title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !
Directia de Telecomunicatii Arad Nega Computer

Stirile Zilei

Joi, 12 octombrie 2000

Targul AR-MEDICA a atras deopotriva specialisti si curiosi - Virtual Arad News (c)2000Cea de saptea editie a targului international de medicina, aparatura medicala, stomatologie, farmacie, salon optica si servicii conexe AR-MEDICA a fost inaugurata, ieri, in prezenta multor personalitati locale. In cuvantul de deschidere, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura - Arad, - Nicolae Bacanu, a declarat: "Acest targ este considerat de catre colegii nostri de la Directia Targuri- Expozitii drept manifestarea senior a tuturor targurilor organizate de ei. Consideram ca aceasta manifestare sprijina modernizrea spitalelor, policlinicilor si cabinetelor medicale, fapt care ne ajuta si pe noi toti sa - realizam un sistem de sanatate mai aproape de nevoile noastre. " Au mai vorbit, exprimandu-si parerea despre targ si adresand felicitari organizatorilor, prefectul Ovidiu Nila, din partea Colegiului medicilor prof. Maria Puschita, viceprimarul, Levente Bognar, directorul general al CJAS Arad, Gheorghe Domsa, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, Eugen Vancu si vicepresedintele Asociatiei stomatologilor, David Voicu. Organizatorul targului, Letitia Buibas, a oferit diplome de onoare prof. Maria Puschita si Constantina Costea, presedintele Asociatiei stomatologilor. De remarcat prezenta unui public numeros, curios sa afle ultimele noutati din domeniul medical. In incheierea ceremoniei, Ovidiu Nila a tinut sa aiba ultimul cuvant, spunand: "Participanti vi se pregateste ceva ...de sus!" facand aluzie la cele cateve zeci de baloane care au "cazut" din tavanul Salii sporturilor.
Sindicatul Sanitas a protestat din nouAstazi, timp de doua ore, sistemul sanitar a fost "semiparalizat". Asta, pentru ca asistentii medicali, membrii ai sindicatului Sanitas au protestat intre orele 9,00 si 11,00 datorita neachitarii la timp a fondurilor pentru majorarea salariilor. Potrivit asistentilor medicali - membri "Sanitas" - acestia isi vor opri total activitatea si nu vor interveni nici macar in cazul urgentelor (!?!). Sindicalistii sanitari din judetele Mures, Vaslui, Caras Severin, Sibiu, Iasi, Neamt si Cluj se afla de cateva zile in greva generala. Sanitas a inaintat primului-ministru Mugur Isarescu solicitarea de a interveni in solutionarea coriflictului dintre asistentii medicali si administratorii sistemului sanitar. Sindicalistii doresc sa fie primiti de catre premier, caruia sa-i prezinte si alte probleme existente in reteaua sanitara, in afara neplatii salariilor majorate, a declarat Marius Petcu - liderul national al Federatiei Sindicatelor Sanitas. Potrivit OUG 24/2000, salariile bugetarilor urmau sa fie majorate cu aproximativ 65 la suta in cursul acestui an (cu 40 la suta de la 1 aprilie si cu 20 la suta de la 1 septembrie). In sectorul sanitar, majorarile au fost platite doar in cateva judete, in functie si de resursele financiare disponibile. La Arad, membrii sindicatului  Sanitas participa la greva de solidaritate in decursul orelor mentionate mai sus.
Presedintele OJPC - Gelu Florincas si-a prezentat raportul de activitateOficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor si-a prezentat ieri, la Sala rotonda a Prefecturii, raportul de activitate pe primele 9 luni ale anului 2000. Ing. Gelu Florincas, presedintele OJPC Arad, a declarat celor prezenfi (reprezentanti ai unor institufii din cadrul administratiei locale) ca au fost efectuate, pana in prezent, 1.276 de actiuni de control, din care un numar de 107 s-au desfasurat impreuna cu alte organe locale. "Actiunile de control s-au finalizat cu un numar de 942 procese verbale de constatare-contraventie. Detaliind, 387 procese au vizat produsele alimentare, 242 - produsele nealimentare si 313 prestarile de servicii. In urma controalelor efectuate au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 774 de milioane de lei, din care varsaminte la buget 456 de milioane de lei". Pe langa aceste controale, Gelu Florincas a precizat ca s-au mai facut si controale tematice, la gradinite, unitati de primire si cazare turistica, de alimentatie publica sau a calitatii apei si a serviciilor din stranduri.
La MGA se fac lucrari de calitate...Una din firmele cu traditie din Arad, MTA-MGA, a aniversat zece ani de activitate. Evenimentul a avut loc intr-un cadru festiv la care au participat numerosi invitati, oameni de seama ai orasului Arad si parteneri de afaceri. Specializata pe productia mobilierului de export (stofe) si infiintata in 1990, MTA-MGA a inceput cu 10 angajati si cu o investitie initiala de 5000 de marci germane. In prezent s-a ajuns la o cifra de 360 angajati, avand un export de 4.400 vagoane. De altfel, datorita cifrei de afaceri inregistrata in 1999 de 8 milioane marci germane Camera de Comert a premiat aceasta firma de prestigiu, investitia concretizandu-se pe un export in anul precedent de 1000  vagoane marfa, reprezentand un volum de 80.000 mc, inclus in aproximativ 30.000 garnituri. Se preconizeaza ca in anul 2000 cifra de afaceri sa depaseasca 10 milioane marci germane, asta si in perspectiva unor exporturi mult mai mari. De asemenea, cu aceasta ocazie, a implinirii a zece ani de activitate, s-a facut deschiderei oficiala a unei alte firme, COTTA International, societate mixta supervizata de unul din actionarii MTA-MGA, C. Cozma si condusa de Tucudean Florica Cosmina, ajutata de Marius Tucudean in calitate de administrator director general. La festivitatea de taiere a panglicii au participat, printre altii, prefectul Ovidiu Nila, presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, primarul Dorel Popa. Potrivit afirmatiilor actionarului de la MTA-MGA, C. Cozma, COTTA International se bazeaza pe un aport de capital strain de 50%, partenerul elvetian, Peter Schwend, fiind un important distribuitor de mobilier in Europa. Investitia se ridica la 2 milioane marci germane obiectul fiind mobilier tapitat holuri in piele. Datorita sistemului de pre-comanda saptamanal si axarea pe export, se preconizeaza ca in curand sa se tripleze numarul angajatilor, lucru care nu poate fi decat benefic in "peisajul" economic aradean.
A fost construit un nou pavilion la Spitalul de PsihiatrieConform Calendarului Sanatatii, elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ziua de 10 octombrie este declarata Ziua Mondiala a Sanatatii Mentale. Pentru prima data in Arad, Serviciul de Promovare a Sanatatii si Programe de Educatie pentru Sanatate, in colaborare cu Laboratorul de Sanatate Mentala si Sectia Psihiatrie a Spitalului Municipal au organizat o masa rotunda la care au participat medici din domeniul Serviciului de Sanatate mentala. Ideea principala a acestei intatlniri a fost gasirea de solutii pentru ca cei care sunt sub supraveghere psihiatrica sa beneficieze de servicii medicale competente. "Beneficiarii serviciilor de sanatate mentala sunt vazuti ca persoane de la periferia societatii. Dar, ca in orice societate in care exista genii, exista si persoane care necesita sprijin. In acest domeniu medical importanta este munca in echipa, formata din cadre medicale, sociologi, juristi. Pentru ca cei internati in spitale pishiatrice sunt, de regula, parasiti de familie, personalul medical ii devine o a doua familie. Din aceasta cauza, medicii psihiatri sunt mai aparte decat cei din alte specializari. Interesul nostru este sa-i redam societatii pe cei care ajung sa fie tratati psihiatric" a spus Mihaela Brad, sefa Sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Arad. Pe viitor se incearca infiintarea unui Centru de consiliere psihiatrica pentru tineri, caci dupa cum spunea doctorul Calin Ardelean, seful Serviciului de Promovare a Sanatatii: "Societatea in care traim impune infiintarea acestor centre de consiliere psihiatrica, mai ales in randul tinerilor, centre axate in principal pe problematica consumului de droguri si urmarile lui in randul tinerei generatii". Tot la aceasta intalnire a medicitor psihiatri, doctorul Cristian Furnica, seful Laboratorului de Sanatate Mentala si-a prezentat demisia. "Nu am reusit si-mi indeplinesc toate obiectivele propuse" si-a motivat acesta demisia. Intalnirea de ieri s-a desfasurat in acordurile melodiilor ambientale, venite de la un pick-up, astfel, cei prezenti au putut participa si la o sedinta de muzicoterapie.

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

  


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity si Trutiu Florin.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}