreze normele de consum pentru consumatorii de apa calda si caldura necontorizati - si asta in 7 (1) ani cati au trecut de la aparitia H.G. nr. 348/1993 - daramite sa se apuce de o asemenea chestiune grea. Ma refer la fostul Consiliu Judetean, pentru ca ulterior, dupa cum se stie Artermul a fost pasat Consiliului Local Municipal.
- Revenind, as dori sa subliniez problemele foarte mari pe care le va creea iarna care vine ...
- ...Probleme pe care Guvernul, in stilu-i caracteristic le-a amplificat prin majorarea pretului gigacaloriei de la 230.000 la 350.000 de lei exact in pragul iernii!
- Intr-adevar intr-un asemenea context, dupa calculele noastre, cheltuielile aproape se vor dubla, ponderea cea mai mare de aproape 80% cavand-o cele cu incalzirea si apa calda. De aici solutiile propuse de noi, solutii care se bazeaza pe excluderea Artermului din viata asociatiilor de proprietari, una dintre ele, existenta deja, fiind cea a microcentralelor de bloc.
- Cat costa o asemenea treaba. Circa 8.000 de marci germane. De precizat ca astfel de centrale exista in Ungana, de unde in ultimul timp sunt aduse cu zecile spre a fi montate in Oradea, Satu Mare si Cluj. 8000 de marci inseamna peste 80 de milioane de lei. Numai instalatia. Unde mai pui restul?! Spuneti ca exista asemenea microcentrale in functiune si in Arad. Unde, spre exemplu?
- Una  exista, de pilda, la Caminul studentesc al Universitatii "Vasile Goldis" si, din ceea ce stiu eu, cheltuielile cu apa calda si caldura de aici sunt de trei (!) ori mai mici decat cele de la un bloc obisnuit.
- Interesant, dar aceasta presupune, banuiesc, renuntarea la sistemul de distributie al Artermului si racordarea directa la conductele CET-ului ?!
- Intocmai
- Un lucru care sta la indemana a prea putini ...
- Eu aici nu m-am gandit la un sistem generalizat. Sau nu acum, ci in perspectiva anilor care vor veni.
- Continuati, va rog. Dar, mai inainte, inca o intrebare: cu ce combustibil functioneaza aceste microcentrale?
- Cu gaz. De altfel, exista in acest sens inca de anul trecut o hotarare a Consiliului de Administratie a S.C. Distrigaz Nord S.A. din Tg. Mures, prin care se aproba montarea de convertoare si microcentrale de bloc sau de scara.
- Dar Artermul o sa fie de acord? Pentru ca, iata, acum, pentru o simpla deconectare a unui calorifer dintr-o camera trebuie sa aduci tot felul de hartii si de aprobari de la vecini ...
- Am si eu in fata acest ase-zis ,,acord" pe care il pretinde Artermul si care a cam bagat groaza in locatarii din apartamentele invecinate ... ne asumam raspunderea pentru consecintele (cele ale debransarii unui calorifer de la caldura) cunoscand faptul ca vor fi afectate negativ incalzirea vecinilor si reglajul instalatiei intregului imobil." O data, ca locatarii - nu prea au de unde sa cunoasca ce se zice in "Acord", iar in al doilea rand mi se pare ca Artermul exagereaza putin. Din motive lesne de inteles.
-Ramanand inca nitel in domeniul acesta al inovatiilor ... de nevoie am auzit ca in unele blocuri unii locatari s-au deconectat de la Arterm si s-au legat la gaz montandu-si termoteci de apartament, care furnizeaza atat apa calda cat si caldura.
- Da, exista asa ceva in Arad si inca de ordinul sutelor, dar cheltuielile pentru instalarea acestui sistem sunt cam mari, cu toate ca investitia se amortizeaza destul de repede.
- Va multumesc pentru interesantele lucruri spuse.
A consemnat Mircea Dorgosan
Domnul Jim Cobley vrea sa ajute taranistii aradeni...La sfarsitul saptamanii trecute, organizatiile de tineret si de studenti ale PNTCD Arad au organizat un "Seminar pentru campanie electorala". Lectorii acestui seminar au fost Scott Carpenter, reprezentant al Institutului Republican International, Jim Cobley, din partea Conservative Constituency Agency East Devon, Dave Eager, fost consilier de imagine a ex-premierului britanic Margaret Thatcher, care a predat cursul "Prezentarea proprie a mesajului electoral". Domnul Scott Carpneter, director pentru Europa Centrala si de Est, a prezentat in ultima zi a seminarului tema "Transmiterea mesajului si relatia cu mass media". La seminar au participat reprezentanti ai PNTCD din Timis, Oradea, Alba, Cluj si Hunedoara. Tema principala a acestui eveniment a fost identificarea electorala a CDR 2000 si modalitatile de transmitere a acestora catre electorat. Purtatorul de cuvant al PNTCD Arad, Cosmin Galu a declarat pentru Observator: "Colaborarea cu colegii conservatori demonstreaza ca facem parte din familia partidelor crestin-democrate europene si integrarea europeana ramane obiectivul principal pentru Romania".
La Zadareni s-a sarbatorit Ziua PompierilorDuminica, zece servicii publice de pompieri civili (SPPC) din Bodrogu Nou, Macea., Sagu, Neudorf, Curtici, Vinga, Sampetru German, Siria, Zabrani si Zadareni au sarbatorit in preambul Ziua Pompierilor. Gazda manifestarilor a fost localitatea Zadareni, apartinatoare comunei Felnac. Cu exceptia SPPC Zadareni, care a participat la concurs doar in calitatea de gazda, celelalte noua servicii publice de pompieri civili s-au intrecut in cadrul probei Stafeta 4x100 m; Lt. col. Nicolae Basoiu de la Grupul de Pompieri "V. Goldis" din Arad a coordonat concursul propriu-zis si a mentionat ca participantii au obtinut timpi buni. Pe locul I, la egalitate de puncte, au iesit invingatoare echipajele SPPC din Sagu si Vinga, urmate de echipajul din Zabrani. Castigatorii au primit premii in bani iar celorlalte echipaje le-au fost acordate diplome de participare. Chiar daca dupa '90 Zadareniul este pentru prima data gazda unei astfel de intalniri, actiunea a fost un succes. Participantii au dat dovada de profesionalism iar gazdele, de buni organizatori. Duminica s-a incheiat cu un bal al pompierilor, acestia demonstrand ca sunt pe pozitii nu doar in lupta cu focul, ci si in cea cu distractia.
Comunitatea Evreilor aradeni se intalneste periodic la clubIn urma cu 50 de ani, Aradul avea 70.000 de locuitori. Dintre acestia, 17.000 erau evrei. Vestiti comercianti, evreii au fost "paralizati" odata cu venirea sistemului comunist. Tocmai de aceea, au cautat sa-si redobandeasca statutul furat. Si n-au reusit altfel decat emigrand. In Israel si in America. La ora actuala, Comunitatea Evreilor din Arad numara 220 de membri, dintre care 70 sunt persoane asistate. 60 servesc zilnic masa la cantina comunitatii, la preturi modice, diferenta fiind subventionata de Federatia Evreiasca din Romania, la randul ei finantata de Organizatia Internationala evreiasca de ajutorare JOINT din America. Membrii varstnici ai comunitatii au acces lunea la un club unde, la un ceai sau la o cafea, poarta discutii pe diverse teme, joaca remi sau urmaresc diferite filme video. Tot in cadrul comunitatii functioneaza, din 1970, un camin pentru persoanele varstnice, finantat tot de JOINT SUA. Am vizitat acest camin impreuna cu dl. Michael Lebov, evreu de origine, care de cateva zile a venit din America, unde traieste si isi ajuta semenii. La ora actuala, la camin isi duc batranetea 10 persoane cu varste cuprinse intre 85 si 95 de ani. Toti se lupta cu singuratatea si mai au - fie in tara, fie in strainatate - doar prieteni sau rude indepartate. La camin beneficiaza zilnic de patru mese, de asistenta sociala si medicala. In ziua documentarii noastre, pentru Clara Somlo era o zi speciala. Doamna Clara a implinit 80 de ani, "groaznic de mult" dupa cum ne marturisea. Venita la Arad la 23 de ani, de la Budapesta, Clara Somlo a invatat romaneste la 34 de ani, iar apoi a lucrat ca functionara. Casatoria cu un neamt din Timisoara a fost un esec. Octogenara este "urmarita" si acum de persecutiile la care au fost supusi evreii. La fel si ceilalti confrati de etnie. "Daca n-ar fi fost comunitatea, nu m-as fi descurcat" - spune batrana. Pe langa ajutorul din partea comunitatii, de ziua ei Clara Somlo a primit flori si o atentie materiala din partea d-lui Lebov. Care a mai ajutat si alti membii ai comunitatii si care, in aceste zile a impartasit impresii cu fratii evrei care traiesc in Arad.
La Sebis, liceul se confrunta cu probleme - Virtual Arad News (c)2000Anul acesta, vacanta de vara a elevilor s-a incheiat cu doua saptamani mai devreme, adica la 1 septembrie. Aceasta zi a fost una cu rezonante deosebite pentru elevii si profesorii de la Grupul Scolar Industrial Sebis, care au participat, in careu, la festivitatea de deschidere a noului an scolar. Manifestarea a fost umbrita insa de problemele ce care se confrunta conducerea liceului, cea mai presanta fiind repararea grupurilor sanitare, fapt pentru care Grupul Scolar Industrial Sebis nu a primit pana la aceasta ora avizul sanitar, necesar functionarii. "Se fac eforturi foarte mari pentru renovarea si punerea in functiune a acestor grupuri sanitare care sunt vechi si deteriorate. Primaria Sebis, cu ajutorul unor sponsori, incearca sa elimine aceste disfunctionalitati, pentru a putea primi autorizatia sanitara necesara", afirma directorul liceului, prof. Maria Codreanu. Spatiile de scolarizare nu sunt suficiente si se fac eforturi pentru ca toti elevii sa frecventeze cursurile dimineata, in mod special clasele de profesionala, unde sunt elevi care nu au posibilitati de deplasare dupa-masa. In privinta pregatirii pentru iarna - "aceasta intra in atributiile primariei si sper sa nu fie probleme", afirma Maria Codreanu. Incepand cu acest an scolar, elevii din Sebis au posibilitatea sa lucreze "pe calculator", la ora actuala existand doua cabinete de informatica dotate cu 20 de calculatoare. De curand, un om inimos a daruit scolii inca patru calculatoare, care vor fi folosite pentru elevii incepatori, la orele optionale "Prietenul meu, calculatorul ", Chiar daca exista si unele neajunsuri, profesorii de la Sebis isi dau toata silinta pentru educarea elevilor si, daca ne raportam la anii precedenti, exista premiza ca liceul din Sebis sa fie bine apreciat pe plan judetean.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}